20. sep. 2024 kl. 1:02
Josefine Lygum Kristensen

Akutskole, letbane og ‘safe house’: Her er 16 centrale nedslagspunkter i Odenses mega-budget

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Få overblikket over hvordan pengene fordeles det kommende år.


Sent torsdag aften stod det klart, at 23 ud af byrådets 29 medlemmer står bag budgetforliget for 2025 i Odense Kommune. Kun Venstre og Liberal Alliance står udenfor. 

I budgettet er der sat 100 millioner kroner ekstra af til folkeskolen, 35 millioner kroner ekstra til faste teams i ældreplejen samt penge til letbanens etape 2. Også Konservative står bag aftalen, selvom de for blot to uger siden sagde nej til letbanens etape 2, da TV 2 Fyn spurgte alle partierne om deres holdning til letbaneudvidelsen.

Læs også: Trods kæmpe prisstigning: Massivt flertal for letbanens etape 2
Gå tilbage Del
5. sep. 2024 kl. 19:24

Trods kæmpe prisstigning: Massivt flertal for letbanens etape 2

Rasmus Rask

Der tegner sig et overvejende flertal for letbanens etape 2 i Odense. Det viser en rundringning, som TV 2 Fyn har lavet.


Onsdag kom det frem, at udvidelsen af Odense Letbane bliver 292 millioner kroner dyrere end først antaget. Det svarer sig til en meromkostning på 15 millioner kroner om året for Odenses skatteborgere - fra 45 millioner kroner til 60 millioner kroner om året.

Efter prisstigningen beløber den totale anlægspris sig til 1,777 milliarder kroner for etape 2, der skal gå fra Seden gennem Vollsmose og til Sukkerkogeriet. Det stod klart, da Økonomiudvalget onsdag blev præsenteret for nye beregninger for etablering af letbanens etape 2. For at realisere projektet skal der anlægges 4,9 kilometer nye skinner, købes otte nye tog og etableres ti nye stationer.

Politikere fra nær og fjern var da også ude at tilkendegive deres holdninger til projektet, men midt i al virakken var det ikke let at holde styr på, hvem der egentlig mener hvad.

TV 2 Fyn har nu talt med samtlige otte partier i Odense Byråd, og såfremt partierne stemmer ens internt i partierne, tegner der sig et klart flertal på 17-12 i byrådet for letbanens etape 2. Det sker, efter Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har meldt ud, at han er for udvidelsen - hvis altså et flertal i byrådet kan blive enige om økonomien.

Peter Rahbæk Juel har ellers flere gange nægtet at melde klart ud, hvorvidt han var for eller imod etape 2. 

DET MENER PARTIERNE OM LETBANEUDVIDELSEN

Enhedslisten: - Kommer helt an på ...

Mikkel Skov Svendsen

- Vi er for udvidelsen af letbanen, men vi har nogle forbehold, når det kommer til linjeføringen, siger Reza Javid til TV 2 Fyn og uddyber:

- Enten bliver projektet rullet tilbage til den oprindelige linjeføring, hvor bygninger ikke skal nedrives, eller også skal beboerdemokratiet i Egeparken godkende den nye linjeføring. Hvis den ikke gør det, har vi en ny situation, vi skal tage stilling til.

- Vi mener, at letbanens etape 2 vil hjælpe til udviklingen af Vollsmose og Seden. Derudover vil mange bruge letbanen i stedet for bilen, hvilket gavner miljøet, siger Reza Javid.

Socialistisk Folkeparti: - Afgørende for os, at ...

Brian Dybro og SF spiller ud med syvpunktsplan for folkeskolerne i Odense

- I SF er vi for letbanens etape to, hvilket vi har sagt klart og tydeligt. Vi mener, at udvidelsen er en markant styrkelse af den kollektive trafik, det grønne valg, og så er letbanen et reelt alternativ til bilen. Vi er slet ikke i tvivl. Letbanen skaber byudvikling, og vi har et langt mere fantastisk Odense med en letbane, siger Brian Dybro til TV 2 Fyn.

- Det er dog afgørende for os, at pengene til folkeskolen og ældreområdet bliver skaffet inden (135 millioner kroner, red.). Dem kan vi, og dem skal vi skaffe! Det er både og: Vi kan godt både styrke vores velfærd og den grønne omstilling, siger Brian Dybro.

Socialdemokratiet: - Der er én betingelse

TV 2 Fyn

- Der er grønt lys. Det, der står tilbage for mig, det er at sikre, at vi kan finde pengene (15 millioner kroner om året, red.), og at vi kan gøre det på en måde, hvor vi først har styrket folkeskolerne og ældreområdet (135 millioner kroner, red.), siger Peter Rahbæk Juel til TV 2 Fyn.

- Vi bliver nødt til at investere i den kollektive transport, hvis vi vil have den som en stærk del af vores by, siger han og uddyber:

- Vi kan se, at der er over en halv million påstigere hver uge i letbanen. De er enormt glade for den, og de anbefaler faktisk i høj grad at bruge letbanen til andre. Omkring 20 til 25 procent lader bilen stå for at tage letbanen. Så det har virkelig positive effekter for byen, og hvis man ikke har modet til at investere, så får du ikke de positive effekter, og du får heller ikke den byudvikling, der følger med.

Moderaterne: - Vi har tre krav

Kasper A. B. Knudsen
Andreas Møller sidder i Odense Byråd for Moderaterne.

- I Moderaterne stemmer vi for udvidelsen, men vi har nogle betingelser, som indbefatter den offentlige transport til havnen, den såkaldte "London-model" og en kultur- og dannelsespakke. Vi stemmer ikke bare for i blinde, siger Andreas Møller og uddyber kravene:

- Der skal indsættes flere busser eller anden offentlig transport, som kører til havnen. Bydele som eksempelvis Bolbro skal i højere grad forbindes med bymidten, og så skal der føres midler tilbage til kulturinstitutioner - og især dem, der har med unge at gøre. Vi skal se nogle indikatorer på, at det kommer til at ske på den lange bane, hvis vi skal stemme for en udvidelse.

Radikale Venstre: - Vil stemme for på stedet

Mikkel Skov Svendsen
Susanne Crawley fortæller, at hun besluttede at sende sine børn i privatskole for 35 år siden.

- Vi går ind for letbanens etape 2, og det har vi gjort hele tiden. Vi vil stemme for på stedet, og vi har grundlag nok til at træffe vores beslutning. Tiden er gået, og derfor er det blevet dyrere at anlægge, det giver sig selv, for renten og priserne på byggematerialer er steget, siger Susanne Crawley til TV 2 Fyn og uddyber:

- De 292 millioner ekstra til anlæggelse skal vi finde. Jeg synes, det er rigtig glædeligt, at socialdemokraterne ser ud til at melde ud, at de også er klar.

- Vi har en Vollsmose-plan i gang, som efter min mening afhænger fuldstændig af, om der kommer en udvidelse. Jeg forventer, at der står mange investorer klar i det øjeblik, Odense Byråd melder ud, at der kommer en etape 2, men de tøver lige nu, siger Susanne Crawley.

Venstre: - Vi kan nå at stoppe det

Anders Høgh

- Jeg er 100 procent imod. For Venstre er det meget vigtigt, at vi prioriterer børn, unge og ældrepleje, og vi mener ikke, det er på tide, at vi skal bruge 1,7 milliarder kroner på letbanens etape 2, når vi kan se, hvordan skoler, børnehaver og vuggestuer ser ud, siger Christoffer Lilleholt til TV 2 Fyn.

- Jeg er ikke i tvivl om, at beboerne i Vollsmose vil blive glade for el-busser i stedet. Vi kan sagtens være med på at lave bedre busforbindelser derude og måske også ekstra stationer, siger han.

- Hvis et flertal beslutter at gå videre med etape 2, så kan vi nå at stoppe den inden næste kommunalvalg, da det alene vil være et spørgsmål om opsparing og en VVM-redegørelse, vi vil have nået til den tid, siger Christoffer Lilleholt.

Det Konservative Folkeparti: - Som en bil, man ikke har råd til

TV 2 Fyn

- Jeg er imod. Da vi fik præsenteret økonomien for etape 2, var det som at kigge i en brochure på en bil, man ikke har råd til, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.

- Jeg bruger selv letbanen. Det er nemt, og den fungerer rigtig fint, men jeg vil virkelig være sikker på det fundament, man vil lave en etape 2 på. Det er Odenses økonomi i al evighed, det afhænger af, og jeg er bekymret for passagergrundlaget og driftsøkonomien, siger han og uddyber:

- Hvis der mangler penge hvert eneste år til at dække et hul i letbanens drift, så laver vi noget rigtig skidt i årene frem. Det er et dilemma at være i, fordi jeg synes, letbanen fungerer rigtig godt. Men jeg er rigtig forsigtig i det her og siger derfor nej til letbanens etape 2, fordi jeg har svært ved at se, at den har gang på jord. Har vi råd til det? Det synes jeg ikke, vi har.

Liberal Alliance: - Odense egner sig ikke til letbane

Kasper A. B. Knudsen
Araz Khan sidder i Odense Byråd for Liberal Alliance.

- Jeg vil stemme imod. De beregninger, vi fik i går, bekræfter mine antagelser indtil nu. Det vil være uansvarligt at gå videre med etape 2 med den pris. En ting er de næsten 300 millioner kroner ekstra og den samlede anlægspris på 1,7 milliarder kroner, siger Araz Khan.

- Noget andet er den daglige driftsomkostning. Den måde, driften kører på i etape 1, viser med al tydelighed, at trods gode intentioner så er den transportform ikke den rette for Odense. De byer, vi sammenligner os med, som har en letbane, har en meget højere byfortætning end Odense, siger Araz Khan og uddyber:

- Odense ligger under 50 procent af, hvad de andre byer har. Der bor simpelthen færre mennesker per kvadratkilometer i Odense, så når du etablerer en letbane, der er så dyr, som den er, så er det økonomiske grundlag mere udfordret.

Odenses samlede budget er på 14 milliarder kroner.

I listen herunder har vi samlet i alt 16 nedslagspunkter i aftalen, så du kan blive klogere på, hvordan Odense Kommune bruger pengene næste år.

16 nedslagspunkter

Mere velfærdsteknologi

Forligspartierne vil bruge flere penge på velfærdsteknologiske løsninger såsom skærmbesøg og medicinhåndtering til de borgere, der frivilligt måtte ønske det. Der afsættes en pulje på fire mio. kr. årligt i 2025-2026.

Nyt børnehjem i Odense SV

Forligspartierne ønsker at skabe "morgendagens forebyggende sociale tilbud i et hjem, som huser udviklingen af fremtidens indsatser for de mest udsatte familier og børn".

Børnehus Syd i Odense SV flytter i nye rammer, og det giver muligheden for at tænke den bygning, der tidligere husede dette, sammen med rammerne på Løkkehus.

Der afsættes 23,1 mio. kr. i 2025-2027 til nyt børnehjem.

Bedre rammer på Tornbjerggård

Der afsættes otte mio. kr. i 2025-2026 til forbedring af de fysiske rammer på Tornbjerggård, der er et socialpsykiatrisk botilbud for personer med en sindslidelse. De nuværende rammer beskrives som "slidt" og "utidssvarende" og med støjgener. En modernisering forventes at forøge beboernes livskvalitet og skabe bedre forhold for medarbejderne.

Yderligere 130 mio. kr. til modernisering af skoler og dagtilbud

Melissa Kjemtrup
Arkivfoto

Velfærdens Fundament, en forbedring af de fysiske rammer på skoler samt dagtilbud og børnehuse, blev igangsat i 2020. Forligspartierne afsætter som planlagt yderligere finansiering på 130,5 mio. kr. til Velfærdens Fundament ud af de samlede 1,8 mia. kr., der skal findes frem mod 2030.

Borgerrådgiver gøres permanent

Lasse Beck Frost

I 2021 besluttede byrådet at etablere en treårig forsøgsordning med en borgerrådgiver i Odense Kommune, der skal styrke dialogen mellem borgere og kommunen og sikre borgernes retssikkerhed i forbindelse med kommunens sagsbehandling. Denne ordning gøres permanent og der afsættes 900.000 kroner årligt fra 2025 og frem.

120 unge i solstrålejobs

Ida Alstrup Klausen / grafik: Stine Mørch
Vilma møder ind til forskellige opgaver om torsdagen. Det er alt fra at spille brætspil med borgerne, være social og snakke, men hun gør også rent. På denne vagt spiller hun Ludo med 74-årige Winnie.

Kommunen har gode erfaringer med at tilbyde fritidsjob til unge, blandt andet de "solstråler", der er ansat på kommunens plejehjem. Derfor afsættes der to mio. kr. om året i 2025-2027 til at få flere unge i fritidsjobs i kommunen. Det svarer til, at cirka 120 unge kan ansættes i fritidsjob.

Handicapfestival 2025

Der afsættes 750.000 kroner til at afholde en handicapfestival i 2025 i sammenhæng med at Odense skal være vært for Handicap Melodi Grand Prix (HMGP). Festivalen skal i dagene omkring HMGP invitere alle odenseanere med handicap til en byfest med fokus på god musik, socialt samvær og glade gæster.

Velstandsfond

Arkivfoto

Forligskredsen vil etablere en såkaldt Velstandsfond der skal styrke de strukturelle erhvervsvilkår. Midlerne i fonden målrettes i første omgang de store udvidelser i Tietgenbyen og planlægning af erhvervsareal vest for Odense. Her understreger forligspartierne princippet om, at staten skal finansiere anlæg af statens veje, herunder den "nødvendige rampe" til det kommende erhvervsområde, er gældende.

Kommunen skal arbejde for en rampe til erhvervsområdet i forbindelse med den kommende udvidelse af den fynske motorvej fra to til tre spor. Der skal derfor udarbejdes modeller for linjeføring til den kommende rampe.

Der afsættes 50 mio. kr. til Velstandsfonden.

Udvikling af "det gamle OUH"

Flemming Ellegaard

Forligspartierne ønsker at være offensive og medskabende i udviklingen af området for det nuværende OUH, der beskrives som "ét af de absolut vigtigste byudviklingsprojekter i Odense". Når OUH flytter til det nye supersygehus, skal det nuværende område udvikles til et urbant, grønt og levende byområde.

Forligspartierne ønsker, at kommunen afsøger muligheden for at kommunen kan opnå et fælles ejerskab over området.

Stadsarkitekt

Der afsættes 500.000 kroner årligt i 2025 og 2026 til en ny funktion som stadsarkitekt i Odense Kommune. Denne skal sætte en klar retning for kvaliteten i byudviklingen og at kommunen skal stille krav om, at hvert eneste byggeri og anlæg i Odense skal gøre byen bedre.

Styrkelse af busdriften

Forligspartierne ønsker at investere i flere højfrekvente ruter, da erfaringen er, at højere frekvens skaber grundlag for flere passagerer i busserne. Der afsættes fire mio. kr. årligt fra 2025 og frem til styrkelse af busdriften i den sydlige del af kommunen, helt specifikt rute 55-56 fra Bellinge til Odense Banegård Center.

Etape 2

Odense Letbane

Forligspartierne er enige om at etablere letbanens etape 2.

Det nuværende budget til letbanens etape 2 hæves med fem mio. kr. i 2026 og 2027 og 15 mio. kr. årligt fra 2028 og frem. Forligspartierne ønsker, at der rettes henvendelse til regeringen for at afsøge, om der kan findes veje til, at statens bidrag til projektet øges.

Forligspartierne er parate til at investere i yderligere kvalitet i letbanen. Ved at anlægge etape 2, skabes mulighed for, at Odense kan gå fra 1 til 3 letbanelinjer – fra Tarup til Hjallese, fra Seden til Vesterbro/Sukkerkogeriet og fra Seden til Hjallese. Derfor ønsker forligspartierne, at der udarbejdes en faglig belysning af, hvad en udbygning af linjeføringen kræver teknisk og økonomisk, så der kan køres direkte fra Seden til Hjallese.

Store events på Dyrskuepladsen

Live Nation / pressefoto
Under sangen 'Prove it all night' impornerede musikeren med en næsten to minutter lang guitarsolo

Forligspartierne afsætter 7,3 mio. kr. til at etablere bedre adgangsvej til tung trafik på Dyrskuepladsen. Dette skal skabe en permanent adgang ind til Dyrskuepladsen fra Kløvermosevej, så boligområdet syd for Dyrskuepladsen skånes for den tunge trafik.

Sidste års budgetforlig prioriterede en udvidelse af pladsen, og med en kapacitet på op til 70.000 er Dyrskuepladsen blandt de største koncertpladser i Danmark.

Safe house

TV 2 Nord
Safehouse Aalborg ligger i forbindelse med Jomfru Ane Gade, hvor mange går i byen i weekenden.

Forligspartierne vil gerne gøre noget ved trygheden i nattelivet. En bred gruppe af Odenses ungdomspartier har efterspurgt en "safe house model" med erfaringerne in mente fra et tilsvarende tilbud i Aalborg.

En model for et safe hose skal afsøges som en mulighed i Odense, og forligspartierne afsætter 500.000 kroner årligt i en testperiode fra 2025 til 2027.

100 mio. kr. til løft af folkeskolen og akutskole

Morten Albek
Agedrup Skole i Odense.

Forligspartierne vil løfte kvaliteten i folkeskolen med 100 mio. kr. årligt. Det skal lægge sig ovenpå de årlige 125 mio. kr., der siden 2017 er tilført Odenses folkeskoler med den såkaldte "Velfærdsprocent", hvor skatten blev forhøjet med et procentpoint.

Forligspartierne er desuden enige om, at der skal etableres et nyt akut skoletilbud, der allerede skal træde i kraft i starten af 2025. Det skal målrettes håndtering af elever med grov grænseoverskridende adfærd. Tilbuddet skal have et pædagogisk sigte med ambition om at eleven kan vende tilbage til egen klasse og hvis ikke det kan lykkes, skal der findes et alternativt skoletilbud.

Faste teams i ældreplejen

Der afsættes penge til faste teams i ældreplejen. 10 mio. kr. i 2025, 22 mio. kr. i 2026, 33 mio. kr. i 2027 og 35 mio. kr. i 2028 og frem.

Forligspartierne ønsker en fuld implementering af faste tværfaglige teams i Odense Kommunes udkørende grupper.

For 36 minutter siden

Fynboerne kan se frem til gråvejrsdag med tørvejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Det bliver en dag med gråvejr og dis, som fynboerne onsdag står op til. Temperaturerne vil dog holde sig over frysepunktet hele dagen, med mellem fire og syv grader på hele øen.

Enkelte regnbyger kan kigge forbi, men de fleste vil opleve tørvejr dagen igennem.

Ud på eftermiddagen vil disen være lettet, og enkelte kan endda på lidt kig til solen sidst på dagen.

Langeland Kommune havde landets højeste sygefravær

LYT
Del
Link
kopieret!

Langeland Kommune havde landets højeste sygefravær i 2023. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv, som kommunens vicekommunaldirektør nu forholder sig til over for TV 2 Fyn.

- Der er ingen tvivl om, at sygefraværet på, Langeland har været alt for højt, og det var det også i 2023. Det har vi arbejdet på i 2024, og det kan vi faktisk se resultaterne af allerede, siger Henrik Mott Frandsen, der er vicekommunaldirektør i Langeland Kommune.

I gennemsnit lå sygefraværet blandt kommunens ansatte på 20,9 dage arbejdsdage om året.

Det er dobbelt så meget som det gennemsnitlige sygefravær for samtlige funktionærer på det danske arbejdsmarked.

I går kl. 21:30

Så ondt gør det på hesten at blive skamferet i skeden

LYT
Del
Link
kopieret!

Endnu en gang er en hest blevet skamferet og skåret i skeden på Fyn.


Mandag aften er det sket på en gård i Stenstrup, og dyremishandlingen er virkelig noget, hesten kan mærke.


- Skærer man i en hest, udløser det en smerte og et fysisk ubehag. Den vil reagere ved at flygte væk fra smerten, siger dyrlæge Lars Bak fra Højgård Hestehospital i Morud.


Ud over smerten rammer det også hestens adfærd.


- De bliver mere nedstemte. De vil stå og kigge og ikke udøve normal adfærd som at æde eller gå rundt på folden. De vil sakke bagud fra flokken og få et lavere velbefindende, forklarer Lars Bak.


Kan man tale om, at hesten bliver psykisk påvirket?

- Det tror jeg godt, man kan, men man ved jo ikke ret meget om det. Smerte oplevet hos dyr opleves langt hen ad vejen på samme måde som på mennesker. Så selvfølgelig bliver den påvirket af det og skal have hjælp, siger Lars Bak. 

Læs også: Pernilles hest døde efter grov mishandling - panisk og skrækslagen efter nyt tilfælde
Gå tilbage Del
I går kl. 12:03

Pernilles hest døde efter grov mishandling - panisk og skrækslagen efter nyt tilfælde

Fyn er igen ramt af hesteskamfering.


En hoppe fra en gård i Stenstrup er blevet stukket i nærheden af dens skede, og noget lignende oplevede Pernille Nannberg Brandts hest Eydis for et år siden.


- Det er så forfærdeligt. Jeg bliver panisk og skrækslagen og får ondt i maven. Tænk, hvis der kommer én og skærer i en af mine hopper igen. Jeg er klar til at lægge mig over og sove hos hestene, siger Pernille Nannberg Brandt.


Hoppen måtte dengang aflives.


Dybt uretfærdigt

Pernille Nannberg Brandt har i dag fire heste på gården i Voldtofte, hvor der er i alt otte heste.

Hun er dybt påvirket af det seneste tilfælde af hesteskamfering i Stenstrup, der fandt sted mandag aften. Det vækker minder om en periode, som hun beskriver som “psykologisk terror”.  

- Eydis er meget savnet. Det er dybt uretfærdigt, at jeg skal aflive min hest, fordi der er nogen, der har skåret i hende. Jeg har så ondt af ejeren og hesten, siger Pernille Nannberg Brandt.

TV 2 Fyn har været i kontakt med ejeren af den skamferede hest i Stenstrup. Ejeren bekræfter episoden, men ønsker ikke at udtale sig lige nu.


Advarsel: Dette billede indeholder voldsomt indhold.
Foto: Privatfoto

Ét godt råd

Pernille Nannberg Brandt har en række gode råd til ejerne. De skal - for at undgå lignende tilfælde - blandt andet sørge for at få ændret i deres rutiner i stalden, ændre fodretider, stå op og lukke af på forskellige tidspunkter og holde øje med mennesker i området.

Et råd topper dog dem alle. 

- Få sat kamera op, siger Pernille Nannberg Brandt.

I Voldtofte stod mishandlingen på i flere måneder, men her var kameraerne en særlig hjælp. 

Har I oplevet noget lignende, siden I satte kamera op?

- Der har været helt ro på hos os. 7-9-13, siger Pernille Nannberg Brandt, der får en alarm på telefonen, når der er bevægelser på gårdens kameraer.

Aldrig opklaret af politiet

Sagen om de skamferede heste i Voldtofte er dog aldrig opklaret.

- Jeg fik at vide af politiet, at sagen var afsluttet, da de ikke kan komme videre. Sker der noget, er den åben. Politiet kan ikke gøre noget. Det er de sværeste sager at opklare, siger Pernille Nannberg Brandt.

På gården i Voldtofte er der nu sat ekstra hegn op. Der er overvågningskameraer flere steder i stalden og på folden, og der er vildtkamera samt ekstra tråd ved ledåbninger. 

- Det er dyrt at lave ekstra hegn og købe kameraer. Det har været nogle dyre år, men det giver os en sikkerhed. Selvfølgelig kan det stadig ske, erkender Pernille Nannberg Brandt.

Der er set flere lignende tilfælde det seneste år i Jylland og på Sjællænd, hvor to heste er døde som følge af grov mishandling. Nu er mishandlingen igen kommet til Fyn.

- Der må være nogen, der må vide noget. Der må have været nogen, der har set en mærkelig bil eller noget. Det er vanvittigt. Det sker hvert eneste år. Med de tendenser og lyster tænker jeg, det må hænge sammen. Det er uhyggeligt, hvis vi har så mange mennesker, der har sådan en hobby, siger hun. 

Frygten skal bearbejdes

Hun er dog glad for, at sagerne om de mishandlede heste får stor medieomtale, og TV 2 Fyn lavede sidste år dokumentaren “De skamferede heste”. 

- Vi bliver nødt til at gøre noget og tale om det, så vi kan få det stoppet, siger Pernille Nannberg Brandt.

- Ejerne skal snakke om det med nogen, for man får en frygt for at gå på fold. Det er noget, der tager lang tid at bearbejde. De er velkomne til at ringe eller skrive til os.

Det seneste tilfælde med en skamferet hest blev meldt til politiet mandag klokken 18.48. Politiet vil gerne høre fra vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup. Politiet kan fanges på telefon 114. 

TV 2 FYN PLAY | De skamferede heste

2024 January 17, 2024

Serie: De skamferede heste (trailer)

Reagerer hesten anderledes på mennesker?

- Det kan godt være. Hvis den har haft en dårlig oplevelse med et menneske, som har påført smerten, kan man godt forestille sig, at næste gang den kommer i kontakt med et menneske, den måske ikke kender, vil den reagere anderledes, for den forbinder det med ubehag, forklarer dyrlægen.

- Det kan være, at ejeren vil opleve, at hesten vil reagere anderledes, når den møder fremmede mennesker den næste periode, indtil den igen har forbundet fremmede mennesker med noget positivt, siger han.

Traume for hesten

Pernille Nannberg Brandt, der flere gange i løbet af de seneste år har oplevet, at hendes heste bliver skamferet, anbefaler hesteejere at tilkalde en adfærdstræner til deres heste.

- Det er et traume, den skal komme sig over, siger Pernille Nannberg Brandt, som fik sin hest Eydis aflivet, efter at den var blevet skåret i skeden.


Advarsel: Dette billede indeholder voldsomt indhold.
Foto: Privatfoto

Selv om der er en voldsom smerte forbundet med at blive skamferet, kan hesten ofte være hurtig til at hele igen. 

Ifølge dyrlægen vil det tage mellem syv og ti dage. I andre tilfælde har man været nødt til at aflive dyret på grund af dyremishandlingen.

Det seneste tilfælde med en skamferet hest blev meldt til politiet mandag klokken 18.48.

Anders Høgh

Fynbo har vigtig rolle i kulissen for landsholdet

LYT
Del
Link
kopieret!

Tirsdag aften er det danske håndboldlandshold på banen i Herning i sin første VM-kamp mod Algeriet.

Et hold med masser af fynsk aftryk lige fra fynske spillere fra GOG til landstræner Nikolaj Jacobsen fra Thurø og holdleder Keld Wilhelmsen, der selv har haft en stor håndboldkarriere som både spiller og træner i GOG.

Og netop sidstnævnte glæder sig til aftenens VM-kamp i sin nye rolle. Keld Vilhelmsen blev nemlig udnævnt som holdleder for det danske herrelandshold i november 2024.

Arbejdet som holdleder er noget andet, end han har været vant til. Men han ser frem til kampen og går til opgaverne med åbne arme.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

TV 2 Fyn erfarer: Beredskabsaftale sender ikke værnepligtige til Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

En ny beredskabsaftale er på plads, men den sender ikke værnepligtige til Fyn i hundredevis, som folketingspolitikere ellers spåede tidligere på året.

Et nyt beredskabscenter på Fyn er nemlig ikke en del af aftalen, som kommer til at tilføre 145 millioner til at Beredskabsstyrelsen kan løse akutte personale- og lokaleudfordringer.

Det bekræfter flere kilder overfor TV 2 Fyn.

Idéen om et beredskabscenter på Fyn er dog ikke helt ude. Den kommer til at indgå i en langsigtet analysearbejde.

Beredskabsaftalen rummer 14 initiativer, der ifølge aftaleteksten skal tage hånd om "akutte behov i Beredskabsstyrelsen og på cybersikkerhedsområdet".

Den præsenteres på et pressemøde onsdag klokken ni.

Local Eyes

Odense sætter Ringkøbing til vægs i overlegen sejr

LYT
Del
Link
kopieret!

40-24, det blev resultatet af dagens opgør mellem Odense Håndbold og Ringkøbing Håndbold i Kvindeligaen.

Og på papiret burde fynboerne også trække en sejr i dag, for mens Odense ligger på ligaens førsteplads, er Ringkøbing helt i bund.

Kampens topscorer blev Lysa Tchaptchet for Odense Håndbold, som placerede ti mål i kassen.

Næste gang Odense Håndbold tørner ud i Kvindeligaen er 22. januar, hvor de skal møde EH Aalborg.

I går kl. 19:15
Fyn

Claus kan ikke gå i Netto - nu vil han krydse ocean i en robåd

LYT
Del
Link
kopieret!

Forestil dig, at du sidder i en robåd midt på verdens næststørste ocean.


Du har 20 meters bølger under kølen og flere tusinde kilometer til næste stop. Kun dig, dine tre venner, himlen og havet. Sammen skal I klare modvind, knækkede årer og alverdens skader, der måtte komme.


Og forestil dig så, at I alle fire kæmper med PTSD.


Det kan lyde som et mareridt. Men for tidligere betjent Claus Fey og de tre andre i båden Blue Phoenix er det den drøm, som skal hjælpe dem videre efter alle at være blevet syge i tjenesten.


For hvordan kommer man videre efter sygemelding og afskedigelse fra det arbejde, man elsker - og med en diagnose, som gør, at en simpel handletur i Netto føles uoverkommelig?

TV 2 FYN PLAY | Kampen efter tjenesten

Sæson 1 January 10, 2025

Kampen efter tjenesten

Tre eks-betjente og en krigsveteran vil overvinde deres PTSD med årer i hænderne og ar på sjælen.

Verdens hårdeste rotur

Det hele startede med et vanvittigt tilbud fra Mikkel Fredensborg Schmidt. En krigsveteran, som på sin sidste tur til Afghanistan blev sprunget i luften med sin deling og fik PTSD.

- Vil du ro 5000 kilometer over Atlanten?

Få år forinden havde han roet selvsamme tur, som han nu foreslog for Claus Fey. Han vidste, hvor ødelæggende PTSD kan være. Hvor umuligt det kan føles at komme videre. Og hvor meget roturen over Atlanten havde hjulpet ham.

World's Toughest Row
I 2019 roede Mikkel Fredensborg Schmidt (th.) de 5000 kilometerover Atlanten for at sætte fokus på PTSD-ramte veteraner som ham selv.

- Det er en kæmpe udfordring. Man siger, det er den hårdeste sportslige udholdenhedsbegivenhed, der findes, fortæller Claus Fey.

Men selvom alt føltes farligt for Claus, føltes det her rigtigt. Vanvittigt, men rigtigt.

- Det er også en udfordring, hvor man kan udvikle sig og lære rigtig, rigtig meget. Og hvis jeg skal lære at leve med PTSD, er jeg nødt til at arbejde med kontrolleret stress.

Derfor begyndte de at træne op til World’s Toughest Row - og med andre ord: at krydse Atlanterhavet, verdens næststørste ocean, i en robåd. Måske det her projekt kunne blive den hjælp, han så desperat manglede? Og måske kunne de sætte fokus på lige netop det?

Lasse Beck Frost
Trine Frederikke og Christian Rosenberg er også ramt af PTSD som følge af deres tidligere arbejde i politiet. Nu ror de med over Atlanten.

For dem selv og alle de andre

For Claus Fey er langt fra den eneste betjent, som bliver syg af arbejdet. Og på holdet fik de hurtigt to eks-betjente mere - også sygemeldt og afskediget på grund af langvarig PTSD og deraf uarbejdsdygtighed.

Læs også: Claus blev syg af bandekrig - følte sig mere tryg blandt kriminelle end hos familien
Gå tilbage Del
13. jan. 2025 kl. 19:00
Fyn

Claus blev syg af bandekrig - følte sig mere tryg blandt kriminelle end hos familien

De to biler med bandemedlemmer drejer ind på rastepladsen nær Odense Vest tæt efter Claus Feys bil.


Konflikten er på sit højeste. Drab, våben, narko og vold mellem banderne. Claus har netop fulgt den ene til Kolding og tilbage igen. Nu følger de ham.


Mens de går mod hans bil, gemmer Claus pistolen under trøjen og sætter fingeren på aftrækkeren. De banker på ruden. Claus ruller den ned. Spiller dum og spiller med. Registrerer ikke, hvordan hans krop reagerer. Gør, hvad han skal. Hvad han er trænet til.


Men da bandemedlemmerne forlader stedet, går alt inde i ham amok. For efter 18 år i tjenesten var Claus Fey kørt i sænk - ligesom utallige andre betjente.


Mange betjente har været i livsfare

Ifølge en større redegørelse fra VIVE i 2020 har tre ud af fire ansatte i politiet oplevet mindst én livstruende hændelse. Næsten fem procent har fået en psykiatrisk diagnose for en belastningsreaktion som stress, angst, depression eller PTSD.

Og der gik kun få år, fra Claus Fey startede hos Fyns Politi i 2004, til det begyndte at gå galt.

Mennesker døde mellem hænderne på ham i en trafikulykke. Han blev omringet og tævet af maskeklædte hooligans til en fodboldkamp. En PTSD-ramt mand gik til angreb med en køkkenkniv på Claus og en kollega.

Claus Fey drømte om at gøre en forskel og hjælpe andre, da han startede som elev. Privatfoto.

Ironisk nok sidder Claus Fey selv i dag med PTSD. For episoden med bandemedlemmerne på rastepladsen blev afslutningen på det job, som var hele hans identitet. Dog ikke fordi han reagerede forkert i situationen. Tværtimod.

Problemet var, at han reagerede på samme måde, når han skulle købe en liter mælk i Netto. Langsomt, men sikkert var alt omkring Claus Fey blevet farligt.

- Jeg følte mig mere tryg blandt kriminelle og bandemedlemmer, end jeg gjorde hjemme i rolige omgivelser og sammen med min familie. Det var en langt større udfordring.

Forskel på blå og grøn

Til sidst sagde chefen stop. Claus Fey blev tvangssygemeldt og måtte forlade politigården med tårer ned ad kinderne. Nu er han afskediget med en PTSD-diagnose, et overaktivt nervesystem og en knust drøm.

PTSD

Posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) er en lidelse, som opstår efter voldsomme, katastrofeagtige psykiske belastninger.

Symptomer er flashbacks, angst, søvnløshed og stærke muskelspændinger. Kroppen er i øget vagtsomhed, man har besvær med at koncentrere sig og huske, og man kan ændre personlighed.

Mange vil være så påvirkede, at de har voldsomt indskrænket livskvalitet og måske ikke kan passe et job.

Kilde: Sundhed.dk

Men afskedigelsen var kun starten. For hjælpen til den sygdom, han havde fået i tjenesten, forsvandt sammen med arbejdet. I modsætning til, hvis uniformen havde været grøn.

Forsvarets veteraner kan få psykologhjælp både før, under og efter udsendelse og har ret til livslang hjælp. Ansatte i politiet kan få 3-5 psykologsamtaler, mens de er ansat.

Og selvom politiet har et støtte- og rådgivningstilbud ved “alvorlig fysisk og psykisk tilskadekomst i tjenesten”, som omfatter tidligere ansatte, er PTSD-ramte betjente, ifølge Rigspolitiet, henvist til de regionale tilbud, hvor der “ses betydelig ventetid på udredning samt markante regionale forskelle”.

Veteran Mikkel Fredensborg Schmidt har fået den hjælp, han havde brug for. Han forstår ikke, at der ikke er samme støtte til PTSD-ramte betjente.

“Vi skylder dem”

Og det er ikke kun tidligere politifolk, som problematiserer det.

Fordi veteran Mikkel Fredensborg Schmidt blev ramt af PTSD på en udsendelse, er psykologhjælp kun et opkald væk. Hele døgnet rundt, resten af livet. Men ikke for hans kone, som er betjent, eller for hans ven Claus Fey.

- Når vi (forsvaret, red.) løber ud, løber de (politiet, red.) ind. Vi skylder simpelthen at hjælpe, når de bliver ramt.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil ifølge TV 2 se på, om og hvordan der skal mere hjælp til PTSD-ramte betjente i det næste politiforlig.

Men det hjælper ikke Claus Fey nu. For hvordan lærer man at leve med et nervesystem, som ser selv det mest ufarlige som farligt?

For Claus, to andre eksbetjente og veteran Mikkel Fredensborg Schmidt er løsningen klar. De vil overvinde deres PTSD ved at krydse Atlanterhavet i en robåd.

- Der er rigtig mange, som ikke har muligheden for at snakke om det. Der er også nogle, som ikke er her mere på grund af PTSD. Jeg ser det som mit formål at tale for dem. Det føler jeg mig forpligtet til, fortæller holdkammerat Trine Frederikke.

Derfor vil de tage turen for alle de betjente, som er kommet til skade i tjenesten - og for foreningen Thin Blue Line, som med frivillige kræfter hjalp de tre tidligere betjente, da de havde det allerværst.

Sofie Kirkegaard Øritsland
Den 14. december havde holdet første officielle event, hvor de skulle ro fra solopgang til solnedgang. Kort efter afgang er der dog allerede problemer.

Lang tur - lang vej

De skulle egentlig have været på vej over Atlanten netop nu, men da deres tidligere hovedsponsor trak sig, måtte de udskyde. Så i december 2026 stiller de tre tidligere betjente og veteranen til start i verdens hårdeste rokonkurrence - hvilket de egentlig har det godt med nu.

For selvom Mikkel Fredensborg Schmidt har været afsted før, står holdet stadig med tre nye roere, fire PTSD-diagnoser og alt fra uforudsete skader til mentale reaktioner.

Men det er en del af pakken - og en del af det, Claus Fey skal overkomme.

- Det kan lyde sindssygt, men jeg ønsker jo faktisk at få det angstanfald derude. Jeg ønsker at blive stresset. Det er også meningen.

- Min PTSD er en del af mig nu. Men jeg har selv et valg om, hvilket liv jeg vil leve, og de udfordringer skal jeg også nok blive klar til.

Tre eks-betjente og en krigsveteran vil overvinde deres PTSD med årer i hænderne og ar på sjælen.
Grafik: Carina Randeris Nielsen

Ikke første gang heste er blevet skamferet på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag modtog Fyns Politi en anmeldelse om, at en hest i Stenstrup var blevet udsat for skamfering af ukendte gerningsmænd.

Det er dog langt fra første gang det er sket på Fyn. Det fik sidste år TV 2 Fyn til at lave dokumentaren “De skamferede heste”. 

Du kan se alle tre afsnit af dokumentaren her:

TV 2 FYN PLAY | SERIER

De skamferede heste

Trods jysk afvisning kan forslag blive virkelighed på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

Selv om DBU Jylland i weekenden vendte tommelfingeren nedad til et forslag om ændret inklusion af transkønnede, nonbinære og interkønnede personer, kan anbefalingerne blive til virkelighed andre steder.

En komité har anbefalet, at de selv skal have lov til at vælge, hvilket køn de vil spille med.

SNart vil resten af lokalunionerne tage emnet op. Men beslutningen kan variere i lokalunionerne på Fyn, Sjælland, Lolland-Falster, Bornholm og i København.

- Jeg tror, at vi vil se, at der er visse forskelligheder i landet i tilgangen til det her emne. Det skal der være plads til. Det er derfor, vi har forskellige lokalunioner, som har kompetencen til egne turneringer, siger formand Jesper Møller.

I går kl. 17:00
Fyn

Socialdemokratisk byrådsmedlem er advokat for omstridt bygge-bagmand: - Det er da lidt absurd

LYT
Del
Link
kopieret!

Kan man med den ene hånd kæmpe politisk for at slå ned på social dumping og med den anden hånd repræsentere en omstridt bygge-bagmand og konkursrytter, der igen og igen har overtrådt overenskomsten og nu står tiltalt for skattesnyd i millionklassen?


Det spørgsmål rejser sig nu i sagen om tysk-tyrkeren Osman Celik, der har hyret det socialdemokratiske byrådsmedlem Niclas Turan Kandemir som sin forsvarsadvokat.


Torben Knudsen er formand for 3F Bygningsarbejderne Fyn, hvor man igennem en årrække forsøgte at få Osman Celik til at overholde overenskomsten og advarede andre firmaer mod at bruge ham som underentreprenør.


- Det var rigtigt lang tid, at vi havde ham under lup og vi rejste rigtigt mange sager mod ham, siger Torben Knudsen, der derfor blev overrasket, da han så, at det var et byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, som skulle forsvare Osman Celik.

Torben Knudsen, formand for 3F's bygningsarbejdere i Odense.

- Jeg er med på, at alle har ret til at have en forsvarsadvokat, men jeg synes da godt nok, at det er lidt mærkeligt, at Osman Celik er repræsenteret af et byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, som jo har en klar politik om at slå ned på social dumping og det samme gælder jo også i Vandcenter Syd, hvor han er formand. Det er da lidt absurd, siger Torben Knudsen.

- Vi lever i et retssamfund

Spørger man Niclas Turan Kandemir er svaret på det indledende spørgsmål dog et rungende ja. Han peger på, at han har arbejdet som forsvarsadvokat i 13 år og igennem årene har haft mange straffesager, der på papiret kunne stå i kontrast til arbejdet som politiker i byrådet.

Tilbage står dog det altoverskyggende princip om, at alle har ret til at have en forsvarer.

- Vi lever jo i et retssamfund, hvor man har ret til at have en forsvarsadvokat. Det skal vi sådan set alle sammen være glade for. Jeg forsvarer aldrig gerningerne, men de rettigheder som folk har i et retssamfund, siger Niclas Turan Kandemir, der understreger, at han ikke har flere kommentarer, mens sagen stadig verserer.

Selve retssagen mod Osman Celik skulle være ført ved Retten i Odense mandag og tirsdag, men blev udsat efter at Osman Celik i 11. time meldte sig syg med smerter i ryggen.

 

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her