1. sep. 2018 kl. 23:14
Fra filmen

Barnemord tog hovedprisen - Se klip fra OFF vinderfilmene

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Hovedprisen ved årets Odense International Film Festival gik til en film, der gik tæt på en virkelig begivenhed - et mord på et barn begået af børn.

Den 43. udgave af OFF Awards fandt sted lørdag aften under Odense International Film Festival med instruktør og skuespiller Thomas Levin som vært.

Se klip fra alle vinderfilmene længere nede i artiklen.

Årets prismodtagere

Særligt for den odenseanske festival er, at den er Danmarks eneste Oscar-kvalificerende festival, og det vil sige, at fire vinderfilm sendes videre til Oscarakademiets nomineringsudvalg i Hollywood.

Læs også: OFF prisuddelingen minut for minut
Gå tilbage Del
1. sep. 2018 kl. 20:20

OFF prisuddelingen minut for minut

PR

Der er statuetter, penge og Oscar-kvalificering på spil under prisuddelingen ved Odense International Film Festival.

Filmskabere fra hele verden er samlet, når priserne skal uddeles ved Odense International Film Festival på Magasinet i Odense.

Følg med her, hvor vi opdaterer livebloggen, efterhånden som de eftertragtede priser uddeles.

Live fra OFF Awards 2018

Følg opdateringerne herunder

De Oscar-kvalificerende pladser fordeler sig blandt én dansk og tre udenlandske kortfilm: Irske Vincent Lambe tog hovedprisen, HCA Award, med sin kortfilm Detainment, mens skuespiller Marijana Jankovic’ instruktørdebut Maja blev Bedste Danske Kortfilm. Franske Gabriel Harel tog sig af Børge Ring Award for bedste animationsfilm med The Night of the Plastic Bags, og så kan georgieren Rati Tsiteladze kalde sig den første modtager af prisen for Bedste Korte Dokumentar for Prisoner of Society.

Det var dog ingen af dem, som blev årets pristopscorer, da danske Christian Einshøj satte rekord ved at blive hædret hele tre gange. Han modtog både The Storyteller Award og FilmFyn Talent Award for sin film Hjemsøgelsen, mens hans pitch for Brothers Suicide var godt nok til at sikre ham andenpræmien i Pitch Me Baby-konkurrencen efter Zinnini Elkington og Skifting.

Hovedkonkurrencen

Grand Prix – HCA Award.

Prisen går til den bedste film i Hovedkonkurrencen, og vinderen modtager diplom, statuette og en check på 35.000 DKK samt en Oscarkvalificering:

Vinder: Detainment af Vincent Lambe
Se video i toppen af artiklen.

OFF Storyteller Award

Prisenuddeles til den film i konkurrencen, der har den stærkeste fortælling. Præmieres med diplom, statuette og en check på 15.000 DKK.

Vinder: Hjemsøgelsen af Christian Einshøj. Se klip fra filmen:

En mor som sjældent ser sin filmskabersøn, møder et spøgelse udenfor hans gamle børneværelse. En dejlig afveksling fra ikke have nogen af sine voksne sønner hjemme, lyder det til, da hun ringer og fortæller om sin paranormale gæst. En tørt humoristisk skildring af sønnens efterfølgende besøg i barndomshjemmet i de norske forstæder.

OFF Artist Award

Uddeles til den film i konkurrencen, der har det bedste kunstneriske udtryk. Præmien er diplom, statuette og en check på 15.000 DKK.

Vinder: Fauve af Jeremy Comte. Se klip fra filmen.

To drenge leger tagfat på kanten af et mineanlæg, som om de var de eneste tilbage i verden. De skubber hinanden så langt de kan uden at vælte. Moder Natur er den eneste, der betragter dem. I nogle grimasser er der et forvarsel om det voksne, som måske er tættere på end man tror.

Den danske konkurrence

Bedste danske kortfilm

Uddeles til den bedste danske kortfilm i konkurrencen. Præmien er diplom, statuette og en check på 25.000 DKK samt en Oscarkvalificering.

Vinder: Maja af Marijana Jankovic. Se klip fra filmen:

Maja er seks år og født i Serbien. Hun bliver afleveret i børnehaven af sine forældre, der for nylig er ankommet til Danmark og stadig oplever alting som fremmed, ikke mindst det danske sprog. Maja har svært ved at lege med de andre børn, fordi de ikke forstår hinanden og tiden er meget lang. Da hendes forældre endelig kommer tilbage for at hente hende, er dagen kun lige begyndt.

FilmFyns Talentpris 

Uddeles til den danske kortfilm, der har den stærkeste vision. Prisen kan uddeles til både nye og veletablerede filmskabere. Præmien er et diplom, statuette og en check på 15.000 DKK.

Vinder: Hjemsøgelsen af Christian Einshøj. Se klip længere oppe.

Animationskonkurrencen

Børge Ring Award

Uddeles til den bedste animationsfilm i konkurrencen. Vinderen modtager et diplom, en statuette og en check på 15.000 DKK samt en Oscarkvalificering.: The Night of the Plastic Bags af Gabriel Harel. Se klip fra filmen:

Marseille. En plastikpose blæser i vinden. Agathe er på vej hen for at fortælle sin ex Marc-Antoine at de skal prøve igen; de skal have det barn! Hun bliver snart 39 og tiden løber ud. Så tager fanden pludselig ved plastikposerne. Der er akut kvælningsfare. De to flygter - men findes der noget sted uden plastik? Måske er det alligevel for sent at forestille sig en verden, man kan sætte menneskebørn i.

Animation Talent Award

Uddeles til skaberne af en ekstraordinær kortfilm inden for animationsgenren. Prisen er udelukkende forbeholdt de danske animatorer og kan uddeles til både nye og allerede etablerede talenter. Vinderen får et diplom, statuette og en check på 10.000 DKK.

Vinder: Egg af Martina Scarpelli. Se klip fra filmen:

Fire vægge og en oval. Kvinden er låst inde i et rum med et æg, som hun både frygter og begærer. Hver gang hun spiser ægget, angrer hun. Hun slår det ihjel. Hun lader det dø af sult. Hun og ægget er fanget i en cyklus af mæthed og tomhed, og hvor er vejen ud?

Dokumentarkonkurrencen

Bedste dokumentar

Gives til den bedste korte dokumentar. Vinderen modtager et diplom, en statue og en check på 15.000.

Vinder: Prisoner of Society af Rati Tsiteladze. Se klip fra filmen:

28. januar, 1991 i Georgien. En kvinde føder et barn – priset være Skt. Georg; det blev en dreng! Faderen affyrer en pistol af bar glæde. Men herfra bliver tingene mere komplicerede. George vokser op og er ikke George, men Adelina, en transkønnet kvinde, der som 26-årig har levet ti år som fange i sit eget hjem. Tremmerne er forældrenes traditionelle opfattelse af køn og et omgivende samfund, hvor det er decideret farligt at afvige.

The Soapbox Award

Uddeles til den korte dokumentarfilm, som bedst bruger sin platform til at have en meningsfyldt indflydelse på samfundet.

Vinder: Everything Has a Beginning af Marie Limkilde. Se klip fra filmen:

Udrustet med et speculum, en lommelygte og et spejl går tre unge piger på opdagelse i deres egen vagina for første gang. For at komme til at se rigtigt hjælper det at være flere. Redskaberne skifter hænder med en vis ærbødighed. De sterile ting bliver personlige. Et varmt kig ind ad nøglehullet.

Ungdomsprisen

Uddeles til den bedste ungdomsfilm. Vinderen modtager et diplom, en statuette og en check på 15.000 DKK.

Vinder: At Dawn af Julien Trauman. Se klip fra filmen:

Natten efter deres dimission er en flok teenagere samlet på stranden omkring et bål. En ny dag venter på den anden side, fuld af løfter om fremtiden. De er unge, ukuelige og tørstige efter alt, hvad livet skal bringe. Tre venner går ombord på en gummibåd i fuldskab. Næste morgen vågner de op uden land i sigte.

TV 2/FYNs Publikumspris

Prisen uddeles til den film, som har modtaget flest publikumsstemmer. Vinderen modtager et diplom og en statuette.

Vinder: Fodbolddommeren af Jesper Quistgaard. Se klip fra filmen:

Godt naboskab er et årvågent øje. Det mener en ensom fodbolddommer i hvert fald, der nøje følger begivenhederne hos familien inde ved siden af. Han går ikke på kompromis med noget, hverken på banen eller i sit begyndende venskab med naboens datter, der efter hans mening lidt for ofte er alene hjemme.

VIMEO Staff Pick Award

En ny pris, der uddeles af videostreamingtjenesten Vimeo. Den udvalgte film vinder, udover titlen som Vimeo Staff Pick, en garanteret plads på Vimeos site i mindst et år og dermed muligheden for at blive både set af og delt med sitets 240.000.000 månedlige seere og 80.000.000 registrerede brugere.

Vinder: En Værdig Mand af Kristian Håskjold. Se klip fra filmen:

Nat i bageriet. Erik arbejder mens alle andre sover. Radioen er indstillet på det samme program hver aften, som udlover præmier til “ugens joker” - en titel Erik drømmer om at få. Lykken hænger i det spinkle håb om at blive hørt på telefonlinjen, mens han bliver mere usynlig hver dag for sin familie omkring middagsbordet.

Robert prisen

På aftenen blev de fem nominerede til næste års Robert Prisen i kortfilmskategorien også afsløret. De fem nominerede er Delfinen af Laurits Munch-Petersen, Fugle af Trine Nadia, Maja af Marijana Jankovic, November af Kasper Møller Jensen og Næste stop af Daniel Kragh-Jacobsen.

De nominerede er udvalgt af Danmarks Film Akademi, og den endelige vinder kåres ved Robert Prisen i 2019.

Se klip fra Delfinen:

Robert er syv år og er ikke færdig med sit svømmekursus Delfinen. Hans mor har taget alle hans svømmeting med og henter ham - for nu skal de til vandet. I dag er der ingen grænser for hvor meget sjov, de to kan have. Far ringer godt nok igen og igen, men ingen tager den. Mor og Robert har for travlt med at indhente det forsømte på en strandtur.

Se klip fra Fugle:

Som børn havde Katja og Hanne kun hinanden. I en hemmelig hytte i skoven lavede de deres egen sjov og levede efter deres egne regler. Og regel nummer ét lød: ingen fulde voksne. Sytten år senere mødes de to tilfældigt igen og bliver klar over at uforløste smerter hjemsøger dem begge. De bliver nødt til at vende tilbage til åstedet i skoven.

Se klip fra November:

En navnløs norsk kvinde prøver at slå igennem som manuskriptforfatter i den danske filmindustri. Hun er desværre bare løbet tør for idéer før hun overhovedet kom i gang. Ligesom resten af filmhistoriens selvbevidste wannabes er hun dog god for billedmontager af skriveblokeringens klassiske positurer. Lige meget hjælper det. Man kan ikke lave en film uden mindst én god idé.

Se klip fra Næste Stop:

Siv og hendes klassekammerater fejrer deres dimission fra gymnasiet med den traditionelle lastbiltur rundt til alles forældre. Vognen er pyntet med bøgegrene og flag, klaphattene er på plads og der bliver skålet ved hvert sving i vejen. Det skulle være hendes unge livs største dag, men for Siv er alt, der involverer hendes mor en kilde til bekymring. Bare hun nu ikke ødelægger det hele.

Pitch Me Baby

I løbet af ugen er der blevet afholdt en pitch-konkurrence, hvor håbefulde filmskabere kan præsentere deres idé til en film. Foreningen af Danske Filminstruktører og Danske Dramatikeres Forbund sætter to arbejdslegater på henholdsvis 15.000 og 35.000 DKK på højkant til den filmskaber, der mest overbevisende kan pitche sin idé til en kortfilm foran jury og publikum. 1. præmievinderen modtager ligeledes en invitation til at pitche sin idé til Euro Connection under Clermont-Ferrand International Short Film Festival.

Pitch Me Baby, 1. præmie: Skifting af Zinnini Elkington

Pitch Me Baby, 2. præmie: Brothers Suicide af Christian Einshøj

Fakta om OFF18

  • OFF så dagens lys i 1975 og er Danmarks ældste filmfestival.

  • Flere end 2.600 kortfilm fra 101 lande er blevet indsendt til OFF18.

  • 111 kortfilm er blevet udvalgt til konkurrenceprogrammet.

  • 35 lande er repræsenteret i konkurrenceprogrammet.

  • OFF er oscarkvalificerende i fire kategorier (Hovedkonkurrencen, Den danske konkurrence, Animationskonkurrencen og den netop tilføjede dokumentarkonkurrence)

  • Samlet bliver der ved OFF Awards uddelt cirka 200.000 kr. samt diplomer og statuetter.

22. dec. 2024 kl. 13:09

Biskop vil frede alle fynske kirker - sådan vil han gøre det

LYT
Del
Link
kopieret!

Alle fynboer skal kunne gå til julegudstjeneste i den kirke, hvor de kommer fra. Og det samme med de store dage i livet: dåb, konfirmation, bryllup og til sidst begravelse.

Det mener biskop over Fyens Stift, Mads Davidsen, som ikke ønsker at lukke kirker nogen steder på Fyn. Også selvom det er en udfordring, ikke bare på Fyn, men i hele landet, at få fyldt kirkerne op. Især på landet.

Han har også en idé til, hvordan det kan lade sig gøre at undgå lukning af fynske kirker.

Krav på at komme hjem

Mads Davidsen vil indføre “højtidskirker”, hvor kirken kun er åbent ved særlige lejligheder. Det er især relevant på landet, hvor der er langt færre mennesker i hvert sogn end i byerne.

Som for eksempel på Langeland, hvor der er 20 middelalderkirker, som ikke alle er lige velbesøgte til gudstjeneste.

- Hvis man flytter i ældrebolig i Rudkøbing og oprindelig kommer fra Hov, skal man kunne blive begravet i Hov. Kirken skal være det tilbud, hvor man kan blive døbt, konfirmeret og begravet - og hvor der er enkelte gudstjenester til højtider som jul og påske, siger Mads Davidsen.

Mange slags gudstjenester

Desuden er gudstjenester blevet et vidt begreb med plads til et lokalt præg. Det kan være med børnegudstjeneste, stillegudstjeneste eller som et sted på Fyn, hvor organisten i en periode manglede, og lokale spillemænd tog over.

For Mads Davidsen er mulighederne elastiske, blot der er respekt for kirkerummet.

- Det er et sted med en vis alvor, hvor mennesker har haft store oplevelser. De er blevet gift, har døbt og konfirmeret deres børn og begravet deres kære. Det skal vi tage alvorligt.

Musik og foredrag i massevis

Dels kan kirkerummet bruges til meget andet end gudstjenester. Foredrag og musik for eksempel.

- Folkekirken er faktisk en af Danmarks største koncertudbydere med et væld af koncerter, ikke mindst her i juletiden. Der gøres også et stort stykke folkeoplysning med de mange foredrag året rundt, siger Mads Davidsen.

22. dec. 2024 kl. 12:19
Natacha Djervad

En person omkommet i arbejdsulykke

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag formiddag klokken 11 er en mand omkommet i en arbejdsulykke på Heldagergårdsvej 1 i Svendborg.

Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn.

Vagtchef Christoffer Jacobsen fortæller, at politiet stadig er ved at efterforske sagen, og at ordensmagten har været på adressen ad flere omgange siden ulykken.

De pårørende er underrettet.

Det er endnu småt med oplysninger om, hvad der er sket. TV 2 Fyn har været i kontakt med Kim Kromann Jørgensen, som ejer gården, men han ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Arbejdsulykken sker knap en måned efter, at tre personer mistede livet i forbindelse med en arbejdsulykke ved Flemløse Biogas, hvor taget på en silo kollapsede.

22. dec. 2024 kl. 11:14
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Drama i Rema - kunder kom købmand til undsætning under klammeri med tyv

LYT
Del
Link
kopieret!

Det udviklede sig lidt mere dramatisk end håbet, da købmanden i Rema 1000 på Frisengårdsvej i Nyborg, Jakob Rehfeldt, lørdag rettede henvendelse til en kunde, der ifølge købmanden "ikke lige havde fået betalt for sine varer".

Jakob Rehfeldt fortæller til TV 2 Fyn, at han genkendte en mand, der tidligere var taget i at stjæle fra butikken, og da købmanden rettede henvendelse til manden, begyndte han at skubbe til Jakob.

Købmanden understreger, at skubberiet ikke udviklede sig til en decideret slåskamp, mens det skyldes til dels også, at der var to årvågne kunder, som hjalp til med at holde den formodede tyv tilbage.

Efterfølgende valgte Jakob Rehfeldt at lave et opslag på butikkens Facebookprofil, hvor han oplyste eventuelle kunder, der måtte have været i butikken, om “den ubehagelige oplevelse”, ligesom han efterlyste de to kunder, der trådte til for at hjælpe ham.

Vil ikke opfordrer andre til at hjælpe

Og efterlysningen bar frugt. Der gik nemlig ikke mange timer, før de to personer gav sig til kende, og søndag formiddag kunne Jakob Rehfeldt sige dem tak for hjælpen i butikken.

- Jeg nåede ikke at tale med dem efter episoden, så jeg ville sikre mig, at de havde det godt og sige tak for hjælpen, siger han og uddyber:

- Jeg sætter stor pris på det, de gjorde, men det er ikke noget, jeg forventer eller opfordrer andre kunder til at gøre, hvis de står i en lignende situation.

Jakob Rehfeldt roser i samme ombæring politiet for hurtigt at komme til butikken, efter han havde trykket på overfaldsalarmen.

Købmanden understreger samtidig, at der ikke var andet personale involveret i episoden, og at de medarbejdere, der var på arbejde, er blevet vejledt i, hvordan de kan få hjælp, hvis de har behov for det.

22. dec. 2024 kl. 10:12
Nyborg Kommune

Kunstværker for skattekroner vækker debat - er det lavet i børnehaven?

LYT
Del
Link
kopieret!

Kunst har altid skabt debat, og udsmykningen i Nyborg Sundhedshus, der netop er offentliggjort, er ingen undtagelse.

Når man træder ind i det nye sundhedshus, så mødes man af kunst, der tager udgangspunkt i, at Nyborg Kommune er en kystkommune, fremgår det af et facebookopslag på kommunens hjemmeside.

Der er tale om et såkaldt integreret kunstprojekt, hvor kunsten er integreret i selve bygningen. Det er derfor ikke kun de kunstværker eller lamper, der hænger rundt omkring, men også udsmykning i form af maling, paneler, møbler og andet inventar.

Men tager man et kig på reaktionerne under opslaget, så lader det ikke til, at nyborgenserne falder på halen over den kunstneriske udsmykning.

Nyborg Kommune

Nogle er forargede over, at kommunen har brugt 700.000 kroner af skatteborgernes penge på udsmykningen, mens andre tilsyneladende mener, at kunsten kunne være lavet i en børnehave.

Hilser debatten velkommen

Blandt de 60 kommentarer, der er kommet, siden opslaget blev lagt op fredag aften, finder man også nogle, der kan lide, hvad de ser.

Formanden for Sundheds- og forebyggelsesudvalget i Nyborg Kommune, Jan Reimer Christiansen (V), hilser debatten velkommen, men håber, at kunsten vil vokse på folk.

- Jeg tænker, at det er lige meget, hvad man laver, så vil der væren nogen, der kan lide stilen, og andre der ikke kan. Der er ytringsfrihed i Danmark, så folk må have den holdning, de har, men jeg håber, de ændrer holdning, når de ser det med egne øjne, siger han til TV 2 Fyn.

Nyborg Kommune

Finansieringen af værkerne er - udover penge fra kommunen - kommet på plads via et tilskud på 500.000 kroner fra Statens Kunstfond.

Og selvom der er nogen, der give udtryk for, at de penge kunne være brugt bedre andre steder - eller at børnehaven kunne have gjort det billigere - så er Jan Reimer Christiansen meget tilfreds med det, han ser:

- Jeg synes, det er bundet godt sammen. Jeg ved godt, det kan dele vandene, og det er også okay. Men da jeg så det første gang, tænkte jeg “wow”. Jeg synes, det er flot og passer godt ind i sundhedshuset.

Nyborg Kommune

Jan Reimer Christiansen understreger, at ingen politikere har været involveret i processen med at udvikle kunstværkerne, og at kunstnerne bag har fået frie hænder.

22. dec. 2024 kl. 9:18

Vejdirektoratet forventer jævn juletrafik søndag

LYT
Del
Link
kopieret!

Vejdirektoratet forventer, at søndag bliver en rejsedag med jævn trafik på de danske veje.

Det oplyser Mark Sigvardt, vagthavende i Vejdirektoratets trafikcenter.

Mandag ventes til gengæld at blive den helt store rejsedag på vejene med mest trafik fra klokken 11 til 14.

- Vi regner ikke med, at i dag bliver den helt store juletrafikdag. Det bliver først i morgen.

- I dag kalder vi en "grøn dag", men lillejuleaften forventer vi, at der kan være stærk trafik særligt fra øst mod vest og omvendt mellem klokken 11 og 14, oplyser Mark Sigvardt.

Han tilføjer, at de største hjemrejsedage bliver juledag og særligt 2. juledag fra vest mod øst.

22. dec. 2024 kl. 8:42

DSB forventer julens travleste dag

LYT
Del
Link
kopieret!

Søndag bliver julens travleste dag for DSB. Det fortæller DSB's informationschef, Tony Bispeskov, til TV 2.

Men selvom rekordmange julerejsende skal med toget i år, er der stadig afgange at få i dag såvel som de næste dage, lyder det.

- Togene kører, som de skal. Og sammen med Banedanmark vil vi selvfølgelig gøre, hvad vi kan for, at det også er tilfældet i morgen, siger Tony Biskeskov.

Han tilføjer, at DSB løbende holder øje med, om togafgange bliver fyldt op, og i de tilfælde kan tilføje ekstra togvogne.

22. dec. 2024 kl. 8:26

Gymnasie indfører kortere skoledage

LYT
Del
Link
kopieret!

Der skal være bedre balance mellem skole og fritid. Det mener eleverne på Mulernes Legatskole i Odense, og det har ledelsen på gymnasiet valgt at lytte til.

Derfor er mødetiden efter sommerferien ændret fra klokken 8 til klokken 9, mens skoledagen slutter klokken 14.30. Det fremgår af gymnasiets hjemmeside, hvor de også skriver, at det gerne skulle mindre pres på eleverne, uden at det sker på bekostning af pensum.

Eleverne har dog mulighed for at møde ind tidligere og blive længere, da der er indført såkaldt flexundervisning. Her kan man få hjælp og rådgivning af lærerne, hvis man har burg for hjælp eller ekstra faglige udfordringer.

22. dec. 2024 kl. 6:00

Dødsfald og misbrug af skattekroner: - Vi er ligeglade, så længe det ikke koster for meget

LYT
Del
Link
kopieret!

Så længe, de ikke koster for meget, så accepterer vi som samfund, at udsatte mennesker ikke får det bedre på de bosteder, vi placerer dem på.

Sådan lyder den dystre analyse fra en af dem, der selv har været med til at lave den lovgivning, der skal sikre tilsynet med landets bosteder.

Knud Aarup er tidligere mangeårig kommunal leder og direktør i socialstyrelsen, og han har fulgt med i TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidendes afdækning af omsorgssvigt og kritisabelt forbrug af skattekroner på tre fynske bosteder.

- Det er virkelig skræmmende læsning. Det handler mere om ansvarsforflygtigelse end om de unge og voksne, som er udsat for de her vilkår på anbringelsessteder eller krisecentre. Så det får mig til at tænke: "Åh nej. Igen igen."

Camilla Feldt Andersen
I juni stod 19-årige Ida Kruse frem og fortalte om alvorlig omsorgssvigt på bostedet Den Lille Gård. Få uger senere døde et af stedets beboere i et stærkt kritiseret forløb.

Ikke værdigt

Knud Aarup var selv med til at lave loven om sociale tilsyn i 2014. Ambitionen dengang var, at tilsynene skulle opdage og sætte en stopper for landets værste bosteder.

Men den ambition er fejlet. Stort. Det erkender Knud Aarup selv.
Det er der mange grunde til, mener han. Den primære er, at vi som samfund kort og godt har givet op på tanken om, at udsatte mennesker borgerne kan få det bedre på landets bosteder.

- Der er lidt en samfundsmæssig kynisme der går ud på, at vi accepterer det, hvis bare de her mennesker ikke ødelægger for meget for den store, brede middelklasse, siger han.

For det virker, i følge Knud Aarup, som om man politisk har besluttet, at udgifterne på det specialiserede område må koste 50 milliarder kroner om året - og ikke en krone mere.

Til gengæld har politikerne og samfundet givet op på ideen om, at de penge og den indsats rent faktisk skal hjælpe de børn og voksne med handicap og socialt udsathed, der bor på landets bosteder.

- Man har ligesom accepteret at, at de penge skal vi ikke have noget ud af. At det er et acceptabelt spild i samfundet. Et menneskeligt spild, siger Knud Aarup, og tilføjer:

- Det er ikke et velfærdssamfund værdigt.

Serien om de fynske bostedsbosser:

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har siden sommer afdækket kritisable forhold på tre fynske bosteder.

Opholdsstedet Den Lille Gård døde en 18-årig kvindelig beboer i juli af en overdosis. Da socialtilsynet 10 dage senere kom på besøg, var det en pedel, som havde opsyn med selvmordstruede unge. Bostedet havde forinden fået fem påbud af socialtilsynet og var under skærpet tilsyn. Blandt andet kritiserede tilsynet stedet for manglende faglighed og direktørens høje løn på 1,1 millioner kroner i 2022. Direktør Peter Stausgaard valgte at lukke stedet efter beboerens død.

bostedet Mellemstoppet kunne en af de tidligere beboere til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende fortælle, hvordan hun ikke fik den rette hjælp. Mellemstoppet havde samtidig et meget højt overskud i 2023 på over seks millioner kroner, som ekspert kaldte "rigtig, rigtig usædvanligt".

Krisecentret TimeOut Fyn blev lukket i slutningen af 2023, efter direktøren indgik en kontrakt med sin søns vagtfirma, der kunne beløbe sig til op mod 162 millioner kroner. Efterfølgende kunne TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende fortælle, hvordan kvinder oplevede at blive udsat for social kontrol. Direktør Morten Lohmann Lauritzen og hans søn tjente samtidig millionlønninger og kørte i dyre luksusbiler. Efter lukningen af krisecentret startede de pornokonceptet Mansion Voyeur, hvor de ansatte aldrig fik løn. Selskabet er i dag gået konkurs.

I september kunne det nye Top Safe Krisecenter slå dørene op på TimeOut Fyns tidligere adresse - dog med samme bestyrelsesformand, samme daglige leder og flere at de samme ansatte. Beslutningen har mødt stor politisk modvind. Det er ejendomsinvestor Kurt Vindeløv, der er direktør i selskabet.

19 bosteder lukket på fire år

Siden august har TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende beskrevet kritisable forhold på de tre fynske bosteder Den Lille Gård, TimeOut Fyn og Mellemstoppet.

Alle tre steder er tidligere beboere stået frem og fortalt om omsorgssvigt og manglede hjælp – mens bostederne har haft store overskud og udbetalt høje lønninger til ledelsen.

Nye tal peger på, at de tre fynske bosteder langt fra er de eneste steder, hvor der er problemer. I forrige uge kunne Fagbladet FOA afsløre, at 19 private botilbud på godt fire år er blevet tvunget til at lukke, fordi de har fået inddraget deres godkendelse.

Begrundelsen er typisk 'alvorlige bekymringer' for borgernes trivsel og udvikling, viser Fagbladet FOAs gennemgang af sagerne. Samtidig har flere af ejerne tjent styrtende med penge, skriver fagbladet.

Facebook
Fornylig gik direktør i krisecentret TimeOut Fyn Morten Lohmann Lauritzen og hans søn Nikki Lohmann Lauritzen (billedet) konkurs med deres virksomheder, efter TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidendes afsløring af deres brug af luksusbiler og millionlønninger, mens de voldsramte kvinder på centret led.

Statsministeren skal gribe ind

Sagerne og tallene fra FOA overrasker ikke Knud Aarup. For det ville kræve politisk slagkraft at ændre grundlæggende på området. En slagkraft, som Socialministeriet ifølge ham slet ikke har.

- Socialministeriet er i bund og grund et svagt ministerium. En god socialminister er historisk set en minister, der ikke vil for meget, og som får lukket problemerne ned.

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har i flere måneder forgæves forsøgt at få et interview med socialminister Sophie Hæstorp Andersen i forbindelse med afdækningen for at få svar på, hvad ministeren vil gøre for at forhindre lignende sager i fremtiden.

Den seneste besked fra ministeriet er, at vi muligvis kan få et interview i det nye år.

Men i følge Knud Aarup skal en helt anden minister træde i karakter, hvis der effektivt skal sættes ind overfor de omstridte bosteder.

- Hvis området skulle ændres, ville det kræve, at det var statsminister Mette Frederiksen, der selv sætter sig for at få ændret på det her og selv sætter sig for enden af forhandlingsbordet.

Knud Aarup: Derfor ser vi skandalesagerne om bosteder

  • Kommunerne har ikke den nødvendige faglighed til at vurdere, hvilken hjælp og hvilket bosted, udsatte borgere har brug for.
    Knud Aarup: Da vi lavede loven om de sociale tilsyn, troede vi stadig på, at der var en vis grundfaglighed tilbage i kommunerne. Den mangler alvorligt.

  • KL og kommunerne modarbejder et stærkt social tilsyn
    Knud Aarup: KL og kommunerne har forsøgt at at modarbejde at de sociale tilsyn blev tilstrækkeligt stærke, fordi de enkelte kommuner vil ikke ses over skulderen. Det er en misforstået opfattelse af, hvad kommunalt selvsyre er. At der skal ikke komme nogen udefra og bestemme.

  • Politikerne og samfundet har givet op på at den hjælp, udsatte borgere får, gør en forskel

    Knud Aarup: - Det er som om vi som samfund har accepteret, at mennesker med særlige behov, uanset om de har en funktionsnedsættelse, er psykisk syge eller har sociale problemer, så må det koste 50 milliarder. Man har accepteret at, at de penge skal vi ikke have noget ud af.

  • Om sit eget ansvar som tidligere direktør i socialstyrelsen og medvirkende til at udforme lovgivningen om de sociale tilsyn siger Knud Aarup:

    - Vi troede dengang, at når vi så 10 år frem, så ville vi se tilbage og sige at denne her lov var der, vi for alvor forbedrede indsatsen og løftede bunden (af de dårligste bosteder, red.). Det er vi ikke lykkedes med. Det er jeg ret træt af.

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har foreholdt kritikken for KL. I et skriftligt svar skriver formand for Socialudvalget, Ulrik Wilbek:

"Det billede, Knud Aarup tegner, genkender vi simpelthen ikke – så den kritik må stå for hans egen regning.

Vi og kommunerne er dybt bekymrede over de sager, der kommer frem. Og det understreger først og fremmest, at der er behov for både at styrke fagligheden og ledelsen på de tilbud, vi visiterer til, og sikre de rette kompetencer i sagsbehandlingen. Samtidig kalder det også på, at lovgiverne skaber rammer, som gør det sværere at etablere tilbud for egen vindings skyld"

Han tilføjer, at 98 procent af tilsyn på landets bosteder ikke giver anledning til bemærkninger, og at KL ønsker et mere "fokuseret" tilsyn.

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har desuden foreholdt kritikken for Social- og Boligministeriet.

Socialminister Sophie Hæstorp Andersen har ikke haft mulighed for at stille op.

22. dec. 2024 kl. 5:00

Søndag byder på mulighed for både sne og sol

LYT
Del
Link
kopieret!

Det ustadige vejr fortsætter frem mod jul med en blanding af byger og flere fronter.

Søndag er ingen undtagelse, og det bliver en dag med lidt sol og spredte byger.

Temperaturen lander et sted mellem fire og seks graders varme med en let til frisk sydvestlig vind. Ved kysterne kan man vinden blæse op til hård vind.

De lave temperaturer gør, at det ikke kan udelukkes, at der kommer en byge forbi med noget hvidt i form af sne eller slud.

Den mulighed bliver ikke mindre som aftenen skrider frem og temperaturerne daler.

21. dec. 2024 kl. 19:46

Aryan skabte fodboldfest for flere hundrede piger

LYT
Del
Link
kopieret!

Hundredevis af unge piger får lørdag rørt benene i Odense idrætshal.

Her har et stort fodboldpigestævne været i gang hele dagen. Stævnet er kun for pigehold, og over 500 piger har valgt at bruge de sidste dage inden jul på at få rørt bentøjet.

Bag stævnet står Aryan Abdel Rahman fra B1909's ungdomsafdeling. Han mener, der mangler flere stævner til piger.

Derfor har han sammen med sin søster søsat Domina Cup, som gerne skulle inspirere endnu flere piger til at spille fodbold.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her