Basar-udlejer udtaler sig:
- Vi har længe været uenige
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ejeren af Bazar Fyn Aps, som står for udlejning af butikkerne i Bazar Fyn, fortæller i en pressemeddelelse, at "længere tids uenighed" med ejendomsselskabet Olav de Linde er årsag til at basaren lukker.
Mohammad Saad, som via sit firma Bazar Fyn Aps står for udlejning af butikslokaler i Bazar Fyn i Odense, har søndag formiddag udsendt en pressemeddelelse med sin version af, hvorfor det er endt med, at Bazar Fyn nu afvikles og lukkes.
Udlejer bekæfter: Bazar Fyn lukker
Ejendomsselskabet Olav de Linde opgiver at inddrive husleje for Bazar Fyn og lukker basaren.
Bazar Fyn lukker. Det skriver ejendomsselskabet Olav de Linde i et brev til butiksindehaverne i basaren.
Lørdag morgen kunne flere af hinanden uafhængige kilder fortælle til TV 2/Fyn, at Bazar Fyn i Odense lukker 31. december. Olav de Linde sætter i brevet ikke dato på lukningen, men skriver, at "når tidspunktet for udsættelse af Bazar Fyn foreligger, vil vi orientere jer, og forventer, at lejemålene skal være fraflyttet senest på dette tidspunkt".
Med andre ord kan butikindehaverne godt begynde at gøre klar til at pakke ned og forlade butikkerne.
TV 2/Fyns kilder fortæller desuden, at der ikke er betalt husleje de seneste måneder. Også det bekræfter Olav de Linde i brevet. Her står der: "Da vi ikke længere ser en mulighed for, at Bazar Fyn kan betale huslejen, og vi de seneste måneder ikke har modtaget huseleje, har vi vi nu valgt at ophæve lejemålet for Bazar Fyn".
Tror ikke på basaren
Olav de Linde skriver videre i brevet, at selskabet gennem årene har "givet store ekstra rabatter på huslejen", men ikke kender årsagen til at basaren ikke kan løbe rundt, "da vi alene er udlejere af lokalerne og ikke har med Bazarens drift at gøre".
Ejendomsselskabet tilføjer, at årsagen til at lukke bazaren ned er, at der ikke længere er en tro på, at indkøbscenteret ville kunne "skabe en forbedret økonomi".
"Det tror vi ikke længere er muligt, og vi ikke længere kan se en idé i at bruge mange ressourcer på en Bazar, som ikke kan løbe rundt på trods af en meget lav husleje".
Husleje på tre mio. kr.
Det er ejendomsselskabet Olav de Linde, der ejer ejendommen på Thriges Plads, men det er selskabet Bazar Fyn Aps der driver basaren, og således skal svare den årlige husleje på omkring tre millioner kroner. Det svarer til i omegnen af 250.000 kroner om måneden.
De seneste par år har netop Bazar Fyn Aps været presset på økonomien. Således viste regnskabet for 2018, at egenkapitalen var nået et minus 525.000 kroner efter underskud før skat på 280.000 kroner i 2018 og et underskud på 655.000 kroner i 2017.
Oveni skyldte Bazar Fyn Aps ved indgangen til 2019 1,1 millioner kroner i huslejedepositum.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Olav de Linde, mens Mohammad Saad, som ejer Bazar Fyn Aps, i telefonen siger til TV 2/Fyn, at han ikke, hvad fremtiden bliver for basaren.
Lørdag fortalte ejendommens ejer Olav de Linde, at aftalen med Mohammad Saad og hans firma Bazar Fyn Aps var opsagt for længe siden, og at bygningen på nuværende tidspunkt burde være tømt for butiksindehavere.
Mohammad Saad skriver i sin presemeddelelse, at det er "længere tids uenighed" om basarens fremtid som "nu har ført til at Olav de Linde A/S har valgt, at ophæve" lejemålet.
Til TV 2/Fyn uddyber Mohammad Saad og siger blandt andet, at der gennem længere tid har været forhandlinger med en tredjepart om overtagelse af hans firma.
Uenigheden har ført til, at det nu er op til fogedretten at afgøre, hvornår butiksindehaverne i Bazar Fyn skal være ude.
Bombe under Bazar Fyn: Lejemål ophævet for længe siden
Lørdag kunne TV 2/Fyn afsløre, at Bazar Fyns dage er talte. Nu viser det sig, at butiksindehaverne måske slet ikke vidste, at lejemålet var ophævet.
- Vi har orienteret butiksindehaverne, fordi lejemålet er ophævet, det lejemål vi har med Bazar Fyn Aps, siger Søren Gørup Christiansen, direktør i Olav de Lindes afdeling i Odense, om den dramatiske besked, som butiksindehaverne i Bazar Fyn har modtaget.
Direktøren oplyser til TV 2/Fyn, at det er længe siden, at Olav de Linde har set sig nødsaget til at opsige selskabet, som udlejer butikkerne i basaren i Thrige-firkanten i Odense.
Faktisk er det så længe siden, at basaren på nuværende tidspunkt burde være tømt for butikker.
- Da vi oplever, at lejemålet ikke er tømt, som det skal, så meddeler vi det til dem, der har forretningerne, siger Søren Gørup Christiansen.
Søren Gørup Christiansen tilføjer, at fordi lejemålet ikke er fraflyttet, er fogedretten blevet involveret. Og det er her, det afgøres, hvornår butikindehaverne skal være ude af basaren.
- Fordi det ikke er fraflyttet, har vi overladt det til advokaten og fogedretten, men der går måske til nytår eller umiddelbart derefter. Men jeg ved det ikke, siger Søren Gørup Christiansen.
Hvad, der skal ske med bygningen, er under overvejelse.
- Vi har forskellige planer, men vi tager ikke nogen beslutninger, inden det er afklaret deroppe (Bazar Fyn, red.). Det vil sige, at vi har lejemålet tilbage, siger Søren Gørup Christiansen til TV 2/Fyn.
Det er således usikkert, om der efter 12 år med basar igen vil åbne butikker i de 7.000 kvadratmeter, eller om der vil komme noget helt andet ind i den del af bygningerne på Thriges Plads.
- Vi har det ikke ret godt med situationen. Vi har puttet rigtig mange ressourcer i det, men vi ser ikke nogen fremtid for det. Men vi kan ikke gøre noget ved det, siger Søren Gørup Christiansen.
Da Olav de Linde ikke har kontraktforhold med butiksindehaverne, kan selskabet ikke gøre noget for dem. Butiksindehavernes aftaler er lavet med Bazar Fyn Aps.
Søren Gørup Christiansen tilføjer, at lejemålet ikke er "leveret tilbage, som det skal ifølge kontrakten, når det bliver ophævet".
- Desuden havde vi en fornemmelse af, at der måske var nogen, som slet ikke vidste, at lejemålet var ophævet. Derfor har vi orienteret for at være åbne omkring det.
TV 2/Fyn har været i kontakt med Mohammad Saad, som ejer Bazar Fyn Aps og dermed er den, som har kontrakterne med de klemte butiksejere, men han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om sagen.
Mohammad Saad skriver desuden, at "årsagen til det triste udfald er en generel utilfredshed med lejeniveauet" og "dårlig økonomi for de skiftende fremlejere siden starten af dette årti".
Direktør afviser
I pressemeddelelsen fremgår det, at Mohammad Saad har en opfattelse af, at Olav de Linde i længere tid har ønsket at "tømme basaren, renovere lokalerne og starte et nyt koncept op".
Det afviser Søren Gørup Christiansen, der afdelingsdirektør i Olav de Linde i Odense, dog pure.
- Det er jo ikke noget, vi har magt over. Når lejemålet er udlejet, er det ikke noget, vi kan bestemme. Lejemålet er udelukkende ophævet, fordi det er blevet misligholdt. Der er ikke nogen hemmelige planer bag det, siger han til TV 2/Fyn.
Han ønsker ikke at kommentere på, præcis hvornår lejemålet er ophævet, og de nærmere omstændigheder omkring tvisten.
- Det er ikke vores rolle at gå ud og fortælle om noget, hvor der også er en anden part involveret på den her måde, siger han.
Ifølge Mohammad Saad koster det årligt koster 2,1 millioner kroner plus moms i husleje for basaren. Dertil kommer fællesudgifter, så den årlige udgift lander på 3,6 millioner kroner plus moms.
Det er et gennemsnit på godt 328 kroner plus moms per kvadratmeter. I et opslag på Olav de Lindes hjemmeside udlejer det aarhusbaserede ejendomsselskab lokaler i samme område i Odense for minimum 700 kroner plus moms per kvadratmeter.
Chok i Bazar Fyn:
- Jeg har investeret 650.000 kroner
Bazar Fyn lukker, og det kommer som et chok for butiksindehaverne. De ved endnu ikke, hvornår de skal være ude af indkøbscenteret.
Lukning af Bazar Fyn kommer som et chok for butiksindehaverne, fortæller flere af dem til TV 2/Fyn lørdag formiddag.
Her kom det frem, at ejendomsselskabet Olav de Linde trækker stikket til indkøbscenteret og på et endnu ikke fastlagt tidspunkt lukker helt ned for basaren, som blev indviet i 2007.
En af dem, som lukningen rammer hårdt, er slagter Abed Dirawi. Han fortæller, at han gennem tiden har investeret 650.000 kroner i sin butik, Dirawi Slagter.
- Situationen er meget dårlig. Der kommer mange kunder, jeg sælger meget kød, så det er en god forretning, konstaterer Abed Dirawi.
I et brev til butiksindehaverne skriver Olav de Linde, at "når tidspunktet for udsættelse af Bazar Fyn foreligger, vil vi orientere jer, og forventer, at lejemålene skal være fraflyttet senest på dette tidspunkt".
Med andre ord kan butiksindehaverne godt begynde at gøre klar til at pakke ned og forlade butikkerne.
- Jeg kommer til at bare at tage al inventaret ud, og ... jeg ved ikke. Det er ikke så godt, siger Abed Dirawi.
Den usikkerhed, som Abed Dirawi giver udtryk for, har Tam Thi Ngyuen også. Hun har drevet en systue i den 7.000 kvadratmeter store basar i næsten 12 år, og usikkerheden rammer også hende hårdt.
- Det betyder rigtig meget for mig, for jeg har arbejdet her i næsten 12 år, så alle mine kunder ... og mit arbejde.
- Jeg er meget glad for at være her, så jeg ville gerne fortsætte, siger Tam Thi Ngyuen.
Lukningen sker, fordi Olav de Linde ikke længere tror, det er muligt for basaren at "skabe en forbedret økonomi".
Ejendomsselskabet tror heller ikke længere på, at det således er muligt for Bazar Fyn Aps, som driver basaren, at betale huslejen. Olav de Linde skriver i et brev til butiksindehaverne, at "vi de seneste måneder ikke har modtaget huseleje". Derfor har man valgt at ophæve lejemålet.
Allerede ved årsskiftet gik Bazar Fyn Aps ind i 2019 med at mangle at indbetale 1,1 millioner kroner i huslejedepositum.