Børn anmelder Michelinomtalt restaurant på festival
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Syv elever fra 6.b på Rosengårdskolen skød onsdag aften gang i festivalen Live Art for Børn ved at anmelde maden på restaurant Pasfall i Odense.
Der er skudt gang i en performancefestival i Brandts. Det er festivalen Live Art for Børn, der indtager Odense.
Temaet er mad i kunsten, og fem internationale kunstnere og grupper er inviteret til at give hver deres bud på sjove og tankevækkende projekter, alle kan være med til.
Festivalen blev onsdag aften indledt ved, at syv børn fra 6. b på Rosengårdskolen var madanmeldere.
- Eleverne har været på et to dages kursus med Smag for livet på Kold College, hvor de har lært omkring smage og mad, og hvordan man gebærder sig på en restaurant. Og så er de startet med at anmelde deres egne madpakker, fortæller Malene Lange, der er børnenes lærer.
Ankom i hvid limousine
De 12-årige madanmeldere ankom til den Michelinomtalte restaurant Pasfall i Odense i en stor hvid limousine. Begivenheden er en del af værket EAT THE STREET, hvor eleverne skal besøge fire restauranter for at kåre den bedste.
På Pasfall tager kok Thomas Pasfall det som en udfordring at få besøg af børnene.
- Det er dejligt at have nogle, som måske er lidt mere opmærksomme på detaljen. Vi tager det som en god udfordring, også i forhold til at deres smagsløg ikke er helt udviklet endnu, siger han.
En af anmelderne, 12-årige Kaisa Kirk Andersen, har taget notesbogen med på restaurant.
- Jeg plejer mest at gå på pizzarestauranter. Her er det rigtig fint anrettet, og de her smager bare rigtig godt, siger Kaisa Kirk Andersen.
Udfordre hierarkiet mellem børn og voksne
Henrik Vestergaard, der en af arrangørerne bag Live Art for Børn, vil med festivalen gerne give børnene en god oplevelse og samtidig bryde op med de voksnes tanker om børnene.
- Festivalen er med til at lege med det her hierarki mellem børn og voksne og vise, at børn kan meget mere, end vi normalt tiltror dem, siger Henrik Vestergaard fra Live Art for Børn.
Oplevelsen, med at være madanmeldere, er der masser af læring i for børnene, mener børnenes lærer, Malene Lange.
- Der er masser af dannelse i at komme ud og blive betragtet som voksne mennesker med alt det, som det indebærer. Det bliver en udfordring for mig at få min undervisning til at leve op til det her, når jeg får eleverne tilbage på mandag, siger Malene Lange.
100 mennesker blander en salat sammen
Festivalen Live Art for Børn har meget forskelligt på programmet. Ved den officielle åbning den 19. april klokken 18 blander 100 mennesker en enorm salat sammen på Amfiscenen foran Brandts.
Børn kan også forsøge sig som medarbejdere på en kopi af McDonald´s, hvor de blandt andet tager imod bestillinger og ringer til andre børn, der henter maden.
Modige børn kan endda prøve at made voksne. Maddingen består af gratis kage fra byens bedste bager.
Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket
Madanmelder Ole Troelsø peger på flere fynske restauranter, som fortjener en Michelinstjerne.
To nye danske restauranter blev mandag belønnet med en Michelinstjerne, men Fyn mangler stadig en plads i den prestigefyldte guide.
Således er Michelinstjernerne drysset ud over København og Aarhus samt flere andre byer på Sjælland og i Jylland. Kadeau på Bornholm har også en stjerne.
Men Fyn er altså fortsat uden Michelinstjerner. Det kommer som en overraskelse for Ole Troelsø, formand for Danske Madanmeldere og anmelder på Børsen.
- Jeg havde selv troet, at der ville være kommet noget. Jeg havde troet, at nu ville de bruge tid på at komme derover. Der ligger nogle stykker, som helt klart kunne bære en stjerne, siger han og nævner flere stjernekandidater:
- Det er først og fremmest Falsled Kro, og så er det The Balcony i Odense, som er en ny, ung restaurant, som for mig at se helt klart leverer et produkt, som står lige med flere af dem, der har stjerner i dag.
- Og så er der Sortebro Kro og Pasfall, som også har den tyngde og måske Lieffroy i Nyborg.
Ifølge Ole Troelsø blev de fynske restauranter formentlig forbigået, fordi inspektørerne fra Michelin ikke har været forbi. Michelinguiden har formentlig ikke ressourcerne til at prioritere det, vurderer han.
- Jeg tror simpelthen ikke, at inspektørerne er til stede. Man har jo travlt. De skal nå én til frokost og én til aften. De kommer hurtigt ind og ud, så derfor går man efter nogle steder, som man tror på, siger madanmelderen.
Michelinstjernerne i årets guide for de nordiske lande blev præsenteret mandag på Københavns Rådhus.
Jordnær i Gentofte og MeMu i Vejle fik begge deres første stjerne, mens Kadeau i København blev opgraderet fra en til to stjerner.
- De skal kunne stole på, at stedet holder, når de sætter dem i en guide, og det er to meget stabile steder, siger Ole Troelsø.
Samlet har Danmark - inklusive Færøerne - fået i alt 26 stjernerestauranter med 31 stjerner til deling.
På nær Den Røde Cottage, som er lukket, har alle de danske restauranter med Michelinstjerner beholdt deres stjerner.