To brande i kolonihaver i nat – én af dem muligvis påsat
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Umiddelbart helt uafhængigt af hinanden er to kolonihavehuse i Nyborg og Odense i nat brændt.
To gange i løbet af natten til onsdag måtte Fyns Politi og Beredskab Fyn rykke ud til brand i et kolonihavehus.
Der har ikke umiddelbart været fare for mennesker i nogen af de to brande, fastslår Fyns Politi, der heller ikke ser nogen sammenhæng mellem de to brande, som hver især forårsagede alvorlige skader på husene.
Politiet modtog anmeldelse om den første brand klokken 00.41. Branden opstod i et kolonihavehus i Haveforeningen Grejsdalen i Nyborg, og det pågældende kolonihavehus brændte helt ned. Derfor har Fyns Politi også umiddelbart svært ved at sige noget om årsagen til branden.
- Det er heller ikke til at sige, om den kunne være påsat, når den er helt udbrændt, siger Anders Furbo Therkelsen, vagtchef ved Fyns Politi.
Muligvis påsat
Den anden brand opstod omkring klokken 02.18 i Søndergaards Haver i det østlige Odense.
En nabo anmeldte branden til politiet, da han kunne høre, at det knitrede og bragede fra naboejendommen og efterfølgende kunne se, at det skyldtes, at huset stod i flammer.
Teenagere idømt betinget fængsel for påsat brand
Tre teenagere blev tirsdag ved Retten i Odense kendt skyldige i brandstiftelse på en nedlagt skole i Dalum den 2. april.
Den 2. april brændte en forladt skole på hjørnet af Demantsvej og Iver Vinds Vej i Odense. Branden viste sig at være påsat, og tirsdag blev tre teenagere, hvoraf to er 15 år og den tredje er 16 år, kendt skyldige i at have startet branden.
Mens de to 15-årige, en dreng og en pige, blev idømt en betinget fængselsdom på henholdsvis ni og ti måneder med et års prøvetid, blev den 16-årige dreng idømt ungdomssanktion.
Anklager Sine Josephsen fra Fyns Anklagere er tilfreds med domsafsigelsen i sagen og forklarer, at den 16-årige tidligere var dømt for brandstiftelse, og derfor blev han idømt en anden straf.
Idømt socialpædagogisk behandling
Ungdomssanktion er et alternativ til en ubetinget fængselsstraf for unge mellem 15 og 18 år, som begår alvorlig kriminalitet. I stedet for en almindelig fængselsstraf er en ungdomssanktion en to-årig socialpædagogisk behandling, som har til formål at sikre, at den dømte kommer ud af kriminalitet.
Ifølge Socialstyrelsen består behandlingen typisk af to måneders ophold på en sikret institution efterfulgt af 12 måneders ophold på en åben døgninstitution. Herefter følger en periode med tilsyn fra kommunen.
- I bund og grund handler det om, at vi skal have dem til ikke at gøre det igen, så det er i håb om at få dem på rette spor - i stedet for bare at sende dem i fængsel. Ungdomssanktion er en hård straf, fordi man er underlagt det i to år, men forhåbentlig er det en mulighed for ham for at komme ud af kriminalitet, forklarer anklager Sine Josephsen.
Under retssagen kom det desuden frem, at de tre teenagere var blevet inspireret til brandpåsættelsen, da en bygning på Egelundsvej i Hjallese brændte tidligere samme dag.
To 15-årige og en 16-årig skyldige i brandstiftelse på skole i #Odense. Den ene 15-årige og den 16-årige tillige skyldige i kast med æg fra motorvejsbro. Idømt hhv. Ungdomssanktion, 9 mdr. og 10 mdr. fængsel. #anklager
— Fyns Anklagere (@FynsAnklagere) June 18, 2019
Husets ejer var ikke hjemme, fortæller vagtchefen. Politiet tror blandt andet derfor, at branden muligvis skyldes en bevidst handling.
- Baseret på de observationer, som patruljen gør sig ude på stedet, har vi en mistanke om, at den kunne være påsat. Så vi vil meget gerne høre mere, hvis noget har set eller hørt noget, siger vagchefen.
Ingen sammenhæng
Selv om det kan virke påfaldende med to brande i kolonihavehuse med kort tid imellem på samme nat, ser politiet ikke en sammenhæng mellem de to brande.
- Vi tror også, at det er tilfældigt, at de er så tæt på hinanden, siger vagtchef Anders Furbo Therkelsen.
Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.