muted

50 år med Carlsens Kvarter:

Det brune værtshus med bordservering, bryllup og belgisk øl

Siden 28. januar 1972 har odenseanere fået serveret øl på Carlsens Kvarter på hjørnet af Hunderupvej. Og på det brune værtshus er der planer om mange flere år med service i top.


På hjørnet af Hunderupvej og Læssøegade i udkanten af Odense C, ligger Carlsens Kvarter. 


Et værtshus, der rummer mellem 110 og 140 forskellige øl og bryster sig af at være brunt.


quote Carlsens er altid åben. Og Carlsens dør aldrig

Christian Hansen, medejer, Carlsens Kvarter


Sådan har det forholdt sig i 50 år.


- At tro, at brune værtshuse er på vej ud, det er en fejl, siger Christian Hansen, der har arbejdet på værtshuset i 13 år - de seneste 7 som medejer.


Men lad os spole tiden tilbage til 28. januar 1972, da den kendte restauratør i byen Henning Carlsen åbnede værtshuset i de lokaler, der blev bygget i 1898 til Albani Apotek.


Han var eftersigende en fin mand, der gerne ville have, at det skulle være et pænt sted. Derfor opsatte han en række regler for værtshuset:


888CA6EB-B21E-49A3-9995-11A73DD402B6


Enhver passer sit eget bord, ingen servering fra baren, ingen måtte stå og drikke ved baren, og damer skulle helst sidde ved vinduet, så man udefra kunne se, at det var et roligt sted.


Den 1. februar 1991 overtog Benny Weble stedet, som han i dag fortsat ejer sammen med Christian Hansen.


Og kigger man sig omkring, så er der faktisk ikke meget, der har ændret sig i de 50 år. 


- Det Benny har starte op her, som vi har kunnet bygge videre på, det er jeg vanvittigt stolt af, storsmiler Christian Hansen. 


Se historien om Carlsens kvarter på tre minutter.
Fotograf: Fotograf: Rasmus Rask



I begyndelsen af 90'erne skete der lidt af et ølboom. Og mens mange mener, at det var godt for Carlsens Kvarter, at Benny Weble kom til, anskuer Christian Hansen det lidt anderledes.


Han plejer nemlig at følge op med spørgsmålet:

Har I tænkt over, om det måske nærmere var Benny, der startede det danske ølboom? 


De fem første øl, han hentede fra Belgien var Leffe, Hoegaarden, Chimay Bleu, Val-Dieu og Westmalle Double, som man alle kan få skænket på værsthuset i dag.


- Og det var altså nogen af de første øl, Carlsberg tog ind i sit sortiment. Det er året før Tuborg lancerer Tuborg Classic, at Benny henter de her øl. Han var en forgangsmand, påpeger Christian Hansen.


quote Min fars begravelse holdt vi her. Og så blev jeg også viet her

Jonathan Delaney, stamgæst


Cirka 40.000 gæster drikker øl på værthuset om året. Og mange af dem ynder at komme mere end én gang.


Det gælder blandt andre Jonathan Delaney, der er bankmand og stamgæst på Carlsens Kvarter.


quote Min kone var ikke helt vild med idéen til at starte med, så jeg skulle lige forklare hende et par gange, hvorfor jeg syntes, det kunne være så god en idé

Jonathan Delaney, bankmand og stamgæst


Da han var 11 år gammel, flyttede han til området med sin mor. Hun var glad for at komme på stedet, og hurtigt blev det en fast del af hans liv.


- Så det er lidt som at komme hjem, nu når jeg kommer her som voksen, smiler han og tager et sip af sin øl.


Jonathan Delaney elsker at komme på Carlsens Kvarter og mærke den rare atmosfære, hvor han kender tjenerne og omgivelser, der giver ekstra hygge.
Jonathan Delaney elsker at komme på Carlsens Kvarter og mærke den rare atmosfære, hvor han kender tjenerne og omgivelser, der giver ekstra hygge.
Foto: Rasmus Rask


Siden dengang som 11-årig har værtshuset dannet rammerne om større ting i Jonathan Delaneys liv. Da hans far døde foregik gravøl på Carlsens Kvarter, og da han for år tilbage skulle giftes med sin kone, foregik vielsen på stedet efter lidt overtalelse.


- Min kone var ikke helt vild med idéen til at starte med, så jeg skulle lige forklare hende et par gange, hvorfor jeg syntes, det kunne være så god en idé. Men hun ved godt, hvor meget vi føler os hjemme her, så hun kunne godt se det.


Nu er Carlsens Kvarter blevet stamsted for hele familien, også parrets fireårige datter, hvor genkendeligheden af de gode gamle stole og atmosfæren er altafgørende.


- Indimellem tager vi hende med herind på de rolige dage. Hun kender alle de folk, der kommer her, og er med i baren. Så hun nyder også at være her, griner stamgæsten.


4B347162-BF05-4BCB-AAAE-611AFF49ED98


Bag baren står Mikkel Hald Kjeldsen. 


Han smiler til gæsterne og serverer naturligvis øl ved bordet, som det stod i det gamle reglement.


- Jeg synes, det er fantastisk. Det her sted er jo også kravlet under huden på mig, ligesom det er på gæsterne og kollegaerne. Det er den bedste arbejdsplads, jeg nogensinde har haft, siger han og skænker en øl.


quote Når vi laver noget om, vil vi holde stilen. Men toiletterne er nu blevet lidt mere moderne

Christian Hansen, medejer, Carlsens Kvarter


Han hilser på de øldrikkende odenseanere og får en sludder med flere af dem, der er vant til at komme der.


- Man får kendskab til de gæster, der kommer her. Og det gør det endnu mere motiverende for mig. For jeg har ikke kunder, jeg har gæster. og det er noget unikt for stedet.


Mikkel Hald Kjeldsen har aldrig haft et bedre job end det på Carlsens Kvarter.
Mikkel Hald Kjeldsen har aldrig haft et bedre job end det på Carlsens Kvarter.
Foto: Rasmus Rask


Mens Mikkel Hald Kjelden opvarter gæsterne, kan Christian Hansen ikke lade være med at betragte serviceniveauet. Et niveau, der er højt, og som ejeren vægter højt.


- Det er som en fodboldkamp. Jeg har sat det vildeste hold med mine tre faste medarbejdere Simon, Emil og Mikkel. Jeg har jo Messi, Ronaldo og Zlatan. Det er et unikt hold, siger Christian Hansen.




quote Et godt motto er, at det ikke handler om at få gæster. Det handler om, at gæsterne kommer igen

Christian Hansen, medejer af Carlsens Kvarter


50 år er gået, men bortset fra, at der ikke længere står "restaurant" over døren ind til Carlsens Kvarter, så er værtshuset lige så brunt og lige så propfyldt med mennesker som dengang i 1972.


Og det gør ejerne også en dyd ud af. Stolene er de samme som dengang, de samme citater og små tekster hænger på væggene, og stilen bliver der ikke pillet ved. 


For genkendelsens glæde skal man ikke undervurdere, plejer Christian Hansen at sige.


Carlsens Kvarter regler


Da stoffet på stolene skulle skiftes på grund af flere års slid, måtte værtshuset kigge sydpå og få en rulle stof hjem fra Polen, da den tidligere leverandør var lukket. 


- Når vi laver noget om, vil vi holde stilen. Men toiletterne er nu blevet lidt mere moderne, smiler Christian Hansen.


Men ellers holder den ene ejer fast i sin påstand om, at brune værtshuse ikke er på vej ud. Ingen høj musik og god service.


quote Det er et sted, der er så naturligt at være, og så behageligt at være, at det altid vil leve

Christian Hansen, medejer, Carlsens Kvarter


Og det er den tilgang, der får Jonathan Delaney til at vende tilbage igen og igen. Det, der får Mikkel, Simon og Emil til at være de dygtigste fodboldspillere. Det, der gør hver dag til en fest for Christian og Benny.


- Jeg er faktisk overrasket over, at man kan blive så overrasket over, at vi kommer ned til bordet og siger hej og spørger, hvad folk har lyst til, siger Christian Hansen og tilføjer, at han arbejder med et motto:


Det handler ikke om at få gæster - det handler om, at gæsterne kommer igen.


Christian Hansen elsker at gå på arbejde hver evigt eneste dag, og det har han gjort, siden han for 13 år siden blev ansat på Carlsens Kvarter.
Christian Hansen elsker at gå på arbejde hver evigt eneste dag, og det har han gjort, siden han for 13 år siden blev ansat på Carlsens Kvarter.
Foto: Rasmus Rask


50 år på bagen er ingen sag, når man holder sig så godt som Carlsens Kvarter.


Og værtshuset har planer om at bevare den naturlighed, der blev grundlagt med stedet 28. januar 1972.


- Her bruger man ikke 1,5 time på at gøre sig lækker, inden man kommer herind. Det er et sted, der er så naturligt at være og så behageligt at være, at det altid vil leve, siger Christian Hansen og fortsætter:


- Carlsens er altid åben. Og Carlsens dør aldrig.