Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det omfattende arbejde med forberedelse til den kommende letbane i Odense giver igen udfordringer for en række busruter i den kommende tid.
Letbanen i Odense koster dyrt for FynBus.
I januar kunne vi her på TV 2/FYN fortælle, at besværlighederne omkring byggeriet har kostet Fynbus cirka 15 millioner kroner i spildtid på grund af omkørselsruter og tabte indtægter. Samtidig falder antallet af buspassagerer som aldrig før.
Der var i 2016 et fald på 900.000 billetter på bybustrafikken i Odense og den regionale bustrafik. Det svarer til et fald på seks procent.
- Der er så mange, der opgiver at tage bussen. I centrum har vi tabt cirka en million passagerer, siger Carsten Hyldborg Jensen, der er direktør for FynBus.
Nye udfordringer
Nu medfører det forberedende arbejde med Odense Letbane igen ændringer for FynBus.
Fra fredag klokken 18 og frem bliver mange busser sendt ud på større eller mindre omveje, da krydset Vestre Stationsvej / Rugårdsvej bliver blokeret, fordi Vandcenter Syd som en del af arbejdet med letbanen skal føre større vandledninger føre under vejen.
Lukningen af det centrale kryds får selvfølgelig også betydning for den almindelige biltrafik, da det ikke vil være muligt overhovedet at passere krydset i bil.
Cyklister og fodgængere kan passere arbejdet i østgående retning, altså i retning mod Odense Banegård Center. I retning mod vest bliver der spærret foran det gamle toldkammer på Østre Stationsvej. Her kan man i stedet gå bag om bygningen for at komme ud på Rugårdsvej, hvor der bliver lavet et midlertidigt fodgængerfelt umiddelbart efter spærringen.
Arbejdet varer indtil mandag den 3. april klokken 05 og betyder følgende for busserne:
Rute 31-32, 41-44, 51-53, 130-132 og 151-153 kører omkørsel ad Jernbanegade og Vindegade i begge retninger.
Rute 21-24 og 29 kører en større omvej til og fra terminalen på Østre Stationsvej ad Thomas B. Thriges Gade, Ejlskovsgade, Næsbyvej, Toldbodgade og Åløkke Allé i begge retninger. Denne alternative rute tager længere tid at køre, og derfor opfordrer FynBus passagererne til, at man tager en tidligere afgang, hvis man for eksempel skal nå et tog.
Rute 10 (Citybussen) kører fra Klingenberg ad Søndergade, Vindegade og Jernbanegade til Odense Banegård Center.
Letbanen koster Fynbus kassen - og nu går det ud over passagererne
Fynbus vil nedlægge stoppesteder, fordi letbanebyggeriet er i vejen. Jane Jegind frygter, at flere odenseanere vælger bilen frem for bus og den kommende letbane.
Til februar nedlægger Fynbus 15 regionale stoppesteder i Odense, og det betyder serviceforringelser for de cirka 70.000 passagerer årligt, der benytter stoppestederne.
Ifølge Fynbus-direktør Carsten Hyldborg Jensen sker nedlæggelsen af stoppestederne i Odense dels som et led i en spareplan og dels for at imødekomme regionale passagerer.
- Hvis man kommer fra Assens eller Glamsbjerg eller et anden sted uden for Odense, er det primære mål at komme hurtigst muligt ind til toget eller på arbejde. Derfor fjerner vi nogle stop for at reducere rejsetiden for de regionale kunder, siger Carsten Hyldborg Jensen.
Spildtid: Letbanen koster Fynbus millioner
Byggeriet af Odense Letbane har kostet Fynbus cirka 15 millioner kroner i spildtid på grund af omkørselsruter og tabte indtægter. Samtidig falder antallet af buspassagerer som aldrig før.
Nye tal viser, at der har været et fald på 900.000 billetter i 2016 på bybustrafikken i Odense og den regionale bustrafik. Det svarer til et fald på seks procent.
- Der er så mange, der opgiver at tage bussen. I centrum har vi tabt cirka en million passagerer, siger Carsten Hyldborg Jensen.
Rådmand: Familier vælger bil frem for bus eller letbane
Derfor skal nedlæggelsen af busstoppestederne i Odense også ses som et led i en spareplan på cirka fem millioner kroner.
At Fynbus vælger at nedlægge stoppestederne i Odense, ærgrer by- og kulturrådmand Jane Jegind (V). Hun frygter, at endnu flere odenseanere fravælger bussen og måske køber endnu en bil. Det vil på længere sigt få betydning for letbanen.
- Hvis familier vælger at sige, at det er blevet så umuligt, at nu køber de bil nummer to, bliver de sværere at lokke over i letbanen, når vi når der, siger Jane Jegind.
Passager: Det er superlækkert
Serviceforringelserne for de cirka 70.000 passagerer i Odense er et valg mellem to onder, erkender Fynbus-direktøren.
- Vi er nødt til at vælge en gang imellem mellem pest eller kolera. Vi skal vælge mellem at tilgodese de regionale passagerer og tilgodese bybuspassagererne, og der har vi så truffet det valg at tilgodese de regionale passagerer, forklarer Carsten Hyldborg Jensen.
Det glæder en af de passagerer, der bruger lang tid på at komme igennem vejarbejdet, når bussen snegler sig igennem Odenses gader.
- Der er næsten en times kørsel, så det er superlækkert, hvis det bliver forkortet lidt, så man ikke skal så tidligt op, siger Maria Larsen, der går i 3.g på Vestfyns Gymnasium og ofte rejser mellem Odense og Glamsbjerg.
Fredag og lørdag aften bliver Nyborgvej desuden spærret mellem Østerbæksvej og Ejbygade fra klokken 22-05, hvilket sender rute 41 og 91 ad andre veje.
Rute 41 vil køre ad Nansensgade, Rødegårdsvej og Munkerisvej i stedet for Nyborgvej og Ørbækvej.
Rute 91 vil køre ad Skt. Jørgensgade og Ejbygade i stedet for Nyborgvej.
Lukningen gentages i næste weekend fra fredag den 7. april om aftenen til mandag den 10. april om morgenen.
Ændringer fra mandag
Fra mandag den 3. april starter letbanearbejdet på Store Glasvej, og derfor kan busserne på rute 10, 31-32, 51-53 og 151-153 ikke køre denne vej, men må fortsætte ad Vesterbro og dreje til højre ad Vestre Stationsvej i stedet.
Rute 10, 31-32 og 51-53 vil holde ved stoppestedet på Vesterbro (foran Pers Cykler) i stedet for på Store Glasvej.
FynBus opfordrer passagerer, der skal rejse i Odense, til at holde sig orienteret om eventuelle ændringer og forsinkelser samt at slå rejsen op på Rejseplanen for at se nøjagtig de ændringer, der påvirker den enkelte rejse.
Det er også muligt at få et overblik over de trafikale ændringer på FynBus' hjemmeside.
Fynbus bløder: Vejarbejde får konsekvenser for kollektiv trafik
I 2016 har Fynbus mistet 300.000 passagerer. Direktør Carsten Hyldborg frygter for generne, hvis Odense Letbane får lov til at lempe på arbejdsvilkårene.
Vejbaner og cykelstier i Odense er gravet op, og biler og busser må på omveje for at komme rundt på grund af letbanebyggeriet. Det rammer særligt den kollektive trafik, og siden januar 2016 har Fynbus mistet 300.000 passagerer.
Nu vil Odense Letbane have lov til at forstyrre trafikken endnu mere, ellers kan budgettet og tidshorisonten ikke overholdes, lyder det.
I Fynbus afventer direktør Carsten Hyldborg med bekymring, om by- og kulturudvalget tirsdag tillader Odense Letbane at udvide arbejdet gennem byen.
- Vi vurderer umiddelbart, at så længe, det ikke bliver værre inde foran banegården på Østre Stationsvej, ved vi nogenlunde, hvordan vi skal håndtere det, fortæller han.
Giver rådmand Jane Jegind og resten af by- og kulturudvalget Odense Letbane lov til at grave op på længere strækninger ad gangen, betyder det blandt andet, at Middelfartvej og Nyborgvej vil være ensrettede i mellem ni og 15 måneder.
Sker det, skal Fynbus finde nye ruter til flere af deres regionalbusser.
- Generelt set har det (letbanearbejdet, red.) indtil nu betydet et pænt stort passagertab, og det har også medført store udgifter til omvejskørsel. Det har kostet ret store millionbeløb. Jeg er selvfølgelig nervøs, fordi vi i en ny kundetilfredshedundersøgelse går lidt tilbage på vores image. Det prøver vi at værne om med god information og ved at tilpasse køreplanerne til de arbejder, der kommer, fortæller Carsten Hyldborg.
På banegården i Odense venter Patrick Hansen netop på en af de grønne Fynbusser. Han bruger dagligt halvanden time på at komme fra Assens til Odense.
- Det vil være supertræls, hvis det skulle blive endnu sværere at komme rundt, så kan det sagtens være, at man skal anskaffe sig en bil i stedet, fortæller han.
Hver dag stiger op mod 40.000 passagerer af og på de fynske busser i Odense.