Coronakrise giver medlemsboom i alternativt fitnesscenter
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
HCA Crossfit i Odense tilbyder udendørstræning under coronakrisen. Det har skabt et sandt medlemsboom, fortæller ejer.
Romaskinerne er kørt i stilling, vægtskiverne står arrangeret og måtterne er stablet.
På overfladen lyder ovenstående som beskrivelsen på et fitnesscenter, der på grund af coronakrisen ikke må holde åbent.
Men hos HCA Crossfit i Odense har man valgt at finde en alternativ løsning på træningsabstinenserne: Et udendørs center på en parkeringsplads.
- Vi elsker træning, og vi har muligheden for at lave det (på parkeringspladsen, red.), forklarer ejer Flemming Hougaard om det udendørsfitness.
Efter lukning af fitnesscentre: Fynboer finder alternative måder at få motion på
Fynsk fitnessinstruktør tilbyder alternativ, efter coronavirus har lukket landets fitnesscentre.
Selvom landets fitnesscentre holder lukket i forsøget på at mindske coronasmitten, er det ingen undskyldning for ikke at dyrke motion.
Der findes nemlig en række alternative træningsformer, som man med fordel kan tage i brug, nu hvor man ikke kan lægge vejen forbi det vanlige fitnesscenter, mener den fynske fitnessinstruktør Gitte Boesen.
Hun løser selv situationen ved at træne med sine klienter online. Og det har hun stor succes med.
- Jeg vil gerne yde en god service til mine klienter, mens vi er under de her coronaomstændigheder. Det begyndte med, at jeg trænede online med mine klienter, siger Gitte Boesen.
Sender live på Facebook
I starten trænede Gitte Boesen kun online med sine egne klienter, men der gik ikke længe, før flere henvendte sig.
- Lynhurtigt begyndte folk udefra at få interesse for mine onlinesessions, derfor åbnede jeg for, at alle kunne træne med. Nu har vi allerede over 230, der er med, fortæller hun.
Og her er der altså ingen fare for at smitte hinanden, for alle træningerne foregår ganske simpelt på Facebook, hvor Gitte Boesen sender live.
Som udgangspunkt bliver der ikke brugt udstyr, fordi man skal kunne lave det hjemme i stuen. Så instruerer hun og gennemgår de øvelser, der skal laves, fortæller Gitte Boesen.
Krævede tilvænning
For Gitte Boesen krævede de online træninger i starten lidt tilvænning, fordi det er meget anderledes, end hvad hun er vant til.
- Det var lidt skørt i starten, men man vender sig faktisk lynhurtigt til det. Det, jeg gør under træningen, er præcis det samme, den eneste forskel er, at jeg ikke lægger hånd på folk, fortæller Gitte Boesen.
- Jeg har også online klienter i forvejen, på den måde er det ikke helt nyt.
Fortsætter fremadrettet
Fordi de online træninger har været så stor en succes, er det også noget, Gitte Boesen regner med at fortsætte med efter coronakrisen er overstået.
Fynboerne har nemlig været overvældende positive overfor initiativet.
- Folk er helt vilde med det, og jeg har udelukkende fået positiv respons. Det er fantastisk at lave noget, som folk er så støttende omkring, siger Gitte Boesen.
Flere træer på alternative måder
Det er ikke kun online træning, der hitter for fynboerne. Flere steder på Fyn finders der nemlig alternative måder, man kan træne på.
Gitte Vase, der er instruktør i Naturfitness Middelfart, kunne til søndagens træning mærke, at flere nye er kommet til.
- Der har været mange tilmeldte i dag, og vi kan også mærke en øget interesse. Jeg tænker, at det har noget at gøre med, at man ikke længere kan træne indendørs, siger Gitte Vase.
Så der er altså ifølge Gitte Vase ingen undskyldning for ikke at dyrke motion. Men Naturfitness i Middelfart er dog ikke noget nyt tiltag, men har eksisteret i otte år.
- Vi træner udenfor, og det har vi gjort i otte år. Det giver noget helt andet at træne udendørs, og der er et helt andet fællesskab, siger Gitte Vase.
Tager stadig forbehold
Heidi Juul var én af de nye, der forsøgte sig med en træning i det fri. For hende var det en god oplevelse og noget, hun kommer til at gøre igen.
- Jeg er primært med, fordi Fitness World, hvor jeg arbejder, holder lukket på grund af coronavirus, fortæller hun.
Der blev dog stadig taget flere forbehold under dagens træning.
- Vi blev tit mindet om, at vi skulle huske at holde afstand til hinanden. Det kan godt være svært at huske en gang imellem, men det fungerede fint, siger Heidi Juul.
Centret åbnede for de første udendørstræninger 30. april. Inden da havde man indhentet tilladelse fra politiet, der dog havde nogle krav.
Derfor er parkeringspladsen inddelt i særlige zoner, der skal sikre, at man overholder forsamlingsforbuddet på 10 personer.
Alligevel kan der samles en del mennesker fordelt på mindre grupper.
- Det er skønt at se, at der er så mange, der samlet omkring træning, forklarer Flemming Hougaard.
Kommer fra Assens
Ifølge Flemming Hougaard er det de færreste træningscentre, der har mulighed for at tilbyde udendørs træning.
- Derfor har vi haft et rigtig fint medlemsboom, siden vi åbnede, siger han.
Medlemmerne kommer hovedsagligt fra andre centre. Og en enkelt er bosat i Assens.
Jonas Price er et af de nye medlemmer.
- Det føltes rigtig hurtigt som om, at man er en del af fællesskabet og familien, forklarer han.
Hans fitnesscenter har lukket på grund af coronavirus.
- Det sociale betyder meget. Det at være fælles om en hård træning gør det nemmere at komme igennem, understreger han.
Personlige trænere i opråb til politikerne: - Vi er ikke et fitnesscenter
Claus Sloth kan i sit personlige træningscenter ikke få lov til at give personlig træning én til én før august. Han forstår ikke, at hans træningscenter sammenlignes med et traditionelt fitnesscenter.
Claus Sloth driver et af landets største personlige træningscentre i Odense, og han får ikke lov til at åbne før august - på samme tidspunkt som landets fitnesscentre.
At hans livsværk bliver sat i samme bås som traditionelle fitnesscentre, undrer ham.
- Vi er ikke et trænings- eller fitnesscenter, som man kender det. Vi er et personligt træningscenter, og derfor forstår jeg ikke helt, hvorfor vi er kommet ind under den kategori, siger Claus Sloth til TV 2/Fyn.
Bygger på gammel opfattelse
Han håber, at politikerne vil få en anden forståelse for, hvilken forretning han driver, og hvordan den adskiller sig fra andre træningscentre.
- Det bygger på en gammel opfattelse af, hvad et træningscenter er. Det kan være, at et fitnesscenter bare var et fitnesscenter for ti år siden, men det er det ikke mere, siger Claus Sloth.
Hvis man førhen arbejdede som personlig træner som ham og hans kollegaer, var de traditionelt set ansat i et fitnesscenter, men i dag sammenligner han sin forretning mere med en fysioterapeut, en kiropraktor eller en frisør.
- Vi har personlig træning én til én, ligesom en fysioterapeut har genoptræning, fortæller Claus Sloth.
Her er forskellen
Han mener derfor, at hans personlige træningscenter skal behandles på lige fod med andre liberale erhverv, der igen kan åbne for kunder og ikke skal vente - ligesom fitnesscentrene - til august.
- Den helt store forskel er, at kunderne kun kommer, når vi har en aftale med dem. I et fitnesscenter har du et medlemskort, og så kan du træne, når du har lyst. Det er også en del af vores pakke, men 80 procent kommer direkte for den personlige træning, forklarer Claus Sloth, hvis træningscenter er 1.200 kvadratmeter stort, og som regel kun har ti personer i centret ad gangen, inklusive fem personlige trænere.
Med andre ord er der ikke tale om et fitnesscenter, hvor der ofte er fyldt med mennesker, der bruger de samme maskiner, og hvor de kan komme og gå, når det passer dem, mener han.
Yogainstruktør: Fitnesscentre er meget større
Han støttes af yogalærer Signe Valentin Kej, der driver et yogastudie i Odense. Hun forstår heller ikke, hvorfor hun ikke må åbne for sin yogaundervisning før august.
- I mit og andres yogastudier er det meget organiseret bevægelse. Der er en instruktør og et lille yogahold, og vi kan godt leve af de små yogahold, siger instruktøren.
Derudover er der forskel på, hvordan udøverne bruger omklædningsrum og badefaciliteter, hvor der i et fitnesscenter kan være større risiko for at sprede smitte.
Fitnesscentre kan efter planen tidligst åbne som en del af fase fire i genåbningen i Danmark. Det forventes at ske i starten af august, men det afhænger af, hvordan coronavirus spreder sig i samfundet hen over sommeren.
Kan miste kunder til august
Ifølge en aftale mellem regeringen og de resterende folketingspartier, må fitnesscentre åbne i begyndelsen af august.
Derfor er Flemming Hougaard forberedt på, at han måske mister en del kunder, når konkurrenterne igen åbner for løbebånd og vægtstænger
- Hvis alle melder sig ud, så ved de i det mindste, at der er noget der hedder HCA Crossfit, siger han med et smil.
- Vi har store ambitioner. Vi vil være en af de førende bokse (særlig type træningscenter, red.), understreger han.