Da Steens kone blev alvorligt syg, fik han hjælp fra uventet kant

Hver gang en person bliver syg, bliver andre til pårørende. Alligevel oplever særlig rådgivning, at kun få mænd søger hjælp - indtil nu.

Da Steen Sommers kone fik symptomer på Alzheimer, vidste de kun alt for godt, hvad der ventede. Hendes mor og fire søskende var allerede døde af sygdommen.

- Det er så svært, fordi ingen ved, hvor lang tid det tager. Vi ved alle resultatet, men vi ved ikke, hvornår det sker. 

Han sagde sit job op, så de kunne bruge mest mulig tid sammen. Men sygdommen har indhentet dem begge på hver sin måde. 

Hans kone er syg. Steen Sommer er pårørende.

- Det er utrolig ensomt. Du vil jo rigtig gerne det bedste for vedkommende. Så jeg skal være der hele tiden, hvis min kone har brug for hjælp, siger han, men retter så sig selv. 

- Eller vi tror måske, at vi bliver nødt til at være der. For hun bliver jo ikke ked af det, bare fordi jeg går ud ad døren. Det er jo mig, der tænker: “Ej, det er godt nok svært at komme hjemmefra”. 

Deltagerne i Naturmænd er alle pårørende på den ene eller anden måde, men alder, baggrund og årsag til at være der er vidt forskellig.
Deltagerne i Naturmænd er alle pårørende på den ene eller anden måde, men alder, baggrund og årsag til at være der er vidt forskellig.
Foto: Sofie Kirkegaard Øritsland

Færre mænd søger hjælp

Og der er mange, som har det som Steen Sommer, fortæller pårørenderådgiver i Odense Kommune, Helle Skov Iversen. Alligevel er kun 10-20 procent af de pårørende, som søger hjælp hos dem, mænd.

- Mænd har præcis samme behov for kvinder for at have nogen at tale med eller et frirum, når noget er svært. Men det kan være sværere at overvinde de barrierer, der kan være.

Pårørenderådgivningen har blandt andet hørt, at det at sidde om et bord og skiftes til at tale ikke giver mening for alle. Derfor oprettede de Naturmænd, hvor bordet er byttet ud med bål, gåture og aktiviteter i naturen.

- Man er samlet om noget andet, man kan trække sig og komme og gå, som man har lyst til. Det, tænkte vi, kunne gøre, at flere ville benytte sig af tilbuddet, og det har vist sig at holde stik, fortæller hun.

Naturmænd

Guld værd

Steen Sommer tog springet og troppede op på Skibhusgården i Odense.

Og selvom det “bare” er to timer i naturen hver torsdag, gav det ham pludselig det fællesskab og frirum, han og flere af de andre manglede.

- Det her med at komme ud i et fællesskab og kunne snakke med andre er guld værd, fortæller han.

- Så hvis man har muligheden for at at deltage i et eller andet sammen med andre, så er det vigtigt at gribe den. 

Forløbet er gratis og byder på alt fra refleksionstid, madlavning over bål og spontane snakke.
Forløbet er gratis og byder på alt fra refleksionstid, madlavning over bål og spontane snakke.
Foto: Sofie Kirkegaard Øritsland

Oversigt

    Oversigt