Den store gevinst: Odenseaner skrabede to millioner på julekalender
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En heldig odenseaner skrabede to millioner kroner på sin juleskrabekalender fra Quick.
Du har sikkert skrabet dig frem til ni juletræer gennem december og til sidst siddet med rystende hånd ved låge nummer 24...
... og skrabet en stjerne. Sådan kom der 50 kroner og ikke den ønskede million i hus.
Et halvt kilo flæskesteg til under fem kroner:
- Jeg føler mig en lille smule trådt på
Fem kroner for en flæskesteg er lige i underkanten, hvis man spørger flere fynske forbrugere.
En halv liter piskefløde til tre kroner, 200 gram smør til fire og et halvt kilo flæskesteg for en femmer.
Discountkædernes priser er ekstra lave lige nu. Alle kæmper de om at have de billigste priser på klassiske julevarer.
Men det er rigtig dårlig stil af supermarkederne at prissætte så lavt, lyder det fra den økologiske svineproducent Hans Erik Jørgensen fra Risbjerg Landbrug i Jordløse.
- Som landmand føler jeg mig en lille smule trådt på. Jeg synes jo, at fødevarer skal koste væsentligt mere end de der fem kroner per halve kilo, siger han.
Sender forkert signal
Ifølge Hans Erik Jørgensen sender de lave priser et signal om, at supermarkederne er ligeglade med dem, der producerer fødevarerne.
- Vi bruger jo rigtig meget tid på at producere de her dyr og er glade for at arbejde med dem. Og så er det bare rigtig ærgerligt at se, at man skal helt ned i den pris. Man kan jo få en hel meter flæskesteg til samme pris som en flaske vand. Det, synes jeg, er frusterende, siger han.
Lige nu er priserne så lave, at supermarkederne taber penge på de billigste varer, fordi de bliver solgt billigere end discountkæderne selv kan købe dem.
- Det er os, der tager det her tab på os for at give kunderne nogle rigtig gode tilbud, og så får landmændene den pris, de altid har fået, siger kommunikationschef i Rema 1000, Jonas Schrøder, til TV 2 Østjylland.
- Det er (for) billigt
For de julehandlende ved Føtex i Nyborg, som TV 2 Fyn talte med, var der ingen tvivl om, at et halvt kilo flæskesteg til fem kroner er billigt. Om det er for billigt, var der delte meninger om.
- Jeg synes, det er for billigt. Det lokker jo folk til at købe fra dårligt dyrevelfærd. Uden at virke hellig, så synes jeg, at jeg har gjort lidt, når jeg har købt en ordentlig flæskesteg. Og jeg håber også, at den smager bedre, siger Stig Knudsen.
- Det peger måske på, at landmændene ikke får nok for deres svin. Og så tænker jeg, at dyrevelfærden helt sikkert ikke er i orden, siger Karen-Marie Hasling.
For Nannaeia Szofia Nørregaard skriger de billige priser heller ikke ligefrem dyrevelfærd.
- Jeg tænker ikke, det er nogle grisebasser, der har løbet rundt ude på marken og boltret sig i jorden og spist fra naturen, siger hun.
Men nogen gange prisen det vigtigste. Det siger Lucas Corydon, som ville købe flæskestegen, hvis det var ham, der stod for julemiddagen derhjemme.
- Det er billigt, og så kan man bruge det til at lave god mad, siger han.
Det er ikke unormalt, at eksempelvis flæskestegen kommer på tilbud i december. Men fra flere sider bliver priskrigen, der i øjeblikket kommer forbrugerne til gode, alligevel betegnet som ekstraordinær, skriver TV 2.
Men sådan gik det ikke for en heldig odenseaner, der ikke bare skrabede sig frem til én, men to millioner kroner på sin Pakkejagt juleskrabekalender fra Quick.
- Jeg køber altid tre skrabekalendere til mig selv og mine store sønner. De vælger en hver, og så tager jeg den, der bliver til overs, siger vinderen, der har valgt at være anonym, i en pressemeddelelse, da han på sin kalender fik skrabet sig til den helt store gevinst.
Kunne ikke vente
Kun én dansker havde muligheden for at hive millionerne hjem, og det blev altså hos familien i Odense.
- Jeg har før vundet 50 eller 100 kroner, men jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle vinde så mange penge, siger vinderen og tilføjer:
- Jeg kunne jo læse bagpå, at der kun er en vinder af førstepræmien, så det gjorde jo bare det hele lidt mere uvirkeligt.
En undersøgelse fra Danske Spil viser, at 61 procent af dem, der køber en julekalender, skraber ét felt ad gangen op til jul, mens resten skraber felterne før tid. Hos den fynske vinder var der dog ikke tålmodighed, så 10. december skrabede hun alle felter.
Efterforskning tog drejning: Tre fynboer dømt for omfattende bedrageri og coronasvindel
Retterme i Svendborg og Odense afsagde mandag dom mod to ud af i alt fem personer i en større sag om databedrageri og svindel med coronamidler. I alt er tre dømt i sagen.
Tre personer fra Nyborg og Odense med relation til større databedrageri og svindel med coronamidler har modtaget dom ved Retten i Svendborg og Odense. To af dem blev dømt onsdag.
Fra foråret 2019 til foråret 2021 blev der ansøgt om lån for cirka ti millioner kroner, hvoraf de dømte i alt fik udbetalt 2,3 millioner kroner, mens der også var søgt om tilskud til udbetalte lønninger til coronamidler.
- Det er tre gode domme, der er afsagt. Der er tale om dels svindel med coronamidler og dels omfattende databedrageri. Især forholdene vedrørende databedrageri har haft et professionelt og organiseret præg, siger senioranklager ved Særlig Efterforskning Vest, Lars Petersen i en pressemeddelelse.
Efterforskning tog drejning
Efterforskningen startede i efteråret 2020, hvor mistanken rettede sig mod en person i rockermiljøet på Fyn. Men som efterforskningen skred frem, viste det sig, at der var tale om handel med større mængder doping.
I april 2021 slog Særlig Efterforskning Vest til mod adskillelige mistænkte personer, der alle fik undersøgt computer, tablet og telefon.
- Det viste sig, at flere af de sigtede havde lavet omfattende databedragerier, idet de havde skaffet sig adskillige personers id-oplysninger og uberettiget brugt disse til at søge diverse banker og lånevirksomheder om lån, siger Lars Petersen
Tre ud af fem dømt
De dømte er tre mænd. En 28-årig mand fra Nyborg, der er idømt syv års fængsel for svindel med coronamidler og databedrageri for 7,1 millioner kroner, samt hæleri af grov beskaffenhed og besiddelse af dopingmidler.
En 24-årig mand fra Nyborg er blevet idømt tre års fængsel for databedrageri for 4,5 millioner kroner, mens en 28-årig mand fra Odense har fået en straf på et år og ni måneders fængsel, hvoraf de tre måneder er ubetinget, mens de øvrige måneder er gjort betinget med vilkår om 260 timers samfundstjeneste. Han har udøvet databedrageri for 3,1 millioner kroner.
Yderliger to afventer en dom. Det drejer sig om den 39-årige mand, der havde tilknytning til rockermiljøet, som politiet i første omgang havde rettet mistanken mod, mens også en 31-årig mand sidder varetægtsfængslet for svindel med coronamidler.
De tre dømte har alle modtaget deres domme.
- Men da jeg så sad der og kunne se, at jeg havde vundet, begyndte jeg at ryste, og min mand spurgte, hvad der dog skete, og så sagde jeg: ”Jeg tror altså, vi har vundet to millioner”.
Gevinsten falder på et tørt sted hos familien, hvor vinderen efter en længere sygemelding har mistet sit job. Dog ved familien endnu ikke helt, hvad pengene skal bruges på.
- Vi skal nok ud at rejse alle sammen, når det bliver muligt igen, siger hun.