Dyrepassere i oprør: 3F rejser sag mod Odense Zoo
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fagforeningen 3F rejser sag mod Odense Zoo efter at ledelsen har bebudet nye arbejdsopgaver til fire dyrepassere.
To dyrepassere skal fra nytår udelukkende lave foder til dyrene i et centralt køkken, og de bliver sat ned i tid fra 37 til 30 timer, mens to andre dyrepassere udliciteres til et privat firma og skal udelukkende gøre rent i stalde og dyreanlæg.
Det skriver Fagbladet 3F.
Ifølge 3F sker omlægningen for at imødegå, at Odense Kommune sparer 1,1 millioner kroner på tilskuddet til haven.
Zoologiske haver taber sag om fritagelse for millionafgift
Tre zoologiske haver kunne ikke overbevise landsret om, at de skal slippe for at betale millionafgift.
Tre zoologiske haver slipper ikke for at betale lønsumsafgift. Det er en afgift, der pålægges den samlede lønudbetaling.
De zoologiske haver i København, Odense og Aalborg havde sammen med Nordsøen Oceanarium i Hirtshals lagt sag an mod Skat for at slippe for at betale afgiften.
Afgiften koster de fire sagsøgere cirka 4,5 millioner kroner om året. For Odense Zoo er det omkring en million kroner om året.
- Det er jo lidt pudsigt, at hvis bare vore dyr var døde og udstoppede, og vi var et zoologisk museum, så ville vi lægge under den museumslov, som gjorde at vi ikke skulle betale afgiften, fortæller direktør Jens Odgaard Olsson fra Odense Zoo.
De zoologiske haver har ikke kunnet overbevise tre dommere ved Vestre Landsret.
Haverne taber sagen og skal betale 350.000 kroner i sagsomkostninger.
Det stiller sig angiveligt lidt anderledes med Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Her siger dommen, at Skat skal kigge på fastsættelsen af afgiften igen for perioden fra 2009 til 2012.
Sagen stammer helt tilbage fra 2014, da haverne og oceanariet stævnede Skat ved Retten i Hjørring.
Her blev sagen henvist til landsretten på grund af dens principielle karakter.
Lønsumsafgiften betales af virksomheder, der ikke betaler moms.
I 2012 kom der en ændring af loven, der betyder, at museumsvirksomhed fritages for at skulle betale lønsumsafgift.
De zoologiske haver og det nordjyske oceanarium mener, at de bør sidestilles med museer, fordi de også bedriver forskning og formidling og har videnskabeligt personale ansat.
- Vi ser os selv som en af landets største formidlingsinstitutioner, forklarede Steffen Stræde, direktør for København Zoo, da han i april var i landsretten for at forsøge at overbevise landsdommerne.
Karl Henrik Laursen, der er direktør for Nordsøen Oceanarium, efterlyste også ligestilling i forhold til museerne:
- Vi ser sådan på det, at vi skal have lige betingelser for alle kulturelle virksomheder i Danmark. Og da vi udfører den samme formidlingsopgave, som museerne gør, mener vi, at vi skal behandles på lige vilkår, sagde Karl Henrik Laursen til Ritzau.
Men samtidig har ledelsen skrevet til medarbejderne, at Zoo opnår "en varig forbedring af arbejdsdagen, "øget fleksibilitet" og "øget arbejdsglæde".
Men det er dyrepasserne lodret uenige i.
Dyrepassere: Det hænger ikke sammen
De 13 dyrepasseres tillidsrepræsentant, Søren Linde, kan slet ikke se, at det hænger sammen:
- Man udliciterer alle de hårde rengøringsopgaver. Opgaver, der før var fordelt på 13 dyrepassere. Nu går det så ud over to. Og så mister de resterende dyrepassere overblikket over dyrene, fordi de ikke er med til at tilberede foderet, og fordi de ikke skal stå for soignering i staldene længere. Helheden forsvinder. Det bliver noget samlebåndsarbejde, siger Søren Linde til Fagbladet 3F.
De fire berørte dyrepassere har været i Zoo i årevis, og to af dem er blevet fremhævet af ledelsen for deres høje kompetencer.
3F rejser sag
I 3F's afdeling i Odense er man oprørt over planerne, der er kommet som en bombe.
- Så mange bestemmelser er brudt i den her sag, siger næsteformand i 3F Odense GOPS, Line Bjørndal.
3F rejser nu sag mod Odense Zoo om brud på reglerne for information og høring af medarbejdere, når der er planer om væsentlige ændringer i deres ansættelsesforhold.
3F mener også, at det er brud på overenskomsten for specialarbejdere, fordi dyrepasserstillinger bliver omdannet til køkkenassistentstillinger.
Frygter for konsekvenserne
Dyrepassernes tillidsrepræsentant er bekymret for konsekvenserne på længere sigt:
- Vores dybtliggende bekymring er, at det pludselig bliver folk, der ikke har uddannelse, og som ikke kender til dyrs adfærd, der skal stå for at tilberede foder, og som skal stå for rengøring. I sidste ende kan det jo gå ud over dyrene. Vi har ry for at være dygtige og høster anerkendelse for et højt fagligt niveau. Det, frygter jeg, bliver sat over styr, siger Søren Linde.
Fagbladet 3F har forsøgt at indhente en kommentar fra Odense Zoos direktør, Jens Odgaard Olsson. Han ønsker dog ikke at medvirke, skriver han i en SMS.