Efter lukket møde mandag: Bazar Fyns butikker får 14 dage til at fjerne deres ting
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Bazar Fyn lukker 31. december. Det fik butiksejerne at vide på et lukket møde i Bazar Fyn mandag. Butiksejerne er frustrerede. De har betalt deres husleje, siger de.
Diskussionen bølger frem og tilbage på skiftevis arabisk og dansk. Indimellem falder ordene roligt og sagligt. Men de hæver sig også frustreret, og hos en enkelt understreges ordene med vrede slag i bordet.
Butiksejerne i Bazar Fyn har netop fået en klar besked:
Bazar Fyn lukker endeligt 31. december 2019. Basarens 40 butikker får derefter 14 dage til at fjerne deres ting.
Det er meldingen efter et møde mandag klokken 12 mellem Bazar Fyns butiksejere og Nicholas Thomsen, der er repræsentant for ejendomsselskabet Olav de Linde A/S, der ejer bygningen, hvor Bazar Fyn ligger.
TV 2/Fyn fik af butiksejerne lov at deltage i mødet. De er frustrerede over, at de får så kort tid til at pakke sammen.
Bombe under Bazar Fyn: Lejemål ophævet for længe siden
Lørdag kunne TV 2/Fyn afsløre, at Bazar Fyns dage er talte. Nu viser det sig, at butiksindehaverne måske slet ikke vidste, at lejemålet var ophævet.
- Vi har orienteret butiksindehaverne, fordi lejemålet er ophævet, det lejemål vi har med Bazar Fyn Aps, siger Søren Gørup Christiansen, direktør i Olav de Lindes afdeling i Odense, om den dramatiske besked, som butiksindehaverne i Bazar Fyn har modtaget.
Direktøren oplyser til TV 2/Fyn, at det er længe siden, at Olav de Linde har set sig nødsaget til at opsige selskabet, som udlejer butikkerne i basaren i Thrige-firkanten i Odense.
Faktisk er det så længe siden, at basaren på nuværende tidspunkt burde være tømt for butikker.
- Da vi oplever, at lejemålet ikke er tømt, som det skal, så meddeler vi det til dem, der har forretningerne, siger Søren Gørup Christiansen.
Søren Gørup Christiansen tilføjer, at fordi lejemålet ikke er fraflyttet, er fogedretten blevet involveret. Og det er her, det afgøres, hvornår butikindehaverne skal være ude af basaren.
- Fordi det ikke er fraflyttet, har vi overladt det til advokaten og fogedretten, men der går måske til nytår eller umiddelbart derefter. Men jeg ved det ikke, siger Søren Gørup Christiansen.
Hvad, der skal ske med bygningen, er under overvejelse.
- Vi har forskellige planer, men vi tager ikke nogen beslutninger, inden det er afklaret deroppe (Bazar Fyn, red.). Det vil sige, at vi har lejemålet tilbage, siger Søren Gørup Christiansen til TV 2/Fyn.
Det er således usikkert, om der efter 12 år med basar igen vil åbne butikker i de 7.000 kvadratmeter, eller om der vil komme noget helt andet ind i den del af bygningerne på Thriges Plads.
- Vi har det ikke ret godt med situationen. Vi har puttet rigtig mange ressourcer i det, men vi ser ikke nogen fremtid for det. Men vi kan ikke gøre noget ved det, siger Søren Gørup Christiansen.
Da Olav de Linde ikke har kontraktforhold med butiksindehaverne, kan selskabet ikke gøre noget for dem. Butiksindehavernes aftaler er lavet med Bazar Fyn Aps.
Søren Gørup Christiansen tilføjer, at lejemålet ikke er "leveret tilbage, som det skal ifølge kontrakten, når det bliver ophævet".
- Desuden havde vi en fornemmelse af, at der måske var nogen, som slet ikke vidste, at lejemålet var ophævet. Derfor har vi orienteret for at være åbne omkring det.
TV 2/Fyn har været i kontakt med Mohammad Saad, som ejer Bazar Fyn Aps og dermed er den, som har kontrakterne med de klemte butiksejere, men han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om sagen.
- Vi skal lukke vores butikker om bare 15 dage. Det er slet ikke i orden. Vi har krav på et meget længere varsel. Der er da ikke nogen butikker i Danmark, som med så kort varsel får opsagt deres lejekontrakt, siger Mohammed Kashko, der ejer Sham Telemarket & Belysning i Bazar Fyn.
Ved siden af står en anden butiksejer, Jamal Chaaban. Han ejer butikken World Nuts. Han finder sin mobil frem og finder sin lejekontrakt på den. Han har seks måneders opsigelse, viser den.
Seks måneder, som han nu tilsyneladende alligevel kan kaste en hvid pind efter.
Basar-udlejer misligholdt kontrakt
Bazar Fyns 40 butikker lejer sig ind hos Mohammad Saad, som via sit firma Bazar Fyn Aps står for udlejning af butikslokaler i Bazar Fyn. Bazar Fyn Aps lejer ejendommen af det Aarhusianske ejendomsselskab Olav de Linde.
Ifølge Olav de Linde har Mohammad Saad dog misligholdt sin kontrakt. Han har ikke betalt husleje siden september. Derfor har Olav de Linde opsagt kontrakten med Bazar Fyn ApS.
Problemet er bare, at selvom Olav de Linde opsagde lejemålet for længe siden, så nåede beskeden ikke frem til butiksejerne. Det skulle Bazar Fyns ApS's ejer og direktør Mohammad Saad ellers have sørget for.
Sådan lyder i hvert fald beskeden fra Olav de Lindes repræsentant Nicholas Thomsen på mødet mandag.
Butiksejere: Vi har betalt
Da Olav de Linde fandt ud af, at beskeden ikke var nået frem til butiksejerne, sendte ejendomsselskabet selv beskeden ud til butiksejerne. Det skete i form af et brev til butiksejerne om eftermiddagen fredag den 15. december.
Og det betyder altså nu, at butiksejerne blot har 15 dage tilbage, inden de skal lukke deres butikker.
Nicholas Thomsen bekræfter forløbet:
- Det er rigtigt, at butiksejerne skulle have haft information om situationen for længe siden, siger han.
Hvornår lejemålet med Mohammad Saad blev opsagt vil han dog ikke oplyse.
Chok i Bazar Fyn:
- Jeg har investeret 650.000 kroner
Bazar Fyn lukker, og det kommer som et chok for butiksindehaverne. De ved endnu ikke, hvornår de skal være ude af indkøbscenteret.
Lukning af Bazar Fyn kommer som et chok for butiksindehaverne, fortæller flere af dem til TV 2/Fyn lørdag formiddag.
Her kom det frem, at ejendomsselskabet Olav de Linde trækker stikket til indkøbscenteret og på et endnu ikke fastlagt tidspunkt lukker helt ned for basaren, som blev indviet i 2007.
En af dem, som lukningen rammer hårdt, er slagter Abed Dirawi. Han fortæller, at han gennem tiden har investeret 650.000 kroner i sin butik, Dirawi Slagter.
- Situationen er meget dårlig. Der kommer mange kunder, jeg sælger meget kød, så det er en god forretning, konstaterer Abed Dirawi.
I et brev til butiksindehaverne skriver Olav de Linde, at "når tidspunktet for udsættelse af Bazar Fyn foreligger, vil vi orientere jer, og forventer, at lejemålene skal være fraflyttet senest på dette tidspunkt".
Med andre ord kan butiksindehaverne godt begynde at gøre klar til at pakke ned og forlade butikkerne.
- Jeg kommer til at bare at tage al inventaret ud, og ... jeg ved ikke. Det er ikke så godt, siger Abed Dirawi.
Den usikkerhed, som Abed Dirawi giver udtryk for, har Tam Thi Ngyuen også. Hun har drevet en systue i den 7.000 kvadratmeter store basar i næsten 12 år, og usikkerheden rammer også hende hårdt.
- Det betyder rigtig meget for mig, for jeg har arbejdet her i næsten 12 år, så alle mine kunder ... og mit arbejde.
- Jeg er meget glad for at være her, så jeg ville gerne fortsætte, siger Tam Thi Ngyuen.
Lukningen sker, fordi Olav de Linde ikke længere tror, det er muligt for basaren at "skabe en forbedret økonomi".
Ejendomsselskabet tror heller ikke længere på, at det således er muligt for Bazar Fyn Aps, som driver basaren, at betale huslejen. Olav de Linde skriver i et brev til butiksindehaverne, at "vi de seneste måneder ikke har modtaget huseleje". Derfor har man valgt at ophæve lejemålet.
Allerede ved årsskiftet gik Bazar Fyn Aps ind i 2019 med at mangle at indbetale 1,1 millioner kroner i huslejedepositum.
Det vil Søren Gørup Christiansen, der er direktør i Olav de Lindes afdeling i Odense, heller ikke.
Tilbage står butiksejerne og føler, at de bliver straffet uforskyldt.
- Prøv at se, siger Mohammed Kashko og fisker sin mobiltelefon frem.
Posteringer på hans netbank viser, at han betalte husleje som sent som i december. Flere andre butiksejere viser også deres mobiler frem for at dokumentere, at de også har betalt, hvad de skal i husleje til Mohammad Saads Bazar Fyns ApS.
- Mohammad Saad siger, at han holdt op med at betale husleje til Olav de Linde, fordi vi ikke betalte vores husleje til ham. Men det er ikke rigtigt. Vi har allesammen betalt, hvad vi skal, siger Mohammed Kashko.
Nicholas ville overtage
Midt i det hele sidder Nicholas Thomsen. Han er Olav de Lindes mand i dag. Men det har han ikke altid været.
Bazar Fyns butiksejere stiftede første gang bekendskab med Nicholas Thomsen i sommer. Dengang var det meningen, at han skulle overtage rollen som udlejer i bazaren fra Mohammad Saad.
Det bekræfter Nicholas Thomsen selv.
Men undervejs i forløbet bliver han i stedet ansat hos Olav de Linde.
- Ja, jeg er på en midlertidig kontrakt hos Olav de Linde, medgiver Nicholas Thomsen over for TV 2/Fyn.
Hvornår blev du ansat?
- Dengang det stod klart for os, at Mohammad Saad ikke havde tænkt sig at overdrage nøglerne til lejemålet.
I november?
- Ja.
Vil du stadig gerne overtage rollen som udlejer i Bazar Fyn?
- Ja, det kæmper jeg for. Men der er mange i spil. Jeg ved ikke, hvad der sker.
Mandag meddelte Tahir Siddique, som tidligere på året reddede Arkaden Street Food, til Fyens Stiftstidende, at han er ved at undersøge muligheden for at redde Bazar Fyn.
- Jeg kunne godt tænke mig at gå ind i det, enten ved at overtage det eller ved at hjælpe til med det, siger Tahir Siddique til Fyens Stiftstidende.
Indtil videre har Olav de Linde dog serveretten. Selskabet har har sendt sagen i Fogedretten.
Søren Gørup Christiansen, der er direktør i Olav de Lindes afdeling i Odense, kan dog ikke oplyse, hvornår sagen bliver behandlet.
Indtil videre skal butiksejerne altså regne med, at 12 år med basar i de gamle Thrigebygninger stopper ved udgangen af 2019.