Efter masser af hærværk: Truer med at smide familier ud af deres bolig
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En boligforening i Odense truer med at smide familier ud af deres lejligheder efter gentagne tilfælde af hærværk og brandstiftelse.
Natten til torsdag var der brand i en kælder i en ejendom på Dianavænget i det sydlige Odense. Politiet arbejder fortsat på at fastslå, hvorvidt branden var påsat.
Området, der tidligere har figureret på den officielle ghettoliste, har gennem længere tid været hærget af påsatte brande og omfattende hærværk.
Mulig påsat brand beskadiger flere kælderrum
En brand i et depotrum i en opgang på Dianavænget i det sydvestlige Odense skal torsdag undersøges af politiets teknikere. Branden kan muligvis være påsat.
En pludseligt opstået brand i en kælder fik sent onsdag aften både politiet og Beredskab Fyn til at rykke ud til en brand på Dianavænget i Dalum i det sydvestlige Odense
Ifølge politiets første informationer er branden, der opstod omkring klokken 22.15, startet i et kælderrum, og har efterfølgende delvist spredt sig til de tilstødende rum.
Det fortæller vagtchefen ved Fyns Politi, Milan Holck Nielsen.
- Umiddelbart er der et par depotrum, der har fået brandskader, men ellers er der kun røgskader som følge af branden, siger vagtchefen.
Kun materielle skader
Han fortæller, at der ikke er nogen tilskadekomne i forbindelse med branden, og at rengøring og oprydning efterfølgende langt henad vejen kunne klares med udluftning.
- Branden nåede at sprede sig lidt, men blev ret hurtigt slukket af brandvæsnet. Der er primært tale om røg- og sodskader, og så er der brandskader i det rum, hvor branden opstod, siger Milan Holck Nielsen.
Vagtchefen fortæller, at brandstedet er afspærret og skal undersøges her til morgen eller i løbet af formiddagen.
- Vi er i tvivl om, hvorvidt branden er startet af sig selv, eller om den er påsat. Det kan vi endnu ikke af- eller bekræfte, og derfor skal vi have det undersøgt, siger Milan Holck Nielsen.
Blandt andet fik en lang række beboere i starten af året smadret ruder i deres biler, der holdt på Dianavænget. Samtidig blev også flere opgangsdøre ødelagt.
Nu har både en række af beboerne og ikke mindst boligselskabet Kristiansdal, som boligerne hører under, mistet tålmodigheden. Tre familier har fået kraftige advarsler og risikerer at bliver smidt ud af deres lejligheder.
- Der er nogle ganske få, der ikke kan finde ud af, hvordan man bor. De ødelægger kælderrum, opgang, smadrer helt nye opgangsdøre, de sviner og tisser på trappeopgangen - og det, der er værre, siger Erik Thomsen, der er direktør for Boligforeningen Kristiansdal.
Foreningen er i gang med en stor renovering af boligerne i området, og derfor ærgrer det direktøren endnu mere, at han gang på gang kan se, at der er lavet hærværk i ejendommene.
- Det er ret surt. Og i virkeligheden er det jo lidt dumt af forældrene til de her unge mennesker. De skal jo selv betale. Jo mere de ødelægger, jo højere bliver huslejen, siger Erik Thomsen.
Vil smide familier ud
Direktøren har fået en række henvendelser fra beboere i området, der ikke længere gider finde sig i, at nogle få ødelægger det for alle de andre.
Tidligere har der ifølge boligdirektøren været flere familier, der blandt andet ikke turde benytte legepladserne i området, fordi de var bange for, hvad der kunne ske.
52 bilruder smadret i voldsomt hærværk
En 23-årig mand gik natten til søndag amok. Han smadrede ruder i 52 biler og flere glasdøre i opgange i Dianavænget i Odense.
Mohammad Abdalla El-Khatib, der bor i Dianavænget i det sydvestlige Odense, blev vækket klokken et i nat af lyden af smadrede vinduer. Og da han her til morgen kom ud til sin bil, viste det sig, at ruder var smadret.
- Vi har boet her i 30 år, og vi har aldrig være ude for noget lignede før, siger Mohammad Abdalla El-Khatib til TV 2/Fyn.
Fyns Politi blev alarmeret af beboere, der hørte larmen, og en politipatrulje kunne klokken 3.30 anholde en 23-årig mand. Han er nu sigtet for hærværk på 52 biler, oplyser vagtchef Milan Holck Nielsen fra Fyns Politi til TV 2/Fyn.
- Det er ikke nemt, for mange har brug for bilen til at komme på arbejde og til at hente deres børn, siger Mohammad Abdalla El-Khatib.
Udover de mange bilruder er glasset i flere døre til opgangene også smadret.
- Jeg siger tak til politiet, fordi de nu har anholdt manden, siger Mohammad Abdalla El-Khatib.
Fyns Politi kan ikke oplyse noget om motivet bag det omfattende hærværk.
Den 23-årige skal afhøres senere i dag, fortæller vagtchef Milan Holck Nielsen.
Lydene af det omfattende hærværk vækkede mange af beboerne, og vi blev virkelig bange, fortæller Mohammad Abdalla El-Khatib.
- Det er meget slemt, og vi håber ikke, at det sker igen, siger Mohammad Abdalla El-Khatib.
Basil Hammoud, beboerformand for Dianavænget i Odense, vil indkalde alle beboerne i boligområdet til et møde, hvor de blandt andet skal drøfte, om der skal sættes overvågningskameraer op.
- Nu har de fået nok. De siger, at de har holdt sig tilbage, fordi de har været bange for repressalier og chikane. Men nu har de så klaget over tre familier, fortæller Erik Thomsen.
Boligforeningen har efterfølgende henvendt sig til de tre familier og krævet, at de fik styr på deres unge mennesker.
- Den ene af de tre familier har rettet ind, og så er der så to tilbage. Hvis de ikke retter ind, så smider vi dem simpelthen ud. Vi vil ikke have dem, siger Erik Thomsen.
Videoovervågning
Flere af beboerne i området har tidligere fremsat ønske om at få opsat videoovervågning. Boligdirektøren forstår godt ønsket, men tror ikke på det i virkeligheden.
Vidner rystede efter hærværk på skole: - Politiet gør ikke en skid
Manglende beviser fik politiet til at droppe efterforskning af hærværk mod fem biler på Social- og Sundhedsskolen i Odense. Ifølge vidner ligger sagen ’lige til højrebenet’.
Fyns Politi får kritik fra flere vidner efter en sag om hærværk og indbrud mod fem biler mandag formiddag.
Bilerne holdt alle parkeret ved Social- og Sundhedsskolen Fyn på Athenevænget i det sydvestlige Odense, da gerningsmænd smadrede ruder, punkterede dæk og brød ind i bilerne, hvor de stjal blandt andet end taske med hævekort og kørekort.
Efterfølgende fortalte en række vidner, at de havde set fire unge mænd luske rundt på skolen tidligere på dagen – og at de havde set de samme fire mænd køre væk derfra i en blå Fiat med høj fart umiddelbart efter hærværket.
Kort tid efter hærværket ankom flere politipatruljer ved skolen, og da Fiat’en med de fire unge mænd kom tilbage, ville politiet gerne tale med dem. Men de ville ikke tale med politiet, der satte efter den blå Fiat, som endte med at køre ind i et træ på Dianavænget i nærheden af skolen. Efter uheldet stak føreren af bilen af.
Politiet talte med de tilbageværende tre unge mænd, der efterfølgende fik lov at gå, fordi politiet ikke kunne bevise en sammenhæng mellem hærværket og uheldet.
Det generer en række vidner, som TV 2/Fyn har talt med. De mener alle, at sagen er helt oplagt, og stiller sig uforstående over for, at de to sager ikke kunne kædes sammen.
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det var dem, der havde gjort det. Overhovedet. Så det er mærkeligt. Og det gjorde noget ved min retsbevidsthed, at de fik lov at gå med det samme. 30 minutter senere sad de på en altan over for skolen og grinede af os. Det pisser mig af, og det er ikke i orden, fortæller en elev på skolen, som ikke ønsker sit navn frem.
Redaktionen er bekendt med elevens fulde navn.
Set luske rundt
Flere vidner fortæller til TV 2/Fyn, at de fire unge mænd flere gange i løbet af mandag formiddag var blevet observeret på skolen.
- De går ikke på skolen, men havde kørt rundt på skolen og kørt frem og tilbage hele formiddagen, hvor flere havde set på dem flere forskellige tidspunkter. Og da de så kom kørende i bil ud fra en cykelsti, giver de bare alle de unge mennesker fra skolen fingeren og griner af dem, inden de kører væk, siger Sandi Jonstrup, hvis datter går på skolen.
Den opfattelse deler Thea Lykke Knudsen, der selv går på skolen. Hun var til stede, da politiet talte med de tre unge mænd, ligesom hun så dem hovere og kaste håndtegn til de studerende, efter de igen fik lov at gå fri – selv om de blandt andet havde en mukkert liggende i bilen, og den fjerde mand uden årsag var stukket af fra politiet.
- De frydede sig over, at de ikke var blevet taget. Det virkede ikke, som om politiet tog det særlig seriøst, fordi de fik lov at gå igen så hurtigt. Det var en mærkelig dag, siger Thea Lykke Knudsen.
Hun har på den ene side forståelse for, at politiet selvfølgelig skal have beviser for at kunne anholde nogen, men forstår på den anden side ikke, at de mange vidners forklaringer ikke var tilstrækkeligt.
- Personligt er jeg ikke i tvivl. Loven siger nok, at de ikke kunne gøre så meget andet. Men så er loven forkert. Man burde holde dem tilbage, til man finder ud af, hvad der er sket. Men der bliver ikke gjort en skid ved noget, siger Thea Lykke Knudsen.
Samme følelse står Sandi Jonstrup tilbage med. Sammen med sin mand var hun tilfældigvis på skolen, da hærværket skete. Hendes datters bil er en af de i alt fem biler, der blev udsat for hærværk.
- Jeg står tilbage med en rigtig øv-følelse og er i tvivl om, hvad politiet gør. Hvad fanden er det for et politisamfund, vi lever i, spørger hun retorisk.
Politiet: - Ingen beviser på sammenhæng
Hos Fyns Politi kan de – i hvert fald et stykke henad vejen – godt forstå de hærværksofre og vidner, der står tilbage med uforrettet sag.
- Vi har ingen beviser for, at de tre har noget med tyverierne at gøre. Vi kan sagtens kæde hærværket og færdselsuheldet sammen, men derfra og så til at bevise, at de har lavet tyveriet, kan der være et stykke vej, siger politikommissær Jens Friis Christensen fra Fyns Politi.
På trods af en række vidneforklaringer fra elever og andre personer på stedet – og ligeledes på trods af, at de fire unge mænd stak af fra politiet og kørte galt, hvorefter en af dem til fods stak af fra betjentene – bliver ingen anholdt eller sigtet i sagen.
- Vi har tre tilfælde af tyveri fra personbiler, og i forbindelse med at vi har folk derude, bliver vi interesseret i køretøj, hvor vi træffer tre personer. Men vi kan ikke sætte dem i forbindelse med tyveriet, siger Jens Friis Christensen.
- Jeg kan godt forstå, de ikke kan forstå det. Men vi har ofte politipatruljer, der træffer mistænkelige personer i forbindelse med forbrydelser, uden at de kan bevise noget – og så kan man ikke konkludere noget. Sådan er det i en retsstat, siger politikommissæren.
Derfor gør politiet for nuværende ikke mere ved sagen.
Hævekort kan bringe sagen videre
Fra Sandi Jonstrups datters bil blev der blandt andet stjålet en taske med pung med alle kort i. Hævekortet er siden blevet misbrugt i to navngivne butikker, og alle informationerne er givet videre til politiet.
Den viden kan ende med at få politiet til at genoptage sagen.
- Hvis et dankort har været misbrugt, kan det være muligheden for at kæde tingene sammen. Det kan sagtens tænkes, at det gør, at vi kan komme videre i tingene, siger politikommissær Jens Friis Christensen.
- Er der vidner og yderligere information, der kan hjælpe os videre i sagen, så hører vi gerne om det, siger politikommissæren desuden.
For Sandi Jonstrup er tilliden til politiet ikke stor efter mandagens episode. Tilbage er kun et spinkelt håb om, at de vil følge op på oplysningerne om det misbrugte hævekort.
- Jeg synes, det er helt oplagt, når man har et præcist tidspunkt, så det håber jeg, de følger op på. Ellers er min tillid til politiet opbrugt, siger Sandi Jonstrup.
- Det er min påstand, at de holder ikke mange minutter, de videokameraer, siger Erik Thomsen.
Trods alle problemerne tror han på, at de nu er på rette vej.
- Jeg tror på, at det flytter sig nu, for de beboere, der har henvendt sig, de er virkelig, virkelig trætte af det. De kan godt lide at bo der. Der er ganske få familier, og det er dem, der ødelægger det. Det hjælper jo heller ikke, at en af familierne har familiemedlemmer, der kommer udefra. Men de er jo ansvarlige for deres gæster, så vi skal nok få fat i dem, siger Erik Thomsen.