Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mødtes onsdag aften med Hibba Yousef Kilane, Bahadir Demirhan og Pernille Bendixen (DF) for at diskutere, hvordan odenseanerne taler til hinanden.
Et verbalt overfald i en p-kælder i Odense, grimme offentlige tilsvininger og spytten efter politiker på gaden er alle hændelser, der har ført til en stor diskussion og nu til en mission, som Odenses borgmester har sat for Odenses borgere: At lykkes med at få odenseanerne til at tale pænt til hinanden.
Og lige netop det emne blev onsdag aften taget op i et dialogmøde på rådhuset i Odense, hvor Hibba Yousef Kilane, Bahadir Demirhan og Pernille Bendixen alle deltog for at italesætte problemet.
Grunden til at disse tre odenseanere var aftenens hovedpersoner, var, at de hver især har oplevet verbale overfald og overfusninger.
Det har fået Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til at samle 20 mennesker på rådhuset. Bevæggrunden for dialogmødet ligger blandt andet i, at man i løbet af august på TV 2/Fyns hjemmeside har kunnet læse om Hibba Yousef Kilanes oplevelse i en p-kælder, hvor hun angiveligt blev overfuset på grund af sit tørklæde.
Man kunne også læse historien om Bahadir Demirhan, der blev overfuset på gaden i Odense. Og slutteligt kunne TV 2/Fyn fortælle om den fynske folketingspolitiker og byrådsmedlem Pernille Bendixen (DF), der blev råbt og spyttet efter på gaden.
De eksempler har alle sat sine spor hos Peter Rahbæk Juel:
- Jeg havde en oplevelse af, at der var nogle ting, der begyndte at skride. Der er behov for, at vi får trukket en streg i sandet og siger, at her taler vi ordentligt til hinanden. Også selvom vi er uenige, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2/Fyn.
Efter Hibba-sagen: Borgmester har fået nok af den grimme tone
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil mødes med Hibba Yousef Kilane og Bahadir Demirhan for at sætte fokus på, hvordan vi taler sammen i Odense.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel går nu ind i debatten om, hvordan vi taler til hinanden. I næste uge skal han mødes med Hibba Yousef Kilane og Bahadir Demirhan for at tale om, hvordan man kan holde en god, ordentlig og rummelig samtale.
I løbet af ugen har man kunnet læse på TV 2/Fyns hjemmeside, om Hibba Yousef Kilanes oplevelse i en p-kælder, hvor hun blev overfuset angiveligt på grund af hendes tørklæde. Tidligere fortalte TV 2/Fyn også om Bahadir Demirhan, der også blev overfuset her i Odense. De to sager har sat sine spor hos borgmesteren, der nu tager sagen op.
- De er modige, fordi de står frem. Jeg vil tage en snak med dem, om de måske kan hjælpe med, at vi får sat fokus på at tage den gode samtale med hinanden i Odense, og så må vi finde ud af, hvad vi kan involvere os i, fortæller Peter Rahbæk Juel.
- De fortællinger og det, de har været udsat for, det har gjort dybt indtryk på mig. Det skal ikke være sådan, at når man bevæger sig rundt i byen, så kan man blive verbalt overfaldet, fordi man tilfældigvis har indvandrerbaggrund, siger Peter Rahbæk Juel.
Tonen på sociale medier skal ændres
Det er ikke kun selve oplevelserne, der gør indtryk hos både Hibba Yousef Kilane, Bahadir Demirhan og Peter Rahbæk Juel. Det er også den hårde tone, de oplever på sociale medier efterfølgende.
- Vi kan også se på sociale medier, at tonen skrider, og det skal vi have gjort noget ved. Odense skal være en by, hvor vi taler med hinanden om tingene, også selvom vi er uenige, fortæller Peter Rahbæk Juel.
- Jeg tror på, at der er brug for, at vi som by får sat fokus på det. Odense er en by, hvor omkring 20 procent af befolkningen kommer fra andre steder i verden end Danmark. Så det er ret vigtigt, at vi får talt og kan tale godt med hinanden på kryds og tværs af nationaliteter, siger borgmesteren.
Vil tale med odenseanerne på sociale medier
- Hvis vi skal have et gennemslag, og vi skal have Odense til at rykke sig på den her måde, så er det ret vigtigt, at vi bruger de kanaler, som vi kan. Jeg vil gerne diskutere det her med odenseanerne på sociale medier, og jeg vil også gerne møde odenseanerne i andre sammenhænge, og jeg synes også det er vigtigt, som TV 2/Fyn har gjort, at tage de her ting op og få det debatteret, hvis vi skal lykkes med at få Odense til at tale godt med hinanden, fortæller Peter Rahbæk Juel.
Mødet med Hibba Yousef Kilane og Bahadir Demirhan er i næste uge. Men indtil da, er opfordringen fra borgmesteren klar:
- Jeg synes man skal tage ved lære af de her ting. Det er ikke rart at se, at der står en og overfuser en anden verbalt i en parkeringskælder. Så skal man også tænke over, om man selv har muligheden for at stoppe tingene, inden de eskalerer. Det kan være på arbejdspladsen, i skolen, frokostpausen, i byen med vennerne. Sørg lige for at tænke over, hvad man taler om andre mennesker og ikke mindst, hvordan man taler til andre mennesker, siger Peter Rahbæk Juel.
Se hele indslaget her under:
En mulig løsning på problemet
Efter den omfattende opmærksomhed, fortæller Hibba Yousef Kilane til mødet på rådhuset, at der er blevet taget godt hånd om problematikken:
- Jeg synes, det er rigtig godt, at borgmesteren har taget ansvar omkring det her emne, og jeg synes, det er rigtig fedt, at der kan blive sat en bevægelse i gang, som forhåbentligt også vil inspirere andre kommuner og måske resten af Danmark, siger Hibba Yousef Kilane.
Også Pernille Bendixen er overbevist om, at den øgede opmærksomhed på emnet kan sætte noget i gang:
- Jeg tror, at det her er en slags "#MeToo"-Odense-kampagne. Hvis vi går foran med vores historier og fortæller, hvad vi har oplevet, så vil folk tænke over, hvordan vi taler til hinanden. Uenigheder er velkomne, men vi imødegår dem med en ordentlig tone overfor hinanden, siger hun til TV 2/Fyn.
Bahadir Demirhan startede med at lave et opråb om, at han ikke ville finde sig i at blive svinet til af en tilfældig på gaden. Men på trods af den ubehagelige hændelse er han også positiv overfor, om det vil lykkes for Odenses borgere at tale pænere til hinanden:
- Jeg ved, vi lykkes med det i Odense, fordi jeg ved, at Odense er en mangfoldig by, der gerne vil hinanden. Og så er der sat et rigtig godt initiativ i gang i dag, siger han.
Bahadir overfuset på grund af sin hudfarve: - Har du kigget i et spejl, du ligner jo en abekat!
En dansk-tyrkisk ejendomsmægler fra Odense blev fredag aften overfuset og nedgjort for sin etniske baggrund, da han var ude at spise med sin familie.
Hvad der skulle have været en hyggelig spadseretur på havnen i Odense fredag aften for en odenseansk familie og deres venner, udviklede sig til et ubehageligt møde med racisme og fremmedhad.
- Det er faktisk lidt mærkeligt at komme tilbage.
Tre dage efter hændelsen på havnen i Odense, sidder uroen og ubehaget stadig i kroppen på 36-årige Bahadir Demirhan, da han sammen med TV 2/Fyn går en tur i det område, hvor han sammen med sin familie i fredags blev overfuset af mand – alene på baggrund af sin hudfarve.
- Jeg var chokeret. Det kom fuldstændig bag på mig. Jeg havde slet ikke set det komme, fortæller Bahadir Demirhan, der til hverdag er ejendomsmægler og medejer af Nybolig Odense.
Han er født og opvokset i Danmark, men hans forældre kommer fra Tyrkiet.
Fredag aften gik han tur på Odense Havn med sin familie og nogle venner. De går forbi en mand på en bænk.
Manden på bænken henvender sig til dem.
- Han indleder med helt præcist at sige ’kan du dansk?,’ siger han og kigger op. Jeg vender mig om og siger ’ja, hvorfor?’ Og så beder han mig om at skride hjem, og jeg bliver kaldt perker flere gange.
Den uventede overfusning kom fuldstændig bag på Bahadir Demirhan.
- Det skal lige ind i systemet og vende. Trods det så siger jeg ’jamen, jeg er jo hjemme. Hvor vil du have, jeg skal skride hen?’.
Forgæves forsøg på dialog
Mens familien og vennerne går lidt væk, prøver Bahadir Demirhan at tage en dialog med manden på bænken.
- Jeg sagde blandt andet til ham, at jeg synes ikke, at det han gør, er dansk. Og at jeg faktisk føler mig mere dansk, end han er, med den opførsel han har. Men han svarer ikke rigtig på nogen af tingene, siger Bahadir Demirhan.
Derfor vælger han til sidst at gå fra stedet - og ringe til politiet.
- Jeg havde brug for, at det på en eller anden måde skulle høres. Af en eller anden instans, som måske kunne gøre noget ved det. Og der var det politiet, der faldt mig ind, fortæller Bahadir Demirhan.
Politiet tilbyder at sende en patrulje ned på havnen og fortæller, at han også kan anmelde episoden.
Men det havde Bahadir Demirhan ikke lyst til. Det har han stadigvæk ikke her tre dage efter det ubehagelige optrin.
- Forstår han det ikke ved, at politiet har været nede og give ham en løftet pegefinger, så forstår han det heller ikke ved en retssag.
Vigtigt det bliver hørt
I stedet for at anmelde oplevelsen til politiet, har han valgt at dele sin historie på de sociale medier.
I opslaget beskriver han blandt andet, at manden på bænken kaldte ham en 'abekat' og sagde: "Har du kigget i et spejl, du ligner jo en abekat."
- Jeg lavede et opslag på Facebook, som har været helt overvældende. Rigtig mange mennesker har reageret på det og anerkendt, at det ikke er ok. Så på den måde har jeg egentlig fået det ud af systemet.
- Jeg synes bare, det er vigtigt, det bliver hørt, siger Bahadir Demirhan fra den selvsamme bænk, hvorfra han i fredags blev overfuset.
Opfordring fra borgmesteren
Peter Rahbæk Juel har tidligere fortalt til TV 2/Fyn, at han gerne vil diskutere emnet med odenseanerne, og at det er vigtigt at få det debatteret. Derudover er han kommet med en klar opfordring til borgerne i Odense:
- Jeg synes, man skal tage ved lære af de her ting. Det er ikke rart at se, at der står en og overfuser en anden verbalt i en parkeringskælder. Så skal man også tænke over, om man selv har muligheden for at stoppe tingene, inden de eskalerer. Det kan være på arbejdspladsen, i skolen, frokostpausen, i byen med vennerne. Sørg lige for at tænke over, hvad man siger om andre mennesker og ikke mindst, hvordan man taler til andre mennesker, sagde Peter Rahbæk Juel.
Folk på gaden råber og spytter efter fynsk politiker: - Du er et forfærdeligt menneske
Pernille Bendixen (DF) har flere gange oplevet, at tilfældige forbipasserende på gaden råber skældsord efter hende. Hun kalder opførslen for ’primitiv’.
- ’Du er et forfærdeligt menneske.’
- ’Har du kigget i et spejl, du ligner jo en abekat?’
TV 2/Fyn har i de seneste uger bragt flere artikler om verbale overfald, overfusninger og om, hvordan vi taler til hinanden.
Forrige uge kunne du læse historien om den dansk-tyrkisk ejendomsmægler Bahadir Demirhan fra Odense, der blev overfuset og nedgjort for sin etniske baggrund, da han var ude at spise med sin familie.
Og i denne uge har vi bragt historien om en uenighed mellem to kvinder om en p-plads, en uenighed der udviklede sig fredag eftermiddag til et skænderi om 24-årige Hibba Yousef Kilanes tørklæde.
Spytter og råber
Også i den politiske verden oplever de folkevalgte at blive mødt med ubehagelige og endda fysiske mishagsytringer i det offentlige rum.
- Vi har oplevet i Dansk Folkeparti, at folk råber ad os med nogle meget ubehagelige ord, og der er også blevet spyttet efter os på gaderne. På Dyrskuet oplevede vi, at folk opfattede os som en smittespredende sygdom og råber ’åh, hvilken sygdom’ og løber videre, siger Pernille Bendixen, der både sidder i Folketinget og byrådet i Odense for Dansk Folkeparti.
Hun er helt uforstående over for, hvad det er, der får mennesker, som ikke kender hinanden, til at angribe hinanden verbalt.
- Hvad er man for et menneske, når man mener, at man selv har ret til at råbe efter et andet menneske på den måde? Jeg synes, det en meget primitiv opførsel. Og jeg synes, man er meget dårligt stillet, når man ikke kan finde ud af at argumentere sig ud af sine holdninger, siger Pernille Bendixen.
Tilfældige mennesker
Den fynske folketingspolitiker har måttet lægge ører til mange forskellige angreb og ytringer fra personer, hun ikke kender.
- ’Du er et forfærdeligt menneske’ har jeg hørt folk råbe efter mig.
- Det er tilfældige forbipasserende mennesker eller en, man lige møder nede i Brugsen. Det er jo ikke nogen, jeg kender. Fremmede mennesker, der åbenbart mener sig berettigede til at råbe efter mig på gaden, siger Pernille Bendixen.
Hun forklarer, at hun selv forsøger at gå foran som det gode eksempel, når det kommer til at tale ordentligt til hinanden.
- Og så opfordre andre til at holde den gode tone. Det synes jeg, at jeg prøver selv. Gå efter bolden og ikke manden, siger Pernille Bendixen.
Borgmester ind i debatten
Samme tilgang har Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Han forklarer til TV 2/Fyn, at det afgørende i hele debatten ikke er, hvad man mener, eller om man politisk tilhører den ene fløj eller den anden fløj.
- Det handler om, at man skal simpelthen tale ordentlig til hinanden. Det skal ikke være sådan, at man skal gå og kigge sig over skulderen, hvis man ser ud på en bestemt måde eller har nogle bestemte politiske holdninger. Man skal kunne diskutere de uenigheder, der er, på en ordentlig måde, siger Peter Rahbæk Juel.
Borgmesteren kaster sig helt ind i debatten om, hvordan vi taler til hinanden, når han i næste uge skal mødes med Hibba Yousef Kilane og Bahadir Demirhan for at tale om, hvordan man kan holde en god, ordentlig og rummelig samtale.
Det møde kan du læse mere om her.