Bahadir overfuset på grund af sin hudfarve: - Har du kigget i et spejl, du ligner jo en abekat!
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En dansk-tyrkisk ejendomsmægler fra Odense blev fredag aften overfuset og nedgjort for sin etniske baggrund, da han var ude at spise med sin familie.
Hvad der skulle have været en hyggelig spadseretur på havnen i Odense fredag aften for en odenseansk familie og deres venner, udviklede sig til et ubehageligt møde med racisme og fremmedhad.
- Det er faktisk lidt mærkeligt at komme tilbage.
Tre dage efter hændelsen på havnen i Odense, sidder uroen og ubehaget stadig i kroppen på 36-årige Bahadir Demirhan, da han sammen med TV 2/Fyn går en tur i det område, hvor han sammen med sin familie i fredags blev overfuset af mand – alene på baggrund af sin hudfarve.
- Jeg var chokeret. Det kom fuldstændig bag på mig. Jeg havde slet ikke set det komme, fortæller Bahadir Demirhan, der til hverdag er ejendomsmægler og medejer af Nybolig Odense.
Han er født og opvokset i Danmark, men hans forældre kommer fra Tyrkiet.
Fredag aften gik han tur på Odense Havn med sin familie og nogle venner. De går forbi en mand på en bænk.
Manden på bænken henvender sig til dem.
- Han indleder med helt præcist at sige ’kan du dansk?,’ siger han og kigger op. Jeg vender mig om og siger ’ja, hvorfor?’ Og så beder han mig om at skride hjem, og jeg bliver kaldt perker flere gange.
Den uventede overfusning kom fuldstændig bag på Bahadir Demirhan.
- Det skal lige ind i systemet og vende. Trods det så siger jeg ’jamen, jeg er jo hjemme. Hvor vil du have, jeg skal skride hen?’.
Ulrik Frost tippede tysk magasin om "homofobisk" Jim Lyngvild
Jim Lyngvild og Ulrik Frost tørnede sammen efter beskyldninger om homofobi og racisme. Beskyldningerne har fået Jim Lyngvild fjernet fra monument i Tyskland.
Det er Ulrik Frost, studerende og biseksuel debattør, der har været stærkt medvirkende til, at en video med den homoseksuelle designer og modemand Jim Lyngvild er blevet fjernet fra et mindesmærke i Berlin for de homoseksuelle, der blev forfulgt i Tyskland under 2. verdenskrig.
I mindesmærket, der hedder Homo-Denkmal, indgik en video lavet i 2008 af fiminstruktøren Thomas Vinterberg, hvor Jim Lyngvild kysser en anden mand. Men efter Ulrik Frost tippede det tyske homomagasin Siegessäule.de om, at Lyngvild efter hans opfattelse havde homofobiske og racistiske holdninger, og desuden var venner med Pia Kjærsgaard, blev det besluttet at fjerne videoen fra mindesmærket.
Lørdag aften mødtes Ulrik Frost og Jim Lyngvild til en intens tv-debat på TV 2 NEWS.
Du kan se klip fra interviewet her.
- Jeg synes, homofobiske holdninger skal bekæmpes, og hver gang vi møder dem, skal vi gå i clinch med dem, sagde Ulrik Frost om baggrunden for, at han havde tippet bladet om Lyngvild, som ifølge ham har udtalt sig "homofobisk, sexistisk og racistisk".
- Jim Lyngvild er eksemplet på, at man godt kan være både homoseksuel og homofob, mener Ulrik Frost.
- Jeg synes, det er noget af det morsomste, jeg har hørt al den stund, jeg selv er homoseksuel, siger Jim Lyngvild.
Kun begyndelsen
Og det var kun begyndelsen på en debat, der tog en drejning til det endnu mere intense - og blandt andet udløste en intens diskussion om, hvordan man er homoseksuel på den rigtige måde.
- Jeg kan se, at Ulrik Frost er en, der ynder at have sex med rigtig mange mænd - det har fremgået af avisartikler, han har medvirket i. Det er hans måde, og den kan være lige så rigtig som min. Det er ikke min måde. Vi skal passe på, at homoseksuelle ikke bliver gjort til en stor gruppe, hvor man siger "sådan er vi", sagde Jim Lyngvild, der betegner sig selv som "kedelig og borgerlig".
- Det skal ikke være gratis at udtale sig homofobisk. Jim Lyngvild har sagt, at jeg elsker at dyrke sex med mange mænd i parker. Det er fuldstændig rigtigt, men jeg vil ikke dømmes for, at jeg udlever min seksualitet, sagde Ulrik Frost.
Jim Lyngvild er træt at, at hans måde at være homoseksuel på opfattes som "forkert".
- Jeg må ikke være mig. Jeg må ikke have mine holdninger. Jeg må ikke være den, jeg er. Men han må dyrke sex i parker. Han må gøre alle de her ting, så jeg er åbenbart helt forkert homoseksuel, og han er rigtig homoseksuel. Hvis det er den rigtige måde at være homoseksuel på, undskyld mig, så må I hellere skyde mig og hælde mig i Københavns Havn, for så vil jeg kraftsparkemig hellere være noget andet, sagde Jim Lyngvild.
Forgæves forsøg på dialog
Mens familien og vennerne går lidt væk, prøver Bahadir Demirhan at tage en dialog med manden på bænken.
- Jeg sagde blandt andet til ham, at jeg synes ikke, at det han gør, er dansk. Og at jeg faktisk føler mig mere dansk, end han er, med den opførsel han har. Men han svarer ikke rigtig på nogen af tingene, siger Bahadir Demirhan.
Derfor vælger han til sidst at gå fra stedet - og ringe til politiet.
- Jeg havde brug for, at det på en eller anden måde skulle høres. Af en eller anden instans, som måske kunne gøre noget ved det. Og der var det politiet, der faldt mig ind, fortæller Bahadir Demirhan.
Politiet tilbyder at sende en patrulje ned på havnen og fortæller, at han også kan anmelde episoden.
Men det havde Bahadir Demirhan ikke lyst til. Det har han stadigvæk ikke her tre dage efter det ubehagelige optrin.
- Forstår han det ikke ved, at politiet har været nede og give ham en løftet pegefinger, så forstår han det heller ikke ved en retssag.
Vigtigt det bliver hørt
I stedet for at anmelde oplevelsen til politiet, har han valgt at dele sin historie på de sociale medier.
I opslaget beskriver han blandt andet, at manden på bænken kaldte ham en 'abekat' og sagde: "Har du kigget i et spejl, du ligner jo en abekat."
- Jeg lavede et opslag på Facebook, som har været helt overvældende. Rigtig mange mennesker har reageret på det og anerkendt, at det ikke er ok. Så på den måde har jeg egentlig fået det ud af systemet.
- Jeg synes bare, det er vigtigt, det bliver hørt, siger Bahadir Demirhan fra den selvsamme bænk, hvorfra han i fredags blev overfuset.