Endelig skal Anne Dorthe på Verdensholdet:
- Jeg glæder mig helt vildt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Efter flere forsøg, en corona-udsættelse og utallige timers træning har Anne Dorthe endelig fået meldingen: Hun skal lave gymnastik for hele verden.
I år var der ekstra meget på spil. For hvis 27-årige Anne Dorthe Pedersen skulle på DGI Verdensholdet, var det som udgangspunkt nu.
- Jeg havde i mit hoved, at det var sidste gang. Den skulle bare have fuld smadder, og jeg skulle virkelig vise, hvad jeg kunne. Så måtte det briste eller bære, fortæller hun.
Det er fjerde år, hun søger ind på DGI Verdensholdet, hvor nogle af de bedste danske gymnaster skal lave opvisninger for hele verden. Men det er reelt set kun tredje gang.
For midt i sidste års udtagelse meldte corona sin ankomst, så udtagelsen blev annulleret, og alt blev rykket til 2021. Men så i år lykkedes det endelig.
- Det var bare mega vildt. Alle følelser rullede igennem mig, fordi det er noget, der har ligget i kroppen, og som jeg har drømt om i rigtig mange år, fortæller hun og fortsætter:
- Der gik lige lidt tid, før jeg forstod, at det var ægte, og at nu sker det.
Endelig gymnastik i fokus
Anne Dorthe Pedersen startede til forældre-barn-gymnastik, da hun var halvandet, og har siden da dyrket både spring-, rytmegymnastik og dans.
Selvom hun har brugt utallige timer på det, har gymnastikken dog altid været en hobby ved siden af hverdagen med skole og uddannelse.
Denne type gymnastik er nemlig ikke noget, man ellers kan dyrke fuld tid eller på professionelt plan - lige udover på Verdensholdet, fortæller hun.
- Jeg glæder mig virkelig til hele pakken – og jeg glæder mig helt vildt til at mærke og dyrke gymnastikken på højt plan og alt det, man kan. Typisk dyrker man jo bare gymnastikken i fritiden.
- Det bliver mega, mega fedt
Men nu får gymnastikken fuldt fokus. Til oktober rejser holdet på 28 gymnaster ud i verden. Og det bliver vildt efter lang tid i skyggen af corona.
- Jeg glæder jeg mig helt sindssygt til at rejse og opleve verden. Det bliver mega, mega fedt, når vi skal det, fortæller hun.
Ny aftale om uddannelse: Krav om udflytning af studiepladser er blevet til målsætning
Det bliver kun en målsætning, ikke et krav, at de videregående uddannelser i blandt andet Odense skal reducere uddannelsesoptag med ti procent.
Et bredt flertal i Folketinget har landet en aftale om at skabe bedre uddannelsesmuligheder i hele landet.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har indkaldt til pressemøde fredag klokken 11.15 om samme emne, fremgår det af ministeriets Twitter-profil.
I slutningen af maj lancerede S-regeringen udspillet "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund".
Det lagde blandt andet op til, at universiteterne skal nedlægge ti procent af deres studiepladser i København, Aarhus, Odense og Aalborg eller flytte dem ud af byerne.
Kun en målsætning
Ritzau erfarer, at støttepartierne Enhedslisten og SF er kommet igennem med ønsket om, at man i stedet laver det om til en målsætning frem mod 2030. Det bliver altså ikke et decideret krav.
Det fremgår af aftaleteksten, som Ritzau har set.
- Aftalepartierne ønsker konkret, at der udarbejdes en samlet 2030-sektorplan for hver hovedsektor (universiteter, erhvervsakademier, professionshøjskoler, maritime institutioner og kunstneriske institutioner) for, hvordan en målsætning om udflytning eller nedskalering af sektorens samlede optag i de største byer på op til ti procent kan realiseres frem mod 2030.
- Aftalekredsen giver derfor uddannelses- og forskningsministeren (Ane Halsboe-Jørgensen (S), red.) til opgave at facilitere en inddragende proces med uddannelsesinstitutionerne, som leder frem til 2030-sektorplaner for hver sektor blandt de videregående uddannelser, fremgår det af aftaleteksten.
Netop dette element glæder SF's uddannelsesordfører, Astrid Carøe, sig over.
- Det har været vigtigt for SF, at vi ikke skærer for hårdt på uddannelsespladserne i byerne og laver automatiske lukninger, som regeringen foreslog.
- Derfor er jeg glad for, at vi har fået blødt op på kravet om reduktion af studiepladserne i de store byer, siger hun i en skriftlig kommentar.
R står uden for aftale
Sektorplanerne skal blandt andet klargøre, hvor det vil være bedst at placere nye uddannelsespladser uden for de fire største byer.
De Radikale ser ud til at blive det eneste af Folketingets partier, der står uden for aftalen. Partiet forlod forhandlingerne natten til fredag.
- Vi er meget uenige i regeringens ønske om at lukke tusindvis af studiepladser, og vi er også meget uenige i dens holdning til, at man kan flytte en masse uddannelser, uden at man investerer, sagde uddannelsesordfører Katrine Robsøe (R) til Ritzau, efter at hendes parti havde forladt forhandlingerne.
Noget af det vigtigste for Anne Dorthe er dog det fællesskab, der kommer på Verdensholdet. Og det kan hun allerede mærke her til de første weekendsamlinger.
- Alle vil hinanden helt vildt på et virkelig fedt plan. Folk er alle sammen stillet op til udtagelsen med interesse i at skulle indgå i det mega fede sociale fællesskab.
Stort uanset corona-rammer
Men hvad så med corona? For selvom flere og flere bliver vaccineret, er der stadig corona-varianter og stor forskel på, hvordan det går i det forskellige lande.
- Selvfølgelig kan man ikke vide, hvad der sker. Men alle har stillet op på præmissen om, at corona er her, så folk er også meget indstillede på, at hele verden er foranderlig - og det samme er vores situation, fortæller Anne Dorthe og fortsætter.
- Vi skal bare have det bedste ud af det, vi har lov til. Fordi bare det, at vi kan lave et hold lige nu, er kæmpe stort.
Det vigtigste for Anne Dorthe kommer nemlig til at ske uanset hvad; De skal på gulvet.
- Gymnastik-Danmark har været lukket ned i så lang tid, og vi bliver måske nogle af de første, der åbner opvisninger op igen som DGI's 13. Verdenshold. Det, tror jeg, bliver meget stort og lidt rørende også.
Hør Anne Dorthes historie i videoen herunder.
- Vi skal bare have det bedste ud af det, vi har lov til. Fordi bare det, at vi kan lave et hold lige nu, er kæmpe stort.