Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fiskeri er blevet populært i en tid, hvor mange andre fritidsinteresser er sat på pause.
Fodbold, håndbold, yoga, strikkeklubber, badminton og massevis af andre interesser, danskerne ynder at bruge deres fritid på, er for tiden sat på pause på grund af den hærgende coronakrise.
Verden over bliver folk bedt om at holde sig hjemme for at begrænse smitten af det ny virus, og det mærkes hos mange forretningsdrivende, at kunderne holder sig hjemme.
Men et sted, hvor det går den modsatte retning, er hos Martin Christensen i Odense, som er indehaver af Odense Jagt og Fritid.
- Vi mærker virkelig en øgning i fiskegrejsalget. Som aldrig set før, siger han.
På et normalt år køber han omkring 1. marts et lager af fiskerigrej hjem, der plejer at tage et års tid at få solgt. Sådan er det ikke gået i år.
- Vi har haft udsolgt to gange allerede. Det vil sige, at vi har en kæmpe øgning i salget. Noget, der svarer til tre-fire julehandler i træk, tror jeg.
Han vurderer, at salget af fiskeri er firdoblet i hans forretning.
Frisk luft til skoleelever
Nogle af dem, der har fået øjnene op for lystfiskeri er de tre skoleelever Carl Emil Winther, Jakob Smidt og Aksel Vig Laugesen, der til daglig går i 9. klasse på Nyborgs Private Realskole.
Men for tiden er de ligesom mere end 300.000 andre danske skoleelever sendt hjem fra skole på grund af coronakrisen.
Det har fået dem til at kaste sig over fiskestængerne.
- Vi sad og snakkede en dag over messenger, og så kom vi bare på idéen om at fiske. Så er vi ude i naturen, og vi behøver ikke stå tæt sammen, siger Aksel Vig Laugesen.
Han fiskede også før coronakrisen, men det skete kun et par gange om året.
- Nu er det lidt sjovere, når jeg har fået de to andre med, siger han.
Plejehjem åbner for besøg, men:
- Jeg mangler jo et kram
Efter flere ugers nedlukning er der igen åbent for besøg på flere fynske plejehjem - dog kun udendørs. Ægteparret Kirsten og Ib Johnsen håber, det er et skridt tilbage mod normalen.
I mere end fem uger har den eneste kontakt, Kirsten Skov Johnsen har haft til sin mand, Ib, været telefonisk.
Men efter plejehjemmet, hvor Ib bor, igen tager imod besøg fra pårørende, kan hun nu få lov at se sin mand. De må dog ikke sidde på samme bænk eller have fysisk kontakt.
- Det er jo en del af vejen tilbage, håber jeg, siger Kirsten Skov Johnsen.
87-årige Ib Fusager Johnsen er dement og bor på Plejecenter Thurøhus i Svendborg. På grund af tiltagene mod det ny coronavirus har der siden 18. marts været lukket for besøg fra pårørende.
I løbet af de sidste to uger er flere plejehjem landet over så småt begyndt at åbne for udendørs besøg. Det sker i kølvandet på, at Sundhedsstyrelsen erkendte, at man havde for striks i retningslinjerne for besøg på plejehjem - specifikt på udendørs arealer.
Fredag gav Svendborg Kommune grønt lys, at beboerne på Thurøhus Plejecenter og kommunens andre plejehjem igen kunne få deres pårørende at se.
Telefonsamtaler fra sportspladsen
Det benyttede Kirsten Skov Johnsen sig af samme dag, og lørdag er hun forbi igen.
Ægteparret har haft daglige telefonsamtaler, mens coronakrisen har stået på.
Fordi besøg ikke har været tilladt har de ikke kunnet se hinanden tæt på, men flere gange har Kirsten Skov Johnsen stillet sig på sportspladsen bag plejecenter, mens hun snakkede telefon med sin mand. På den måde har parret kunne se hinanden på lang afstand, mens de snakkede.
Nu må de ses ansigt til ansigt. De skal dog stadige holde afstand, spritte af og undgå fysisk kontakt. Og selvom det er fremskridt, savner Ib Fusager Johnsen stadig et mere normalt besøg.
- Det er jo meget bedre, men jeg mangler jo et kram. Jeg vil jo gerne kramme hende, siger han.
Samme følelse sidder hans kone med.
- Jeg håber ikke, det varer resten af året, før vi må give hinanden et kram igen. Det er svært at gøre alt på afstand.
Rolig genåbning
Inden man åbnede for besøg henvendte plejehjemmene i Svendborg, henvendte man sig til pårørende og adviserede om, at man fra torsdag i denne uge kunne ringe og aftale en tid til besøg.
Selvom der har været lukket i flere uger, er genåbningen foregået stille og roligt.
- Jeg tror, at der er lavet aftaler for gennemsnitligt et par besøg om dagen her de første dage og weekenden over, siger Karin Rindebæk Larsen, der er områdeleder for Plejecenter Øst, hvor Thurøhus hører under.
Fredag indgik samtlige af Folketingets partier med undtagelse af Venstre en aftale, der blandt andet skal sikre, at beboere på plejehjem kan få besøg under coronakrisen. Venstre forlod forhandlingerne med begrundelsen, at aftalen ikke var ambitiøs nok.
I aftalen er der afsat 165 millioner kroner. Besøgene skal sikres ved hjælp af eksempelvis besøgspavillioner og midlertidige udestuer.
De to kammerater er også blevet bidt af det.
- Vi har meget fjernundervisning, så at sidde foran skærmen kan godt blive noget langtrukkent, og man kan måske også begyndet mærke det i øjnene og i hovedet, at det ikke er så sundt.
Det har de tre venner dog fundet en kur mod.
- Hvis man lige kommer ud bare nogle timer og får nogle fisk og får noget luft sammen med et par venner, så kan det altså ikke gå galt, siger han.
Alle tre har planer om at holde fast i fiskeriet. Også når coronakrisen er ovre.
- Bestemt. Vi har snakket om en masse andre slags fisk, vi gerne vil fange. Vi vil allesammen gerne fange en laks en dag. Måske tager vi engang en weekendtur til Norge eller Sverige. Det tror jeg godt, vi kunne finde på i en ferie eller noget, siger Carl Emil Winther.
Sort og hvidt
Selvom der er kommet nye fiskere til, kan Martin Christensen dog stadig mærke coronakrisen på sin forretning.
- Det er lidt sort og hvidt. I fiskeriafdelingen kører det bedre end nogensinde før. I jagtafdelingen går det dårligere end nogensinde før.
Mange skydebaner holder stadig lukket for at undgå smitte med det ny virus. Det mener, Martin Christensen er en af flere årsager til det svigtende salg.
- Normalt er der en masse udlandsrejser nu, hvor folk rejser ud og oplever en masse jagtture, og det sker jo heller ikke, siger han.
Mens salget af fiskerigrej er firdoblet, er salget af jagtudstyr halveret, fortæller butiksindehaveren.