Flere megakoncerter på Dyrskuepladsen: Borgere harcelerer mod Rahbæk Juel efter udtalelser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En publikumsundersøgelse på baggrund af sommerens Bruce Springsteen-koncert har skabt jubel blandt politikerne i Odense. Begejstringen frustrerer de lokale.
- Det er en malplaceret udtalelse og mangel på respekt for beboerne i området.
Sådan lyder ordene fra Nils Skeby, der er formand for Dyrskuepladsens Naboer i Odense.
Utilfredsheden kommer ovenpå Odenses borgmester Peter Rahbæk Juels (S) og formand for By- og Kulturudvalget Søren Windells (K) udtalelser angående en publikumsevaluering efter Bruce Springsteen-koncerten, der fandt sted 9. juli.
Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde. Står det til de to politikere, så er det ikke den sidste koncert af den kaliber.
- Det kunne jo være dejligt at få mere af det her til Odense, sagde Søren Windell (K).
- Odense er bestået som koncertby, og det giver jo appetit på mere, når vi kan se, at dem som har deltaget, har været glade for alt det udenom, og at de synes, at det har fungeret godt, udtalte Peter Rahbæk Juel (S).
84 procent af respondenterne svarer i publikumsundersøgelsen, at de havde et "godt" eller "meget godt" indtryk af afholdelsen af koncerten. 81 procent oplyser samtidig, at de vil anbefale andre at tage til koncert i Odense.
- Den undersøgelse er komplet irrelevant, og det er jo ikke underligt, at tallene viser det. Hvis den pågældende kunstner har leveret, så vil de fleste jo være positivt stemt. Det var da langt mere relevant at høre de lokale beboere om deres oplevelse i den sammenhæng, siger Nils Skeby.
En længerevarende strid
Dyrskuepladsens Naboer er en beboerforening, der i 2023 blev oprettet som modsvar til Odense Kommunes planer om kæmpekoncerter på Dyrskuepladsen.
Naboerne til koncertpladsen mener, at store arrangementer som for eksempel Bruce Springsteen-koncerten er i strid med loven. Kommunen udarbejdede nemlig ikke en ny lokalplan for området, da det i efteråret sidste blev besluttet at udvide Dyrskuepladsen.
Siden da har By- og Kulturudvalget besluttet at sætte gang i planerne om en ny lokalplan, og derfor forstår Dyrskuepladsens Naboer ikke kommunens udtalelser.
- Det er jo ikke ukendt for kommunen, at vi har klaget. Det gjorde vi inden koncerten, så det ved de jo godt. Det er stadigvæk fair, at de har ambitionerne, men jeg synes, de glemmer borgerne i den her sag og sammenhæng, siger Nils Skeby.
Den vurdering er formand for By- og Kulturudvalget Søren Windell (K) ikke enig i.
- Vi har en stor gruppe borgere, der sætter pris på de her arrangementer. Det giver gode oplevelser for rigtige mange fynboer og odenseanere. Beboerne i området er bestemt ikke glemt, og det viste vi også ved at opgradere de trafikale forhold op til koncerten, siger Søren Windell (K).
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) understreger også, at hans egen udtalelse ikke havde til hensigt at træde nogen over tæerne.
- Det er bestemt ikke et forsøg på at være respektløs. Det er alene et ønske om, at vi bliver ved med at udvikle byen og gøre den sjov og attraktiv at bo i og besøge. Det har vi heldigvis set, at rigtig mange af beboerne i området sætter stor pris på - netop fordi det skaber unikke muligheder og oplevelser i deres lokalområde, siger Peter Rahbæk Juel (S).
Savner dialog
Et af de store kritikpunkter i sagen er, at beboerne selv har valgt at købe bolig i et område, hvor der afholdes kulturelle arrangementer.
Den kritik forstår Nils Skeby godt, men understreger, at beslutningen om udvidet koncertarrangementer ikke var en del af lokalplanen, da han flyttede til.
- Jeg kan godt forstå, at folk undrer sig over, at vi vælger at bosætte os, hvor vi bor og samtidigt er utilfredse. Problemet er bare, at da jeg flyttede til området, stod der intet om store koncerter i lokalplanen - kun det sædvanlige dyrskue. Derfor er det jo atypisk for den demokratiske ånd, at de tog beslutningen om kæmpekoncerter uden at inddrage os. Vi savner jo bare respekt og dialog.
Men selvom udtalelserne ikke faldt i god jord hos Nils Skeby, så var han ikke helt negativt stemt overfor afviklingen af arrangementet.
- Der var selvfølgelig stadigvæk støj, men kommunen havde sat afspærringer op, så der var begrænset antal parkeringspladser i området, og det hjalp virkelig meget. Vi kunne for en gangs skyld køre vores biler ud fra vores ejendomme. Det problematiske var, at da Grøn Koncert løb af stablen senere på sommeren, så var vi tilbage ved det sædvanlige trafikkaos og fulde mennesker, siger Nils Skeby.