Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fynske robotter hjælper med at løse logikopgaver i bilproducenten Fords mere end 300.000 kvadratmeter store fabrik i det sydøstlige Spanien.
På Fords fabrik i Valencia i det sydøstlige Spanien kan det hurtigt blive en større opgave at skulle overbringe selv en lille dims til en af sine kollegaer.
Fabrikken er over 300.000 kvadratmeter stor og er en kompleks arbejdsplads, hvor man løser mange forskellige slags opgaver. Derfor har bilproducenten nu investeret i mobile robotter fra fynske Mobile Industrial Robots (Mir).
Salget stagnerer:
- Virksomheder investerer alt for lidt i robotter
Salget af robotter stagnerer i Danmark. Det vil man være med til ændre på Teknologisk Institut i Odense, der åbner op for deres tredje nye robothal.
Salget af industrirobotter i Danmark stagnerer, mens det buldrer derudad i lande som Kina og Rumænien. Sådan lyder konklusionen i den nyeste opgørelse fra IFR, International Federation of Robotics.
På Teknologisk Institut i Odense vil man være med til at vende den udvikling. Onsdag åbner dørene til instituttets tredje nye hal med bud på fremtidens robotter. 60 udstillere demonstrerer den nyeste teknologi, og flere end 1.000 mennesker ventes at deltage.
- Særligt små og mellemstore virksomheder investerer alt for lidt i robotter. Derfor er det rigtig godt, når man på Fyn åbner et nyt cobot-lab (laboratorium for samarbejdende robotter, red.), siger Henrik Aarestrup, der er erhvervspolitisk chef hos Dansk Metal.
Men hos virksomheden Metalpres i Haarby er en robotarm blevet en integreret del af værkstedet, hvor flere medarbejdere har været på robotkursus.
- Det er spændende, og det er en ny verden, der er under udvikling. Det er bare med at hoppe på, siger Bjørn Hansen, der er industritekniker hos Metalpres.
Blandet modtagelse
Henrik Aarestrup fra Dansk Metal frygter, hvordan stagnationen i salget af robotter vil påvirke økonomien.
- Det er rigtig, rigtig skidt. Danmark er en lille, åben økonomi, og vi lever af at kunne sælge vores produkter ude i verden. Skal vi kunne gøre det til en god pris, skal vi hele tiden sørge for at blive mere produktive, siger han.
Ifølge Henrik Aarestup er især manglende kendskab til robotteknologien medvirkende til, at viksomhederne holder sig tilbage.
- Robotter er en af de væsentligste løsninger til at øge vores produktivitet, siger han.
Frygt for job
En af Metalpres andre medarbejdere, operatør Karen Carlsen, har et lidt mere køligt forhold til den computerstyrede kollega. Svaret er klart, når man spørger, om hun skal lære at betjene den:
- Helst ikke, men det ender det jo nok med, siger hun med et smil.
Men hun har det fint med, hvis den tager det mest belastende arbejde.
- Jeg synes, den er ganske udmærket, så længe den ikke tager arbejdet fra os andre, siger hun.
Ifølge Henrik Aarestrup er det dog ikke noget, hun skal frygte.
- Vi skal helt sikkert lytte til folks bekymringer, men vi ved fra en række undersøgelser, at robotter kommer til at skabe nye og flere arbejdspladser, siger han.
Spørger man Metalpres' direktør, Joachim Buck, er der ikke nogen tvivl om, at robotterne er kommet for at blive.
- Vi bliver nødt til at lægge os lidt mere i selen for at komme fremad, ellers falder vi så langt bagud, at vi endnu en gang ser, at dansk produktion rykker til udlandet. Og det ville sgu være sørgeligt, siger han.
Robottypen, der nu er blevet en integreret del af en af Ford-koncernens mest innovative fabrikker, hedder Mir100. Den kan køre alene rundt og aflevere materiale på tværs af den enorme arbejdsplads.
- Konkret er fordelene, som den her robot har, at den er nem at bruge.Den er nem at integrere, når man først har defineret de nødvendige parametre, og så er den fleksibel, siger Helios Alvarez, der er chefingeniør for Ford Almissafes-Valencia.
Udlandet investerer
I november kunne TV 2/Fyn fortælle, hvordan Danmark sakker bagud i forhold andre lande, når det handler om at investere i og anvende ny robotteknologi. Det på trods af, at den teknologiske udvikling går hurtigt.
Robothal indviet i Odense
Teknologisk institut indviede onsdag en ny 700 kvadratmeter stor innovationshal for robotvirksomheder.
Hallen ligger i Forskerparken i Odense og giver virksomheder mulighed for at samarbejde med Teknologisk Insitut om at udvikle nye ideer og arbejde mere med konkurrencefølsomme og fortrolige projekter.
Indvielsen er startskuddet til Odense Robotics Startup Hub, hvor spirende virksomheder får hjælp til at finde investorer og udvikle deres produkt.
Målet er at Odenses stærke position indenfor robotter udvikler sig til en europæisk styrkeposition.
Spanien er et af de lande, der derimod øger brugen af robotter - også de fynske. Mir100-robotten har Ford tilpasset med et lågesystem, så materiale let kan pakkes, inden den sendes afsted ved hjælp af en app.
- Nu fordeler vi ikke materialet personligt til de forskellige punter, nu programmerer vi og fylder robotten, og så kører den ud på ruten, siger Jesus Louis Pérez, der er teamleder for Body og Stamping i Ford Almissafes-Valencia.