Forvirring om mundbind på Odense Banegård:
- Jeg blev noget forundret
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra lørdag skal alle på Odense Banegård bære mundbind, men en besked til butikkerne har givet anledning til forvirring: Skal mundbindet også bæres inde i butikkerne?
Alle passagerer og ansatte i Odense Banegård Center (OBC) skal fra på lørdag bære mundbind, når de færdes på banegården, men en besked fra butikkernes udlejer, ATP Ejendomme, har skabt forundring.
I beskeden skriver ejendomsudlejeren nemlig, at alle medarbejdere og kunder i centerets butikker skal bære mundbind eller visir.
Nyt krav om mundbind i kollektiv transport
Kravet gælder på alle tidspunkter og ikke kun i myldretiden.
Fremover bliver det et krav for alle rejsende, der benytter offentlig transport, at bære mundbind for at undgå smitte med covid-19.
Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde lørdag formiddag.
- Vi indfører nu et krav om, at man i Danmark skal bære mundbind i kollektiv transport. Og vi taler alle tidspunkter af døgenet, siger statsministeren.
Kravet træder i kraft om en uge, lørdag 22. august.
Kan blive et krav flere steder
Ifølge Mette Frederiksen skal kravet om mundbind være med til at forhindre smitte i den kollektive trafik, hvor der efter ferien igen er tryk på.
- Vi er ikke vant til at bære mundbind i Skandinavien, men vi er nødt til at vænne os til det, og det er jeg sikker på, at vi kan. Hvis et lille mundbind kan skærme os, så er det godt givet ud, siger statsministeren.
Grunden til, at kravet først træder i kraft om en uge, er, at alle, der er afhængige af den kollektive transport, skal kunne nå at købe mundbind, og butikkerne skal nå at få dem indkøbt.
Mette Frederiksen fortæller samtidig, at det også kan blive nødvendigt at indføre et krav om mundbind andre steder.
- Det kan for eksempel være i supermarkeder, eller når man er i kontakt med sundhedsvæsnet - for eksempel i venteværelset hos lægen, siger hun.
Mundbind skal også bæres på stationer
Det nye krav gælder alle passagerer over 12 år, som dermed skal bære enten mundbind eller visir, når de opholder sig på en station eller i for eksempel tog eller busser.
Det omfatter også alle færger, flextrafik og taxaer. Og det glæder transportminister Benny Engelbrecht (S), der også fortæller, at kravet ligeledes gælder de ansatte i den kollektive trafik.
- Hvis man ikke tager mundbind på, kan man ikke opholde sig i den kollektive trafik, og man vil blive bedt om at forlade bussen eller toget. Det kan for eksempel være i forbindelse med en billetkontrol, siger han.
Flere smittede den seneste tid
Det nye krav kommer i kølvandet på, at der den seneste uge er registreret et stigende antal smittede flere steder i Danmark.
Særligt Ringsted og Aarhus har været hårdt ramt, hvilket fik Folketingets partier til at indføre krav om brug af mundbind i offentlig transport i Aarhus.
Nyborg var også en af fem byer, der fik skærpet opmærksomhed af sundhedsmyndighederne efter en stigning i antallet af smittede med coronavirus.
ATP Ejendomme
ATP Ejendomme er vendt tilbage på TV 2 Fyns henvendelser og skriver:
-
"Vi har her til morgen sendt en mail til vores kunder i Odense Banegård Center, hvor vi beklager, at vi var en postgang for tidlig ude i forhold til vores anvisninger i brugen af mundbind og visir i Odense Banegård Center. Da der endnu ikke er udstedt en bekendtgørelse, som fastsætter de konkrete regler for OBC, opfordrer vi dem til at holde sig orienteret på https://politi.dk/coronavirus-i-danmark og følge anvisningerne her.vi her til morgen har sendt en mail til vores kunder i Odense Banegård Center, hvor vi beklager, at vi var en postgang for tidlig ude i forhold til vores anvisninger i brugen af mundbind og visir i Odense Banegård Center. Vi opfordrer dem til at holde sig orienteret på https://politi.dk/coronavirus-i-danmark og følge anvisningerne her."
Det har skabt forvirring hos ekspedienterne i Bager From i OBC, der har forstået beskeden som om, at bagerjomfruerne skal beholde mundbindet på i hele arbejdstiden - ligesom kunderne skal have mundbind på.
- Jeg blev noget forundret, da jeg læste det, for det er ikke sådan, jeg har forstået det på Søren Brostrøm (direktør for Sundhedsstyrelsen, red.), fortæller ekspedient Tina Kjeldgård.
Indkøbt mundbind
I nyhederne havde Tina Kjeldgård hørt, at hun fra på lørdag skulle bære mundbind til og fra arbejde, fordi hun arbejder på en banegård.
Det bekræfter Transportministeriet over for TV 2 Fyn. Ministeriet oplyser, at banegårdens butiksansatte ikke skal bære mundbind, når de er på arbejde. Mundbindet skal udelukkende anvendes, når de ansatte går til og fra arbejde gennem banegården.
Smittetryk faldet: Nyborg fortsætter kampen mod coronavirus
Nyborgs smittetryk er faldet, og de får ikke længere skærpet opmærksomhed af sundhedsmyndighederne.
Nyborg har den seneste uge kæmpet mod corona, men nu er smittetrykket igen faldet.
Byen havde i sidste uge den største procentvise stigning på Fyn. Her havde de ni nye sygdomstilfælde, som betød at det såkaldte incidenstal steg til 31,3. Incidenstallet viser antallet af smittede per 100.000 indbyggere målt over syv dage. Nu er tallene faldet, og det glæder byens Borgmester Kenneth Muhs (V).
- I sidste uge stod vi med ti smittede. Gårsdagens tal viste én smittet, og det betyder, at vi nu har et incidenstal på 3,1, siger borgmesteren.
Det vil sige, at Nyborg ikke længere får skærpet opmærksomhed fra sundhedsmyndighederne. Alligevel holder byen fast i nogle af de indsatser, som de har sat i værk.
- Vi må ikke slække på vores indsatser. Det rigtig ubehagelige ved det her er, at det kan gå den anden vej, og der er ingen garanti i noget som helst af det her, siger Kenneth Muhs.
Gymnasiet fortsætter med mundbind
En indsats på Nyborg Gymnasium er at alle lærere skal bære mundbind. Og selvom smittetrykket er faldet, er det stadig noget de holder fast i.
- Vi har fået 200 elever fra 40 forskellige nationer, og derfor er det sådan et forsigtighedsprincip om, at vi godt lige vil fortsætte i 14 dage, siger Henrik Vestergaard Stokholm, der er rektor på Nyborg Gymnasium.
Udover mundbind har gymnasiet også indført coronaguides, der skal holde styr på at retningslinjerne overholdes.
- De hjælper eleverne med at holde afstand, og hjælper med at holde til højre og guider dem ind og ud ad kantinen, forklarer rektoren.
Han synes, at eleverne har taget godt imod de nye tiltag, og mener at kunne se en adfærdsændring hos dem.
Afstand og håndsprit
Spørger man nyborgenserne har de da heller ikke tænkt sig at slække på tiltagene.
- Det bliver en rutine og vane, og det må vi bare finde os i at sådan er det, siger Helge Langkilde Rasmussen, der er pensionist i Nyborg.
Han har tænkt sig at fortsætte med at holde god afstand og spritte hænder af, også selvom smittetrykket falder.
Også hos Lauses Grill holder de fast i de tiltag, som de hele tiden har haft. Her har de ensrettet og ingen ophold indenfor.
- Vi har lavet en regel om, at når folk har burgt stolene udenfor, så vipper de dem, så vi kan se, at vi skal ud og spritte af, før den næste kommer, siger Lene Ringsmose, der er ejer af Lauses Grill.
På nuværende tidspunkt er der ingen retningslinjer om, at butiksansatte skal bære mundbind.
- I beskeden fra vores udlejer står der med store bogstaver, at ALLE SKAL have mundbind eller visir på, når de er på arbejde, men det forstår jeg ikke, for hvorfor skal de så ikke have mundbind på i Rosengårdcentret, spørger Tina Kjeldgård.
Bager From har for en sikkerheds skyld indkøbt både visirer og mundbind.
ATP Ejendomme bekræfter over for TV 2 Fyn, at de har sendt beskeden, men det har siden da ikke været muligt at få yderligere kommentarer.