Flere odenseanske kolonihaveforeninger kæmper med kriminelle, der sælger stoffer, chikanerer andre beboere og skaber utryghed.
Et problem, der har eksisteret i flere år, og som politikerne nu vil til livs.
- Vi kan ikke have, at kolonihaveforeningerne bliver til små miniversioner af Christiania, siger Mark Grossmann, byrådsmedlem for Venstre i Odense Kommune.
Han har derfor spurgt den såkaldte Specialenhed, der har som opgave at bekæmpe bandekriminalitet, hvad der er af udfordringer i deres arbejde.
Det billede kan vi godt genkende. Vi ved, at der foregår narkohandel i nogle kolonihaver, og også det vi kalder utryghedsskabende adfærd,
En af de seks ting, de i et notat peger på af udfordringer, er de kriminelles baser i kolonihaveforeningerne.
- Specialenheden har konstateret en problematik i visse kolonihaver. Problematikken er identificeret i samarbejde med By- og Kulturforvaltningen gennem dialog med de frivillige bestyrelsesmedlemmer i kolonihaverne.
Hos Odenses Havelodselskab har man kendt til problemet i flere år.
- Det er værst i den haveforening, der hedder Martins Minde ved Kertemindevejen. Der er der tre grupperinger, hvor den ene tidligere var kendt som Black Army, siger formand Jørgen E. Jørgensen.
- Problemet var ikke alene, at de er til gene for almindelige mennesker, de bekriger også hinanden internt.
Politiet kender til problemet
En situation, som politiet også kender til.
- Det billede kan vi godt genkende. Vi ved, at der foregår narkohandel i nogle kolonihaver, og også det vi kalder utryghedsskabende adfærd, siger Jesper Weimar Pedersen, vicepolitikommissær hos Fyns Politi.
En logisk konsekvens er, at man sagtens kan støde på en patruljevogn, der triller ned ad grusvejene i haveforeningerne, lyder det fra vicepolitikommissæren.
Og både Mark Grossmann og Jørgen E. Jørgensen understreger, at de ikke ønsker sig mere af ordnesmagten på dette område.
Politikeren håber til gengæld, at han kan være Specialenheden behjælpelig i deres arbejde.
Enheden, som hører under Social- og Beskæftigelsesforvaltningen, siger, at de mangler værktøjer til at bekæmpe de kriminelle grupperinger.
Den lov, der sætter reglerne for kolonihaverne – planloven – giver eksempelvis ikke de nødvendige redskaber til at komme efter banderne, skriver Specialenheden i førnævnte notat.
Noget, som både Mark Grossmann og partifælle og retsordfører Preben Bang Henriksen vil gøre op med.
- Vi har vedtaget en række bandepakker i Folketinget, og de har haft en effekt. Så det kan ikke passe, at vi lokalt bliver forhindret i at stoppe de kriminelle aktiviteter, siger Preben Bang Henriksen
- Jeg har orienteret retsudvalget i Folketinget, og jeg vil stille spørgsmål til justitsministeren og til social- og indenrigsministeren, så vi får en plan for, hvordan vi kan hjælpe lokalt med at bekæmpe banderne, siger han videre.
Ransagning
Tilbage i maj 2018 var banderne i kolonihaverne også et problem, som TV 2 Fyn beskrev. Her ransagede politiet blandt andet en kolonihave, hvor de fandt stoffer og ammunition.
Ligeledes var man allerede for nogle år siden i Odense Havelodselskab til møde om de kriminelles indtog i haveforeningerne.
- Vi var til møde med Martins Mindes bestyrelse om, hvad man skulle gøre. Dengang var det foruden Martins Minde også Biskorup Haveforening og Søndergaards Haver, der var plaget, men jeg ved ikke, om det stadig gør sig gældende i samme omfang.
Ifølge formanden bliver banderne skræmt til at opføre sig pænere – og dermed være mindre åbenlyse.