Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Samtlige elever på Giersings Realskole i Odense er fredag sendt hjem med beskeden om, at de ikke skal møde op i næste uge på grund af et større udbrud af coronasmitte.
I alt 32 elever og lærere er blevet testet positive for coronavirus på Giersings Realskole i Odense. Derfor lukker hele skolen ned.
I en besked til forældrene skriver skoleleder Poul Haahr Pedersen, at alle betragtes som nære kontakter.
Smitten stiger - og fynboerne vil testes: Sådan løser testcentrene på Fyn udfordringen
Smitten stiger på Fyn, og det betyder at efterspørgslen på coronatests stiger. Hvordan sikrer man sig, at fynboerne kan blive testet, hvis smitten stiger yderligere? Mobile testcentre kan være en af løsningerne.
Flere og flere fynboer vil gerne testes for corona – og det kan man mærke ved de lokale testcentre.
Det fortæller præhospitalschef ved Region Syddanmark, Gitte Jørgensen
- Vi oplever i høj grad, at flere vil testes, og derfor kigger vi også på, hvad vi kan gøre for at efterkomme efterspørgslen.
Derfor har regionen nu benyttet sig af muligheden for at forstætte samarbejdet med Carelink, som står for de lokale hurtigtest. Det betyder, at fynboerne senest fra 12. november kan få foretaget en hurtigtest i hver af de ti fynske kommuner.
- Vi er ved at få styr på det sidste. Vi skal blandt andet sørge for, at lokalerne er store nok, og at der er personale nok, så der ikke kommer store køer, fortæller Brian Rosenberg, der er administrerende direktør i Carelink.
Men det er ikke kun hurtigtestcenterne, der er løsningen på at få flere til at blive testet.
- Vores mobile testcentre er en af de mest effektive måder, vi kan teste på, fordi vi kan være der, hvor smitten er, siger Gitte Jørgensen
Kan koncentrere testfokus
De stationære testcentre er lige nu meget eftertragtede. I weekenden er der blevet foretaget flere end 14.000 kviktests på Fyn i Carelinks testcentre.
Men det er ikke kun de stationære testcentre, der er en del af løsningen. De mobile testcentre, der kan køre ud og teste folk, hvor de er, ser Gitte Jørgensen som en stor del af løsningen.
- I de mobile testcentre kan vi køre ud, hvor smitten er. Hvis der er et lokalt smitteudbrud på en skole for eksempel, så kan vi køre derud og teste. Så kan det jo også være, at vi får testet nogle af dem, som ikke ville blive testet, hvis ikke vi var derude, hvor de bor.
Lige nu er der 15 mobile testenheder, der kan køre rundt i Region Syddanmark, men der kunne godt blive brug for flere, og derfor søger Ambulance Syd, som er ansvarlig for de mobile testenheder, efter nye podere.
Gitte Jørgensen afviser dog, at det har været et problem med antallet på de 15 biler.
- Det er lykkes os at komme ud til de opgaver, som vi er blevet efterspurgt til, og som vi har vurderet gav mening.
Det kan driftschefen i Ambulance Syd, Allan Mose, bakke op om.
- Vi står ikke akut og mangler personale. Vi kan bemande de biler, vi har, og følge med i efterspørgslen, der er, siger Allan Mose.
Stigende smitte kan betyde udvidelse af åbningstider
Region Syddanmark har mulighed for at udvide åbningstider ved PCR-testcentrene, såfremt de vurderer, at der er behov for det.
- Vi analyserer hele tiden smittetallene og vurderer løbende, hvad der er behov for lokalt, lyder det fra Gitte Jørgensen.
Såfremt smitten bliver ved med at stige, så fortæller Gitte Jørgensen, at det kan betyde, at de skal ændre på nogle ting hos testcentrene.
- Hvis vi for eksempel kan se, at folk står i lange køer, så kan vi blive nødt til at udvide åbningstiderne, som et led i at mindske presset.
Gitte Jørgensen fortæller, at regionen er i løbende dialog med kommunerne for at finde ud af om der er behov for at ændre noget ved de lokale testcentre.
- Hvis kommunen mener, at der er behov for, at vi udvider åbningstiden, så kigger vi selvfølgelig på det, og tager en dialog med kommunen.
- Vi har i den seneste uge haft 32 smittede heraf fire lærere, og det ser ud til, at smitten bare fortsætter, så for at bryde smittekæderne, lukker vi nu ned, skriver skolelederen.
En uoverskuelig opgave
Når skoledagen slutter fredag eftermiddag, vil de tilbageværende lærere sørger for, at skolens 745 elever får bøger og andet skolemateriale med hjem til næste uges onlineundervisning.
Elever i nulte til fjerde klasse kan få nødpasning i sfo, mens de øvrige elever må vende tilbage til skoleundervisning på børneværelserne.
- Jeg er klar over, at det for mange af jer er en næsten uoverskuelig opgave. Det er desværre bare den eneste måde at håndtere den nuværende situation på, skriver han.
Samtlige elever og lærere skal testes på tirsdag og torsdag, og alle med en gyldig negativ test kan møde ind til normal undervisning den 22. november.
Flere nedlukninger
I tirsdags ramte coronaviruspandemien også hårdt på en anden fynsk uddannelsesinstitution, da samtlige 280 elever på Glamsdalens Efterskole blev sendt hjem.
Her var bare en enkelt elev testet positiv, men forstander Thomas Madsen valgte alligevel at lukke skolen ned.
Smitteudbrud på skole i Odense - men eleverne får lov at blive
Undervisningen fortsætter for både elever og lærere, selv om 19 personer på Næsby Skole er blevet konstateret smittet med coronavirus.
I løbet af de seneste 11 dage er 19 personer - primært elever i skolens yngste klasser - blevet konstateret smittet på Næsby Skole i Odense.
Det bekræfter skoleleder Berith Bonnesen, der som følge heraf har været i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvorvidt skolen skal tage yderligere tiltag i brug for at dæmpe smitten på skolen.
Det skal skolen dog ikke, fortæller skolelederen, men hun forsikrer, at Næsby Skole fortsat vil have fokus på at mindske spredningen med de nuværende corona-retningslinjer.
Syv klassetrin sendt hjem i København
Andre skoler i landet har sendt klasser hjem som følge af smitteudbrud. På Dyvekeskolen i København er 0. til 6. klasse sendt hjem i uge i forlængelse af et større smitteudbrud, og på Bornholm er en skoleklasse sendt hjem, efter at ti elever og en lærer i løbet af den seneste uge er blevet smittet.
Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer hvert enkelt smitteudbrud og har altså ikke vurderet, at det er nødvendigt at sende eleverne hjem på Næsby Skole.
Skolen er i forvejen delt op, da de ældste elever modtager undervisning i Bellinge, fordi skolens hovedbygning ifølge kommunens beregninger er for usikker til undervisning.
I løbet af de seneste syv dage er 374 odenseanere blevet konstateret smittet med coronavirus.
Incidenstallet - altså antallet af smittede borgere per 100.000 indbyggere i kommunen - ligger på 186,2 og er dermed langt lavere end andre steder i landet. Til sammenligning er incidenstallet på Nordfyn 381,6.
Elever bør testes ugentligt
Myndighederne opfordrer elever, der er fyldt ni år, og ansatte på landets skoler til at blive testet for covid-19 mindst én gang om ugen.
Der er dog alene opfordring til test, og skolen må ikke stille krav eller føre kontrol med, at eleverne bliver testet, og den må heller ikke afvise elever eller ansatte, der ikke vil lade sig teste.
I løbet af de seneste syv dage er over 3.000 børn mellem 6 og 11 år blevet konstateret smittet med coronavirus i hele landet.
De yngste skoleelever er dermed i den aldersgruppe, hvor der er flest nye smittetilfælde. Børnene kan ikke blive vaccineret mod covid-19, da aldersgrænsen er 12 år i Danmark.
Årsagen til beslutningen om total nedlukning skyldtes, at eleverne skulle på studietur i udlandet fredag. Elever med en negativ test kunne vende tilbage til skolen onsdag.
Også på Næsby Skole har corona hærget, da 19 personer - primært elever i skolens yngste klasser - er blevet konstateret smittet.
Det fik dog ikke skolen til at lukke ned, da Styrelsen for Patientsikkerhed vurderede, at det ikke var nødvendigt at sende eleverne på Næsby Skole hjem.