Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Claus Skjoldborgs (S) tredelte valgplakat er så iøjenfaldende, at Dansk Plakatmuseum har bedt om et eksemplar til samlingen.
I de odenseanske lygtepæle smyger den socialdemokratiske byrådskandidat Claus Skjoldborg sig - og ikke bare som hans partifæller med en portrætplakat, men i bogstaveligste forstand.
Fordelt over tre plakater klamrer byrådspolitikeren sig til lygtepælen og spejder ud over byen. Valgplakaten er så utraditionel, at den nu skal på museum.
Rebecca afviste politi uden coronapas ved valgfolkefest:
- De kan jo smitte som alle andre
Da en politipatrulje ville se på forholdene ved tirsdagens valgfolkefest i Kerteminde, blev de afvist i døren. Den ene betjent havde nemlig ikke noget coronapas.
- De kan jo lige så godt sprede smitte som alle andre.
Sådan lød den kontante melding fra Rebecca Rønnest, da hun netop havde afvist to politibetjente i døren til valgfolkefesten på Lundsgaard Gods i Kerteminde.
Den 20-årige TV 2 Fyn-ansatte havde fået det travle job med at tjekke folks coronapas. For selvom det først bliver et krav fra fredag, så ville TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis ikke tage chancer ved tirsdagens arrangement.
- Der kom to betjente, som ville kigge rundt ved folkefesten og sikre sig, at alt foregik, som det skulle, siger Rebecca Rønnest.
Men det var ikke så let for ordensmagten, som de måske havde håbet på.
For da Rebecca Rønnest bad om at se de to betjentes coronapas, så var det kun den ene, der kunne fremvise et sådant. Derfor fik de besked om, at de måtte blive på de udendørs arealer.
- Det var ret sjovt sådan at afvise politibetjente i døren. De tog det meget pænt og holdt sig udenfor, som jeg havde givet dem besked på, siger Rebacca Rønnest.
Tiltaget om at skulle vise coronapas ved indgangen er kommet efter den seneste stigning i antallet af coronasmittede på Fyn.
Valgfolkefest-karavanen fortsætter onsdag, når Bastionen i Nyborg lægger lokaler til valgfolkefesten i Nyborg Kommune. Også her vil der være krav om coronapas.
- Jeg er godt nok fyldt 50 år, men at jeg lige frem skulle på museum ...
- Hvis jeg ikke kommer ind i byrådet, kan jeg da skrive historie på noget andet, lyder det fra Claus Skjoldborg.
Den alternative valgplakat har fået omtale i flere medier - lige fra TV 2 Fyn til Femina - og komiker Michael Schødt har i R4dio-programmet Missionen kåret den til Danmarks sjoveste valgplakat.
Derfor skal Claus på museum
Og det var da også i medierne, at museumsinspektør ved Dansk Plakatmuseum Line Fogh Sørensen støtte på Claus Skjoldborgs valgplakat.
- Vi har lagt mærke til ved de seneste valg, at der er en tendens til at bevæge sig lidt væk fra den rene og konventionelle portrætplakat. I den sammenhæng er Claus et eksempel på en nyfortolkning af, hvad en valgplakat er, forklarer hun.
Dansk Plakatmuseums samling rummer cirka 250.000 valgplakater gennem tiden, der af den ene eller anden grund skal huskes.
- Jeg har i denne valgkamp indtil nu kontaktet mellem 25-30 kandidater, der har plakater, som enten skiller sig ud, eller er fra nye partier, der stiller op. Gennem samlingen viser vi, hvad der var nyt og anderledes, fortæller Line Fogh Sørensen.
Skylder øl til kammeraterne
I alt har Claus Skjoldborg som en anden Magic Mike snoet sig i 20 odenseanske lygtepæle. Nu ryger et eksemplar til Dansk Plakatmuseeum i Aarhus.
- Det er til evigt minde for børnebørn og oldebørn. Det er da meget sjovt. Man må da gerne være stolt, siger Claus Skjoldborg.
Forbud mod benzin- og dieselbiler i Odense: Her er, hvad spidskandidaterne siger
Hvis Odense Kommune skal være klimaneutral i 2030, skal der indføres nulemissionszone, der forbyder benzin- og dieselbiler, lyder det fra en ekspertgruppe. Men forslaget splitter byrådet. Se, hvad alle spidskandidater siger til forslaget i artiklen.
Skal dele af Odenses bymidte være lukket land for blandt andet benzin- og dieselbiler?
Det er et af de helt store transport- og klimaspørgsmål, som et kommende byråd i Odense skal tage stilling til.
Politikerne i det nuværende byråd vedtog i 2020, at Odense Kommune skal være klimaneutral i 2030, og i september 2021 præsenterede et stort flertal "Klimahandleplan 2022", hvor syv indsatsområder for at blive klimaneutral, blev kortlagt.
Ét af områderne handler om den bæredygtige mobilitet - altså hvordan odenseanerne transporterer sig rundt i byen. Og det er her forslaget om at lukke dele af det centrale Odense for benzin- og dieselbiler, der udleder CO2, kommer ind i billedet.
I alt skal Odense Kommune reducere CO2-udslippet med cirka 490.000 ton CO2 frem mod 2030.
I 2019 stod transportområdet for 43,5 procent af CO2-udledningen i Odense, og i 2030 forventes det, at transportområdet vil udgøre 66,52 procent af CO2-udledningen.
En klima-ekspertgruppe afleverede tidligere på året ti konkrete anbefalinger til Odense, som skal tages i brug, hvis byen skal være klimaneutral senest i 2030. Ifølge deres beregninger skal Odense Kommune reducere CO2-udledningen fra trafikken med minimum 150.000 ton i 2030.
Det kræver, at den fossile vejtrafik i Odense reduceres med 57 procent. Det svarer til, at fossile køretøjer i 2030 skal køre cirka 2,5 millioner kilometer færre i Odense om dagen. Og for at opnå det anbefaler ekspertgruppen at indføre en såkaldt nulemissionszone, som det kaldes, når et området bliver afspærret for biler, der kører på fossilt brændstof.
Men vil politikerne i det kommende byråd indføre nulemissionszoner? Det splitter allerede det nuværende byråd, og vil helt sikkert også gøre det efter kommunalvalget.
Fortalerne mener, at det er nødvendigt at indføre, hvis Odense skal nå sit mål om at være klimaneutral i 2030, mens modstanderne siger, at det giver en social slagside og sætter en stopper for den økonomiske vækst.
Herunder kan du se, hvad spidskandidaten for alle opstillede partier og lister siger til spørgsmålet om nulemissionszoner i Odense.
Han var dog aldrig havnet i lygtepælene på en tredelt valgplakat, hvis ikke det havde været for kammeraterne Kent Rasmussen og Max Thrane, der er henholdsvis fotograf og grafisk designer. Derfor skylder han også en øl, nu plakaten skal på museum.
- De skal både have øl og æggekage. Det er jo ikke noget, jeg har lavet alene. De skal have masser af øl, lyder det fra Claus Skjoldborg.
Det er tredje gang, at politikeren stiller op til byrådet. Første gang havde han vendt sin portrætplakat på hovedet med sloganet "står på hovedet for nærmiljøet", mens han ved valget i 2017 viste, at han ikke var bange for at slås i byrådet, da han fik en boksehandske i hovedet på valgplakaten.
Der skal stemmes til kommunal- og regionalvalget den 16. november.