Her bor de nu: 190 familier er flyttet fra Vollsmose

Knap 200 beboere i Vollsmose har fået nye hjem rundt omkring i Odense. Det sker som en del af planen om at fjerne Vollsmose fra ghettolisten. Ifølge direktør i boligorganisation går det godt med flytningerne.

1000 lejligheder skal rives ned i Vollsmose. 

1000 hustande skal finde nye hjem. 

Indtil videre har 190 af familierne fået et nyt, permanent hjem. De fleste i et andet område af Odense end Vollsmose. Det svarer til næsten en femtedel af det endelige mål. 

Nedrivningerne sker som en del af planen om at få Vollsmose fjernet fra listen over omdannelsesområder, tidligere kendt som ghettolisten. 

Siden regeringen i 2010 lavede den første liste over ghettoer, har Vollsmose været udpeget hvert år. 1. december 2022 kom så en opdateret liste, og her indgik Vollsmose endnu en gang. 

Hvad er en ghetto?

I alt seks boligområder i Vollsmose skal i gennem en gennemgribende renovering og flere boligblokke fjernes, inden hele området forventes at være færdigt i 2029. 

Fyrreparken, der var den første afdeling, hvor renoveringsarbejdet begyndte i 2020, mangler kun en enkelt blok, før den står færdig. 

Næste i rækken er Bøgeparken, hvor boligorganisationen Civica i 2021 begyndte og fortsat er i fuld gang med renoveringer. 154 husstande fra Bøgeparken er derfor blevet flyttet permanent til andre boliger rundt omkring i Odense, og flere andre familier er flyttet som en midlertidig løsning, inden de skal tilbage til en nyrenoveret lejlighed. 

Tilfreds direktør

Nedrivningerne og genhusningen i Vollsmose er en del af udviklingsplanen "Fremtidens Vollsmose", som Odense Kommune sammen med boligorganisationerne FAB og Civica står bag.

Som en del af planen skal boligorganisationerne, der ejer boligblokkene i Vollsmose, tilbyde familierne en ny bolig.

Enten som en midlertidig løsning, hvis familiens lejlighed renoveres, eller i form af en permanent bolig, hvis det tidligere hjem skal rives ned. 

Selvom det kan være en stor omvæltning, så er direktøren i boligorganisationen Civica, Jens Pilholm, der ejer fire af afdelingerne i Vollsmose, tilfreds med, hvordan det indtil videre er gået med genhusningen. 

- Vores genhusningsfolk har en god dialog og samarbejde med alle familierne, der skal flytte. Det foregår i god ro og orden i en erkendelse af, at det er sådan tingene er, siger Jens Pilholm.

- Det er meget forskellige situationer, som de enkelte borgere står med. Derfor forsøger vi at få afdækket de enkeltes behov og finde det match, der passer. Så familien kan komme videre, siger Jens Pilholm.

Renoveringer betyder stigende priser

Når tidligere beboere i Vollsmose vender tilbage til deres boliger, er det ikke kun bebyggelsen, der har ændret sig. Som en del af renoveringerne stiger huslejepriserne nemlig også.

Den største stigning sker indtil videre i Granparken, hvor den gennemsnitlige husleje stiger med 225 kroner per kvadratmeter om året. Det er en stigning på 38 procent.

Alligevel regner direktøren i Civica med, at de kan finde lejere til boligerne.

- Jeg er ret sikker på, at vi får alle de færdigrenoverede lejligheder udlejet. Også selvom huslejen stiger, siger Jens Pilholm.

I sommers begyndte den første store nedrivning af en bygning i Bøgeparken. Her måtte der hentes hjælp udenlands for at få den 14-etagers høje bygning revet ned.

Oversigt

    Oversigt