Hjemmehjælpere får p-bøder:
- De ansatte skal ikke betale
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ældre- og handicaprådmand Søren Windell mener, det er forkert, at Odense Kommunes hjemmeplejere får p-bøder, mens de passer byens borgere.
Ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) synes ikke om, at hjemmehjælpere modtager p-bøder flere gange om måneden, når de hjælper Odenses ældre:
- De ansatte skal ikke have p-bøder, når de går på arbejde. Det synes jeg ikke nogen skal, når de kører rundt for at passe dem, der virkelig har brug for hjælp.
Søren Windell vil have kortlagt, hvor stort problemet er, og så vil han i dialog med parkeringsselskaberne.
Reaktionen fra rådmanden kommer, efter at TV 2/Fyn tidligere torsdag har fortalt, at hjemmeplejerne i Odense Kommune ofte ser sig nødsaget til at parkere ulovligt, hvis de skal nå rundt til de mange ældre, der er i deres vagtplan i løbet af en vagt.
Et problem, hjemmeplejer Marianne Hansen kender fra sin egen hverdag. Hun har allerede fået tre parkeringsbøder, fordi hun prioriterede borgeren over p-pladsen.
- Det er et stort pres at have hængende hele tiden. Hvor kan jeg holde nu, når fru Jensen ringer til mig, og jeg ved, at hr. Hansen kommer med et nødkald, siger Marianne Hansen.
Bøderne står ved magt
Selvom Søren Windell er utilfreds med, at hans ansatte har fået p-bøder for at udføre deres arbejde, vil han ikke gribe til lommen og betale bøderne.
- Nej, det må vi simpelthen ikke. Det må vi ikke bruge kommunale penge på. Jeg synes, vi skal få kortlagt problemets omfang, og det er jo nok mest noget, vi har i bymidten. Den er også udfordret, både med parkeringspladser og opgravning og så videre, og derfor har vi rigtig mange, der cykler rundt, siger Søren Windell og fortsætter:
- Vi har også mange, der kører rundt i bil om aftenen og om natten, og der skal vi have løst det her. Jeg har talt med nogle private selskaber om det her, og de har været meget venlige og har udvist forståelse, og det synes jeg vi skal prøve at snakke med de andre (parkeringsselskaber, red.) om, så vi får løst det her.
Kaffemøde med kulturudvalget
Hvad vil du gøre for at hjælpe de ansatte, der har parkering som en daglig udfordring?
- Nu tager vi en kop kaffe med By- og kulturudvalget og hører, om vi ikke kan få løst det her på en eller anden måde. Det er dem, der har hyret P Nord til at gå rundt og sørge for, at parkeringen foregår, som den skal i Odense. De må kunne snakke med dem og sige: Det her, det skal vi simpelthen løse, siger Søren Windell.
Marianne får p-bøder på jobbet:
- Min førsteprioritet er borgeren
For mange af hjemmeplejerne i Odense Kommune er det ikke altid gratis at gå på arbejde. De risikerer nemlig at få parkeringsbøder, når de skal passe deres arbejde.
Hjemmeplejerne er ofte nødsaget til at parkere ulovligt, hvis de skal nå rundt til de mange ældre, der er i deres vagtplan i løbet af en vagt. Hvis ikke de parkerer ulovligt, går det ud den tid, der er sat af til den ældre, for så skal hjemmeplejerne parkere langt fra borgeren og bruge tid på at gå.
Alene i år har hjemmeplejer Marianne Hansen allerede fået tre parkeringsbøder.
- Det er et stort pres at have hængende hele tiden. Hvor kan jeg holde nu, når fru Jensen ringer til mig, og jeg ved, at hr. Hansen kommer med et nødkald, siger Marianne Hansen.
Hun forsøger altid at parkere lovligt, men det kan betyde lange gåture til borgeren.
- Jeg går faktisk næsten ti kilometer om dagen, siger Marianne Hansen, og det giver mindre tid til borgeren.
- Det gør ondt i mig, at der ikke er mere medfølelse, længere oppe i systemet, for vores borgere, siger Marianne Hansen.
Parkerer ulovligt
For at undgå lange gåture til og fra borgerne er det ofte nødvendigt for hjemmeplejerne at parkere ulovligt, for på den måde at bruge tiden hos den ældre.
- Selvfølgelig holder vi jo ikke bevidst ulovligt. Det er der jo ingen, der gør. Men i vores job er der mange af mine kollegaer, inklusiv mig selv, der er nødt til at holde ulovligt, siger Marianne Hansen.
Det udløser parkeringsbøder, som medarbejderne selv skal betale.
- Det koster mig en arbejdsdag at betale en bøde, fordi de er så høje. Det er da urimeligt.
Borgeren kommer i første række
Hvis Marianne Hansen får et nødkald, er det borgeren, der kommer i første række. Ikke parkeringsbøden.
- Min førsteprioritet er hele tiden borgeren. Når jeg begynder at køre hen til borgeren, laver jeg hurtigt en plan i mit hoved, og nogle gange er jeg nødt til at holde halvt lovligt, halvt ulovligt, siger Marianne Hansen.
Kommer ofte hjem med parkeringsbøder
Tillidsmanden for hjemmesygeplejerskerne i Odense Kommune, Ove Gross Pedersen, fortæller, at de 5-6 medarbejderne, der kører i centrum, modtager omkring tre-fire bøder om måneden. Bøder, de selv skal betale.
- Vi støder på det dagligt, hvor vi har problemer med parkering. Det betyder, at vi får parkeringsbøder, fordi vi skal udføre vores arbejde. Vores arbejde er jo en kerneopgave i det danske samfund, hvor vi tager os af de svageste og de syge borgere og de ældre, siger Ove Gross Pedersen, der er tillidsmand for aftensygeplejerskerne i Odense Kommune.
Hos Ældresagen i Odense genkender man problemet.
- Det er jo et generelt problem for hele Odense Kommune i øjeblikket, og det er noget, vores medlemmer snakker meget om, fortæller Ældresagens formand i Odense, Ole Gerhard Jørgensen.
Vil have ændret reglerne
Lige nu tillader færdselsloven ikke, at der tages ekstra hensyn til hjemmeplejerne, men det vil Ove Gross Pedersen og Marianne Hansen gerne have lavet om på.
- Jeg kunne godt tænke mig, at man fra øversete myndigheds side, for eksempel rådmanden, gik ind i sagen og tog en dialog med de forskellige parkeringsselskaber, for at fortælle, at vores biler, der holder lige derovre på den anden side af gaden, de er fredede, siger Ove Gross Pedersen.
- Jeg ville ønske, at vi bare kunne få lov til at parkere. Også de steder, hvor vi er nødt til at holde ulovligt, for de ved jo, at vi er væk igen efter højest ti minutter, siger Marianne Hansen.
Vil se på problemet
Christel Gall (DF), der sidder i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune, vil gerne se på hjemmeplejernes parkeringsproblemer.
- Jeg mener som udgangspunkt, at vi allesammen skal overholde de regler, der er for parkering, men det her er noget, vi har drøftet i udvalget, siger hun og fortsætter:
- Vi må i gang med at undersøge, om vi kan købe et antal parkeringspladser i midtbyen, der er forbeholdt Odense Kommune i dagtimerne, så vi kan friholde hjemmeplejen. Om det er to, tre eller ti pladser ved jeg ikke, for jeg kender ikke problemets omfang, men det må vi undersøge, siger hun.
Søren Windell medgiver, at det kan være svært at se, at det er en bil fra Ældre- og handicapforvaltningen, der holder et bestemt sted i byen, hvor en ansat er ude for at pleje en borger, og han mener, at man skal signalere det tydeligere over for p-vagterne.
- Jeg ved, at nogle handelsdrivende har en seddel i vinduet. Det kunne også være, at vi kunne gøre noget ganske simpelt. Vi skal ikke hen og opfinde alt muligt stort og tungt. Vi skal bare løse det.
Hvornår er det her løst?
- Det er farligt at give løfter, men det her tager vi fat i allerede i dag og prøver at snakke med By- og kulturudvalget, om vi ikke kan komme i dialog med særligt P Nord om det her problem, siger Søren Windell.
Svend Lings glad for at få mulighed i Højesteret:
- Jeg har ikke gjort noget forkert
I landsretten blev han idømt 60 dages fængsel, men nu får han mulighed for at få sin sag for landets højeste retsinstans.
De to pensionerede læger, den nu 84-årige Frits Schjøtt og den 77-årige Svend Lings, har fået tilladelse til, at sagen om medvirken til selvmord kan behandles ved Højesteret.
- Vi er glade for det, fordi vi mener, at der er flere principielle ting i det. Det er jo ikke bare det, at det er første gang, en læge i Danmark dømmes for medvirken til selvmord, det handler også om, hvor grænserne går for ytringsfriheden, siger Svend Lings og uddyber:
- Jeg har lagt en selvmordsvejledning ud på internettet. Den er offentligt tilgængelig og den er fuldt lovlig ifølge Justitsministeriet. Og når jeg har rådgivet folk, har jeg jo egentlig bare refereret til det indhold, der er i selvmordsvejledningen.
Svend Lings blev i januar idømt 60 dages betinget fængsel ved Østre Landsrets afdeling i Odense. Det gjorde han, efter han ankede dommen fra byretten i september, hvor han blev idømt 40 dages betinget fængsel ved Retten i Svendborg.
Den nu 84-årige pensionerede overlæge Frits Schjøtt blev i byretten idømt betinget fængsel i 14 dage. Det blev i landsretten hævet til 20 dage.
Her blev den 77-årige pensionerede læge fundet skyldig i medvirken til selvmord - også kendt som aktiv dødshjælp. Svend Lings var anklaget for at have instrueret i selvmord i tre konkrete sager. Han er i landsretten dømt for alle tre forhold.
- Hvornår har man medvirket til selvmord? Er det nok at fortælle folk, hvad man kan gøre? Eller skal man også være fysisk til stede? Det synes vi også er en gråzone, som vi gerne vil have afklaret, siger Svend Lings.
Håber på frifindelse
Den nu pensionerede læge håber, at Højesteret har et andet syn på sagen, og at de lægger vægt på nogle andre ting end Landsretten gjorde. Og dermed når frem til et ganske andet resultat.
- Jeg håber da faktisk på en frifindelse, for jeg synes ikke, jeg har gjort noget forkert. Jeg har bare benyttet mig af ytringsfriheden, siger Svend Lings.