1. dec. 2022 kl. 22:44
Nils Anton Gyde Jensen

I godt en uge har odenseanerne samlet penge ind til sin venskabsby Kyiv i Ukraine, der lige nu mangler varme og el.


- Jeg er totalt overvældet. 

Sådan lyder det fra projektkoordinator i Rotary Peter Zinck, efter at han har afsløret, hvad 'Kyiv fryser'-indsamlingen er nået op på torsdag efter godt en uge.

- Det har været hektisk, men det er fuldstændig ligegyldigt, for det drejer sig om at hjælpe nogle mennesker, der har det meget værre, siger Peter Zinck.

Lige over fire millioner kroner har odenseanerne doneret til 'Kyiv fryser' indtil videre. Helt præcis 4.227.000 kroner.

Samtidig har indsamlingen også fået doneret 16 generatorer.

Borgmester bliver rørt af opbakning

Ifølge Peter Zinck har cirka én procent af alle odenseanere doneret til indsamlingen.

En indsamling, der skal hjælpe borgerne i Odenses venskabsby Kyiv bedre igennem vinteren, som bliver både kold og hård.

Derfor har Rotary sammen med TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende samlet penge ind, der skal gå til generatorer, elvarmere og andet, der kan hjælpe dem med at klare sig gennem vinteren.

Indsamlingen kom i stand efter, at Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel fik en direkte henvendelse fra Kyivs borgmester, der bad om hjælp til at sikre byens borger i vinterkulden.

- Det er lige til, at blive helt rørt af den opbakning, der har været fra fynboerne, siger borgmesteren torsdag aften og sender et kæmpe tak til borgere, fonde, virksomheder og medier, der har støttet op.

- Vi skal være stolte over, at vi giver, hvad vi kan, fordi der er mange, der også har trængte tider herhjemme, tilføjer han. 

- Situationen er forfærdelig

En af de virksomheder, der har givet en økonomisk håndsrækning til indsamlingen og borgerne i Kyiv, er Energi Fyn. 

Virksomheden har givet 250.000 kroner.

- Det er ikke noget, vi normalt gør, men der er heller ikke normalt krig i Europa, siger administrerende direktør Bent Agerholm.

- Situationen i Ukraine er forfærdelig, slår han fast.

Auktionerne til fordel for indsamlingen sluttede torsdag, men indsamlingen fortsætter nu i andre landsdele. 

_

I går kl. 8:48
Tophistorie
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er den tid på året. Denne mandag er det den såkaldte "Transfer Deadline Day" i dansk fodbold. Det betyder, at det er sidste dag i denne omgang, hvor de danske klubber kan købe og sælge spillere.


Det er dermed ved at være sidste chance, hvis OB skal forstærke truppen inden forårets kampe i 1. division - eller hvis klubben skal sælge en af de spillere, der kan sikre penge i klubkassen.


TV 2 Fyn følger transfervinduet og OB's gøren og laden til dørs hele dagen og bringer her det store overblik.


Deadlinedag

Følg opdateringerne herunder

Stil Martin Davidsen spørgsmål

Følg opdateringerne herunder

Det holder vi øje med i OB

Det danske transfervindue har været åbent hele januar, og frem mod midnat kan der ske til- og afgange. Indtil videre har OB købt én spiller i form af venstre backen Adam Sørensen og solgt én spiller i form af midtbanespilleren Alsana Manneh. Men der kan ske mere i transfervinduets sidste timer.

Her er et overblik over de historier, som vi holder øje med i OB:

Max Fenger
Blev udeladt af OB’s seneste træningskamp, fordi et salg til udenlandsk klub er tæt på. Falder handlen på plads inden midnat?

Luca Kjerrumgaard
Har været sat i forbindelse med tyske klubber denne vinter. Bliver han i OB?

Tobias Slotsager
Er kontraktfri til sommer, så hvis OB skal tjene penge ved et salg, skal det ske inden midnat. Fredag skrev et spansk medie, at han kunne være på vej til La Liga-klubben Leganes.

Don Deedson
Hele vinteren har der været rygter om et muligt salg af Don Deedson, der kan indbringe OB anslået ti millioner kroner ved et salg.

Mulig tilgang?
Der har været flere meldinger om mulige tilgange i OB denne vinter. Særligt tyder det på, at OB vil hente en offensivspiller. Spørgsmålet er, om det lykkes. Senest er OB blevet sat i forbindelse med Viborg-spilleren Nicolas Bürgy.

Sådan dækker TV 2 Fyn deadlinedag

Transfervinduet i Danmark er åbent frem mod midnat mandag den 3. februar. TV 2 Fyn dækker OB’s aktiviteter hele dagen i livebloggen i denne artikel samt med relevante artikler og analyser.

Klokken 14 kan du chatte med OB-reporter Martin Davidsen og stille ham spørgsmål.

Mandag aften er vi i Ådalen, hvor vi følger optagelsen af Stemmer Fra Ådalens live-transfershow og hele tiden holder jer opdateret med seneste transfernyt fra OB.

For 3 timer siden
Live Nation / pressefoto

Beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboers formand, Nils Skeby, var alt andet end tilfreds efter et informationsmøde om fremtidige megakoncerter på Dyrskuepladsen i Odense mandag aften.


Over for TV 2 Fyn udtrykker Nils Skeby, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og by- og kulturrådmand Søren Windell (K) fratager ham hans demokratiske rettigheder, når de "inviterer til et borgermøde, som viser sig et være et informationsmøde, hvor kommunikationen kun går én vej".


- De optræder magtfuldkomment. Det bør være en selvfølge, at de skal tale med borgerne, hvilket de ikke gør, raser Nils Skeby.


- Faktaresistent

Ifølge Nils Skeby kom der nærmest ingenting ud af mødet, som fandt sted i Boksen på Tietgenskolen. Agendaen var, at lokalplanerne for megakoncerterne, som er sendt i høring, skulle præsenteres fra politisk hold.

- Eller jo. Vi fik oplyst, at de har tænkt sig at lave ind- og udgang ved Østergårds Allé, som de lovede, at de ikke ville gøre, siger Nils Skeby til TV 2 Fyn.

Han mener, at politikerne burde gentage proceduren som under megakoncerten med Bruce Springsteen, hvor der var placereret ind- og udgange “i de to ender af Dyrskuepladsen og ved Kløvermosevej”.

Den udlægning køber Søren Windell ikke. Over for TV 2 Fyn slår han fast, at de rigtignok har tænkt sig at placere en ind- og udgang ved Østergårds Allé, men at der udelukkende vil være tale om en ind- og udgang for frivillige til koncerterne.

- I øvrigt tager Nils Skeby fejl, når han påstår, at der var invitereret til et borgermøde. Jeg har håndfaste beviser på, at der var invitereret til et informationsmøde, siger Søren Windell.

- Han er faktaresistent, raser rådmanden.

- Borgerne må affinde sig

Nils Skeby giver flere gange udtryk for sin skuffelse over ikke at være blevet hørt i debatten. Men at være blevet kaldt både “udemokratisk” og “magtfuldkommen” er ikke noget, som Søren Windell ligger søvnløs over.

- Det må stå for hans egen regning. Jeg agerer ud fra det mandat, som et enigt byråd har truffet, og det kan ikke blive mere demokratisk, siger Søren Windell.

Men kan du forstå, hvis borgerne føler sig kørt over?

- Alle kunne komme med deres holdninger til mødet. Jeg gentager: Et enigt byråd har truffet beslutningen, siger Søren Windell.

Formand Nils Skeby udtrykker en bekymring for, at politikerne vil fastlægge et lydloft på 95 decibel ved nærmeste bolig under koncerterne.

- Der har du altså brug for høreværn. Du kan ikke få en soundboks til at spille så højt, siger Nils Skeby.

Og her kan de to stridshaner faktisk finde et - næsten - fælles ståsted.

- Ja. Det er højt, men vi taler om en varighed på fire timer, så det må borgerne affinde sig med, siger Søren Windell.

For 4 timer siden

Når Sandie Hansen og hendes to sønner flytter fra Langeland, lægger de et årelangt tovtrækkeri med kommunens familieafdeling bag sig. Det troede Sandie Hansen i hvert fald.


Familien har før været splittet, da Langeland Kommune i 2021 valgte at tvangsfjerne sønnerne Malthe og Noah. Efter halvandet år ved en plejefamilie kom drengene hjem.


Siden fik Sandie Hansen både Ankestyrelsens og rettens ord for, at der var begået betydelige fejl og lovbrud i sagsbehandlingen.


Men nu lurer truslen om tvangsfjernelse igen, for få dage inden flyttebilen skulle komme, modtog Sandie Hansen et 75-siders langt dokument fra Langeland kommune og et opkald, der bekræftede tvillingemorens frygt.


- Det er fuldstændig uforståeligt, siger hun.


Den nye udvikling er en skandale, lyder det fra en juridisk ekspert.


Langeland har ‘ikke lært noget som helst’

Bente Adolphsen har som jurist arbejdet med netop børnesager i over 35 år.

Ifølge hende er den 75-sider lange undersøgelse behæftet med fejl. Og selvom det ikke står i dokumentet, at Langeland Kommune opfordrer til tvangsfjernelse, så er det det, en sagsbehandler fortæller Sandie Hansen i et telefonopkald.

Telefonopkaldet er optaget og kan høres herunder. Opkaldet kom få timer, før Sandie Hansen modtog den færdige undersøgelse.

- Der er kun hjemmel til anbringelse, hvis vurderingen er, at udfordringerne ikke kan afhjælpes i hjemmet. Det kan jeg ikke se, hvordan undersøgelsen kommer frem til, siger Bente Adolphsen efter at have læst undersøgelsen.

Blandt flere mangler fremhæver hun, at hverken sønnen eller Sandie Hansen er blevet hørt tilstrækkeligt, og at Sandie Hansen burde have fået 10-14 dage til at komme med sit besyv.

Det er et brud på loven, som Ankestyrelsen kritiserede Langeland Kommune for allerede i 2021, da drengene blev anbragt.

Hvad siger det, at kommunen begår præcis de samme lovbrud igen?

- Det viser, at de ikke har ikke lært noget som helst, siger Bente Adolphsen og tilføjer:

- I min optik er det her under al kritik. Hvis det havde været en opgave på socialrådgiveruddannelsen, havde den været til dumpekarakter.

Hård medfart på rådhuset

Undersøgelsen får også en hård medfart på rådhuset i Rudkøbing.

- Jeg synes, det er svært ikke at få den tanke, at der er nogen, der har lyst til at give Sandie Hansen en hilsen med til Odense, når hun forlader Langeland. Det er ikke kønt, siger byrådsmedlem Søren Ramsing (RV).

Mikkel Skov Svendsen

Inden længe tørner Sandie Hansen og Langeland Kommune igen sammen foran en dommer, når sagen fra 2021 skal behandles i Østre Landsret. Sandie Hansen har nemlig anket Retten i Svendborgs konklusion om, at hun ikke skulle modtage erstatning for det halvandet år, hendes børn var fjernet fra hjemmet.

- Det her kan jo i en eller anden grad - synes jeg - ses som et forsøg på at påvirke (den kommende retssag, red.), siger Søren Ramsing (RV).

Politisk er der nu lagt op til en millionindsprøjtning i Familieafdelingen, der blandt andet skal sikre ansættelse af flere socialrådegivere. Det fremgår af dagsordenen for et netop overstået møde i kommunens ABUS-udvalg.

Men det er ikke løsningen, mener Søren Ramsing.

- Jeg synes, det er et forkert sted, man sætter ind. Det handler ikke om, at vi skal have flere socialrådgivere i afdelingen. Det handler efter min opfattelse primært om, at vi skal have noget bedre ledelse.

Sandie Hansen er ved at pakke ud i familiens nye lejlighed i den fynske hovedstad, og fremover er det Odense Kommunes opgave at beslutte, hvilken hjælp hun og drenge skal have.

Mikkel Skov Svendsen

Hvis Odense Kommune vurderer, at drengene skal have mere hjælp, end du kan give dem, hvordan vil du så tage imod det?

- Det er svært at svare på lige nu. Jeg tror, man har brug for at få et samarbejde op at køre, men selvfølgelig er jeg lydhør, og jeg vil rigtig gerne samarbejde.

TV 2 Fyn ville gerne have forelagt kritikken for Langeland Kommune, men beskeden har lydt, at socialchef Torben Lønberg ikke er til at træffe mandag. Jani Hansen skriver til TV 2 Fyn, at hun ikke udtaler sig i personsager.

Presse-fotos.dk

Politi og brandvæsen er lige nu massivt til stede ved en brand på Rosenvænget i Odense SV.

Det oplyser vagtchef hos Fyns Politi Sten Nyland til TV 2 Fyn.

- En tilbygning til selve huset er overtændt, siger vagtchefen og tilføjer, at brandvæsnet lige nu kæmper mod flammerne.

Politi og brandvæsen kommer til at være på stedet “i et stykke tid endnu”.

- Ilden er endnu ikke under kontrol, siger Steen Nyland.

Brandårsagen kendes ikke. Efter slukningsarbejdet vil Fyns Politi vurdere, om der skal foretages brandtekniske undersøgelser af stedet.

Flere borgere indgav anmeldelser om branden. Den første kom ind klokken 18.10.

Ingen personer eller dyr er kommet til skade i forbindelse med branden.

I går kl. 18:13
Ken Petersen

Børn må ikke få skældud i børnehaven.


Så klar lyder reaktionen fra Paw Sjørup, der er pædagogisk leder i Jernbanegade Børnehus i Odense.


Meldingen kommer i kølvandet på en ny rundspørge, som Odense Kommune har lavet blandt kommunens børnehavebørn.


Her svarer 34 procent af børnene, at de har fået skældud af en voksen i en sådan grad, at de er blevet kede af det.


En statistik, der bekymrer Paw Sjørup:


- Vi skal guide børn, hvis vi mener, at de har brug for det, men vi må ikke, og vi skal ikke skælde børn ud.


Og det er der en meget vigtig grund til at lade være med - i hvert fald hvis man spørger Christina Abildgaard, familierådgiver og medforfatter til bogen "I stedet for skældud".


Hvad er barnets behov?

For når et børnehavebarn modtager vrede ord fra en voksen, aktiverer det ifølge familierådgiveren et ur-instinkt hos barnet:

- Skældud vækker en frygt, som gør, at barnet går i overlevelsesmode og faktisk ikke hører særlig meget af, hvad der bliver sagt, fortæller hun.

- I stedet bliver barnet skræmt og får følelsen af, at det ikke er velkommen i flokken.

“Hvis vi som voksne oplevede den slags skældud på arbejdspladsen, ville mange af os sige op. Det kan børn ikke, og derfor skylder vi dem at tage det her tal alvorligt.”

— Christina Abildgaard, familierådgiver og forfatter

Og ubehaget begrænser sig ikke kun til det udskældte barn, mener Christina Abildgaard:

- Det går både ud over de børn, der modtager skælduden, men også børnene i nærheden. Stemningen smitter, og det skader børnenes leg, nysgerrighed og såvel den faglige som sociale indlæring.

Familierådgiveren anerkender fuldt ud, at mange børnehaver for tiden mangler ressourcer, og at selv den roligste pædagog kan blive så overudfordret, at vedkommende ender med at skælde ud.

Alligevel lyder de 34 procent skræmmende i Christina Abildgaards ører:

- Det gør ondt i maven at høre. Hvis vi som voksne oplevede den slags skældud på arbejdspladsen, ville mange af os sige op. Det kan børn ikke, og derfor skylder vi dem at tage det her tal alvorligt.

Anvisning fremfor skældud

Derfor går pædagogerne i Jernbanegade Børnehus også meget op i at anvise og korrigere børnene fremfor at hæve stemmen, fortæller pædagogmedhjælper Hanne Uhre:

- Hvis der er to, der er oppe at toppes, så skælder vi ikke børnene ud, men kalder dem sammen og snakker med dem om, hvad der er rigtigt og forkert.

Ifølge Christina Abildgaard kan man nemlig sagtens sætte grænser for børnene uden at skælde ud.

- De voksne skal rammesætte og være en autoritet, men det er ikke det samme som at være autoritær og bestemme ting, bare fordi man er den voksne.

Ken Petersen

Men vil der ikke nogle gange være tidspunkter, hvor skældud er den bedste måde at vise et barn, at dets adfærd ikke er i orden?

- Skældud er altid afsenderens behov, aldrig barnets. Selvfølgelig vil der være situationer, hvor et barn udsætter sig selv eller andre for fare, og man kan være nødt til at råbe ‘stop!’. Men så er det vigtigt, at man bagefter forklarer, hvorfor man reagerede, som man gjorde.

Er det ikke at overbeskytte børnene, hvis man skærmer dem for meget mod hårde beskeder og skældud?

- Nej, der har jeg det helt omvendt. Hvis vi sigter efter at kommunikere ordentligt til børnene fra en tidlig alder, er de meget bedre rustet til at håndtere en vred chef eller kæreste i fremtiden, fordi de ved, at de er værdifulde mennesker, der skal lyttes til og behandles med respekt.

I undersøgelsen fra Odense Kommune svarede 88 procent af børnene da også, at de kan lide de voksne i børnehaven, mens 96 procent svarede, at de voksne trøster dem, hvis de bliver kede af det.

Læs også: Se videoen: Slut med skældud i Odense
Gå tilbage Del
9. feb. 2023 kl. 8:17
Fyn

Se videoen: Slut med skældud i Odense

Anders Høgh

Odense skal være en skæld-ud-fri by mener to byrådspolitikere.


Hold mund. Sid stille. Nu stopper du med at drille.

Sådan lyder det garanteret i mange klasseværelser, når læreren prøver at trænge igennem til eleverne.

Men måske er det slut i fremtiden. I hvert fald i Odense, hvis det står til de to byrådspolitikere Susanne Crawley (RV) og Mads Thomsen (S). 

De vil gøre Odense til skæld-ud-fri by. Men hvad tænker børnene overhovedet om skældud, se det i videoen her: 

Mads Nissen/Scanpix/arkiv

Pengesedler, der snart bliver ugyldige, til en værdi af tre milliarder kroner forventes ikke at blive indleveret inden deadline.

Sådan lyder det fra Nationalbanken i en pressemeddelelse mandag.

I slutningen af november 2023 blev det meldt ud, at en række pengesedler ophører med at være gyldigt betalingsmiddel 31. maj i år.

Det gælder foruden 1000-kronesedlen også ældre seddelserier fra 1944, 1952, 1972 og 1997.

Da Nationalbanken åbnede for indleveringen, lød det samlede udestående på 24,5 milliarder kroner. 21,1 milliard kroner i 1000-kronesedler fra 2009-serien og 3,4 milliarder kroner i ældre sedler.

Frem til 31. januar i år var 90 procent af 1000-kronesedlerne blevet indleveret.

I går kl. 16:43
Ib Andresen Industri

Hele den øverste ledelse hos stålkoncernen Ib Andresen Industri forlader deres stillinger.


Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse mandag eftermiddag.


Administrerende direktør Bjørn Thorsen stopper efter 12 år i koncernen. I stedet sætter koncernens nye tyske ejer, Frank Wegener, sig selv på topchefposten.


- Det har været 12 fantastiske år i virksomheden, heraf 10 som administrerende direktør, hvor vi som direktion sammen med virksomhedens medarbejdere har skabt et godt fundament for fremtiden og vores nye ejer Frank Wegener, siger Bjørn Thorsen.


Kryptisk udskiftning

Ud over afgangen af Bjørn Thorsen forlader også økonomidirektør René Radoor og produktionsdirektør Brian Skovbjerg deres stillinger. Det træder i kraft, når deres opsigelsesperiode er udløbet.

Hvad der ligger til grund for den opsigtsvækkende udskiftning, bliver ikke konkretiseret, men det fremgår af pressemeddelelse, at de tre direktører har “meddelt at, de fratræder deres stillinger”.

Der påpeges desuden, at "der er enighed om, at dette er den rette beslutning for virksomheden".

- Samtidig må vi også konstatere, at tiden nu er inde til at give stafetten videre, så der kommer friske kræfter ind til den næste store rejse for virksomheden, lyder det fra Bjørn Thorsen.

Den tiltrædende direktør takker den afgående direktion for indsatsen og oplyser, at han har store visioner for Ib Andresen Industri, der fortsat vil have hovedsæde i Langeskov.

- Jeg har en tro på, at Ib Andresen Industri også har et stort potentiale i fremtiden. Det er en virksomhed, som består af mange dygtige medarbejdere, men det bliver nødvendigt at foretage investeringer i maskiner og udstyr, som bliver et strategisk indsatsområde, siger Frank Wegener.

Læs også: Stor fynsk industrivirksomhed solgt
Gå tilbage Del
13. maj. 2024 kl. 15:00

Stor fynsk industrivirksomhed solgt

Ib Andresen Industri

Ib Andresen Industri i Langeskov, som er Danmarks største stålforarbejdningsvirksomhed, er solgt til den tyske koncern Wegener Gmbh. Det skriver IB Andresen Industri på sin hjemmeside

- Wegener, kendt for sin omfattende ekspertise og dedikation til højkvalitetsstålløsninger, står nu ved roret i en koncern, der præsterer stærkt i Nordeuropa, skriver Ib Andresen Industri. 

Ib Andresen Industri er grundlagt af Ib Andresen i 1967. Koncernen bearbejder årligt 500.000 tons stål. 

- I processen med at finde den rette køber har Andresen-familien lagt stor vægt på at overdrage IAI til en virksomhed, der ikke alene er velanset og familiedrevet, men som også kan videreføre og forstærke IAI’s fremtrædende markedsposition, skriver Id Andresen Industri. 

Ib Andresen Industri har flere end 500 medarbejdere. 

Odense Håndbold

Det har haft en mærkbar effekt, at håndboldklubben HC Odense Herrer fredag kom med et opråb til borgere og virksomheder om at donere en skærv til den kriseramte klub.

Ifølge bestyrelsesformand Carsten Gjørtsvang har klubben nemlig rundet de 300.000 kroner, som den i et opslag på Facebook bad om. Beløbet er afgørende for, at klubben ikke går konkurs 5. februar.

- Nu kan vi klare os i hvert fald indtil sommer, men vi er langt fra færdige, siger Carsten Gjørtsvang til TV 2 Fyn.

Han oplyser videre, at de 300.000 kroner er for at “lappe hullet”, men at klubben har brug for, at borgere og virksomheder fortsat donerer.

En privatperson har ifølge Carsten Gjørtsvang doneret “et sekscifret beløb”.

I går kl. 13:53
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Klokken 18.41.


Søndag aften.


Rigtig mange fynboer og danskere sidder i sofaen foran fjernsynet. Nogle klædt i rødt og hvidt. Andre med nerver uden på tøjet.


Men på dette særlige klokkeslæt sker der noget.


De rejser sig op. De går på toilettet. De laver kaffe. De vasker hænder. De skyller måske nerverne af med et lynhurtigt bad.


Det er ikke til at vide, præcis hvad de gør, men ét ting er sikkert: De har åbnet for vandet. Og masser af det.


Det viser tal fra et af Danmarks største vandselskaber, Vandcenter Syd i Odense.


- De udsving ser vi ikke på en normal søndag, siger teamleder Claus Paludan Hynkemejer fra Vandcenter Syd.


Steg 43 procent på fire minutter

Her har man i minutterne efter pausefløjtet klokken 18.41 i VM-finalen mellem Danmark og Kroatien registreret en markant stigning i vandforbruget.

- Det største udsving sker imellem klokken 18.41 og 18.45, hvor vandforbruget stiger med 43 procent i løbet af fire minutter, siger Claus Paludan Hynkemejer.

Vandcenter Syd Odense

Allerede ved kampens start kunne Vandcenter Syd registrere en markant ændring i odenseanernes vandforbrug. Det fremgår af grafen over udviklingen søndag.

Efter kampen blev fløjtet i gang klokken 18.00, faldt forbruget i vandhanerne stødt i løbet af første halvleg. Da de sidste spændende minutter af første halvleg kørte over fjernsynet, var vandforbruget faldet med over 25 procent.

Der bliver altså set håndbold.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge jubler over VM-guld.

På en normal søndag ligger vandforbruget blandt selskabets kunder nogenlunde stabilt om eftermiddagen på omkring 1.500 kubikmeter per time. Inden pausen i håndboldkampen var det faldet til 1.100.

Danmark gik til pause foran 16-12.

Bryllupper og sportskampe

Og så skete der altså ting og sager.

Vandforbruget steg voldsomt i pausen, især de første fire minutter.

Det er ifølge Vandcenter Syd ikke usædvanligt i forbindelse med store tv-begivenheder, som tiltrækker millioner af seere.

- Alt fra sport som i går, store kongelige begivenheder for eksempel bryllupper. Vi kan også se for eksempel i juledagene og nytårsaften, at vores kunder flytter deres ”morgen”-vandforbrug længere op ad dagen, siger Claus Paludan Hynkemejer. 

Selv om spændingen gik af fløjten, i takt med at Danmark kom komfortabelt foran i anden halvleg, var odenseanerne i stor stil fortsat solidt plantet i sofaen igen under anden halvleg, hvor vandforbruget igen faldt til langt under niveau.

Og da kampen sluttede klokken 19.34, ja, så var det en tur på badeværelset eller i køkkenet igen for at tænde for vandet. 

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Da danskerne fik guldmedaljerne om halsen, havde en stor del af tv-seerne åbnet for vandet i køkkenet eller på toilettet - måske både i pausen og lige efter kampen.

Danmark vandt VM for fjerde gang i træk med finalesejr over Kroatien på 32-26. Vanvittigt.

I går kl. 12:18
Kristian Wraae

- Det er et problem, fordi det er halvdelen af det tilskud, vi overhovedet får. Så det er jo en de facto lukning.


Det er reaktionen fra Kertemindes aftenskolers talsperson Helle Fabricius, efter det er kommet frem, at byrådet i Kerteminde har valgt at spare en halv million kroner om året på aftenskole-området de næste fire år.


Besparelsen kommer til at berøre næsten 2000 aftenskole-kursister. Flere aftenskolehold vil lukke. Og for de hold, der ikke lukker, vil egenbetalingen stige markant, lyder det fra Helle Fabricius, som selv er leder af aftenskolen FOF i Kerteminde.


- Der er jo hvert år nogle besparelser, som ingen uanset partifarve har lyst til at gennemføre. Men det er nu engang et vilkår, siger byrådsmedlem og formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Jens Gantris (V).


Men besparelsen får altså store konsekvenser for blandt andet forebyggelsen af ensomhed blandt ældre, mener Helle Fabricius.

- Aftenskole melder man sig til, fordi der er noget fagligt, man gerne vil lære. Men når man så har været der et par gange, så kommer man igen på grund af fællesskaberne. Aftenskole er lig fællesskaber, siger Helle Fabricius.

Aftenskolerne i Kerteminde tilbyder blandt andet aktiviteter som keramik, lungekor for kolpatienter, pilates for ældre og aktiviteter for udviklingshæmmede. Aktiviteter, som nu enten lukker eller bliver dyrere.

- Aftenskole er forebyggelse

I forbindelse med budget 2025 skulle Kerteminde Kommune spare cirka 20 millioner kroner. Og to millioner fandt politikerne altså på aftenskoleområdet.

Men er det ikke også vigtigere at have råd til velfærd på eksempelvis plejehjemmet end til aftenskole?

- Selvfølgelig er det vigtigt, at man passer på pengene i en kommune. Men jeg tror ikke, at politikerne har forstået, hvor stor en forebyggende indsats, vi bidrager med. Et aftenskolehold forebygger ensomhed, for eksempel blandt ældre, som vi har mange af her i kommunen. Vores aktiviteter forebygger også fysiske sygdomme, for eksempel vores yogahold for mænd, lungekoret for KOL-ramte og pilates, siger Helle Fabricius.

Dialogmøde mandag

Desuden peger Helle Fabricius på, at flere af de penge, aftenskolerne modtager i tilskud, faktisk kommer tilbage til kommunen igen. Det skyldes, at Kertemindes aftenskoler tiltrækker kursister fra andre kommuner. Og de har tilskud med fra deres hjemkommuner.

- Faktisk kom der sidste år næsten 100.000 kroner ind på den konto. Så vi snakker altså om penge, som kommer ud i kommunen og arbejder og så tilbage igen. Og det tror jeg faktisk ikke, politikerne har været klar over.

Jens Gantris erkender, at udvalget i øjeblikket ikke har det fulde overblik.

- Jeg har ikke været dybt nede i tallene. Lige nu er jeg og resten af udvalget i en fase, hvor vi gerne vil blive klogere på det her område for at finde ud af, om vi kan og skal gøre noget, siger Jens Gantris.

Mandag aften mødes Kultur- og Fritidsudvalget med repræsentanter for Kertemindes aftenskoler til et dialogmøde, hvor det i hvert fald er Helle Fabricius’ håb, at kommunen ruller besparelsen tilbage.

I går kl. 10:44
Fyn
Kasper Alfredo Knudsen

Regeringen vil neutralisere CO2-afgift for fiskeri indtil 2030 og desuden indføre forbud mod bundtrawl i Bælthavet samt andre områder. Sådan lyder det i et nyt udspil præsenteret mandag.


Forbuddet mod bundslæbende fiskeri gælder i hele Bælthavet samt i flere naturmæssigt vigtige områder i Kattegat omkring eksisterende Natura 2000-områder


Udspillet har været længe undervejs og skulle oprindeligt have været forhandlet på plads allerede.

Den tidligere socialdemokratiske regering ville have et trawlforbud i det pressede Bælthav, som dækker over Lillebælt, Storebælt og Øresund. Men det blev skudt til hjørne under den nuværende regering.

Sara Emil Baaring, der fynskvalgt Folketingsmedlem, glæder sig over nyheden.

- Vi kan jo bare se, hvordan især bundtrawl ødelægger havmiljøet, så det her er så vigtigt for havet omkring Fyn, siger hun.

- Fiskebestandene har det ikke godt i de indre farvande, og det her er et skridt mod at sikre en bedre bestand i fremtiden. Det her er også en mulighed for et erhverv for at tænke i nye muligheder og måder at fiske på.

Miljøministeriet

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her