Katinka Vinther Krag kunne verset om Gamle Mads - så hun fik ikke smagt tampen.
Katinka går i skole uden sko og mobil: - Det er vildt hyggeligt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I en uge har Katinka Vinther Krag gået i en noget alternativ skole sammen med resten af 7. b. Og hun har været ret begejstret for det - selvom hun hverken har sko, sociale medier eller mobil.
- Er vi enige om det? Hvis han ikke kan, så får han med tampen, hvæser lærerinden i sort, mens hun slår hårdt ned i pulten med tampen - et tykt stykke reb med en knude på.
7.b har dansk på den gamle facon. Det er udenadslære - og kan man ikke verset med "Gamle Mads", så vanker der med tampen.
Farvel til mobilen - goddag til socialt samvær
I en hel uge har klassen fra Agedrup Skole i Odense byttet den almindelige undervisning ud med 1800-tallets skole i Den Fynske Landsby. Og selvom de har måtte undvære mobil, de sociale medier og deres almindelige tøj, så har eleverne levet sig helt ind i rollerne.
- Det har været dejligt befriende. Det har været helt vildt hyggeligt. Man går hele tiden og snakker sammen. Ovre i skolen kan man godt finde på at rende sammen to og to. Her skal vi alle sammen være sammen, fortæller Katinka Vinther Krag.
Det er første gang, at Den Fynske Landsby har besøg af en skoleklasse i en hel uge. Det er også første gang, at skolebørn har været en del af den levende udstilling i landsbyen. Og der er blevet lagt mærke til 7.b i deres gammeldags tøj.
- Folk vil have billeder af os hele tiden. Det er meget sjovt, fortæller Katinka Vinther Krag.
Der er en grund til, at børnene ikke har deres normale tøj på, forklarer klasselærer Mie Nielsen:
- Det er for at skabe autenticitet, så de kan leve sig ind i rollerne. Det gør noget ved dem, når de får tøjet på. De kommer ud af nogen vante roller, når de ikke er i deres eget tøj. Det er ligesom, at de tør bryde ud af de normale mønstre, så vi ser faktisk, at de går mere på kryds og tværs socialt, end hvad de plejer at gøre.
Børn skyder festuge i gang: Ludwig kunne bedst lide den med tisse i klaveret
Lørdag skød børnene en ugelang filmfestival i gang ved SVEND18's Børnelørdag i Svendborg. Der var både musik, film og stuntshow til at imponere børnene.
- Jeg synes bare det er dejligt.
Sådan lød dommen fra Vilja Hardtvig Fabritius, der lørdag var med til at starte SVEND18, der er en ugelang festival i Svendborg, som fejrer film- og kulturverdenen i Danmark.
Lørdag var børn og deres forældre inviteret til det, som festivalen kalder Børnelørdag i Krøyers Have. Her kunne familierne både se film, høre musik og lege rundt på græsplænen.
- De (børnene, red.) nyder det (kulturen, red.) ligeså meget, som vi gør, siger Niels Hammerich, der er far til Vilja og Hubert.
Et mødested for børn
- Jeg synes, det er et flot arrangement og et godt initiativ, som bringer børn sammen. De løber og leger og møder kammerater fra skolen. Det er rigtig dejligt, siger Mette Fabritius, som er Vilja og Huberts mor.
Og hun er ikke den eneste, der synes, at lørdagens arrangement er godt på grund af musikken og filmen.
Yousef Ismael, der kommer fra Syrien, er ligesom Mette Fabrisius også begejstret for, at børnene har mulighed for at lege sammen lørdag.
- De oplever dansk kultur og er sammen med danske børn.
Han er blevet inviteret til Børnelørdag med sin hustru Hibba og deres to børn Salam og Ahmed af Birgit Andersen, som kender familien gennem Danks Flygtningehjælp.
- Det er rigtig dejligt. Der er mange mennesker. Jeg kan godt lide at snakke med danskere, siger Hibba Ismael.
- Må man tisse i klaveret?
Dette års SVEND18 Børnelørdag havde lørdag sørget for både film og musik til de mange familier på græsplænen. Der blev blandt andet spillet filmen "Coco" og den danske animationsfilm "Hodja fra Pjort". Derudover havde børnemusikfestivalen Musik Tam Tam vol. 3 leveret musik til tre koncerter.
Og Ludwig Oldendurg var ikke i tvivl om, hvilket af dagens indslag, han bedst kunne lide. Han var dog lidt mere i tvivl om, hvad titlen på sangen egentlig var.
- Det der som man ikke måtte. Det der med..., fortæller han, mens han prøver at komme i tanke om, hvad det nu var yndlingssangen hed.
Albert Oldendurg, der sidder ved siden af i ladcyklen, kan tydeligvis godt huske sangen navn og hvisker det i øret på Ludwig Oldendurg.
- Den der med: Må man tisse i klaveret? Men hvad må vi så, fortæller Ludwig Oldendurg så.
Lørdagen bød også på et vildt stunt show, hvor Scandinavian Stunt Group viste, hvordan man laver skudscener, sætter ild til sig selv og mange andre stunts, man ser på film.
Åh nej - beskidte fødder
Katinka Vinther Krag var noget skeptisk, da klassen blev præsenteret for ideen med at gå i skole - og ikke mindst gå klædt som deres tipoldeforældre med gammelt tøj og bare fødder.
- Jeg tænkte: Åh nej, så bliver vores fødder beskidte. Vi kommer til at se grimme ud i tøjet, men alle de andre her ser jo sådan ud, og folk er bare glade for, at vi er her. De siger jo ikke, at vi ser grimme ud, smiler Katinka Vinther Krag.
Hun indrømmer, at det har været lidt svært at undvære mobilen.
- Man er jo vant til bare at kunne rive den op af lommen. Vi har ikke vist, hvad klokken var, men det var dejligt, at tiden bare gik, og man ikke behøvede at tænke over det så meget.
Klasselærer Mie Nielsen har også nydt at se eleverne uden telefonen klistret til kroppen.
- Det er faktisk gået forbavsende godt. Der har ikke været nogen som helst, der har talt om mobiler. Jeg har set nogen børn, der har grinet og haft det rigtig sjovt. Men jeg kan godt se, at når skoledagen er omme, så går det rigtig hurtigt med at komme ind i omklædningen og få fat i de der telefoner, griner Mie Nielsen.