7. apr. 2022 kl. 19:24
Shen Yun / Alex Syrik

Kinesisk dansetrup i Odense:
  • Shen Yun er en del af topstyret ultrahøjreorienteret sekt

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag og torsdag optræder den eksil-kinesiske dansetrup Shen Yun i Odeon. Dansetruppen er ifølge en dansk ekspert og amerikanske medier en del af den ekstreme højrefløj i USA.

Onsdag aften opførte de næsten 100 dansere og musikere fra Shen Yun Performing Arts  deres forestilling i Odeon i Odense, som i første omgang var planlagt til april 2020.

De mere end 700 gæster, der havde købt billetter til den første forestilling, var overvejende begejstret for danseforestillingen.

“Jamen, jeg synes, at det var helt fantastisk. Jeg har aldrig set noget lignende”

— Gitte Markner

- Jeg synes, at det var en meget kulturel oplevelse, lidt ligesom at være en smuttur i Kina. Deres dans og musik var enormt imponerende og livemusikken var selvfølgelig også helt ekstraordinær, siger Laura Trier-Mørch fra Odense.

- Jamen, jeg synes, at det var helt fantastisk. Jeg har aldrig set noget lignende, og hvor er de dog dygtige, og de kan jo en hel masse, som ingen andre kan her i Danmark, mente Gitte Markner fra Bogense.

Langt tilløb

Forestillingen har været mere end to år undervejs til Odeon, fordi truppens planlagte optræden i 2019 pludselig blev aflyst, selvom der var afsat datoer til forestillingen i kalenderen. 

Shen Yun, der udspringer af den religiøse bevægelse Falun Gong eller Falun Dafa, mente, at aflysningen skyldtes pres fra den kinesiske ambassade, og sagen endte i både Odense Byråd og Folketinget. En advokatrapport konkluderede, at aflysningen hverken hang sammen med pres fra Kina eller selvcensur fra Odeons side.

Læs også: To år efter mistanke om censur: Nu optræder Shen Yun i Odense
Gå tilbage Del
6. apr. 2022 kl. 7:29

To år efter mistanke om censur: Nu optræder Shen Yun i Odense

Videoklippet er Shen Yuns præsentation af forestillingen i Odense.

Onsdag og torsdag kan fynboerne efter to års venten opleve den internationale dansetrup Shen Yun Performing Arts i Odeon i Odense. Forestillingen var for to år siden genstand for en intens politisk debat, da en uforklarlig aflysning skabte mistanke om kulturelt pres fra det kommunistiske Kina.

Den New York-baserede dansetrup Shen Yun Performing Arts kommer til Odense med i alt 100 deltagere, og onsdag og torsdag vil dansere, musikere og teknikere sætte to forestillinger op på den store scene i Odeon.

Ifølge Shen Yuns fynske mellemmand venter der publikum en unik oplevelse.

- Skønheden på scenen og de historiske fortællinger giver i hvert fald mig en følelse af velvære. Det er en spirituel oplevelse, der viser, hvordan kunsten kan transcendere hverdagstænkning til noget større, lyder det fra Benny Brix, der er talsmand for foreningen Falun Dafa i Danmark og mellemmand for Shen Yun i Danmark.

Anmeldelserne af truppens forestillinger rundt omkring i verden er dog blandede. Nogle anmeldere roser forestillingerne til skyerne, mens andre kalder dansetruppens show for  kedelig religiøs og politisk propaganda.

Truppen består af syv kompagnier, der turnerer verden rundt, og Shen Yun oplyser selv, at de fortæller om den mangfoldige kinesiske kultur, før kommunisterne tog magten i 1949.

Hvad er Falun Gong?

Falun Gong eller Falun Dafa er en bevægelse, der blev grundlagt i Kina i 1992. Den religiøse bevægelse, der har millioner af tilhængere i Kina, tager udgangspunkt i buddhisme og taoisme. Tilhængerne laver gymnastiske øvelser og meditation for at få mental og fysisk sundhed. Falun Gong blev forbudt i Kina i 1999, og bevægelsens medlemmer bliver forfulgt.


Bevægelsen blev grundlagt af Li Hongzhi, der siden 1998 har ledet bevægelsen fra New York. Falun Gong bliver beskyldt for gennem avisen The Epoch Times at drive yderligtgående højreorienteret propaganda. Avisen har aktivt støttet Donald Trumps præsidentkampagner.  Mediet bliver også anklaget for at promovere konspirationsteorier og anti-vaccinations-kampagner. Kritikere mener, at Shen Yun er en del af Falun Gongs propaganda.

Kilde: Religion.dk, lex.dk, nytimes.com, theguardian.com m. fl.

- Shen Yun er del af en sekt

Shen Yun udspringer af Falun Gong-bevægelsen. Den blev grundlagt i Kina i 1992 og fik millioner af tilhængere. Falun Gong eller Falun Dafa er en kombination af gymnastiske øvelser, meditation og religion med udgangspunkt i buddhisme og taoisme. Falun Gong blev forbudt i Kina i 1999, og i dag har bevægelsen hovedsæde i New York, hvorfra den driver Shen Yun og det højreorienterede medie The Epoch Times. 

Ifølge en Kina-ekspert er Falun Gong en sekt, der bekæmper det kommunistiske styre i Kina med alle midler.

- Falun Gong har iscenesat sig selv som et særligt offer for den kinesiske kommunisme. De er forfulgt, men det er mange andre i Kina også. Gennem medieimperiet The Epoch Times er Falun Gong samtidig en meget aktiv stemme på den amerikanske højrefløj. De støtter aktivt Donald Trump, og vender sig ifølge mange kritikere mod både homoseksualitet og coronavaccinationer. Det er en sekt, og dansetruppen Shen Yun er del af denne sekts konglomerat af virksomheder og organisationer, siger professor Jørgen Delman, der forsker i kinesiske forhold på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Den danske talsmand for Falun Dafa er ikke overrasket over, at Shen Yun bliver kategoriseret som en sekt.  

-  Ja, selvfølgelig er der nogen, der vil kalde os en sekt. Sådan er livet, men jeg er naturligvis uenig. Jeg vil ikke gå ind på The Epoch Times her. De har en anden rolle end Shen Yun. Donald Trump har været meget optaget af gøre opmærksom på forfølgelserne i Kina, og jeg tror ikke, at han er værre end mange andre af denne jords ledere, siger Benny Brix. 

- Shen Yuns opgave, er at fortælle om en 5.000 år gammel kinesisk kultur. Vi er systemkritiske, men ikke anti-kinesiske. I forestillingen er der passager, der giver et kritisk syn på menneskerettighederne og den politiske udvikling i Kina de sidste syv årtier, siger Benny Brix.

Blandt publikum onsdag aften er den fynske kunstner Jens Galschiøt. Han har flere gange oplevet, hvordan hans kunstværker har skabt vrede i Kina, og hvordan Kina har forsøgt at påvirke danske myndigheder.

- Kineserne er ekstremt aggressive over for alle, der ytrer kritik af Kina, så et kinesisk pres på Odeon ville ikke være usandsynligt.

- Kina er altid bange for religiøse bevægelser og alle, der prøver at organisere sig. Jeg vil gerne se, hvorfor Kina har forbudt forestillingen og prøver at forhindre opførelsen i andre lande, siger Jens Galschiøt.

Pludselig aflysning

I foråret 2019 forhandlede Benny Brix og Shen Yun for første gang om at give forestillinger i Odense. Men selvom der var fundet datoer og bestilt værelser, meddelte Odeon i oktober samme år uden varsel og uden forklaring, at kontrakten alligevel ikke kunne blive til noget.

- For os er der ingen tvivl om, at Odeon har valgt at aflyse forestillingen af frygt for reaktioner fra Kina og for at behage den kinesiske ambassade i Danmark, sagde Benny Brix efter aflysningen.

Da Shen Yun i 2016 optrådte i Musikhuset i Aarhus forsøgte den kinesiske ambassade ifølge dagbladet Politiken, at stoppe forestillingen ved at sende et brev til musikhuset. 

Sagen blev ikke mindre mystisk af, at ledelsen i Odeon i første omgang oplyste, at Shen Yun ikke kunne optræde, da der var tale om en uheldig dobbeltbooking. Få uger efter ændrede Odeon forklaring og meddelte, at aflysningen hang sammen med, at man ønskede at lave om på, hvilke arrangementer man fylder Odeon med.

Endte i Folketinget

Flere partier i Odense Byråd krævede at det blev undersøgt, om det delvist kommunalt ejede Odeon havde udøvet selvcensur eller havde været under pres fra den kinesiske ambassade i Danmark. I december besluttede et enigt byråd at få lavet en advokatundersøgelse om sagen.

Samtidig blev sagen også rejst i Folketinget, hvor Jane Heitmann (V) indkaldte daværende kulturminister Joy Mogensen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) i samråd for at få afklaret om danske kulturinstitutioner ligger under for pres fra Kina.

Søren Søndergaard fra Enhedslisten rejste sagen i Udenrigspolitisk nævn for at få at vide, om der havde været henvendelser fra kinesiske myndigheder til udenrigsministeriet i sagen, mens Pernille Bendixen (DF) krævede svar om sagen fra indenrigsminister Astrid Krag (S).

Odeon frikendt af rapport

Men hverken samrådet, Indenrigsministeren eller sagen i Udenrigspolitisk nævn kastede lys over, hvorfor Odeon havde aflyst Shen Yuns forestilling.

Advokatundersøgelsen i Odense fastslog i januar 2020, at aflysningen ikke skete på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, men Odeon fik i rapporten kritik for at tale usandt om årsagen til aflysningen. Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mente efter advokatundersøgelsen, at medierne havde skabt en storm i glas vand.

Omvendt var Benny Brix ikke imponeret af advokatens rapport, da han slet ikke var blevet inddraget i undersøgelsen.

- Vi finder aldrig ud af om aflysningen skyldtes pres. Men det minder om rapporten fra den første Tibet-kommission, hvor to betjente blev gjort ansvarlig for, at grundloven var blevet brudt, da politiet forhindrede en lovlig demonstration. Men kommissionens anden rapport fastslog, at der var lagt pres på politiet fra både Udenrigsministeriet og PET, siger Benny Brix.

- En lettelse

Men i marts 2020 indledte Odeon nye forhandlinger med Shen Yun om at finde nye datoer til opførelse af forestillingen i Odense. Der skulle dog gå to år før det kunne lade sig gøre, men onsdag aften vil de kinesiske dansere og et symfoniorkester indtage den store scene i Odeon med deres danseshow.

Koncerterne i Odense er to ud af fire forestillinger i Danmark i denne omgang. De to første blev afholdt i Aalborg sidst i marts.

- Det er en lettelse, at Shen Yun nu endelig får lov til at optræde for fynboerne, siger Benny Brix.

Onsdagens næsten to en halvtime lange forestilling bestod af 19 akter, som blev præsenteret på engelsk og kinesisk af to værter. Gennem dans, farverige kostumer og livemusik fra et symfoniorkester fortalte Shen Yun historier og myter fra forskellige dele i Kina. Nogle af akterne havde religiøse budskaber, mens andre akter var mere politiske og beskrev, hvordan Falun Gongs medlemmer bliver forfulgt og udsat for organhøst i det kommunistiske Kina.

“Evolutionsteorien kan ikke tåle dagens lys - Ateisme skader menneskeheden”

— Fra sang i Shen Yuns forestilling

- Jeg kunne rigtig godt lide det. Både deres farver, deres spring og deres historie. Men jeg brød mig ikke om deres måde at forholde sig til deres tro på. Men sådan er det, lød det fra Jan Eriksen fra Odense.

Musikalt akt fra forestillingen:

Håbet kan ikke undertrykkes

I løbet af vores mange liv mister vi vort hjem af syne
Status, rigdom og glæde bliver forvekslet med succes

Alligevel steg de fleste mennesker ned fra himlen

Her har de ventet på Skaberens komme

Moderne tanker og måder bevæger sig langt væk

     fra det guddommelige

Evolutionsteorien kan ikke tåle dagens lys

Ateisme skader menneskeheden

Overskygger menneskehedens følelse af håb

Men den Store Vej tilbage til himlen,

     Dafa, undervises nu

Dens følgere har indsigt i sandheden

Fjern tvivlen, bryd fortryllelsen,

     og gå på den guddommelig vej


Xin Li, bas

Jingay mahlen, klaver

Tekst og musik: D.F.


- Sangteksterne studsede jeg lidt over, og jeg kunne faktisk også høre, at der var nogen, der begyndt at råbe lidt tilbage fra publikum, så jeg tror, at der nogen, der blev lidt provokeret af det, siger Laura Trier-Mørch og henviser til en episode, hvor to personer midt i forestillingen rejste sig og råbte ”Leve Xi Jinping" (den kinesiske præsident, red.) og viftede med det kinesiske flag. 

Ifølge Benny Brix, der er talsmand for Falun Dafa i Danmark, var der tale om en provokation iscenesat af den kinesiske ambassade. 

Opdatering

  1. Carl Martin Jørgensen, der afbrød forestillingen afviser påstanden om, at han var sendt fra den kinesiske ambassade for at provokere.

- De kom for at sabotere. Det er nogen gangstere, og vi ved efter årtiers erfaring, at de kom fra den kinesiske ambassade. Men Odeons Securitas tog sig hurtigt pænt af dem, siger Benny Brix. 

Efterfølgende er TV 2 Fyn blevet kontaktet af Carl Martin Jørgensen, der var en af de to personer, der havde flag med til danseforestillingen. Han afviser på det skarpeste at være sendt af ambassaden.

Støtte til Donald Trump

Dansekompagniet, der netop nu er i Odense, er blot et ud af syv kompagnier fra Shen Yun, der med base i New York turnerer verden rundt, og ifølge dem selv fortæller, hvordan kinesisk kultur var, før kommunistpartiet tog magten i Kina i 1949.

Men ifølge en dansk ekspert i kinesiske forhold er Shen Yun ikke bare en bevægelse, der med meditation og buddhisme kæmper mod kommunistpartiet i Kina.

- Shen Yun er en slags propaganda med bling for sekten Falun Gong. De bakker op om det ultrahøjreorienterede USA og især den tidligere præsident Donald Trump, siger professor Jørgen Delman, der forsker i kinesiske forhold på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Læs også: Mistanke om selvcensur: Kulturhus aflyste samarbejde med systemkritiske kinesere
Gå tilbage Del
21. nov. 2019 kl. 15:56

Mistanke om selvcensur: Kulturhus aflyste samarbejde med systemkritiske kinesere

En kontrakt med aftalte spilledatoer mellem det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York og Musik- og Koncerthuset Odeon i Odense lå klar til underskrivelse, da Odeon pludselig meddelte, at de planlagte datoer alligevel ikke var ledige. 

Siden foråret har foreningen for Falun Dafa i Danmark samarbejdet med det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon om at få det kinesiske show Shen Yun Performing Arts til Odense i begyndelsen af april næste år. Shen Yun er kritisk overfor det kinesiske regime og har flere gange oplevet, at Kina har forsøgt at presse danske og europæiske kulturinstitutioner til ikke at hyre kunstnergruppen.

Et kontraktudkast med aftalte forestillinger 2. og 3. april 2020 blev 11. oktober fremsendt af Odeon til Shen Yun Performing Art. 14. oktober blev der holdt møde mellem parterne, og samme dag modtog Shen Yun en mail om, at der var reserveret 50 hotelværelser til kunstnerne.

Mail fra Odeon til Shun Yun

Grundlagt i New York

Men dagen efter meddelte Odeon pludselig, at kontrakten alligevel ikke kunne blive til noget, da den store sal i Odeon netop disse dage var booket til en stor konference.

- For os er der ingen tvivl om, at Odeon har valgt at aflyse forestillingen af frygt for reaktioner fra Kina og for at behage den kinesiske ambassade i Danmark. Der er sandsynligvis tale om selvcensur, og at det kommunistiske regime i Kina har haft held med at øve indflydelse på kulturlivet i Danmark, er skræmmende, siger Benny Brix, der er talsperson for foreningen Falun Dafa i Danmark, som har haft kontakten og holdt mødet den 14. oktober med Odeon på vegne af Shen Yun.

Kontraktudkast blev fremsendt til Shen Yun 11. oktober

Shen Yun blev dannet af kinesiske kunstnere i 2006 i New York i USA. Kunstnerne ønskede at genopdage autentisk og traditionel kinesisk kultur, som de mener bliver undertrykt af det kinesiske styre. Shen Yuns forestilling med klassisk kinesisk dans og musik er blevet opført flere steder i både USA, London og Berlin. I Danmark har Shen Yun optrådt i Aarhus.

Pres på Musikhus i Aarhus

Men ofte når Shen Yun optræder bliver arrangørerne presset af Kina, der ønsker forestillingerne aflyst. Det er sket i både udlandet, og da Shen Yun optrådte i Aarhus, hvor Musikhuset ifølge Politiken fik et brev fra Den kinesiske Ambassade. Shen Yun Performing Art blev af ambassaden kaldt for et politisk redskab for den i Kina forbudte Falon Gong bevægelse.

Forestillingen blev dog gennemført, og i februar i år var Shen Yun tilbage med forestillinger i Musikhuset i Aarhus.

Sådan gik det dog ikke på Kongelige Teater i København, hvor foreningen Falun Dafa over flere gange har forsøgt at få en forestilling sat op. Senest i august 2017 fik teatertruppen afslag på at leje scener på Det Kongelige Teater. En mailkorrespondance som Radio24syv fik aktindsigt i viste, at Den Kinesiske Ambassade lagde pres på det Kongelige Teater for at forhindre forestillingerne med Shen Yun.

Stor konference i vejen

Da Odeon 15. oktober pludselig og uden varsel aflyste de planlagte forestillinger på Odeon lød begrundelsen således:

"Vi har desværre lige opdaget at der på 2. april samt 3. april 2020, som du har forespurgt på, allerede ligger en underskrevet kontrakt på en stor konference. Datoerne er således ikke længere ledige. Jeg kan derfor rent juridisk ikke gøre noget. Det beklager jeg", skrev eventkoordinatoren hos Odeon.

Falun Dafas talsmand i Danmark tror dog ikke ret meget på forklaringen fra Odeon.

- Det virker meget lidt sandsynligt, at det skulle være rigtigt, at Odeon pludselig finder ud af, at lokalerne er optagede. Vi har arbejdet på det her i meget lang tid, vi har været meget langt nede i detaljerne og skrevet sammen 40 eller 50 gange, så det virker ikke troværdigt, siger Benny Brix.

Dyrt at fornærme Kina

Forfatter og Kina-ekspert Christina Boutrup er ikke overrasket over, at der i sidste øjeblik alligevel ikke blev tegnet en kontrakt mellem Odeon og Shen Yun Performing Arts.

- Det har været kendt i en række år, at hver gang denne trup prøver at leje et lokale et sted i Danmark eller Europa, så bliver der pludselig problemer, og så kan det ikke lade sig gøre. Det er meget ventet, siger Christina Boutrup.

Odense har i årevis på en række områder haft samarbejde med Kina og kinesiske virksomheder. Blandt andet på det kulturelle område har det været samarbejde om H.C. Andersen og H.C. Andersens Hus tiltrækker hvert år tusinder af turister til Odense fra Kina. Derfor kan der være meget på spil for en stor dansk kommune, hvis den lægger sig ud med Kina.

- Selvom Odense måske ikke direkte har noget med Kina at gøre, så er Kina et stort og vigtigt marked for mange virksomheder, og der er også mange potentielle investorer, som kunne være interesseret i fynske virksomheder. Og det er klart, at hvis de kinesiske myndigheder har fået et horn i siden på Odense på grund af, at man inviterer denne trup til Odense, jamen så kan man risikere, at man ikke få delegationer eller investorer på besøg, siger hun.

Ingen kommentarer

Hos Odeon afviser administrerende direktør Jens Pedersen, at Odeon har udøvet selvcensur.

- Jeg har hørt om sagen, men jeg afviser bestemt, at der er tale om selvcensur. Derudover har jeg ingen kommentarer, lyder det kortfattet fra Jens Pedersen.

Ledelsen i Odeon vil heller ikke fortælle, hvilken "stor konference", som pludselig var booket på de datoer, som Shen Yun og Odeon var millimeter fra at aftale sig frem til.

Odeon er delvist ejet af Odense Kommune. Stabschef i Borgmesterforvaltningen Michael Bruhn Frederiksen afviser overfor TV 2/Fyn, at forvaltningen har været involveret i sagen om den kinesiske trup, og han afviser også, at forvaltningen skulle have været udsat for pres af den kinesiske ambassade.

- Jeg har ikke hørt om den sag før, vi bliver kontaktet af jer. Men efter jeres henvendelse har vi været i kontakt med Odeon og fået at vide, at der var tale om en fejlbooking. Det er så dét, og da Odense Kommune ikke har noget at gøre med driften af hotellet eller bookingsystemet, kan vi ikke tilføje yderligere, siger Michael Bruhn Frederiksen.

Shen Yun udspringer af Falun Gong-bevægelsen. Den blev grundlagt i Kina i 1992 og fik i løbet af få år millioner af tilhængere. Falun Gong eller Falun Dafa er en kombination af gymnastiske øvelser, meditation og religion med udgangspunkt i buddhisme og taoisme. Bevægelsen siger, at de har hjulpet millioner af mennesker ved at arbejde med universets principper om sandhed, godhed og tolerance.

“Kernen er, at de er organiseret som en sekt. Man har en karismatisk leder, som har udviklet sine egne ideer om verdens indretning”

— Jørgen Delman, professor og Kina-ekspert, Københavns Universitet

Falun Gong blev efter en stor demonstration i 1999 forbudt i Kina, og i dag har bevægelsen hovedsæde i New York. Bevægelsens grundlægger og leder hedder Li Hongzhi. Han har udgivet lærebøger om teori og praksis for Falun Gong, og har ifølge tidligere medlemmer, som flere amerikanske medier har talt med, status som en gud blandt de praktiserende medlemmer i Falun Gong.

- Kernen er, at de er organiseret som en sekt. Man har en karismatisk leder, som har udviklet sine egne ideer om verdens indretning. I dette tilfælde har han også udviklet et praksisprogram, som medlemmerne skal følge. Han er den højeste og står som garant for, at dem der deltager eller er medlemmer af sekten, kan komme i kontakt med det guddommelige, siger Jørgen Delman.

- Ja, selvfølgelig er der nogen, der vil kalde os en sekt. Sådan er livet, men jeg er naturligvis uenig, siger Benny Brix. 

Læs også: Shen Yun-talsmand: Odeon-rapport får det til at ligne Tibet-sagen
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 21:59

Shen Yun-talsmand: Odeon-rapport får det til at ligne Tibet-sagen

Shen Yun/PR

Shen Yun-talsmand Benny Brix er langt fra tilfreds med den undersøgelse, som Odense Kommune har fået udarbejdet i Odeon-sagen.

Mandag morgen præsenterede Odense Kommune sin redegørelse af forløbet omkring aflysningen af den Kina-kritiske show Shen Yun, der skulle have optrådt i Odeon.

Ifølge redegørelsen bunder aflysningen ikke i frygt for Kina-kritk.

“Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag”

— Peter Rahbæk Juel (S), borgmester, Odense

Den forklaring er ikke god nok, mener Benny Brix, der er har ageret mellemmand, da Odeon skulle booke et show med Shen Yun.

- Man må ikke bøje og kravle så meget, at man sælger ud af egne rettigheder, understreger han.

Mandagens redegørelse er baseret på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

- Jeg blev noget paf over, at Odeon bruger deres egen advokatundersøgelse som argument - og det, at det skulle være en uvildig undersøgelse, det hænger ikke sammen, siger Benny Brix.

Alligevel føler borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S), sig overbevist om, at man nu er kommet helt til bunds i sagen.

- Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag. Der har jeg tillid til Tyge Triers arbejde, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Benny Brix hæfter sig særligt ved, at han ikke er blevet hørt.

-  Sådan en redegørelse har ikke den store lødighed, når man kun hører den ene part, mener talsmanden.

Det handler Odeon-sagen om

21. november kom det frem, at Odeon havde opsagt en optræden med den Kina-kritiske dansetrup Shen Yun. Ifølge Benny Brix skyldtes aflysningen selvcensur og frygt for kinesiske repressalier og ikke en dobbeltbookning, som Odeon hævdede overfor Shen Yun. 

Da Shen Yun skulle optræde i Aarhus i 2016 forsøgte det kinesiske styre at få musikteatret til at aflyse forestillingen. 

 

Ifølge mandagens rapport er aflysningen af Shen Yun ikke et resultat af pres fra det kinesiske styre. Det skyldes heller ikke selvcensur. Redegørelsen dokumenterer dog, at Odeon har ændret forklaring i sagen og løjet for Odense Kommune. 

Borgmester: Rapporten er kommet til bunds

Peter Rahbæk Juel holder fast i, at redegørelsen er grundig.

- Der er blevet lavet en rapport, der kommer til bunds, og den er jeg tilfreds med, siger borgmesteren.

Men det passer ikke, mener Benny Brix, der sammenligner Odeon-sagen med Tibet-sagen, hvor daværende justitsminister Søren Pape Poulsen i 2016 forsikrede, at hver en sten var blevet vendt.

Senere viste det sig, at Tibet-kommissionen ikke var færdig med sit arbejde. Derfor blev kommissionen gennedsat på baggrund af DR-afsløringer.

- Det er grebet ud af den blå luft, når borgmesteren mener, at sagen er afsluttet, siger Benny Brix, der stadig frygter, at aflysningen af Shen Yun-showet skyldes hensyn til det kinesiske styre.

Ifølge Peter Rahbæk Juel er det mediernes skyld, at Odeon-sagen har rundet gangene på Christiansborg og til sidste landede på indenrigsminister Astrid Krags (S) bord.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand, fastslår Odense-borgmesteren.

Den holdning deler Benny Brix ikke.

- At man så vover, at sige at det er en storm i et glas vand - jeg har slet ikke ord for det, siger talsmanden.

Sagen skal drøftes i byrådet i Odense Kommune på onsdag, hvor også advokat Tyge Triers undersøgelse skal vurderes.

Højreorienteret medieimperium

Falun Gong driver både Shen Yun og et omfattende og succesrigt medieimperium, der blandt andet består af onlinemediet The Epoch Times, en Youtube-kanal og tv-stationen NTD. På Facebook har The Epoch Times mere end ni millioner følgere. 

Falun Gong er dedikeret til kampen mod det kommunistiske styre i Kina, men involverer sig også i amerikansk politik. Ifølge NBC News brugte The Epoch Times I 2019 mere end 1,5 millioner dollars på at hylde Donald Trump gennem annoncer på Facebook. Det er det største beløb en organisation uden for Trumps egen organisationen har brugt på at promovere den tidligere amerikanske præsident.

Annoncerne indeholder ifølge mediet både konspirationsteorier og kritik af det Trump kalder fake news medier.

Falun Dafas talsmand mener, at The Epoch Times promovering af Donald Trump ses i en amerikansk sammenhæng. 

Se interviewet med Shen Yun danske talsmand Benny Brix
Video: Fotograf: Alexander Aagaard

- Samtlige medier i USA tæskede Trump fra begyndelsen. Der var ingen balance i mediernes dækning. Trump kan være en komiker i den måde han optræder på, men jeg tror, at vi Danmark skal fokusere på, at han fik 70 millioner stemmer ved valget, lyder det fra Benny Brix. 

The Epoch Times spreder - ifølge New York Times - også konspirationsteorier fra bevægelsen QAnon, anklager om valgsvindel ved præsidentvalget i 2020 og teorier om, at coronavirus er skabt af det kommunistiske parti i Kina og bliver styret af Bill Gates. Tidligere medlemmer beretter også, at Li Hongzhi, der kaldes ”Master” i Falun Gong, i sine taler vender sig mod homoseksualitet og racesammenblanding.

“Folk må jo selv bestemme, hvad de ser, men det er da vigtigt at man ved, at truppen er en del af dette kæmpe konglomerat, som hører under denne sekt som hedder Falun Gong”

— Jørgen Delman, professor og Kina-ekspert

Benny Brix afviser, at Falun Gong er homofobisk eller går ind for raceadskillelse, og siger, at han kun kender lidt til The Epoch Times promovering af konspirationsteorier.

- Jeg synes også, at det der QAnon er langt ude for mig. Jeg tror også, at de har været kritiske over for bevægelsen. Jeg er ikke tilhænger af så noget, og jeg har ikke hørt nogen her tale om det, siger talsmanden. 

Shen Yun er pengemaskine

I programmet til forestillingen i Odense var The Epoch Times nævnt som ”stolt mediesponsor for Shen Yun.” Men ifølge Jørgen Delman går pengestrømmen nok nærmere den anden vej.

The Epoch Times var omtalt i programmet til Shen Yuns forestilling i Odense.

- Shen Yun er en af de store indtægtskilder for bevægelsen. Jeg tror, at de havde en million publikummer sidste år, som betaler mange hundrede kroner for billetterne.

- Man skal da være klar over, hvad det er man går ind og ser. Folk må jo selv bestemme, hvad de ser, men det er da vigtigt at man ved, at truppen er en del af dette kæmpe konglomerat, som hører under denne sekt som hedder Falun Gong, siger professoren fra Københavns Universitet.

Benny Brix afviser også, at indtægter fra Shen Yun går til Falun Gongs medieimperium.

- Det er meget begrænsede de indtægter, der kommer fra kompagnierne. Det er non-profit og de får en løn, der er mindre end en dansk SU, lyder svaret. 

- Al kunst er i orden

Blandt gæsterne onsdag aften var også den fynske billedhugger Jens Galschiøt, der på grund af hans kunst på egen hånd har oplevet censur og pres fra Kina.

Læs også: Galschiøt-skulptur i fare - frygt for at Kina vil smadre den
Gå tilbage Del
5. okt. 2021 kl. 17:18

Galschiøt-skulptur i fare - frygt for at Kina vil smadre den

Dale De La Rey/AFP/Ritzau Scanpix/arkiv

Den fynske kunstner Jens Galschiøt står bag en skulptur på universitetet i Hongkong – nu udgør den tilsyneladende en trussel mod Kinas sikkerhed.

På universitetet i Hongkong står en otte meter høj orange betonskulptur af den fynske kunstner Jens Galschiøt.

Værket hedder Skamstøtten, forestiller et tårn af forvredne kroppe og lidende ansigter og skal minde tilskueren om massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.

På søjlens base kan man læse ordene "The Tiananmen Massacre", "June 4th 1989" og "The old cannot kill the young forever", og skulpturen har flere gange været samlingspunkt for aktivister, der ønsker mere demokrati og mindre kinesisk kommunisme i Hongkong.

Siden skulpturen blev skabt af Jens Galschiøt i 1997, har den stået forskellige steder i Hongkong, men det ser nu ud til meget snart at være slut.

Ifølge de to Hongkong-medier The Standard og RTHK er der nemlig planer om at fjerne skulpturen fra universitetet, fordi den markerer et oprør, de kinesiske myndigheder ikke ønsker at mindes.

Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix/arkiv

Ingen kommentarer

Universitetet selv vil hverken be- eller afkræfte, at der er planer om at fjerne statuen.

- Universitetet ønsker ikke at svare på spekulative mediehistorier, lyder det i en udtalelse fra universitetet, der samtidig oplyser, at man jævnligt foretager risikovurderinger og ser på, hvordan pladsen på campus udnyttes.

Bobby Yip/Reuters/Ritzau Scanpix/arkiv

Ifølge Jerome Taylor, der er asienkorrespondent for nyhedsbureauet AFP, siger udtalelsen fra universitetet en hel del.

- Administratorer på universiteterne i Hongkong har spillet en nøglerolle i at muliggøre snarere end at modstå myndighedernes hårde kurs mod andre politiske holdninger, skriver han på Twitter.

Den tidligere chef for nyhedsbureauet Bloomberg i Hongkong Matthew Brooker skriver på Twitter:

- Alt bliver renset. Ikke et eneste spor af afvigende holdninger vil blive tilbage i Hongkong.

En af de politikere, der har kæmpet for demokrati i Hongkong, hedder Richard Tsoi, og han siger til mediet The Standard, at han er chokeret over, at statuen er i fare for at blive fjernet.

Richard Tsoi siger, at skamstøtten jo har stået i Hongkong i 20 år, hvilket er temmelig lang tid, og at en uddannelsesinstitution som Universitetet i Hongkong har et ansvar for at bevare historien.

Han siger desuden, at universitetet som minimum må spørge offentligheden og de studerende, før der gøres noget ved kunstværket.

Helligbrøde

Universitetets studerende mødes hvert år 4. juni ved skulpturen for at mindes ofrene i 1989, og der er tradition for, at de studerende gør den ren i forbindelse med mindehøjtideligheden.

Dale De La Rey/AFP/Ritzau Scanpix/arkiv

Nyheden om, at der er planer om at censurere kunstværket, har i øvrigt også nået Jens Galschiøt selv.

Han skriver i en pressemeddelelse, at han har hørt forlydender om, at man enten vil flytte eller smadre skulpturen.

- At fjerne og skænde et mindesmærke, der er rejst for at ære de døde, er helligbrøde, uanset hvordan man ser på det. En gerning, der i hele menneskehedens historie er blevet set som amoralsk og profan. Jeg kan kun forestille mig, at det er det samme i Kina. Der må være etiske og moralske standarder, selv for det magtfulde kommunistparti, skriver Jens Galschiøt.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/arkiv

Jens Galschiøt skriver desuden, at han gerne vil minde ledelsen på Hongkongs universitet om, at skamstøtten er rejst over mennesker, der blev dræbt for at udtrykke deres ønske om at deltage i beslutningsprocessen i Kina og dermed være med til at bestemme over deres egen fremtid.

- De der propagandaindslag om religion, dem har jeg det generelt dårligt med, uanset hvilken fløj de kommer fra. Det er sådan lidt en frelst prædiken, og ligner noget de værste sekter kunne lave, siger den fynske kunstner.

Men selvom Jens Galschiøt ikke, som mange andre af gæsterne, var begejstret for forestillingen, synes han, at det er godt, at de endelig fik lov at vise deres kunst i Odense.

- Kina ligger pres på kultur i Vesten og det gør de hele tiden. Det er ikke så mærkeligt, men det havde været mærkeligt, hvis Odeon havde rettet sig efter det. Men jeg synes, at al kunst er i orden og folk må både se og stemme, hvad de vil, siger Jens Galschiøt.

22. dec. 2024 kl. 5:00

Søndag byder på mulighed for både sne og sol

LYT
Del
Link
kopieret!

Det ustadige vejr fortsætter frem mod jul med en blanding af byger og flere fronter.

Søndag er ingen undtagelse, og det bliver en dag med lidt sol og spredte byger.

Temperaturen lander et sted mellem fire og seks graders varme med en let til frisk sydvestlig vind. Ved kysterne kan man vinden blæse op til hård vind.

De lave temperaturer gør, at det ikke kan udelukkes, at der kommer en byge forbi med noget hvidt i form af sne eller slud.

Den mulighed bliver ikke mindre som aftenen skrider frem og temperaturerne daler.

21. dec. 2024 kl. 19:46

Aryan skabte fodboldfest for flere hundrede piger

LYT
Del
Link
kopieret!

Hundredevis af unge piger får lørdag rørt benene i Odense idrætshal.

Her har et stort fodboldpigestævne været i gang hele dagen. Stævnet er kun for pigehold, og over 500 piger har valgt at bruge de sidste dage inden jul på at få rørt bentøjet.

Bag stævnet står Aryan Abdel Rahman fra B1909's ungdomsafdeling. Han mener, der mangler flere stævner til piger.

Derfor har han sammen med sin søster søsat Domina Cup, som gerne skulle inspirere endnu flere piger til at spille fodbold.

21. dec. 2024 kl. 19:10

Trafikken er delvist spærret på Lillebæltsbroen

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdateret klokken 19.25: Lillebæltsbroen er genåbnet efter uheldet.

Lillebæltsbroen er lørdag aften spærret i vestgående retning, fordi et køretøj med anhænger er væltet.

Det skriver Vejdirektoratet på det sociale medie X uden at konkretisere hændelsen.

Vejdirektoratet kan kort før klokken 19 ikke sige noget om, hvornår trafikken kan genoptages.

- Trafik i retning mod Jylland kan med fordel benytte den gamle Lillebæltsbro, opfordres det.

Fyns Politi oplyser på samme medie, at der ikke er kommet nogen til skade i forbindelse med uheldet, og at der er tale om en væltet trailer.

- Vi arbejder sammen med øvrige beredskaber på at få åbnet motorvejen så hurtigt som muligt, skriver politikredsen.

21. dec. 2024 kl. 18:46

Rådmand får opbakning til forslag om bedre sikring af gågade

LYT
Del
Link
kopieret!

Odenses by og kulturrådmand Søren Windell (K) vil have sikret gågaden i Odense endnu bedre mod biler.

Debatten er ikke ny, men nu mener Odenses rådmand Søren Windell, at der er endnu en grund til at kigge på mulig afspærring af gågaden i Odense med såkaldt pullerter, man ikke kan forcere.

Det er på baggrund af fredagens ulykkelige episode i Magdeburg i Tyskland, at Søren Windell igen taler om en mere lukket gågade i Odense. I Tyskland kørte en bilist ind i en menneskemængde på et julemarked. Her blev flere dræbt og sårede. I Odense midtby har man sikret med betonblokke ved blandt andet Flakhaven, men ikke i enderne af gågaden.

Forslaget vækker opbakning fra dem TV 2 Fyn møde i gågaden.

Milliarddyr broforbindelse skaber både glæde og vrede

LYT
Del
Link
kopieret!

En bro mellem Fyn og Sønderjylland er måske kommet et skridt nærmere. I hvert fald hvis man kan finde de 22,2 milliarder kroner, den vil koste.

Men om der rent faktisk skal være en bro, det er der delte holdninger til.

Samfundsøkonomisk hænger det ikke sammen, mener Thomas Lundsfryd, der er bestyrelsesformand for Sydfyns Fremtid, mens Inge Dahl, der er bestyrelsesformand i Foreningen Als-Fyn Broen, glæder sig over forundersøgelsen, der viser, at en bro mellem de to landsdele kan lade sig gøre.

21. dec. 2024 kl. 16:49

Uheld ved motorvej - et spor spærret

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdateret: Der er nu ryddet op efter det tidligere uheld.

På E20 Fynske Motorvej, i retning mod Jylland, er der sket et uheld på tilkørslen til 52 Odense SV.

Politi og redning er ankommet, og de spærrer i øjeblikket det højre spor. Det er dog muligt at snige sig forbi uheldsstedet, oplyser P4 trafik.

Vagtchefen ved Fyns Politi Peter Vestergaard fortæller til TV 2 Fyn, at der er tale om et solouheld - tilsyneladende opstået på grund af vådt fører.

Fem personer var med i bilen, men ingen er kommet alvorligt til skade.

21. dec. 2024 kl. 16:01

Roald Poulsen er gået bort - men i Zambia bliver han aldrig glemt

LYT
Del
Link
kopieret!

28. april 1993 rapporterede alle de internationale medier om de zambiske landsholdsspillere, hvis fly lettede fra Gabon, men aldrig landede igen.

Samtlige spillere, trænere, delegerede og journalister ombord på flyet døde. Man har aldrig fundet ud af, hvad der nøjagtigt skete.

Skiftende zambiske regeringer har lovet at publicere rapporten om, hvorfor flyet med landsholdsspillerne styrtede ned i Atlanterhavet, men i dag, 31 år senere, forbliver omstændighederne for ulykken uvisse.

OB-træner i spidsen for det zambiske landshold

I 1990’ernes Zambia havde Danmark en tydelig tilstedeværelse i form af Danida og en velfungerende ambassade. I hovedstaden Lusaka stødte man ikke sjældent på danske gloser i bybilledet.

Med hjælp fra Divisionsforeningens daværende direktør, Claus Rode Jensen, der havde gode kontakter i de danske ministerier, inviterede det officielle Danmark det zambiske fodboldlandshold på en seks uger lang træningslejr i Brøndby.

Det Zambiske Fodboldforbund (FAZ) takkede ja til tilbuddet, selvom zambierne på samme tid var langt i forhandlingerne med det engelske fodboldforbund om en tilsvarende hjælpepakke.

Roald Poulsen, der to år forinden havde gjort OB til danske mestre, skulle stå i spidsen for det nye landshold.

På dette tidspunkt havde han aldrig nogensinde sat fødder i Zambia, og nu stod han over for karrierens nok største udfordring. På blot seks uger skulle han sammen med Brøndbys holdleder, Emil Bakkendorf, forvandle et hurtigt sammensat, lettere traumatiseret afrikansk fodboldlandshold til et slagkraftigt mandskab, der skulle konkurrere om en plads ved VM-slutrunden i USA året efter.

Husker Roald som en simpel mand

Én af de zambiske spillere, der var udset en toneangivende rolle på det nye landshold, var Joel Bwalya, der blev sorteret fra landsholdet kort før den skæbnesvangre flyvetur.

Hurtigt kom Joel Bwalya og Zambias nye spillere på fornavn med deres nye træner. Roald Poulsen var meget anderledes end de zambiske trænere, som spillerne kendte hjemmefra, fortæller Joel Bwalya:

- Han var en simpel mand. Han ville sige: "Kald mig bare Roald." Han snakkede meget roligt til spillerne, meget anderledes end zambiske trænere. Han gav dig en masse selvtillid. Han ville fortælle dig, hvad du kunne, og hvad du ikke kunne.

Ifølge Joel Bwalya var Roald Poulsen en eminent fodboldtræner, men det var hans menneskelige kvaliteter, der på rekordtid forenede den nye trup og skabte optimisme i lejren. Roald Poulsen var spillernes træner, men også deres ven, siger Bwalya:

- Roald kendte hurtigt alle spillernes fornavne, og så var han også hurtig til at samle et par gloser op på chinyanja og chibemba (Zambias to største etniske sprog, red.) Han ville råbe "isa kuno" (kom her, red.), og når der var en god træningssession, så ville han råbe "chapwa" (slut, red.) for ligesom at sige, at nu kunne vi ikke gøre det bedre, og så kunne vi ligesom godt stoppe træningen. Så ville alle grine. Han gjorde virkelig alt for at integrere sig i gruppen. Han blev en af os.

Roald Poulsen kunne være sjov, men han havde også en mere alvorlig side, husker Joel Bwalya:

- Han var en meget stille mand. Hvis han sad på sit kontor, så ville du tro, at han ikke engang kunne tale. Du ville tro, at han var i færd med at tænke over noget. Og så elskede han den individuelle ledelsesstil. Han kunne finde på at holde dig om skuldrene og gå rundt med dig på banen. Det var vi slet ikke vant til.

Roald Poulsens tid som zambisk landstræner kunne efterfølgende mærkes i hans tidligere klub, hvor Mwape Miti og Andrew Tempo repræsenterede OB i Superligaen.

21. dec. 2024 kl. 14:56
Casper Schmidt

Har du set Luna? Casper udlover stor dusør i jagten på sin rottweiler

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag morgen ved firetiden om morgenen lukkede Casper Schmidt familiens hund Luna ud i haven efter en nat, hvor hunden, der er af racen rottweiler, havde haft lidt maveproblemer.

Siden er der ingen, der har set Luna.

- Da vi ville lukke hende ind igen, var hun pist væk, fortæller Casper Schmidt til TV 2 Fyn.

Siden er Lunas forsvinden fra Kilenvej mellem Lakkendrup og Oure blevet omtalt i Fyns Amts Avis, på Linse Kesslers Instagram, ligesom eftersøgningen er delt vidt og bredt på Facebook.

Men stadig uden held, og lørdag har Luna været væk i efterhånden seks døgn.

Frygter nogen har hende

- Jeg har det sku ikke så godt. Jeg har ikke sovet ret meget. Jeg har ledt fra tidlig morgen til sen nat.

Casper Schmidt

Casper Schmidt fortæller, at haven ikke er hegnet ind, hvorfor det ikke er unormalt, at Luna strejfer rundt på den nærliggende mark og nabomarkerne.

- Men hun kommer altid hjem igen, fortæller han.

Hvad der er sket med Luna, har Casper Schmidt haft rig tid til at spekulere over. Det værste, der kan være sket, er, at Luna er druknet, kørt ned eller på anden vis sidder fast et sted, som den ikke kan komme fri af.

- En anden frygt er, at der er nogen, der har taget hende. Men det er jo mærkeligt, for normalt samler man ikke lige en rottweiler op, siger han og fortæller, at Luna er en familiehund og derfor er den meget mild og glad for mennesker:

- Så har man mad og gider snakke med dem, så er man bedste venner, siger han.

Håber på julemirakel

Casper Schmidt har fået hjælp flere steder fra i jagten på den forsvundne Luna, og senest har han sammen med en mand fra Thisted undersøgt et større skovområde med en drone. Uden held.

Håbet om at finde Luna svinder ind, fortæller Casper Schmidt, der har ledt gennem marker, skove, brønde, forladte huse, skue. Intet af det har givet pote.

- Hvis ikke hun når at komme hjem til jul, så bliver det nok en jul, jeg ikke vil huske for noget godt, fortæller han.

Derfor har han udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kan føre ham sammen med sin hund, som han savner meget.

Vil gøre alt for at få Luna tilbage

Men heller ikke det, har givet noget.

- Jeg har ikke fået et eneste tip fra nogen, som specifikt har set en rottweiler. Der er nogen, der har set en mørk hund, men ikke nogen, der specifikt har set en rottweiler, siger Casper Schmidt.

Næste skridt er at stemme dørklokker, og et sidste forsøg, som Casper tygger på lige nu, er at lave et opslag på Facebook, hvor han giver mulighed for, at man kan aflevere Luna anonymt til ham, hvis man har den og har fået dårlig samvittighed.

- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at min hund kommer hjem igen, understreger Casper Scmidt.

21. dec. 2024 kl. 13:45
Frederik Zeuner

Grimme julesweatre og børnefremstillet julepynt giver flere smil i busser

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag var det “ugly christmas sweater day” i Fynbusserne, hvor buschauffører havde taget deres grimmeste julesweatre på.

Og ikke nok med det, var busserne pyntet op med julepynt, der var lavet af børn.

Alt sammen for at julehygge lidt ekstra for kunderne, forklarer Anja Hauge Larsen, der er driftsleder for Keolis, som står for driften.

- Der kommer flere smil i busserne, når de kommer ind i en julepyntet bus, fortæller hun om baggrunden for at gøre lidt ekstra ud af julen i busserne.

21. dec. 2024 kl. 12:39

Hjalte brillerer i "verdens bedste liga": - Jeg er pissestolt

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 28-årige fynbo Hjalte Froholdt har noget så sjældent for en dansker succes i Amerikansk fodbold. Endda i verdens bedste liga inden for sportsgrenen, NFL.

Hjalte Froholdt tørner ud for Arizona Cardinals, for hvem han er en del af den offensive linje. Og det gør han godt. Så godt, at han får masser af roser for sit arbejde, og tilbage i august satte sin signatur på en kontrakt, der garanterer ham 53 millioner kroner frem til udgangen af 2026.

Med egne ord er han nu klar til at sige, at det han har opnået er “kæmpestort for dansk sport”.

- Nu starter jeg på banen, jeg gør det rigtig godt, og jeg er pissestolt af, hvad jeg har gjort, og hvor jeg kommer fra, siger Hjalte Froholdt til DR.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her