Klovnerierne fortsætter på OUH
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En donation fra Trygfonden sikrer, at hospitalsklovnen Lulu kan cykle videre på Odense Universitetshospital.
Båt, bååååt, båt, bååt lyder det fra et horn i det fjerne på børneoperationsgangen på Odense Universitetshospital.
På en trehjulet cykel kommer en hospitalsklovn i ko-lignende udklædning susende. Det er Lulu.
I mange år har hospitalsklovnen Lulu hver fredag faret ind og ud mellem hvide kitler og bekymrede forældre. Til stor glæde for hospitalets yngste patienter. En donation fra Trygfondens regionale råd i Region Syddanmark betyder, at Lulu skal pumpe dækkene og gøre klar til endnu et år på cyklen.
Se klippet: Her bliver Lulu dybt berørt
Hospitalklovnen Lulu troede, at hun skulle i tv for at få flere til at melde sig som bloddonorer, men i Blodbanken på OUH havde man en lidt anden plan med Lulu.
Hver torsdag plejer hospitalklovnen Lulu at dukke op for at sprede hygge i Blodbanken. Og det var hun også i dag, da TV 2/FYN troppede op.
- Der er faktisk en rigtig god stemning og hygge her. Og så får man Pepsi Max og chips. Og sygeplejerskerne er så søde. Det er en fornøjelse at være her, smiler Lulu.
Anledningen til interviewet var i første omgang at sætte fokus på manglen på bloddonorer på Fyn. Sidste år oplevede Blodbanken på OUH nemlig et fald i antallet af donorer.
Men kort tid inde i interviewet kom overraskelsen.
Nu har du fået at vide i dag, at du skulle herop, fordi vi skulle gøre lidt reklame for bloddonation. Men det er faktisk ikke helt rigtigt. Der er en anden grund til, at du er her. Det kan du jo lige sige lidt om Thomas?
- Det er fordi, at vi synes, Lulu gør et fantastisk stykke arbejde. Og derfor vil vi gerne overrække hende en lille check her, så hun kan fortsætte sit gode arbejde. Vi vil gerne støtte dig. Vi ved, at du er meget værdsat her og andre steder, fortæller Thomas Kaa, der er formand for Donorkorpset i Odense.
Lulu fik en check på 11.000 kroner og hendes første reaktion var at vende sig om til sygeplejerskerne på afdelingen.
- Nøj, det kan I ikke være bekendt...
- Wauw. Tusind tak.
Du bliver helt mundlam. Du plejer ikke at være den tavse type?
- Nej, det er rigtigt. Jeg er bare meget glad...Og.......Taknemlig for, lyder det fra Lulu med tårer i øjnene.
Er mænd nogle kyllinger?
- Vi er cirka 17.000 donorer her i Odense, men 10-12 procent forsvinder hvert år på grund af sygdom eller medicin, eller hvad det nu kan være. Derfor skal vi hele tiden have en tilgang af nye donorer, så vi kan opretholde forsyningen af blod, siger Thomas Kaa.
Han understreger, at Blodbanken har brug for alle typer af blod.
- Der er nogle, der tror, at når de har en almindelig blodtype, så er det ikke nødvendigt, for så er der så mange andre, der giver. Men de almindelige er også dem, der er flest af, så procentvis er der lige meget brug for alle blodtyper.
Thomas Kaa fortæller, at den typiske bloddonor er en yngre kvinde eller en ældre mand.
Hvor er de unge mænd?
- Vi ved det ikke. Det er sværest at få de unge mænd i 20'erne og op til 30'erne. Der kommer tre gange så mange kvinder som mænd, når vi er ude at hverve. Jeg ved ikke, om mænd bare er nogle kyllinger eller hvorfor, siger Thomas Kaa.
- Jeg er utrolig lettet over at kunne fortsætte som hospitalsklovn. Jeg elsker det her. Det er ikke bare et arbejde. Det er en kæmpe del af min liv. Jeg kan se, hvad det gør for børnene og deres familier, siger Lulu, der uden klovnedragten kaldes Lis Vilain.
89.700 kroner til mere klovneri
Hospitalsklovnen Lulu modtager 89.700 kroner fra Trygfonden. Pengene gives som led i organisationens samlede arbejde for at støtte sårbare grupper og skabe større tryghed.
- I Trygfonden arbejder vi for, at alle skal have et trygt og sikkert møde med sundhedsvæsnet. Det er netop, hvad klovnen Lulu er med til at give. Lulu skaber tillid og tryghed hos børnene og er med til at aflede deres fokus fra det ukendte og måske ubehagelige, der skal ske. Den indsats er guld værd, og fra Trygfondens side er vi glade for at kunne bidrage til, at Lulu fortsat kan komme på Ortopædkirurgisk Ambulatorium og trods de ofte alvorlige omstændigheder kan sprede glæde og smil hos både små og store, siger Lena Baunsgaard Pedersen, repræsentant i Trygfondens regionale råd i Region Syddanmark.
Indsamler juletræer for penge: Hospitalsklovnen Lulu får pengene
Kasper Kristensen (th.) fra Juletræsfonden koordinerer dagens juletræsafhentning.
326 husstande på hele Fyn har tilmeldt sig Juletræsfondens afhentningsservice.
For 100 kroner henter Kasper Kristensen fynboernes afklædte juletræer. Pengene får hospitalsklovnen Lulu.
Juletræsfonden samler i tre dage mellem jul og nytår aflagte juletræer ind på hele Fyn. Det koster minimum 100 kroner at få afhentet de brugte træer, og pengene går til velgørende formål.
I år har fynboer doneret helt op mod 500 kroner for at slippe for selv at køre på lossepladsen med grantræet.
Det er tredje år i træk, at Kasper Kristensen i front for Juletræsfonden henter de afklædte træer, og i år har hele 326 hustande på hele Fyn tilmeldt sig. Derfor strækker missionen sig over tre dage i stedet for kun én.
- Der kommer til at køre fem til seks personer rundt i tre dage for at hente alle træerne. Vi starter hver dag klokken 10 og kører først hjem igen klokken 23, så det bliver nogle lange dage, fortæller Kasper Kristensen.
Når dagene er omme kan fonden dele 35.350 kroner mellem hospitalsklovnen Lulu og de hjemløse på Fyn.
- På Facebook har brugerne kunne komme med forslag til, hvem der skulle have pengene. Hospitalsklovnen Lulu lever af donationer, så hun kan ikke overleve, hvis ikke hun får penge. Derfor skal hun have 50 procent. De resterende 50 procent skal gå til hjemløse. Det var egentlig en nem beslutning, fortæller Kasper Kristensen.
Inspireret fra et togvindue
Idéen om at samle penge ind ved at skaffe fynboer af med deres juletræer fik Kasper Kristensen på en togtur for et par år siden, hvor han fra togets vinduer kunne se kasserede juletræer i haver langs togbanen.
- Jeg tænkte, at der måtte være et marked. Julen handler om at holde om hinanden og dem, man har kær. Vi gør det, fordi vi for et overskueligt stykke arbejde kan samle penge ind, vi kan give videre og sætte smil på nogle læber, siger Kasper Kristensen.
Senest den 26. december skulle man have tilmeldt Juletræsfondens afhentningsservice.
Odense Zoo har ikke været interesseret i de gamle juletræer, og derfor kører Juletræsfonden træerne på genbrugspladsen. Volkswagen stiller biler og brændstof til rådighed for fonden.