- Det er grådighed ud over alle grænser.
Det mener Nyt Odenses kandidat Kim Slott, efter Andreas Møller fra Nye Borgerlige Odense har sat sig tungt på alle lønnede bestyrelsesposter for næsen af flere partier i valgforbundet.
Der er noget, der hedder anstændighed, og der er noget, der hedder principper.
Et valgforbund, der udover Nyt Odense og Nye Borgerlige bestod af Liberal Alliance, Liberaterne og De Lokalnationale, og som sikrede Andreas Møller en plads i byrådet.
- Mangt og meget har jeg oplevet de seneste 40 år, men det her har jeg dog aldrig været udsat for, siger Kim Slott.
Foruden viceborgmesterposten og flere udvalgsposter har Andreas Møller også sikret sig plads i flere nævn og en enkelt kommission. Det har rystet flere fra valgforbundet.
Ventede forgæves
Valgforbundet bestående af de fem små partier blev præsenteret i slutningen af september på Odense Rådhus. Dengang var stemningen i top.
- Vi er klar til at tage ansvar, vi er klar til at kæmpe for vores mærkesager, og det er det, det her valgforbund understreger. Vi står stærkest nu med det her valgforbund, sagde Andreas Møller dengang.
Kim Slott og Christel Gall fra De Lokalnationale ventede begge forgæves efter valget på et opkald fra Andreas Møller. Selv om det dog ikke er noget, Nye Borgerlige-kandidaten er forpligtet til.
- Jeg troede, det var en aftale, vi havde mundtligt, at man gik ind og sagde, at selvfølgelig tildeler man sit eget tekniske valgforbund noget. Han har jo selv været stor fortaler for, at vi skulle støtte hinanden og bakke hinanden op, siger Christel Gall.
- Man skal ikke bare rage til sig. Det burde være sådan, at man afgav nogle af de poster, der ikke kræver, at man sidder i byrådet, siger Kim Slott.
Ikke noget at komme efter
Andreas Møller og partiets fynske kredsformand har ikke ønsket at stille op til interview. Det bliver begrundet med, at der var tale om et rent valgteknisk samarbejde – renset for politiske forpligtelser.
Og der er da heller ikke noget at komme efter. Nye Borgerlige har ikke pligt til at aflevere noget som helst, fortæller professor og valgforsker Ulrik Kjær.
- Bare fordi man har leveret stemmer til et andet partis mandat, betyder det ikke, at man derfor har krav på noget som helst, siger han.
- Vi skal også hele tiden tænke på, at vælgerne i det her tilfælde har gjort Nye Borgerlige til det største parti og de andre til de små. Det vil sige, at vælgerne sådan set har peget på, at det er Nye Borgerlige, der skal have lov til at bestemme.
Det vil ikke blive glemt
De små partier erkender da også, at løbet nu er kørt. Til gengæld er de en erfaring rigere, som vil blive husket om fire år.
- Juridisk set er de ikke bundet op på at lave en aftale med os, men der er noget, der hedder anstændighed, og der er noget, der hedder principper. Og hvis ikke man følger dem, så bliver det uden Kim Sloth, for jeg har 40 års erfaring, og så kommer man altså ikke med næste gang - i hvert fald ikke i det valgforbund, jeg skal være en del af, siger Nyt Odense-spidskandidaten.
- Jeg synes, det er fantastisk godt arbejde, det han har været i stand til at få til sig selv. Men jeg ville ønske, han havde givet et opkald, siger Christel Gall.
Liberal Alliance har som eneste parti fået to mindre, ulønnede poster, og det stiller de sig tilfredse med, oplyser spidskandidaten Gustav Aakerlund til TV 2 Fyn.
Liberaterne har ikke ønsket at blande sig i debatten.