Lars Høgh bisat i utraditionel kiste:
- Der ligger helt sikkert nogle tanker bag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tirsdag blev Lars Høgh bisat i Odense Domkirke i en utraditionel kiste.
Lars Høghs bisættelse tirsdag var på mange måder en speciel dag.
Mange odenseanere var mødt op til kirken, som var fyldt med fodboldstjerner, familie og venner til Lars Høgh.
Lars Høgh bisættes tirsdag: Familie og venner siger farvel
Tirsdag siger familie og bekendte et sidste farvel til OB-legenden Lars Høgh. TV 2 Fyn er til stede uden for kirken under bisættelsen, men respekterer familiens ønske om at ikke at sende live.
Fodboldlegenden Lars Høgh sov onsdag aften ind efter længere tids sygdom, og tirsdag bisættes han fra Odense Domkirke klokken 14.
Den store kirke på Klosterbakken forventes at blive fyldt af både venner og bekendte, der skal have ro til at sige et sidste farvel.
Pressen har ikke adgang inde i kirken, og familien frabeder sig alle former for livesending og live-blogs. Det ønske respekterer TV 2 Fyn naturligvis.
Familien appellerer desuden til, at der uden for kirken udvises det allerstørste hensyn til familien.
Høghens Mur overdænget af blomster
Siden Lars Høghs død har fynboer haft adgang til Høghens Mur på Odense Stadion, hvor flere hundrede allerede har været forbi med blomster og lys. Det forventes også, at den store domkirke fyldes til bisættelsen af målmanden, der nåede 817 kampe for OB.
I 2018 fik Lars Høgh konstateret livstruende bugspytkirtelkræft, og det var også kræften, der endte med at tage livet af ham.
Han blev 62 år.
Et andet specielt aspekt af dagen var kisten, Lars Høgh blev kørt væk i. Langt de fleste kister er nemlig malet hvide, men Lars Høghs kiste var sort.
Naya May er bededame i Roskilde og antropologisk specialist i dansk begravelseskultur. De sorte kister var ifølge hende helt almindelige i gamle dage, men i dag er hvid standard.
- Det sker ikke så tit, at folk bliver begravet i sorte kister. Det er en måde at repræsentere noget spektakulært på og skille sig ud på. Så der ligger helt sikkert nogle tanker bag, fortæller Naya May.
Hvorfor kisten i tirsdags var sort, kan Naya May ikke fortælle noget om. Men hun er ikke i tvivl om, at der ligger et motiv bag.
- Der plejer altid at ligge en historie bag de valg, folk træffer i forbindelse med dødsfald. Hvis man har været igennem et længere sygdomsforløb og har haft modet til at tage stilling, har folk ofte talt om, hvad de ønsker for begravelsen. Man kan sige, at der ligger en symbolværdi i at vælge en kiste, der er sort fremfor det almindelige, fortæller Naya May.
Tendenser for kister
Det kan man også mærke hos kistefabrikanten Fuglebjerg Kistefabrik. De har oplevet en kraftig stigning af malede kister og urner.
Vinkende OB-fans:
- Ha' en god tur, Høgh!
Både lokale og kendte var mødt op for at tage afsked med Lars Høgh.
Odense Domkirke vrimlede fra klokken 13 med familie, nære venner, fodboldkoryfæer og lokale odenseanere, der gerne ville vise den sidste respekt til den danske målmandslegende Lars Høgh.
Og da rustvognen rullede ud, begyndte flere OB-fans at vinke, mens en ældre herre råbte højt:
- Ha' en god tur, Høgh!
En gruppe af byens fodboldfans stod med et stort banner påtrykt ordene "Tak for lån, Tine". En gestus, der skulle vise familien og Lars Høghs kone, at de tænker på dem.
- Det er dem, der har det sværest nu. Vi andre er også dybt mærket af det, men det kan ikke sammenlignes, siger fodboldfanen Allan Nielsen.
For ham har det betydet alt, at Lars Høgh har dedikeret sin karriere til OB. Der kommer ikke nogen som ham igen, lyder det.
- Så det er en uvirkelig dag. Det er beviset på, at han ikke er her længere. Han er en, vi alle er vokset op med, så det er meget uvirkeligt, siger Allan Nielsen.
Klokken 14.41 blev der helt stille, da kirkeklokkerne ringede, og Allan Nielsen og mindst 300 personer så tavse til, da rustvognen kørte væk.
Altid glad
Selve kirken havde kun været forbeholdt familie og nære venner. En af dem, der er med inde, var Henrik 'Store' Larsen, der gennem et langt fodboldliv har været tæt på Lars Høgh.
- Det er en stor mand. Lars var et fantastisk menneske. Altid glad og i godt humør, siger han.
- Jeg har en masse minder med ham, også fra Færøerne, hvor han var med som målmandstræner. Han var en fantastisk fyr, og jeg tror, alle på Færøerne også kunne genkende det. Målmændene deroppe fik noget godt med i livet.
Lars Høgh afgik ved døden 8. december efter flere års kamp mod kræft i bugspytkirtlen. Han blev 62 år gammel.
Den tidligere landsholdsmålmand spillede 817 kampe for OB, han vandt tre danske mesterskaber og tre pokaltitler, og blev i alt noteret for otte landskampe for Danmark.
Seks dage før sin død blev Lars Høgh indlemmet i Fodboldens Hall of Fame, meddelte DBU 3. december.
Udover familie, lokale og OB-fans var der adskillige fodboldprofiler blandt gæsterne. Herunder:
Kasper Hjulmand, dansk landstræner
Poul Krebs, musiker
Michael Falch, musiker
Alexander Zorniger, tidligere Brøndby-træner
Poul Hansen, kommentator
Michael Schjønberg, tidligere landsholdsspiller
Peter Rahbek Juel, borgmester i Odense
Robert Skov, landsholdsspiller
Bo Henriksen, træner i FC Midtjylland
Jonas Lössl, landsholdsspiller
Frederik Rønnow, landsholdsspiller
Thomas Sørensen, tidligere landsholdsmålmand
Morten Wieghorst, assistenttræner for landsholdet
Peter Møller, fodbolddirektør i DBU
- For tre år siden solgte vi måske en farvet kiste hver tredje måned. Men nu sælger vi omkring 15 om ugen, fortæller Hanne Elsner, der er direktør Fuglebjerg Kistefabrik.
Fabrikken sælger cirka 380 kister om ugen.
- I dag kan man få mange forskellige kister, både økologiske og bæredygtige. Så ligesom med alle andre valg, signalerer man noget. Man viser omverden, at man har en bestemt holdning til de ting, man køber, fortæller Naya May.
Hos Tommerup Heilskov producerer man også mange kister. Og der er tendensen den samme.
- Jeg vil nok skyde på at under én procent af de kister, vi sælger, er sorte. Og det er selvom det er den mest hyppige farve efter hvid, fortæller Ulrich Nielsen, der er direktør i Tommerup Heilskov.
Ifølge ham kan der være flere grunde til at vælge en kiste med en utraditionel farve. Det kan både være på grund af et forhold til en speciel farve eller bare af æstetiske årsager.
Lars Høgh døde efter tre års bugspytkirtelkræft. Han blev 62 år.