Larmer som et jetfly:
- De skruer op når politiet er væk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fyns Politi sender nu civilklædte betjente ud til klager over høj musik.
- Lige så snart de ser enden af politibilen, så skruer de op igen.
Det er Ranja Bjerrings oplevelse af, hvad der foregår på de lune sommeraftener i Munke Mose i Odense.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Her er der i øjeblikket især i weekenderne samlet masser af unge mennesker, som hygger sig - og spiller musik med et lydniveau, som generer omgivelserne.
Alene I den forgange weekend modtog Fyns Politi 87 klager om "musik til ulempe", som det i politisprog hedder.
Men der bliver kun uddelt ganske få bøder og konfiskeret ganske få højtalere.
Ranja Bjerring bor tæt på begivenhederne og fortæller til TV 2/Fyn, at hun i høj grad har oplevet weekendens støjgener.
- Der var nogen stykker i aftes (lørdag aften, red.) og kunne se, at politiet kørte igennem indtil flere gange, men det virkede ikke som om det rigtig havde nogen indflydelse på de unge, fortæller Ranja Bjerring.
De unges trick er ifølge vagtchef ved Fyns Politi, Lars Thede, at de advarer hinanden, når politiet ankommer til Munke Mose.
Munke Mose er mest rolig, men ...
Ranja Bjerring fortæller, at det for det meste er dejligt roligt i området, men nogle dage brydes forbuddet om, at der ikke små spilles musik i Munke Mose mellem klokken syv om aftenen og klokken ti om formiddagen.
- Det er helt fint at folk hygger sig, griner og pjatter og man kan høre, at de har det hyggeligt, men de der soundbokse, de er ikke bare støj, det er mega høj støj. Og det er det, der generer os, siger Ranja Bjerring.
Selvforsynende huse: Ny bydel skal være klimaneutral
Foreningen Grobund vil forrest i klimakampen og lave 36 klimaneutrale huse i byen Brenderup øst for Middelfart.
I den lille by Brenderup øst for Middelfart vil en gruppe borgere gå forrest i klimakampen. De vil i hvert fald gerne selv have en ren, grøn samvittighed.
Det har fået dem til at stifte foreningen Grobund Brenderup. Den skal lave en 100 procent bæredygtig bydel i den lille landsby Brenderup.
I spidsen for gruppen er Jette Nielsen.
- Det er dét, klimaforskerner siger, at vi skal gøre for at få vores forbrug til at gå i nul, siger Jettie Nielsen.
Forsyner sig selv med vand, varme og strøm
Drømmen for foreningen er at bo i klima neutrale huse og være selvforsynende. Sådanne huse findes allerede og står på Brenderup Højskole.
Husene er ikke tilsluttet det konventionelle forbrugsnetværk og kaldes 'off-grid' huse.
- 'Off-grid' huse forsyner sig selv med vand, varme og strøm. Det recirkulerer affaldsstoffer, forklarer Jettie Nielsen.
Ved siden af huset er der et 'væksthus', som minder om et drivhus.
- Her vokser tomater og andre afgrøder ligesom i alle mulige andre væksthuse. Det her adskilder sig bare ved, at hele den ene side er et spildevandsbed. Tis, lort og opvaskevand bliver ledt herud, siger Jettie Nielsen.
Bedet filtrerer på den måde naturligt husets affaldsvand.
Byg selv
Kommunen har købt grunden på Bystævnevej 4 i Brenderup, som er tiltænkt at blive udstukket til projektet, og dermed lave en hel ny bydel udelukkende bestående af 'off-grid' huse.
Der skal efter planen opføres 36 'off-grid' huse. Grunden bliver til generalforsamlingen vist frem til de interesserede i projektet.
Blandt dem er Bjørn Gamborg, der som civilingeniør gerne vil prøve kræfter med at lave sit eget selvforsynende hus.
- Det her med at bygge selv på en bar mark, det kunne være helt fantastisk. Bygge langsomt med materialer jeg kan finde og alle de tekniske løsninger og udfordringer, der er i at gå 'off-grid', siger Bjørn Gamborg og fortsætter;
- For at udfordre os selv til at spare på strømmen og spare på vandet, så giver det totalt meget mening at skulle lave sin egen strøm og samle sit eget vand.
Bjørn Gamborgs kone Tine Gamborg vil gerne inspirere børn og unge.
- Jeg vil gerne være en forgangskvinde for både vores egne tre børn og for andre unge mennesker og vise, at det er en super dejlig måde at leve på, siger Tine Gamborg Bendstrup.
Ikke en Thylejr 2.0
I første omgang skal der dog laves en ny lokalplan for området, der ligger i en landzone. Først derefter kan man begynde at bygge på de små jordloder på mellem 200 og 400 kvadratmeter.
Det skal være billigt, så alle kan være med, fastslår Jettie Nielsen. Og hvis man tror, at der er tale om Thylejren version 2.0, så kan man godt tro om igen.
- Den har vi hørt mange gange. Så plejer jeg at sige, at de kan da bare komme og få en hash-kage. Men nu kender jeg de folk, der er med, og det er som befolkningen er. Det er alle mulige mennesker, siger Jettie Nielsen.
Ifølge TV 2/Fyns oplysninger kan de såkaldte soundbokse spille højt (op til 126 dB) som var det lyden fra en rockkoncert - eller det der svarer til lidt mindre end lyden fra et jetfly der letter.
Civile betjente
Fyns Politi forsøger nu, at bremse den høje musik i Munke Mose ved at lade civilklædte betjente være tilstede i området.
- En af vores civile betjente blev spurgt om ikke han kunne give en hånd og gemme en soundboks i et buskads. Den pågældende genkendte ikke betjenten som værende politimand, fortæller vagtchef ved Fyns Politi, Lars Thede.
Vagtchefen tilføjer, at den hændelse giver et billede af at de personer, der spiller højt musik, er klar over det reglement, som er gældende i Munke Mose.
Lars Thede erkender, at Fyns Politi ikke har haft succes med at sende uniformerede betjente afsted, når der blev klaget.
Samtidig kan stemningen godt være lidt knotten, når politiet dukker op i Munke Mose.
- Generelt når vi kommer til "musik til ulempe" i private beboelser, giver det ikke det samme udslag, siger Lars Thede.
Nattelivskoncern: Diskoteker bliver ikke omdannet til barer
Et af landets største driftsselskaber bag natklubber og diskoteker vil fortsat holde lukket i fase 4.
Det er "helt usandsynligt", at nattelivet vil blive omdannet til restauranter eller barer for at kunne holde åbent i genåbningens fase 4.
Sådan lyder det fra Lars Børsting, som er politisk chef i nattelivskoncernen Rekom, i en skriftlig kommentar.
- Det er helt usandsynligt, at vi kan omdanne natforretninger til aftenforretninger, som der gives mulighed for i den aftale, politikerne indgik i fredags.
- Vores venues (natklubber eller diskoteker, red.) er udviklet og dimensioneret til at fungere på nattelivets præmisser med stående og dansende gæster. Så alle vores natforretninger vil fortsat være lukket, siger han.
Rekom driver flere end 90 diskoteker og natklubber landet over, heriblandt syv barer og natklubber på Fyn.
Det drejer sig om Heidi's Bier Bar på Klosterplads i Svendborg. I Odense er det Rabalder Bar og Butchers i Overgade, Aya Club på Klingenberg, LA Tequila Bar i Vintapperstræde, The Australien Bar i Brandts Passage og Heidi's Bier Bar i Vestergade.
Kan omdannes inden for sundhedsfaglige retningslinjer
Folketingets partier blev fredag aften enige om at forlænge nedlukningen af nattelivet til og med 31. oktober.
Men nattelivet fik en lille håndsrækning.
- Vi vil give mulighed for, at natteliv vil omdannes til barer inden for sundhedsfaglige retningslinjer, så der kan være aktivitet der, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) fredag aften.
Natklubber, der ikke kan omdannes efter retningslinjerne, får således ikke lov til at åbne.
Behov for forlængelse af hjælpepakker
Lars Børsting fra Rekom understreger, at der er et stort behov for, at hjælpepakkerne til nattelivet forlænges, når det ikke er muligt for dem at åbne.
- Det er helt nødvendigt, at politikerne nu leverer på aftalens løfte om at forhandle bedre hjælpepakker på plads til de erhverv, som fortsat skal holde lukket.
- Erhverv som vores, der nu på sjette måned har store, faste omkostninger og hjemsendte medarbejdere på fuld løn, siger han.
Flest skal sidde ned
Også spillestederne havde håbet, at de ville få lov til at slå dørene op i genåbningens fase 4. Men sådan bliver det ikke.
Det kan dog blive muligt med en yderligere genåbning af spillestederne, hvis de overholder afstandskrav, og hvis publikum hovedsageligt sidder ned.
Men det kan ikke betale sig for spillestederne, lød det lørdag fra Esben Marchen, som er sekretariatschef i Dansk Live, interesseorganisation for spillesteder og festivaler.
Mange spillesteder vil derfor - som nattelivet - fortsat holde lukket i fase 4. Dansk Live opfordrer også politikerne til at yde mere økonomisk hjælp i de kommende måneder.