Ledige fandt selv job - men endte i løntilskud efter opringning fra jobcenter
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tre arbejdsløse malere fra Fyn fandt selv nyt arbejde. Men så kontaktede jobcentret i Odense deres nye chef og tilbød løntilskud - og nu er de igen arbejdsløse.
De fleste vil mene, at et jobcenter er til for at hjælpe ledige i arbejde. Men Malernes Fagforening i Odense er i tvivl om, om det er tilfældet for jobcentret i Odense.
Fagforeningen beder nu Odense Kommunes jobcenter om en forklaring på, hvorfor der i tre tilfælde er blevet tilbudt løntilskud til medlemmer, der ellers selv havde fundet et job til helt almindelige betingelser.
Det skriver Avisen.dk.
Malernes Fagforening er blevet gjort opmærksom på tre sager, hvor arbejdsløse malere selv har fundet et helt almindeligt arbejde. Jobcentret har efterfølgende kontaktet den nye arbejdsgiver for at gøre opmærksom på, at den nyansatte maler kunne ansættes med løntilskud i stedet for.
- Det virker som om, jobcentret forsøger at fastholde vores medlemmer i ledighed i stedet for at få dem i arbejde. Og det kan jo slet, slet ikke være meningen. Faktisk er det ret uhyrligt. Når man er ansat i job med løntilskud, står man jo stadig registreret som ledig og skal gå til møder og søge arbejde og optjener ikke timer til en eventuel periode på dagpenge, siger formanden i Malernes Fagforenings afdeling i Fyn-JyllandSyd, Anne-Mette Markussen, til Avisen.dk.
Jobcentret ringer arbejdsgiver op
Den ene af de tre sager, som der er tale om, stammer fra september forrige år, hvor en kvindelig maler selv fandt et arbejde efter at have været ledig i en periode.
Men ifølge maleren og fagforeningen blev denne ansættelse ændret til et løntilskud, og det har de klaget over til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Tesfaye om malersag fra jobcenter: Vanvittigt og absurd
Tre arbejdsløse malere fra Odense fandt selv ny fuldtidsbeskæftigelse. Men så kontaktede jobcentret i Odense deres nye chef og tilbød løntilskud - og nu er de igen arbejdsløse. Vanvittigt, mener Mattias Tesfaye.
'Den her historie er vanvittig.'
Sådan reagerer det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye på en historie om tre fynske malere, der selv fandt et helt almindeligt arbejde, hvorefter jobcentret efterfølgende kontaktede den nye arbejdsgiver for at gøre opmærksom på, at den nyansatte maler kunne ansættes med løntilskud i stedet for.
Det var Avisen.dk, der i lørdags kunne fortælle om de tre odenseanske malere.
- Hvad bilder de jobcenterfolk sig ind? De er kommunalt ansatte. De skal hjælpe borgerne. Men de opfører sig som om, de er sat i verden for at firmaerne skal slippe billigt, skriver Mattias Tesfaye på sin facebookside, hvor han i opslaget også understreger, at han har hørt den slags historier før.
Afventer kommunens svar
Malernes Fagforening i Odense har efterfølgende klaget over kommunens fremgangsmåde og beder nu Odense Kommunes jobcenter om en forklaring på, hvorfor der i tre tilfælde er blevet tilbudt løntilskud til medlemmer, der ellers selv havde fundet et job til helt almindelige betingelser.
Mattias Tesfaye vil ikke tage politiske initiativer, før Odense Kommune har svaret på klagen fra fagforeningen. Men til Avisen.dk kalder han det 'absurd', at en kommune holder de arbejdsløse fast i det kommunale system, i stedet for at hjælpe dem i job.
- Før jeg kom i Folketinget, arbejdede jeg for 3F. Der skete det af og til, at eksempelvis en mester fortalte mig en tilsvarende historie. Det er både vanvittigt og absurd, den slags finder sted. Jobcentrene skal jo ikke fastholde de arbejdsløse i systemet, og det gør de, hvis de medvirker til at et ordinært job bliver til et job med løntilskud, siger Mattias Tesfaye til Avisen.dk.
Jobcentret ringer arbejdsgiver op
Den ene af de tre sager, som der er tale om, stammer fra september forrige år, hvor en kvindelig maler selv fandt et arbejde efter at have været ledig i en periode.
Men ifølge maleren og fagforeningen blev denne ansættelse ændret til et løntilskud, og det har de klaget over til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
De to andre sager, som fagforeningen er bekendt med, er episoder fra i år. Den ene er en kvindelig maler, mens den anden er en mandlig maler, der besluttede sig for at skifte branche under sin ledighed. Han kommer i virksomhedspraktik, men får hurtigt overbevist arbejdsgiver om, at han skal ansættes.
Ifølge Avisen.dk blev arbejdsgiveren også her kontaktet af jobcenteret, og den mandlige maler blev i stedet ansat med løntilskud.
De to andre sager, som fagforeningen er bekendt med, er episoder fra i år. Den ene er en kvindelig maler, mens den anden er en mandlig maler, der besluttede sig for at skifte branche under sin ledighed. Han kommer i virksomhedspraktik, men får hurtigt overbevist arbejdsgiver om, at han skal ansættes. Ifølge Avisen.dks oplysninger blev også her arbejdsgiveren kontaktet af det fynske jobcenter, og den mandlige maler blev i stedet ansat med løntilskud.
- Det er mærkeligt
Direktøren for Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialforvaltning, René Junker, vil undersøge sagerne:
- Umiddelbart lyder det jo mærkeligt. Og som det beskrives forstår jeg godt, de involverede er forundrede over det, de har oplevet, siger han.
- Når en ledig får et ordinært job, er han eller hun jo ude af vores system. Længere er den ikke, siger René Junker til Avisen.dk uden at have et bud på, hvad der er gået galt.
Manglen på fynsk arbejdskraft spidser til
De fynske virksomheder begynder for alvor at mangle arbejdskraft. En ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, viser for eksempel, at der kun er fire ledige blikkenslagere på Fyn.
Ifølge DA bliver det stadig sværere for de fynske virksomheder at finde kvalificeret arbejdskraft. For eksempel er der lige nu kun fire ledige blikkenslagere tilbage.
Også andre fag er klemt i bund. Der er kun fem ledige kranførere på Fyn, to glarmestre og 14 murere.
Det gør det svært for de fynske virksomheder at skaffe kvalificerede medarbejdere.
For selvom der på landsplan for eksempel er 23 ledige blikkenslagere, er det ikke nemt at trække folk fra Nordjylland eller København til Fyn.
DA' s analyse bygger på en database hos beskæftigelsesministeriet, der indeholder CV'er fra ledige med mere end 12 ugers ledighed.
De har i samarbejde med deres jobcenter og a-kasse angivet deres kompetencer og jobønsker i et CV inden for 900 stillingsbetegnelser.
Databasen viser, at selvom der er 81.339 personer i arbejdskraftreserven, så er der en lang række stillinger, hvor der er meget få ledige tilbage i Danmark.
For mere end hver anden stillingsbetegnelse gælder det, at der står færre end 20 ledige danskere klar til at tage et job. Til hver femte stillingsbetegnelse står der færre end tre ledige klar, hvilket vil sige, at der altså er 173 stillingsbetegnelser, hvor der praktisk talt ikke er flere ledige tilbage i hele Danmark.
Det drejer sig især om højt specialiserede job som kranmekanikere, gasteknikere, slagtermestre, stukkatører, tarmrensere og botanikere.
Men det gælder også mere almindelige fag.
Der er ikke en eneste kommune i Danmark, der har flere end fem ledige blikkenslagere eller glarmestre, og der er kun én kommune, Aalborg, hvor der er flere end fem ledige kranførere.
Samtidig er der kun 11 kommuner med flere end fem ledige elektrikere, fem kommuner med flere end fem ledige murere, fem kommuner med flere end fem ledige klejnsmede, og 13 kommuner med flere end fem ledige tømrere.