Madspild: Udsatte familier får gratis mad i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Et nyt projekt skal hjælpe trængende familier med at få mere mad på bordet - og samtidig undgå madspild for milliarder.
I Danmark smides hvert år 700.000 ton mad ud til en værdi af 13,5 milliarder kroner. Mad og penge, som kunne have været brugt på udsatte og trængende familier.
Derfor startede Dansk Folkehjælp fredag eftermiddag et nyt projekt i sin lokalafdeling i Odense. Projektet Madoverskud skal hjælpe familier og undgå madspild.
- Her i Odense vil vi oprette et uddelingssted, hvor vi indsamler og uddeler mad til 50 udsatte familier i Odense og omegn, siger projektleder Rasmus Dam West Knudsen.
Mad for 700 kroner
Sammen med en række aktører vil Dansk Folkehjælp hver uge uddele op imod 1.000 kilo overskudsmad og dagligvarer til 50 tilmeldte familier, som til daglig ellers må klare sig for ned til 50 kroner om dagen til mad.
Hver familie får uddelt to indkøbsposer med mad til en værdi af op imod 700 kroner.
- Gode, reelle varer, som af en eller anden grund ikke har kunnet komme ud i butikkerne, siger Rasmus Dam West Knudsen.
Danmarks største indsats mod madspild
Ambitionerne for projektet er høje. Det skal blive Danmarks største indsats mod madspild. De udsatte familier består typisk af enlige forsørgere på overførselsindkomst.
- Vi er særligt glade for initiativet, fordi vi på denne måde kan hjælpe rigtig mange fattige familier med overskudsmad, som ellers havde udsigt til at blive destrueret uden gavn for nogen, siger Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.
Maden, der bliver delt ud, kommer flere steder fra. Meget mad bliver smidt ud, når sidste udløbsdato nærmer sig, eller hvis emballagen går i stykker. Op mod 25 procent af madspildet sker, inden maden når ud til forbrugerne.
Hvis pilotprojektet i Odense bliver en succes, er planen, at det skal rulles ud til hele landet. I Odense kører det som udgangspunkt til oktober.