17. nov. 2021 kl. 13:16
Fotograf: TV 2 Fyn Redigering: Maja Kærhus Jørgensen

Fordelingen af rådmandsposterne i Odense er tæt på at være helt på plads. Borgmesteren kalder udgifterne til de nye forvaltninger en investering i klima og sundhed.


Efter langvarige natlige forhandlinger er fordelingen af de nu syv forvaltninger i Odense tæt på at være helt på plads.

Det bekræfter Peter Rahbæk Juel (S).

- Vi ved, at Christoffer Lilleholt har valgt, at han gerne vil være rådmand for beskæftigelses- og socialområdet. Og så er der tre rådmandsposter, som vi ikke er færdige med at forhandle om, hvordan vi får besat. Det håber jeg, vi kan finde ud af inden alt for længe.

Læs også: Venstre står udenfor i Odense:
  • Vi ønsker ikke at være lakajer for en rød borgmester
Gå tilbage Del
17. nov. 2021 kl. 11:15

Venstre står udenfor i Odense:
  • Vi ønsker ikke at være lakajer for en rød borgmester

Fotograf: Rasmus Rask Redigering: August Sandberg

Som det eneste parti i det nysammensatte byråd i Odense står Venstre uden for konstitueringen. Samtidig mister partiet den indflydelsesrige by- og kulturrådmandspost. Christoffer Lilleholt kalder valget ”en fantastisk dag for Venstre”.


Efter lange forhandlinger på rådhuset i Odense kom der tidligt onsdag morgen hvid røg, og en konstitueringsaftale faldt på plads.

Venstre står som det eneste parti uden for aftalen, der blandt andet indeholder oprettelsen af to nye forvaltninger; en sundhedsforvaltning og miljøforvaltning.

“Vi kan ikke stå på mål for en socialdemokratisk borgmester, for det er vi ikke gået til valg på”

— Christoffer Lilleholt

Selv om Venstre fik 2.182 færre stemmer end for fire år siden og går 1,4 procentpoint tilbage, bevarer partiet sine seks mandater i byrådet.

- Det er en helt fantastisk dag for Venstre. Vi holder vores mandater, og vi var spået til at gå massivt tilbage i Odense og miste rigtig mange mandater.

- I løbet af sådan en valgnat kan der opstå mange mærkelige konstellationer, og vi har set, hvordan man i andre kommuner laver halve borgmesterposter. I Odense har man så valgt at oprette ekstra rådmandsposter og dermed ekstra administrativt ansatte, flere direktører og flere kommunikationsansatte for at skabe mulighed for at indgå en aftale. Det, synes vi, er ærgerligt.

- Venstre er gået til valg på en ny borgmester, Venstre er gået til valg på en venstreborgmester, der skaber flere muligheder og mindre letbane og flere jobs i Odense, og det mener vi stadig. Vi kan ikke stå på mål for en socialdemokratisk borgmester, for det er vi ikke gået til valg på. Og derfor kan vi ikke som et seriøst, borgerligt parti, der står i opposition, acceptere en socialdemokratisk borgmester. Det kan vi ikke bakke op om, siger Christoffer Lilleholt.

Vil ikke bakke op om Rahbæk

Han fortæller, at Venstre i løbet af natten har deltaget i forhandlingerne, men at de godt kunne se, at de ikke kunne lade sig gøre at lave en borgerlig konstellation, og derfor valgte de at stå udenfor.

- Vi ønsker ikke at være lakajer og støtte op om en rød borgmester. Det er på ingen måde det mandat, vi har. Og jeg vil gerne kunne se vælgerne i øjnene, og jeg vil gerne kunne se mig selv i øjnene og være tilfreds med, hvordan jeg har ageret i konstitueringen. Og der må jeg konstatere, at det at bakke op om en rød borgmester, det kan vi ikke stå på mål for, siger Christoffer Lilleholt.

Venstrelederen understreger, at han accepterer vælgernes afgørelse og det faktum, at et flertal har peget på Peter Rahbæk Juel som borgmester i Odense i de kommende fire år.

- Men vi respekterer i høj grad også de vælgere, der har stemt på Venstre, og som ønsker en anden borgmester. Og derfor bakker vi ikke op om det. vi har ved tidligere valg kunnet indgå brede, borgerlige konstitueringer, men nu vælger flere borgerlige partier at støtte op om en rød borgmester, og det kan vi ikke se os selv i, siger Christoffer Lilleholt.

Mister vigtig rådmandspost

Venstre står som det eneste parti i byrådet i Odense uden for den konstitueringsaftale, der blev indgået natten til onsdag. 

Og selv om Venstre altså mister by- og kulturrådmandsposten og står ganske alene med sine seks mandater, mener Lilleholt, at det er en stor fordel for partiet.

“Vi glæder os til at hjælpe de mange tusind ledige, der er i den her by”

— Christoffer Lilleholt

- Det stiller os fantastisk godt, for det stiller os som det eneste oppositionsparti til borgmesteren og det eneste parti, der ønsker en anden borgmester. Vi kommer til at kæmpe de næste fire år for at ændre det valg, der er sket her.

Er det tilfredsstillende, at I mister den indflydelsesrige by- og kulturrådmandspost, som du har haft hidtil? Er det med til at varetage de mange venstrevælgeres interesser?

- Det er det i den grad, for vi har også fået et stærkt, stærkt mandat med seks mandater, der jo også kan varetage interesse på mange andre områder. Nu kommer vi til at gøre det på Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, og det er jo Venstres kerne at gå til valg på at skabe flere arbejdspladser i den her by. Det er virkelig vigtigt for Venstre, at flere kommer i job, og det kommer vi til at gøre herigennem, og det er jo et af Venstres kerneområder, siger Christoffer Lilleholt og fortsætter:

- Vi glæder os til at hjælpe de mange tusind ledige, der er i den her by med at komme ud til de mange tusind virksomheder, der er i den her by.

Er der splid mellem jer og Konservative nu?

- Nej, det er der bestemt ikke. Men Konservative har valgt en anden vej. De har valgt at bakke op om en rød borgmester, og det er en anden vej, end Venstre har. Vi vil gerne kunne se os selv i øjnene i forhold til de vælgere, der har stemt på os, for de har stemt på et systemskifte og ikke, at vi skulle bakke op om en rød borgmester, siger Christoffer Lilleholt.

Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:

Valgresultat: Kommunalvalg den 16. november 2021

- Men helt sikkert er det, at det er en fra Konservative, en fra Socialdemokratiet og en fra SF, der skal besætte de sidste tre rådmandsposter.

Den genvalgte borgmester understreger, at han regner med, at alle forhandlinger om rådmandsposterne falder på plads i løbet af onsdagen.

- Der bliver snakket på kryds og tværs, men min forventning er, at inden alt for længe ved vi det, siger Peter Rahbæk Juel.

Her er lederne af de syv forvaltninger i Odense

Borgmesterforvaltningen: Peter Rahbæk Juel, Socialdemokratiet


By- og Kulturforvaltningen: Søren Windell, Konservative


Ældre- og Handicapforvaltningen: Brian Dybro, SF


Beskæftigelses- og Socialforvaltningen: Christoffer Lilleholt, Venstre


Børn- og Ungeforvaltningen: Susanne Crawley, Radikale


Sundhedsforvaltning: Tommy Hummelmose, Konservative


Miljøforvaltning: unavngiven socialdemokrat

Nye forvaltninger

Som en del af konstitueringsaftalen oprettes to nye forvaltninger i Odense; en sundhedsforvaltning og en miljøforvaltning. Ideen om at kigge på organiseringen af de to områder er ikke ny, siger borgmesteren.

- I vores klimaaftale har vi erkendelse af, at det er et stort, bredt og komplekst område, og derfor har vi bedt den kommunale forvaltning om at gennemtjekke vores organisering, fordi vi kunne se, vi kunne blive nødt til at ændre på den.

- Det samme på sundhedsområdet. I vores budget har vi skrevet ind, at vi skal kigge på sundhedsområdet, hvor vi står over for nogle opgaver, vi ikke helt synes, vi er organiseret i med vores nuværende form. Så ideen er ikke ny, men farten og tempoet i det kom jo selvfølgelig i kraft af, at der var en god politisk vilje til at gøre det færdigt.

Hvad håber du, at det her kommer til at betyde for de to områder i Odense?

- Ambitionener helt klart, at ved at vi ruster op både politisk og organisatorisk, så kan vi hurtigere og mere sikkert nå vores ambition om at blive klimaneutrale allerede i 2030. 

Læs også: Overblik: Sådan gik kommunalvalget i 2021 på Fyn
Gå tilbage Del
16. nov. 2021 kl. 23:47
Opdateret: 24. nov. 2021 kl. 11:38
Fyn

Overblik: Sådan gik kommunalvalget i 2021 på Fyn

Ritzau Scanpix-collage

Hvem er blevet borgmester? Er der rødt eller blåt flertal i din kommune? Og hvad med regionen? Få et overblik over valgresultaterne, der løbende tikker ind, i takt med at stemmerne bliver talt op.


De sidste krydser ved kommunalvalget og regionsvalget 2021 er sat, valgstederne er lukket, og optællingen af stemmerne er gået i gang.

Nu skal magten fordeles i de ti fynske kommuner og Region Syddanmark, og hen over de næste timer, dage og uger får vi svar på, hvem der skal være borgmestre, og hvem der bliver valgt ind i de enkelte kommuner og regionsrådet.

Det store overblik

Fyn har fortsat ti mænd som borgmestre. Ni af de ti fynske borgmestre er blevet genvalgt. Socialdemokratiet holder fast i borgmesterposten på Ærø, hvor Peter Hansted (S) dog er ny mand på posten.


Dansk Folkeparti mister 17 byrådspladser på Fyn. Nye Borgerlige har til gengæld fået én plads i fire fynske byråd. 


Fyns klart to største partier - Socialdemokratiet og Venstre - går begge to mandater tilbage samlet set på Fyn, mens Konservative sikrer sig 13 nye pladser. 


Venstre strammer grebet om magten i Region Syddanmark med regionsrådsmand Stephanie Lose i spidsen. 


Herunder er samlet nogle af de vigtigste spørgsmål i kommunerne og regionen. 

Svarene vil løbende blive opdateret, når valgresultaterne bliver offentliggjort, og konstitueringerne falder på plads. 

Odense Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Odense)

Hvem skal være borgmester?

Peter Rahbæk Juel (S) fortsætter som borgmester. 

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i byrådet?

Socialdemokratiet (10), Konservative (6), Venstre (6), SF (2), Radikale Venstre (2), Enhedslisten (2), Nye Borgerlige (1). 

Hvordan klarer Venstre og Konservative sig i forhold til hinanden?

Begge partier får seks mandater. Konservative fik 18,5 procent af stemmerne, mens Venstre fik 18,0 procent. Dermed er Konservative teknisk set større end Venstre. 

Kommer Johnny Killerup eller andre fra de små partier og lokallister i byrådet?

Nej, hverken Liberaterne eller nogen af de andre lokallister fik en plads i byrådet. Heller ikke Dansk Folkeparti har en plads i Danmarks tredjestørste by. 

Konstituering: Socialdemokratiet, Konservative, SF, Nye Borgerlige og Radikale Venstre. Venstre var til at starte med det eneste parti, som ikke var en del af konstitueringen, men i dagene efter forlod Enhedslisten aftalen. 

Hvordan fordeler posterne sig?

Susanne Crawley (RV) fortsætter som børn- og ungerådmand, Søren Windell (K) bliver ny by- og kulturrådmand, Christoffer Lilleholt (V) bliver ny social- og beskæftigelsesrådmand, Brian Dybro (SF) bliver ny ældre- og handicaprådmand. Der oprettes to nye rådmandsposter: Tommy Hummelmose (K) bliver sundhedsrådmand, mens Tim Vermund (S) bliver klima- og miljørådmand.

Svendborg Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Svendborg)

Hvem skal være borgmester?

Bo Hansen (S) fortsætter som borgmester. 

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i byrådet?

Socialdemokratiet (11), Venstre (7), Enhedslisten (3), Konservative (3), SF (2), Radikale Venstre (2), Dansk Folkeparti (1)

Kommer Den Lunefulde Liste eller andre lokallister ind i byrådet?

Nej, ingen af dem kommer ind. 

Venstre, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har sagt nej til store vindmøller på Sydfyn. Hvor mange mandater har de tilsammen?

De har ti mandater til sammen, og det er ikke nok til et flertal. 

Konstituering: Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale Venstre. Venstre er ikke med i konstitueringen.

Hvordan fordeler posterne sig?

Dorthe Ullemose (DF) bliver beskæftigelsesformand, Enhedslisten får en teknik- og miljøformand, Socialdemokratiet får en sundhedsformand, Konservative får en børn- og ungeformand. 

Faaborg-Midtfyn Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Faaborg-Midtfyn Kommune)

Hvem skal være borgmester?

Hans Stavnsager (S). 

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i kommunalbestyrelsen?

Socialdemokratiet (10), Venstre (5), Konservative (3), Dansk Folkeparti (2), SF (2), Radikale Venstre (1), Lokallisten (1), Enhedslisten (1). 

Hvordan klarer højrefløjspartierne Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige sig?

Dansk Folkeparti får to mandater, mens Nye Borgerlige ikke kommer ind i kommunalbestyrelsen.

Konstituering: En bred konstituering med alle partier.

Assens Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Assens)

Hvem skal være borgmester?

Søren Steen Andersen (V) får fire år mere. 

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i byrådet?

Venstre (13), Socialdemokratiet (8), Konservative (3), SF (2), Dansk Folkeparti (1), Nye Borgerlige (1), Enhedslisten (1). 

Hvordan klarer højrefløjspartierne Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige sig?

Begge partier får én plads i byrådet.

Hvordan fordeler antallet af personlige stemmer sig mellem Søren Steen Andersen (V), Poul-Erik Svendsen (S) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)?

Søren Steen Andersen (V) fik flest med 4.000 personlige stemmer - næsten fire gange så mange som Poul-Erik Svendsen (S), der fik 1.025. Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) fik 429 stemmer.  

Konstituering: Venstre, Konservative, SF og Socialdemokratiet

Hvordan fordeler posterne sig?

Poul-Erik Svendsen (S) står i spidsen for Social- og Ældreudvalget, Venstre står i spidsen for Miljø-, Teknik- og Planudvalget samt Beskæftigelses-, Erhverv og Turismeudvalget, SF står i spidsen for Uddannelses-, Børn- og Familieudvalget, mens Søren Thomsen (K) står i spidsen for Kultur-, Fritids-, og Medborgerskabsudvalget.

Middelfart Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Middelfart)

Hvem skal være borgmester?

Johannes Lundsfryd (S) får fire år mere. 

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i byrådet?

Socialdemokratiet (11), Venstre (7), Konservative (2), SF (2), Dansk Folkeparti (1), Enhedslisten (1), Nye Borgerlige (1)

Hvor mange af de små partier og lokallister får plads i byrådet?

Ingen. Tværpolitisk Anstændighed kommer ikke ind trods 3,3 procent af stemmerne.

Kommer den 92-årige debutant Peter Tscherning-Møller (K) i byrådet?

Nej, Konservative fik to mandater, og de gik til Morten Weiss-Pedersen og Christian Lynggaard Pedersen. Peter Tscherning-Møller, som fik 131 stemmer, kom lige akkurat ikke ind, da han blev nummer tre i Konservative i Middelfart. 

Konstituering: Bred aftale med alle partier.

Nyborg Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Nyborg)

Hvem skal være borgmester?

Borgmester Kenneth Muhs (V) får fire år mere. 

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i byrådet?

Venstre (14), Socialdemokratiet (8), SF (2), Konservative (1)

Beholder Venstre sit absolutte flertal i byrådet?

Ja.

Hvordan går det de mindre partier og lokallister?

Ingen af dem kommer ind i byrådet. 

Konstituering: En bred konstituering blandt alle fire partier. 

Hvordan fordeles de vigtigste poster?

Viceborgmesterposten går til Konservative, mens Socialdemokratiet får 2. viceborgmesterposten.

Nordfyns Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Nordfyn)

Hvem skal være borgmester?

Morten Andersen (V) får fire år mere.

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i kommunalbestyrelsen?

Venstre (12), Socialdemokratiet (7), Konservative (2), SF (2), Dansk Folkeparti (1), Radikale Venstre (1). 

Hvordan klarer Radikale Venstre sig, og hvilken indflydelse har det på valgresultatet?

Radikale Venstre får ét mandat. Det er stadig uvist, hvilken betydning mandater får denne gang. 

Beholder Venstre sit absolutte flertal i kommunalbestyrelsen?

Nej, Venstre mister ét mandat og har ikke længere absolut flertal i kommunalbestyrelsen. Venstre har dog stadig flertal med de borgerlige partier. 

Konstituering: Bred aftale med alle partier.

Kerteminde Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Kerteminde)

Hvem skal være borgmester?

Kasper Ejsing (S) får fire år mere og bliver den første borgmester, der får genvalg i kommunen.

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i byrådet?

Socialdemokratiet (10), Konservative (9), Venstre (2), SF (1), Dansk Folkeparti (1), Enhedslisten (1), Nye Borgerlige (1).

Kerteminde er blevet kaldt det fynske Balkan. Trækker konstitueringsforhandlingerne ud ligesom i 2017?

Nej, det gik overraskende hurtigt denne gang. Kerteminde var en af de hurtigste fynske kommuner til at konstituere sig efter valget. Og så alligevel ikke. Der er sået tvivl om støtte fra Dansk Folkeparti, men som det er nu, er Kasper Ejsing fortsat borgmester.    

Konstituering: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre

Langeland Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Langeland)

Hvem skal være borgmester?

Tonni Hansen (SF) fortsætter som borgmester.

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i kommunalbestyrelsen?

SF (6), Venstre (5), Socialdemokratiet (2), Konservative (1), Radikale Venstre (1).

Langeland har forholdsmæssigt flest mandlige kandidater på Fyn. Hvor mange mænd får plads i kommunalbestyrelsen?

10 ud af de 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen er mænd. Det svarer til to tredjedele.

Konstituering: Bred aftale med samtlige partier.

Ærø Kommune

(Live: Få seneste nyt fra Ærø)

Hvem skal være borgmester?

Peter Hansted (S). 

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i kommunalbestyrelsen?

Socialdemokratiet (4), ÆrøPlus (3), Konservative (3), Venstre (1), Ærøs Fremtid (1), Ærø i Centrum (1), SF (1) og Dansk Folkeparti (1). 

Ærø har forholdsmæssigt flest kvindelige kandidater på Fyn. Hvor mange kvinder får plads i kommunalbestyrelsen?

3 ud af de 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen er kvinder. Det svarer til en femtedel. 

Konstituering: En bred konstituering.

Region Syddanmark

(Live: Få seneste nyt om regionsvalget)

Hvem skal være regionsrådsformand?

Stephanie Lose fortsætter.

Hvordan er mandaterne blevet fordelt i regionsrådet?

Venstre (17), Socialdemokratiet (12), Konservative (3), SF (2), Nye Borgerlige (2), Enhedslisten (2), Radikale Venstre (2), Dansk Folkeparti (1). 

Hvem har flertal?

Venstre har flertal og har fremgang på 6,8 procentpoint. Dermed får Venstre tre yderligere pladser i regionsrådet. 

Konstituering: Venstre står i spidsen for en konstituering med samtlige partier. 

Du kan få meget mere nyt om valget på tv2fyn.dk

- Det samme på sundhedsområdet, hvor det betyder, at vi kan øge sundheden blandt odenseanerne og samtidig komme til at stå stærkere organiseret på et område, som vi ved bliver presset rigtig meget af, at der kommer flere ud fra hospitalerne tidligt. Så der er også en økonomisk gevinst i det for kommunen, hvis flere borgere kan profitere bedre af vores sundhedsindsats, siger Peter Rahbæk Juel.

Nye forvaltninger giver nye udgifter

De to forvaltninger kommer med al sandsynlighed til at føre til nye ansættelser og dermed yderligere lønudgifter for Odense Kommune.

Den beslutning kritiserer Christoffer Lilleholt og Venstre, der som det eneste parti står uden for konstitueringsaftalen og altså dermed også aftalen om de nye forvaltninger. 

“Det er vist den klassiske bekymring fra Venstre om blandt andet alt”

— Peter Rahbæk Juel

- I løbet af sådan en valgnat kan der opstå mange mærkelige konstellationer, og vi har set, hvordan man i andre kommuner laver halve borgmesterposter. I Odense har man så valgt at oprette ekstra rådmandsposter og dermed ekstra administrativt ansatte, flere direktører og flere kommunikationsansatte for at skabe mulighed for at indgå en aftale. Det, synes vi, er ærgerligt, siger Christoffer Lilleholt.

Peter Rahbæk Juel ser modsat de to nye forvaltninger som en investering i at nå de målsætninger, der er sat op på både sundheds, klima- og miljøområdet.

- Det er en investering, der vil betale sig selv tilbage igen. Og så står vi med nogle store opgaver på området. Venstre har også været med til at bestille en gennemgang af organiseringen på både klima- og sundhedsområdet, så det er jo ikke nye problemstillinger, vi tager fat på i vores organisation, siger den socialdemokratiske borgmester. 

Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt detaljerede beregninger på, hvad det vil koste at oprette de to nye forvaltninger. Det skyldes blandt andet, at der ifølge Peter Rahbæk Juel endnu ikke er taget stilling til, hvad det præcist er af områder, der skal rykke med ind i de nye forvaltninger.

Men han anerkender, at der følger ekstra udgifter med oprettelsen. 

- Men der vil selvfølgelig komme nogle udgifter til et setup omkring rådmænd og direktører og udvalg i de nye forvaltninger, siger Peter Rahbæk Juel.

Læs også: Crawley og Radikale får nøglerolle i Odense: - Jeg er både træt og glad
Gå tilbage Del
17. nov. 2021 kl. 10:04

Crawley og Radikale får nøglerolle i Odense: - Jeg er både træt og glad

Fotograf: TV 2 Fyn Redigering: August Sandberg

Den radikale børn- og ungerådmand ser ud til at kunne fortsætte i jobbet i de kommende fire år.


Først tidligt onsdag morgen er der faldet en konstitueringsaftale på plads i Odense.

Aftalen er baseret på mandaterne fra Socialdemokratiet, SF, De Konservative, Radikale Venstre, Enhedslisten og Nye Borgerlige. Dermed står kun Venstre altså uden for aftalen.

- Det er lidt usædvanlige forhandlinger, der er mundet ud i lidt særlige ting, nemlig en meget bred konstituering, som vi har lavet fra den ene ende af byrådet til den anden, siger Susanne Crawley til TV 2 Fyn tidligt onsdag morgen.

- Og så har vi besluttet at arbejde på at lave en ny organisering af Odense Kommune, hvor vi laver to nye forvaltninger. En for sundhed, som skal gribe alle de sundhedsudfordringer, som vi er ret sikre på kommer, når Nyt OUH åbner, lukkede sengepladser og en sundhedsreform. Og en anden reform, som skal gribe klimadagsordenen, som jo er sindssygt vigtig for os alle sammen, siger Susanne Crawley.

En sundhedsforvaltning har under valgkampen været fremført som et radikalt ønske, og derfor var Susanne Crawley godt tilfreds med, at nattens forhandlinger mundede ud i etableringen af netop det.

Tidligere i valgkampen sagde Susanne Crawley, at hun som rådkvinde og overlæge følte sig nødsaget til at sige, at Odense Kommune næppe har bygningerne, medarbejderne eller organiseringen til at gribe de kommende sundhedsudfordringer. 

- En sundhedsforvaltning kunne i hvert fald være noget af svaret, skriver Susanne Crawley i denne "Min Mening".

Fortsætter som rådmand

Den radikale leder fortæller videre, at partiet har forhandlet sig frem til at få posten som børn- og ungerådmand, som Susanne Crawley også har haft i de seneste fire år.

- Det var også vores største prioritet, som vi også er lykkedes med. Så jeg er først og fremmest træt, men jeg er også rigtig glad, siger Crawley.

Hun føler, at nattens forhandlinger for alle partier i konstitueringen – altså alle partier minus Venstre - har givet en god start på den kommende periode.

- Vi var meget uenige, og der var store knaster, så det tog meget lang tid. Men der var egentlig en rigtig god stemning, som jeg tror kan være ret vigtig at bygge videre på, siger Susanne Crawley.

Live: Klik her og følg valget i Odense kommune.

Parti Mandater + /-
Socialdemokratiet 10 -3
Det Konservative Folkeparti 6 +3
Venstre 6 0
SF 2 +1
Radikale Venstre 2 +1
Enhedslisten 2 0
Nye Borgerlige 1 +1
Dansk Folkeparti 0 -2
Liberaterne 0 0
Liberal Alliance 0 0
Veganerpartiet 0 0
Kristendemokraterne 0 0
Alternativet 0 -1
Et Bedre Odense 0 0
Frihedslisten 0 0
De LokalNationale 0 0
Lokallisten Nyt Odense 0 0
Andre Partier 0 0

Han vurderer, at de samlede udgifter vil være af en størrelse, som Odense Kommune godt han håndtere inden for den samlede økonomi på 12 milliarder i kommunen, og derfor har de ikke på forhånd foretaget detaljerede beregninger af udgifterne.

- Langt, langt de fleste medarbejdere og indsatser vil blive flyttet fra andre forvaltningsområder, så det vil være yderst begrænset.

Men kan du forstå, at der er nogen, der kan blive bekymret, hvis der ikke er lagt en ramme forud for at det her bliver meldt ud?

- Det er vist den klassiske bekymring fra Venstre om blandt andet alt.

- Jeg ærgrer mig over, at de ikke havde mod til at være med i en bred konstituering som det eneste parti i byrådet, og jeg synes måske det er lidt ærgerligt, hvis de begynder at skamskyde et godt projekt, fordi de ikke havde modet til at være med, siger Peter Rahbæk Juel.

Rådmænd fra 1. januar

De to nye forvaltninger med nye rådmænd og helt nye organisationer skal stå klar til at gå i drift allerede fra 1. januar. Det kan dog godt lade sig gøre, mener borgmesteren.

- Vi vedtager en ny styrelsesvedtægt, som i første omgang skal gælde for de to nye udvalg, klima- og miljøudvalget og sundhedsudvalget, om i samarbejde med økonomiudvalget skal forberede en blivende udvalgsstruktur, som så skal endeligt vedtages senest 1. juli 2022, hvor vi så har en endelig styrelsesvedtægt på plads, forklarer Peter Rahbæk Juel.

Kun udnævnelsen af den kommende socialdemokratiske klima- og miljørådmand mangler fortsat, ellers er der altså nu sat navn på de øvrige ledere af de nu i alt syv forvaltninger i Odense Kommune.

Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:

Valgresultat: Kommunalvalg den 16. november 2021

For 0 minutter siden
Tophistorie
Tim Kyhn

Den ældre mand, der blev glemt efter sin død midt i december, havde en særlig plads i hjemmeplejernes hjerter.


Det fremgår tydeligt i den orientering, som sundheds- og ældrechef i Nyborg Kommune, Solveig Christiansen, har sendt til sine medarbejdere. En orientering, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.


Derfor er det også et meget berørt personale, der står tilbage. Manden blev fundet af en aftenvagt, der en måned efter hans død opdagede, at et vindue til hans lejlighed stod åbent.


Inde i sengen lå den ældre mand.


Samlede sammen til ny elkedel

Den afdøde mand havde ikke meget familie - kun en datter, han ikke havde kontakt til. Til gengæld var han ganske vellidt blandt det plejepersonale, der hyppigt kom i hans hjem dagligt.

Læs også: Glemte død mand i en måned - sådan kunne det ske
Gå tilbage Del
For 2 timer siden

Glemte død mand i en måned - sådan kunne det ske

Frederik Kjøler Kibsgaard

I næsten en måned ligger en ældre mand død i sin bolig i Nyborg, selvom hjemmeplejen ved, at han er afgået ved døden midt i december.


Først da en aftenvagt tilfældigvis kommer forbi og ser et åbent vindue til hans lejlighed, bliver manden fundet. Hun kigger ind ad det åbne vindue og ser den afdøde borger i sengen.


I en orientering til medarbejderne i hjemmeplejen, som TV 2 Fyn har fået, fortæller sundheds- og ældrechef i kommunen, Solveig Christiansen, hvordan det kunne ske.


Missede opkald til læge

Den ældre mand dør midt i december. Mens hjemmeplejens aftenvagt er på et af sine hyppige besøg, bliver manden dårlig. Der bliver derfor både ringet efter assistance fra en kollega og 112.

Trods redningspersonalets indsats er mandens liv ikke til at redde.

Solveig Christiansen understreger, at alle i situationen handlede korrekt.

Når et menneske dør i eget hjem, skal der foretages ligsyn to gange. Første gang når borgeren dør eller bliver fundet død, og anden gang otte timer senere.

I denne situation skal mandens egen læge foretage ligsyn nummer to og udfylde en dødsattest.

Men lægen bliver aldrig orienteret.

Fjernet fra kørelister

I den skriftlige orientering skriver Solveig Christiansen, at medarbejderne ikke får talt sammen om, hvem der skal give dagholdet besked om at kontakte lægen.

Det betyder, at ingen officielle instanser får besked om dødsfaldet, og der bliver ikke lavet en dødsattest. Den afdøde mand bliver dog fjernet fra distriktets kørelister, så ingen opdager, at der ikke er givet kontakt til egen læge, og at han ikke er afhentet.

På grund af den manglende dødsattest fra december er manden aldrig blevet erklæret død, og dermed er der ikke givet besked til en bedemand.

Først efter manden blev fundet en måned senere, får hjemmeplejen kontakt til mandens datter og svigersøn. Far og datter har ikke haft kontakt inden da.

Den ældre mand blev bisat tirsdag.

TV 2 News
Solveig Christiansen, der er sundheds- og ældrechef i Nyborg Kommune, undskylder, at manden blev glemt.

Interview med sundheds- og ældrechef, Solveig Christiansen

Hvordan forklarer I, at det kunne ske?

- Jeg vil gerne starte med at undskylde, at det overhovedet er sket. Det er dybt beklageligt, og det påvirker os alle rigtig meget.

- Vi har de retningslinjer, vi har, som bliver fulgt i selve situationen, som er voldsom. Da håndterer medarbejderne det fuldstændig korrekt. Det, der desværre ikke sker, er i efterforløbet, at informationen ikke bliver givet videre til næste instans. Det er dybt beklageligt.

Hvordan kan det være, at det ikke sker, når du siger, at medarbejderne følger de instrukser, der er?

- Jeg tror, man skal se på her, at medarbejderne har stået i en meget voldsom situation, og der er ingen af os, der ved, hvordan man reagerer i voldsomme situationer. Derfor kan der ske fejl.

Giver det anledning til at ændre på proceduren, sådan at man kan tage højde for at stå i sådan en voldsom situation?

- Det er klart, at vi kigger hele hændelsesforløbet igennem og gennemanalyserer hele hændelsen, og sikrer os, at det ikke sker igen. Det er et enkeltstående tilfælde, og det skulle det meget gerne blive ved med at være.

Hvad vil du sige til dem, der måske kan føle sig utrygge over, at en person kan ligge i sin lejlighed død i fire uger, uden at nogen ved det?

- Jeg vil sige, at man skal ikke som borger i hverken Nyborg Kommune eller andre steder gå og være utryg over, om det her kan ske. Der må være den risiko, at der er sket en fejl her en enkelt gang, og sådan er det.

Hvor ligger fejlen?

- Det kan jeg ikke gå nærmere ind i.

Hvad kan I gøre for, at det så ikke sker igen?

- Vi lærer af vores fejl, vi taler åbent om vores fejl, og der er mange, der er rigtig påvirkede af den her situation, der er sket. Der er ikke nogen, der har gjort noget med fuldt overlæg, og alle er meget kede af det, der er sket. Vi taler højt om det, vi lærer af det, vi snakker om det, vi kigger vores procedure igennem, så vi sikrer os, at alt er til at gå til, når man som medarbejder skal håndtere sådanne situationer en anden gang.

Det er en alvorlig ting at stå i som medarbejder, når en person dør og skal tage vare på, hvad der skal ske i næste skridt. Kunne man ikke godt efterlyse bedre retningslinjer eller mere vejledning, siden at der kan ske en menneskelig fejl i sådan en alvorlig situation?

- Det er det, vi lægger op til, at der bliver kigget på nu. Om vores retningslinjer er, som de skal være fuldt ud, eller om der er andre steder i systemerne, der skal kunne snakke bedre sammen.

Hvordan tager I hånd om de medarbejdere, der står i situationen?

- De er blevet tilbudt krisepsykolog. Medarbejderne har det rigtig skidt med det, der er sket, og det er helt naturligt, at vi tilbyder krisepsykolog til dem og taler med dem og håndterer deres bekymringer, frustrationer og sorg over det, der er sket.

Er det for stort et ansvar at stå med, når sådan en fejl kan opstå?

- Jeg tror ikke, man skal ansvarsstørrelsesgøre, når man arbejder med mennesker i forskellige krisesituationer. Om det er i en kommune eller på et sygehus eller et tredje sted, vil man kunne komme ud i situationer, hvor ingen af os ved, hvordan man vil reagere.

- Borgeren har levet sit liv anderledes end de fleste mennesker, og han havde en stor betydning for personalet - de holdt af ham, skriver Solveig Christiansen.

Eksempelvis samlede personalet selv sammen til at købe en ny elkedel til ham i Røde Kors. De har også foræret ham sengetøj og andet, fordi han ikke havde meget at gøre med.

- Disse ting fortæller også, hvorfor personalet er meget berørte over, at denne forfærdelige situation er opstået, skriver sundheds- og ældrechefen.

Solveig Christiansen har ikke ønsket at uddybe personalets relation til den afdøde yderligere. Der er blevet tilbudt krisepsykologhjælp til alle, der har ønsket det.

Fundet ved et tilfælde

Da manden døde tilbage i december, var både plejepersonale og redningspersonale til stede. Her blev han efter livreddende hjælp erklæret død, hvorefter hans egen læge skulle kontaktes for at foretage andet ligsyn minimum otte timer efter dødsfaldet.

Men ingen huskede at orientere lægen, og der blev aldrig foretaget ligsyn nummer to, og der blev derfor heller ikke skrevet en dødsattest.

Til gengæld afmeldes manden den hjælp, han hidtil har fået. Kun ved et tilfælde, da en hjemmeplejer kommer forbi hans lejlighed en måned senere og ser et åbent vindue, blev manden fundet liggende død i sin seng.

Den ældre mand blev bisat tirsdag.

For 2 timer siden
Tophistorie
Frederik Kjøler Kibsgaard

I næsten en måned ligger en ældre mand død i sin bolig i Nyborg, selvom hjemmeplejen ved, at han er afgået ved døden midt i december.


Først da en aftenvagt tilfældigvis kommer forbi og ser et åbent vindue til hans lejlighed, bliver manden fundet. Hun kigger ind ad det åbne vindue og ser den afdøde borger i sengen.


I en orientering til medarbejderne i hjemmeplejen, som TV 2 Fyn har fået, fortæller sundheds- og ældrechef i kommunen, Solveig Christiansen, hvordan det kunne ske.


Missede opkald til læge

Den ældre mand dør midt i december. Mens hjemmeplejens aftenvagt er på et af sine hyppige besøg, bliver manden dårlig. Der bliver derfor både ringet efter assistance fra en kollega og 112.

Trods redningspersonalets indsats er mandens liv ikke til at redde.

Solveig Christiansen understreger, at alle i situationen handlede korrekt.

Når et menneske dør i eget hjem, skal der foretages ligsyn to gange. Første gang når borgeren dør eller bliver fundet død, og anden gang otte timer senere.

I denne situation skal mandens egen læge foretage ligsyn nummer to og udfylde en dødsattest.

Men lægen bliver aldrig orienteret.

Fjernet fra kørelister

I den skriftlige orientering skriver Solveig Christiansen, at medarbejderne ikke får talt sammen om, hvem der skal give dagholdet besked om at kontakte lægen.

Det betyder, at ingen officielle instanser får besked om dødsfaldet, og der bliver ikke lavet en dødsattest. Den afdøde mand bliver dog fjernet fra distriktets kørelister, så ingen opdager, at der ikke er givet kontakt til egen læge, og at han ikke er afhentet.

På grund af den manglende dødsattest fra december er manden aldrig blevet erklæret død, og dermed er der ikke givet besked til en bedemand.

Først efter manden blev fundet en måned senere, får hjemmeplejen kontakt til mandens datter og svigersøn. Far og datter har ikke haft kontakt inden da.

Den ældre mand blev bisat tirsdag.

TV 2 News
Solveig Christiansen, der er sundheds- og ældrechef i Nyborg Kommune, undskylder, at manden blev glemt.

Interview med sundheds- og ældrechef, Solveig Christiansen

Hvordan forklarer I, at det kunne ske?

- Jeg vil gerne starte med at undskylde, at det overhovedet er sket. Det er dybt beklageligt, og det påvirker os alle rigtig meget.

- Vi har de retningslinjer, vi har, som bliver fulgt i selve situationen, som er voldsom. Da håndterer medarbejderne det fuldstændig korrekt. Det, der desværre ikke sker, er i efterforløbet, at informationen ikke bliver givet videre til næste instans. Det er dybt beklageligt.

Hvordan kan det være, at det ikke sker, når du siger, at medarbejderne følger de instrukser, der er?

- Jeg tror, man skal se på her, at medarbejderne har stået i en meget voldsom situation, og der er ingen af os, der ved, hvordan man reagerer i voldsomme situationer. Derfor kan der ske fejl.

Giver det anledning til at ændre på proceduren, sådan at man kan tage højde for at stå i sådan en voldsom situation?

- Det er klart, at vi kigger hele hændelsesforløbet igennem og gennemanalyserer hele hændelsen, og sikrer os, at det ikke sker igen. Det er et enkeltstående tilfælde, og det skulle det meget gerne blive ved med at være.

Hvad vil du sige til dem, der måske kan føle sig utrygge over, at en person kan ligge i sin lejlighed død i fire uger, uden at nogen ved det?

- Jeg vil sige, at man skal ikke som borger i hverken Nyborg Kommune eller andre steder gå og være utryg over, om det her kan ske. Der må være den risiko, at der er sket en fejl her en enkelt gang, og sådan er det.

Hvor ligger fejlen?

- Det kan jeg ikke gå nærmere ind i.

Hvad kan I gøre for, at det så ikke sker igen?

- Vi lærer af vores fejl, vi taler åbent om vores fejl, og der er mange, der er rigtig påvirkede af den her situation, der er sket. Der er ikke nogen, der har gjort noget med fuldt overlæg, og alle er meget kede af det, der er sket. Vi taler højt om det, vi lærer af det, vi snakker om det, vi kigger vores procedure igennem, så vi sikrer os, at alt er til at gå til, når man som medarbejder skal håndtere sådanne situationer en anden gang.

Det er en alvorlig ting at stå i som medarbejder, når en person dør og skal tage vare på, hvad der skal ske i næste skridt. Kunne man ikke godt efterlyse bedre retningslinjer eller mere vejledning, siden at der kan ske en menneskelig fejl i sådan en alvorlig situation?

- Det er det, vi lægger op til, at der bliver kigget på nu. Om vores retningslinjer er, som de skal være fuldt ud, eller om der er andre steder i systemerne, der skal kunne snakke bedre sammen.

Hvordan tager I hånd om de medarbejdere, der står i situationen?

- De er blevet tilbudt krisepsykolog. Medarbejderne har det rigtig skidt med det, der er sket, og det er helt naturligt, at vi tilbyder krisepsykolog til dem og taler med dem og håndterer deres bekymringer, frustrationer og sorg over det, der er sket.

Er det for stort et ansvar at stå med, når sådan en fejl kan opstå?

- Jeg tror ikke, man skal ansvarsstørrelsesgøre, når man arbejder med mennesker i forskellige krisesituationer. Om det er i en kommune eller på et sygehus eller et tredje sted, vil man kunne komme ud i situationer, hvor ingen af os ved, hvordan man vil reagere.

For 40 minutter siden

Opdatering klokken 16.18

Bilen mellem frakørsel 50 Odense SØ og frakørsel 51 Odense S er nu fjernet, og højre spor er igen farbart.

Lastbilen mellem frakørsel 52 Odense SV og frakørsel 53 Odense V er nu fjernet, og højre spor er igen farbart.

På E20 Fynske Motorvej mellem frakørsel 52 Odense SV og frakørsel 53 Odense V i vestgående retning holder en havareret lastbil delvist i højre spor.

Sporet er derfor spærret, fremgår det af Vejdirektoratets trafikkort.

Vejhjælp arbejder lige nu på stedet.

- Vi har givet tilladelse til et dækskift, inden lastbilen kan køre videre, siger vagtchef hos Fyns Politi Bjarne Tykgaard til TV 2 Fyn.

Mellem frakørsel 50 Odense SØ og frakørsel 51 Odense S i vestgående er en bil havareret, som ligeledes spærrer højre spor.

På stedet foretages rednings- og oprydningsarbejde. Fyns Politi oplyser, at ingen personer er kommet til skade.

Der er ingen meldinger om kødannelser.

For 1 time siden
Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Den danske landsholdsspiller Helena Elver skifter fra næste sæson til den ungarske storklub Györ.


Det oplyser klubben på sin hjemmeside.


Den 26-årige Elver har skrevet under på en toårig kontrakt og skifter, når hun har spillet denne sæson færdig i Odense.


I sidste uge oplyste Odense Håndbold, at Elver har udnyttet en klausul i sin kontrakt, der betyder, at hun til sommer forlader den fynske håndboldklub. I stedet ville hun jagte et skifte til udlandet, lød det.


Barndomsdrøm

Det bliver den forsvarende Champions League-mester, der fremover får glæde af playmakeren.

- Jeg kender klubben godt, efter vi har mødt hinanden år efter år i Champions League. Jeg kender Györs mål og ved, hvilken slags professionelle medarbejdere og spillere, der arbejder her.

- Med kontrakten er min barndomsdrøm gået i opfyldelse, lyder det fra Elver til den ungarske klubs hjemmeside.

Elver har været i Odense siden 2020, og tiden er inde til at søge nye udfordringer uden for landets grænser.

- Jeg har udviklet mig som person og som spiller her i Odense, og derfor er jeg også klar til et nyt eventyr efter sommer, sagde Helena Elver til Odense Håndbolds hjemmeside i sidste uge.

Elver har siden 2019 spillet 45 A-landskampe og var senest med til at hente sølv ved EM i december.

Hun var ligeledes med, da landsholdet vandt VM-bronze i 2023.

Svante Lyngsie

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Lokallisten i Odense har indgået et teknisk valgforbund forud for kommunalvalget den 18. november 2025.

Ved et teknisk valgforbund sikrer partierne sig mod stemmespild, så eventuelle overskydende stemmer går til de andre partier og lister i valgforbundet.

Araz Khan der er spidskandidat for Liberal Alliance i Odense understreger, at der er er tale om et teknisk valgforbund, men at de tre partier er enige om, at etape to af Odense Letbane og mobilitetsplanen i Odense skal droppes.

Liberal Alliance har et mandat i Odense Byråd, som er Araz Khan, mens hverken Dansk Folkeparti eller Lokallisten Odense er repræsenteret i Odense Byråd.

For 3 timer siden

Nordsjællands Politi efterlyser 78-årige Lars, der forlod sit hjem i Ganløse i går formiddags. Den ældre mand er meget mobil, men kan have svært ved at tage vare på sig selv.

Fyns Politi har nu delt efterlysningen, da manden tidligere har taget toget til Fyn og Jylland og derfor kan være i den del af landet også.

Har du oplysninger kan politiet kontaktes på 1-1-4.

For 3 timer siden
Mikkel Skov Svendsen

Luftprøver taget på Rosengaardskolen i Odense viser, at luften indeholder giften PCB på et niveau, hvor kommunen skal gribe ind.


Miljøgiften PCB blev først fundet i forbindelse med renoveringsarbejde på skolen. I fugemasse blev der målt høje koncentrationer af stoffet, og derfor gennemførte Odense Kommune 20 luftprøver på skolen.


- Ingen af luftprøverne viste et PCB-niveau, der ligger over Arbejdstilsynets grænseværdi for arbejdspladser. Ni ud af 20 luftprøver viste dog indhold af PCB på et niveau, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man på sigt laver foranstaltninger for at få niveauet ned, fortæller kontorchef Dorthe Krammager i Byggeri og Vedligehold i By- og Kulturforvaltningen til TV 2 Fyn.


Bekymret

PCB er forbudt at bruge i dag, og ifølge Stockholm-konventionen er giften kategoriseret, som én af de tolv miljøgifte i gruppen, der bliver kaldt ”The dirty dozen” (det beskidte dusin).

PCB kan optages i kroppen både ved indtagelse, indånding og via hudkontakt. Det kan være sundhedsskadelig, hvis det ophobes i kroppen over længere tid.

Luftprøverne fra skolen viser dog ikke koncentrationer, hvor der er sundhedsfare for elever og personale, siger skolelederen.

- Det er klart, at vi har bekymret os, når der er fundet spor af noget, der i dag er forbudt at bruge.

- Jeg har i dag informeret forældre om, at der er konstateret et lavt indhold af PCB i luftmålingerne, og der er ikke umiddelbar grund til bekymring i forhold til børn og medarbejderes sundhed. Elever og medarbejdere kan fortsat have deres hverdag på skolen, siger skoleleder Maj-Britt Halle fra Rosengaardskolen.

Fakta om PCB

PCB, der står for Poly-Chlorede Biphenyler, er en miljøgift, der blev brugt i byggematerialer som for eksempel fugemasser og termoruder i perioden 1950 - 1977.

I forhold til den mængde PCB, der er fundet i bygninger på Rosengaardskolen, er det værdier i den lave ende.

I flere lokaler er der på nuværende tidspunkt målt værdier under 300 ng PCB/m3. De højeste værdier, der er målt på nuværende tidspunkt, er under 1000 ng PCB/m3.

Sundhedsstyrelsen har fastlagt følgende aktionsniveauer for PCB i indeluften:

  • Ved niveauer under 300 ng/m3: Det vurderes at der er PCB i bygningen, men udsættelsen vurderes ikke at medføre en betydende forøget helbredsrisiko.

  • Ved niveauer i intervallet 300 – 3000 ng/m3: Det tilrådes, at der gribes ind på sigt for at bringe koncentrationen under 300 ng/m3.

  • Ved niveauer over 3.000 ng/m3 luft: Det tilrådes, at der gribes ind uden unødig forsinkelse.

Skolen skal nu renoveres for at fjerne PCB i luften.

- Der vil blive taget yderligere prøver i uge 7, og vi arbejder på at lægge en udførlig plan for, hvordan vi bedst får nedbragt PCB-indholdet i luften – både på kort og på lang sigt. På den korte bane kan det dreje sig om øget udluftning og rengøring, og på den lange bane handler det om at få fjernet eller indkapslet det PCB-holdige materiale, skriver Dorthe Krammager.

Ifølge kontorchefen vil arbejdet med at fjerne PCB fortrinsvis ske i skoleferier.

TV 2

Selvom Nyborg Kommune var klar over, at en mand var død, lå han i sit hjem i næsten en måned. Det skrev DR onsdag.

Torsdag var både Nyborgs sundheds- og ældrechef, samt formand for Ældreudvalget, ude at undskylde situationen, som de kalder en menneskelig fejl.

- Vi lægger op til, at der bliver kigget på, om vores retningslinjer er, som de skal være, eller om der er andre steder i systemerne, hvor de skal snakke bedre sammen, siger Solveig Christiansen, som er sundheds- og ældrechef i kommunen.

Solveig Christiansen og formand for Ældreudvalget Kaj Refslund (V) understreger dog, at der er tale om en ren menneskelig fejl, og at det ikke er et udtryk for den samlede hjemmepleje i Nyborg Kommune.

Nyborg Kommune

Et stort gylleudslip er blevet opdaget i Nyborg Kommune. Det er i vandløbet Bredemoserenden ved Langå, som løber ind i den store å Stokkebækken. Det skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Forureningen strækker sig over i hvert fald to kilometer, lyder det i opslaget, der også beskriver at der er både er tegn på forurening og døde fisk.

Kommunen oplyser at naturmedarbejdere, Fyns Politi, Beredskab Fyn, Miljøvagten og Svendborg Kommune arbejder på at begrænse skaderne.

Oplever man noget atypisk i å eller vandløb opfordrer kommunen til at man kontakter dem.

I den kommende tid bliver der taget vandprøver for at tjekke kvaliteten af vandet.

Peter Salomon

En 52-årig mand fra Middelfart Kommune er ved Retten i Odense dømt skyldig i forsøg på sextortion (afpresning, red.) og forsøg på grooming, samt skyldig i forhold, der involverer to dengang 11-årige piger på sociale medier.

Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Derudover er manden dømt for besiddelse af pornografisk materiale med børn, som politiet fandt under en ransagning. Den 52-årige blev sigtet for via snapchat at have krænket to 11-årige piger og herunder forsøgt at mødes med den ene.

Dommen lyder på ti måneders fængsel.

Den dømte har anket dommen.

Mange overvurderer, hvor meget plads grise i konventionelt landbrug har. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse lavet af analyseinstituttet AIM Create på vegne af Dyrenes Beskyttelse.

Her svarer 71 procent, at de tror, at et slagtesvin, der vejer omkring 100 kilo, har over én kvadratmeter plads til rådighed i staldene. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er de kun sikret 0,65 kvadratmeter.

Samtidig viser undersøgelsen, at de fleste respondenter både tror, at en so føder færre pattegrise og færre af disse dør, end hvad der er realiteten.

Hvert år fødes cirka 40 millioner pattegrise i Danmark. I 2023 døde mere end ni millioner smågrise. Kun syv procent har svaret rigtig på det spørgsmål.

I dag kl. 8:20
Svend Åge Mortensen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Elbilernes salgskurve er de seneste år gået stejlt opad, og mere end hver anden solgte nye bil er nu en elbil.


Det mærker man nu også ude i landets synshaller, hvor elbiler ikke længere er et særsyn. Lige Godt 28.000 elbiler var i de første 11 måneder af 2024 til periodisk syn.


Det er dog langtfra alle elbiler, der klarer turen på liften lige godt. Især én model falder igennem, skriver FDM.


Tesla Model 3. Den populære elbil, som der kører i alt 35.000 af på de danske veje, blev lanceret i 2019, og dermed har den første store årgang været til sit første periodiske bilsyn i det forgangne år. Det skriver FDM i en pressemeddelelse.

Af de 4.668 Tesla Model 3 årgang 2020, som mellem 1. januar og 21. november sidste år var til syn, dumpede de 1.051. Det svarer til 23 procent. Til sammenligning dumpede ’kun’ 9 procent af de øvrige elbiler, der var til syn i 2024, viser tal fra Færdselsstyrelsen, som FDM Test & Bilsyn har analyseret.

Bremser, lygter og styretøj

- Det er en rasende høj dumpeprocent for Tesla Model 3, som Færdselsstyrelsens synsdata afslører, men det er desværre ikke noget, som overrasker os. Tallene indikerer, at kvaliteten og holdbarheden af Tesla Model 3, i hvert fald de første årgange, ikke er på niveau med andre bilmærker. Det er noget, vi også oplever, og som vi holder øje med, siger områdechef i FDMs tekniske rådgivning Lone Otto.

Der blev i alt fundet 1.392 fejl på de Tesla Model 3 årgang 2020. Dermed blev der fundet tre gange så mange fejl i forhold til de øvrige elbiler, som blev synet sidste år.

Ifølge FDM er det særligt fejlgrupperne “bremseudstyr“, “lygteudstyr“, “aksler, hjul og dæk“ samt “styretøj“, som bilerne dumper på. Noget man i FDMs tekniske rådgivning kan nikke genkendende til.

– Elbiler bremser på en anden måde, og derfor er problemer med bremserne velkendt. Men det er kritisk, at problemer med hjulophæng og ratslør er så udtalt på en bil, der ikke er ældre end Tesla Model 3. Det ser vi ikke på andre biler. Det samme gælder Teslas overrepræsentation af fejl på lygter, som ofte enten er løse, eller som blænder, siger Lone Otto

Fire års garanti

I løbet af 2025 skal 62.000 elbiler til syn herhjemme – 45.000 af dem for første gang. Heriblandt Tesla Model 3 årgang 2021 og ikke mindst den første årgang af Tesla Model Y, der er den mest solgte elbil i Danmark.

- Vi har ingen grund til at tro, at yngre årgange af Tesla Model 3 vil adskille sig væsentligt fra årgang 2020, når det gælder fejl og dermed også dumpeprocent. Mere spændende bliver det at se, hvordan Tesla Model Y vil klare sig, siger Lone Otto i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Tesla har fire års garanti på sine biler. Det passer med deres første syn. Et godt råd er derfor at få bilen gennemgået af en uvildig, inden man når skæringsdatoen. I det hele taget anbefaler vi, at man løbende servicerer sin bil og får gennemgået bilens bremser og generelle stand. Gerne en gang om året. Det gælder uanset bilmærke, eller om bilen overhovedet har et fast serviceinterval, siger hun.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her