Efter langvarige natlige forhandlinger er fordelingen af de nu syv forvaltninger i Odense tæt på at være helt på plads.
Det bekræfter Peter Rahbæk Juel (S).
- Vi ved, at Christoffer Lilleholt har valgt, at han gerne vil være rådmand for beskæftigelses- og socialområdet. Og så er der tre rådmandsposter, som vi ikke er færdige med at forhandle om, hvordan vi får besat. Det håber jeg, vi kan finde ud af inden alt for længe.
- Men helt sikkert er det, at det er en fra Konservative, en fra Socialdemokratiet og en fra SF, der skal besætte de sidste tre rådmandsposter.
Den genvalgte borgmester understreger, at han regner med, at alle forhandlinger om rådmandsposterne falder på plads i løbet af onsdagen.
- Der bliver snakket på kryds og tværs, men min forventning er, at inden alt for længe ved vi det, siger Peter Rahbæk Juel.
Her er lederne af de syv forvaltninger i Odense
Nye forvaltninger
Som en del af konstitueringsaftalen oprettes to nye forvaltninger i Odense; en sundhedsforvaltning og en miljøforvaltning. Ideen om at kigge på organiseringen af de to områder er ikke ny, siger borgmesteren.
- I vores klimaaftale har vi erkendelse af, at det er et stort, bredt og komplekst område, og derfor har vi bedt den kommunale forvaltning om at gennemtjekke vores organisering, fordi vi kunne se, vi kunne blive nødt til at ændre på den.
- Det samme på sundhedsområdet. I vores budget har vi skrevet ind, at vi skal kigge på sundhedsområdet, hvor vi står over for nogle opgaver, vi ikke helt synes, vi er organiseret i med vores nuværende form. Så ideen er ikke ny, men farten og tempoet i det kom jo selvfølgelig i kraft af, at der var en god politisk vilje til at gøre det færdigt.
Hvad håber du, at det her kommer til at betyde for de to områder i Odense?
- Ambitionener helt klart, at ved at vi ruster op både politisk og organisatorisk, så kan vi hurtigere og mere sikkert nå vores ambition om at blive klimaneutrale allerede i 2030.
- Det samme på sundhedsområdet, hvor det betyder, at vi kan øge sundheden blandt odenseanerne og samtidig komme til at stå stærkere organiseret på et område, som vi ved bliver presset rigtig meget af, at der kommer flere ud fra hospitalerne tidligt. Så der er også en økonomisk gevinst i det for kommunen, hvis flere borgere kan profitere bedre af vores sundhedsindsats, siger Peter Rahbæk Juel.
Nye forvaltninger giver nye udgifter
De to forvaltninger kommer med al sandsynlighed til at føre til nye ansættelser og dermed yderligere lønudgifter for Odense Kommune.
Den beslutning kritiserer Christoffer Lilleholt og Venstre, der som det eneste parti står uden for konstitueringsaftalen og altså dermed også aftalen om de nye forvaltninger.
Det er vist den klassiske bekymring fra Venstre om blandt andet alt
- I løbet af sådan en valgnat kan der opstå mange mærkelige konstellationer, og vi har set, hvordan man i andre kommuner laver halve borgmesterposter. I Odense har man så valgt at oprette ekstra rådmandsposter og dermed ekstra administrativt ansatte, flere direktører og flere kommunikationsansatte for at skabe mulighed for at indgå en aftale. Det, synes vi, er ærgerligt, siger Christoffer Lilleholt.
Peter Rahbæk Juel ser modsat de to nye forvaltninger som en investering i at nå de målsætninger, der er sat op på både sundheds, klima- og miljøområdet.
- Det er en investering, der vil betale sig selv tilbage igen. Og så står vi med nogle store opgaver på området. Venstre har også været med til at bestille en gennemgang af organiseringen på både klima- og sundhedsområdet, så det er jo ikke nye problemstillinger, vi tager fat på i vores organisation, siger den socialdemokratiske borgmester.
Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt detaljerede beregninger på, hvad det vil koste at oprette de to nye forvaltninger. Det skyldes blandt andet, at der ifølge Peter Rahbæk Juel endnu ikke er taget stilling til, hvad det præcist er af områder, der skal rykke med ind i de nye forvaltninger.
Men han anerkender, at der følger ekstra udgifter med oprettelsen.
- Men der vil selvfølgelig komme nogle udgifter til et setup omkring rådmænd og direktører og udvalg i de nye forvaltninger, siger Peter Rahbæk Juel.
Han vurderer, at de samlede udgifter vil være af en størrelse, som Odense Kommune godt han håndtere inden for den samlede økonomi på 12 milliarder i kommunen, og derfor har de ikke på forhånd foretaget detaljerede beregninger af udgifterne.
- Langt, langt de fleste medarbejdere og indsatser vil blive flyttet fra andre forvaltningsområder, så det vil være yderst begrænset.
Men kan du forstå, at der er nogen, der kan blive bekymret, hvis der ikke er lagt en ramme forud for at det her bliver meldt ud?
- Det er vist den klassiske bekymring fra Venstre om blandt andet alt.
- Jeg ærgrer mig over, at de ikke havde mod til at være med i en bred konstituering som det eneste parti i byrådet, og jeg synes måske det er lidt ærgerligt, hvis de begynder at skamskyde et godt projekt, fordi de ikke havde modet til at være med, siger Peter Rahbæk Juel.
Rådmænd fra 1. januar
De to nye forvaltninger med nye rådmænd og helt nye organisationer skal stå klar til at gå i drift allerede fra 1. januar. Det kan dog godt lade sig gøre, mener borgmesteren.
- Vi vedtager en ny styrelsesvedtægt, som i første omgang skal gælde for de to nye udvalg, klima- og miljøudvalget og sundhedsudvalget, om i samarbejde med økonomiudvalget skal forberede en blivende udvalgsstruktur, som så skal endeligt vedtages senest 1. juli 2022, hvor vi så har en endelig styrelsesvedtægt på plads, forklarer Peter Rahbæk Juel.
Kun udnævnelsen af den kommende socialdemokratiske klima- og miljørådmand mangler fortsat, ellers er der altså nu sat navn på de øvrige ledere af de nu i alt syv forvaltninger i Odense Kommune.