Mohamads hjem i Vollsmose skal rives ned: - Mine børn bliver ved med at spørge, hvornår vi skal hjem igen

1000 husstande i Vollsmose må flytte, fordi deres bolig skal rives ned. Den besked bliver modtaget forskelligt af Vollsmoses beboere.

Tomme lejlighedskomplekser står efterladt i Vollsmose. Deres beboere er blevet flyttet.

- Hver eneste gang vi kører forbi Bøgeparken, spørger mine børn: "Hvornår skal vi hjem til vores lejlighed igen, far?", siger 33-årige Mohamad Al Khalaf.

Vi er netop kørt ind på parkeringspladsen til boligområdet Bøgeparken i Vollsmose. Mohamad Al Khalaf ser op på det store, tomme lejlighedskompleks. 

Her har han boet med sin familie de sidste syv år. 

Men familien skal ikke tilbage til Vollsmose. Deres velkendte og trygge lejlighed i Bøgeparken skal rives ned.

1000 husstande skal flytte fra Vollsmose

Mohamad Al Khalaf, hans kone Maha Al Khalaf og deres tre børn er blevet genhuset. Og det er de ikke den eneste familie fra Vollsmose, der er blevet. 

Genhusningen af beboerne i Vollsmose er nemlig i fuld gang. 

I alt 1000 boliger skal rives ned og 1000 husstande skal flytte til nye boliger andre steder i Odense Kommune.

Odense Kommune og boligorganisationerne FAB og Civica, som står bag projektet, kalder det for en udviklingsplan, der går under navnet "Fremtidens Vollsmose".

Målet med planen er at gøre Vollsmose til en attraktiv og tryg bydel, som ikke længere står på regeringens liste over såkaldte omdannelsesområder, den tidligere ghettoliste for 'hårde ghetto-områder'.

Indtil videre er 190 lejligheder blevet revet ned, og beboerne er blevet flyttet til nye permanente boliger.

En af de beboere er 33-årige Mohamad Al Khalaf og hans familie. De nåede at bo syv år i Vollsmose, inden de skulle flytte.

I dag bor Mohamad Al Khalafs familie i stedet i et rækkehus i den nordøstlige forstad til Odense, Seden. 

Da vi møder Mohamad Al Khalaf, sidder han i en blå veloursofa i sin varme, store og nye stue. Vi bliver budt indenfor med arabisk kaffe og dadler.

Det nye rækkehus passer bedre til Mohamad Al Khalaf og hans families behov. De savner bare deres naboer i Vollsmose.
Det nye rækkehus passer bedre til Mohamad Al Khalaf og hans families behov. De savner bare deres naboer i Vollsmose.
Foto: Signe Husted Davidsen

Fik et brev fra kommunen 

I juni 2022 blev familien genhuset i rækkehuset i Seden, fordi deres lejlighed i området Bøgeparken i Vollsmose snart skal rives ned.

- Bøgeparken i Vollsmose var et rigtigt dejligt og trygt sted for os at bo. Vi havde det rigtigt godt med vores naboer, vores børn var glade for skolen i området, og der er gode indkøbsmuligheder, siger Mohamad Al Khalaf.

Familien ville gerne være blevet boende i deres gamle treværelses lejlighed på 4. sal i Bøgeparkens vante rammer, hvor de har boet siden januar 2015.

Men i februar 2022 fik Mohamad Al Khalaf et brev for kommunen om, at familien skulle flytte fra lejligheden i Bøgeparken.

- Det kom ikke som en overraskelse, at vi skulle flytte. Jeg ved jo, at hele Vollsmose står til at blive forandret, siger han.

Siden februar er tiden fløjet afsted.

Venner fra Bøgeparken og boligforeningen Civicas genhusningspersonale har hjulpet familien med at flytte fra Bøgeparken til Seden. Og på den nye vej er familien blevet taget godt imod.

- Nede ad vejen bor Astrid og Helga, de er så søde. De kommer ofte på besøg hos os og drikker kaffe, siger Mohamad Al Khalafs kone, Maha Al Khalaf, med et smil. 

Hendes mand giver hende ret.

- Vi behandler alle mennesker, som vi møder, med respekt. Og det betyder meget for os, at vi kender vores naboer, siger han.

På vejen i Seden bor Mohamad Al Khalaf nu med sin familie. Det er et noget mere roligt sted end Vollsmose.
På vejen i Seden bor Mohamad Al Khalaf nu med sin familie. Det er et noget mere roligt sted end Vollsmose.
Foto: Signe Husted Davidsen

- Her er så stille

Vi går med Mohamad Al Khalaf ud på den vejen foran familiens nye rækkehus.

- Her er så stille, siger han og griner. 

- Det er nærmest kun vores bil, der kører op og ned ad vejen. Det var anderledes i Vollsmose, der var der altid folk på gaden, fortsætter han. 

Mohamad Al Khalaf savner alle sine naboer Vollsmose, men han savner ikke den gamle lejligheds mange trapper og små rum. 

Da Mohamad Al Khalaf var 22 år mistede han begge sine arme under et bombeangreb i Syrien. Derfor gør rækkehusets store rum og placering hverdagen en del lettere for ham.

- Den her bolig er jo bedre for os end den gamle. Her har vi have og egen parkeringsplads, siger han.

Bag huset ligger børnenes nye skole og en fodboldbane, som familien bruger dagligt.

Da vi spørger Mohamad Al Khalaf, om det var en stor omvæltning for ham at skulle flytte fra Vollsmose til Seden, trækker han på skulderen og siger:

- Det er ikke første gang i mit liv, jeg skal flytte fra et sted til et andet. Jeg har efterhånden boet mange steder. Først i Syrien og siden i Libanon, Thisted, Vollsmose og nu Seden.

Døren til den gamle opgang i Bøgeparken er låst med en stor hænge lås. Inden længe skal bygningen rives ned.
Døren til den gamle opgang i Bøgeparken er låst med en stor hænge lås. Inden længe skal bygningen rives ned.
Foto: Signe Husted Davidsen

Vil ikke tilbage til Vollsmose

Mohamad Al Khalaf tager os med til Bøgeparken. Her står vi og kigger op på familiens gamle lejlighed.

- Det er underligt at være her. Alle lejlighederne er tomme. Alle mine naboer er flyttet til alle mulige steder. Nogle langt, langt væk fra os, siger Mohamad Al Khalaf.

Familien forsøger at holde kontakten til deres gamle naboer fra Vollsmose. Men det er svært, når alle beboerne er blevet spredt ud over hele Odense Kommune.

- Alle vores venner har travlt med at blive en del af deres nye områder og møde deres nye naboer. Men vi forsøger at besøge dem, så ofte vi kan, siger Mohamad Al Khalaf. 

Han går hen mod sin gamle opgang nummer 84. En dør han er gået ind af mange gange. Nu er den låst med en stor hængelås, og bygningen venter egentlig bare på at blive jævnet med jorden.

Mohamad Al Khalaf og familien vil ikke flytte tilbage til Vollsmose, selv hvis de fik tilbuddet i fremtiden. Det Vollsmose, de boede i, findes ikke mere. Og kommer ifølge Mohamad Al Khalaf ikke tilbage.

Ibrahim vil blive i Vollsmose

Ikke langt fra Bøgeparken ligger et lignende boligområde. Birkeparken. Her bor 21-årige Ibrahim El-Hassan med sine forældre. 

Hans område er det næste i køen til at blive revet ned, og han er sammen med sine naboer de næste til at blive genhuset rundt i Odense Kommune.

Modsat Mohamad Al Khalaf, der gjorde, som kommunen bad ham om, da han fik besked på at flytte fra Vollsmose, er Ibrahim El-Hassan langt fra begejstret for udviklingsplanens indtog på hans hjem.

- Man er i en meget sårbar situation, når man får at vide, at det hjem, hvor man har slået rod, skal rives ned, og man skal flyttes. Det er meget udmattende, og man føler sig magtesløs. Særligt når beslutningerne bag er blevet besluttet udenom det lokale beboerdemokrati, siger Ibrahim El-Hassan.

Ibrahim El-Hassan ved endnu ikke, hvor og hvornår hans familie skal genhuses. Men han ved, at det bliver et nyt og forandret Vollsmose, som han efter nedrivninger og renovering må vende hjem til. 

For han har ikke planer om at flytte fra Vollsmose. Han kommer tilbage. Også selvom lejlighederne stiger markant i pris. 

- I Birkeparken, hvor jeg bor, stiger huslejen i gennemsnit med 25 procent. Selvom det er voldsomt, er vi faktisk sluppet billigt i forhold til vores naboafdelinger i Vollsmose. Jeg har naboer, som frygter hvad fremtiden bringer. Især når de i forvejen har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk, siger han.

Beboer Ibrahim El-Hassan har svært ved at se, hvor alle menneskerne, der ikke længere må bo i Vollsmose, kan flyttes hen.
Beboer Ibrahim El-Hassan har svært ved at se, hvor alle menneskerne, der ikke længere må bo i Vollsmose, kan flyttes hen.

De ressourcestærke flytter

Ibrahim El-Hassan læser til dagligt statskundskab på Syddansk Universitet. Ved siden af sit studie bruger han meget tid på frivilligt arbejde. Blandt andet i foreningen Almen Modstand, som kæmper for beboerne i almene boligområders rettigheder. 

Han er, hvad man kalder en ildsjæl. Det er også en af grundene til, at han vil blive boende i Vollsmose. Han giver ikke op.

Hans lyst til at blive boende i Vollsmose står i modsætning til andre såkaldte ressourcestærke beboere.

- Vi ser en tendens, hvor de ressourcestærke flytter ud af Vollsmose på grund af høj stigmatisering og forskelsbehandling. Og de såkaldte ressourcesvage bliver fastholdt, da de ikke har råd til at bo andre steder end i Vollsmose. Det er dem, der bliver ramt af prisstigninger og diskriminationen med de såkaldte ghettokriterier, siger Ibrahim El-Hassan.

Regeringens krav til beboerne i Vollsmoses almene boliger

Rent ud sagt er 21-årige Ibrahim El-Hassan bekymret for, hvad der kommer til at ske med beboerne i Vollsmose, når de bliver permanent flyttet fra området.

Indtil videre er 190 husstande blevet permanent genhuset rundt i Odense Kommune. Det er tæt på en femtedel af de samlede genhusninger, der er i vente.

- Nu har man formået at genhuse de første. Men det bliver spændende at se, hvor folk fremadrettet skal bo. Jeg har meget svært ved at se, hvordan man skal kunne finde passende boliger til flere tusinde mennesker, når vi samtidig har mangel på letbetalelige boliger i storbyerne, siger Ibrahim El-Hassan.

Boligforening forsøger at tage hensyn til beboere

Det er en stor opgave, som Odense Kommune og boligorganisationerne har igangsat med udviklingsplanen "Fremtidens Vollsmose". Det er rigtigt mange mennesker, der skal genhuses.

Direktøren i boligorganisationen Civica, Jens Pilholm, er bevidst om, at det ikke er en lige behagelig oplevelse for alle 1.000 husstande, der skal flytte permanent fra Vollsmose. 

- Vores genhusningsfolk har en god dialog og samarbejde med alle familierne, der skal flytte. Det foregår i god ro og orden i en erkendelse af, at det er sådan tingene er, siger han og fortsætter:

- Det er ikke os, der har opfundet ghettoloven. Vi løser den opgave, som politikerne har stillet. Og så forsøger vi at løse opgaven bedst muligt med hensynstagning til vores beboere og området, siger Jens Pilholm.

I alt seks boligområder i Vollsmose skal igennem en gennemgribende renovation og flere boligblokke fjernes, inden hele området forventes at være færdigt i 2029. 

190 husstande er allerede blevet flyttet permanent til nye boliger rundt i Odense Kommune. Her finder du en oversigt over, hvor beboerne er blevet flyttet hen. 

Oversigt

    Oversigt