- Desværre, det er udsolgt.
Når farmaceut Henriette Lai Falk tager på arbejde på Sct. Nicolai Apotek i Svendborg, sker det oftere og oftere, at hun ikke kan række medicin over disken til kunderne.
Sct. Nicolai Apotek er, ligesom det er tilfældet over hele Fyn og resten af landet, i stor mangel på medikamenter, som ikke kan bestilles hjem og dermed finde vej til de borgere, der har brug for medicinen.
- Det har aldrig været så slemt som nu. Listen over restordre er blevet længere, og det er mere gængse lægemidler, vi ikke kan få hjem. Tidligere var det lidt mere specielle medikamenter, siger Henriette Lai Falk.
På Albani Apotek i Odense oplever man samme udfordringer med at få medicin hjem.
- Vi har i flere måneder for eksempel ikke kunnet udlevere propranolol i alle dosseringer, og det har været problematisk, siger Muna Hassen, der er farmaceut og forklarer, at præparatet blandt andet bruges mod hjerterytmeforstyrrelser, forhøjet stofskifte og blodtryk, rystesyge og forebyggelse til personer, der har haft en blodprop i hjertet.
Henriette Lai Falk fortæller, at det ikke er grossisten, der fungerer som bindeled mellem producenter og aftagere, eksempelvis apoteker, der ikke kan levere, men netop de virksomheder, der fremstiller medikamenterne, der ikke kan producere nok.
Men det bekymrer kunderne.
- De er meget uforstående, for som de siger, så skal de jo have deres medicin. Så vi må bare beklage og sige, at vi sagtens kan forstå, hvad de siger, men der er simpelthen ikke noget at gøre, siger Henriette Lai Falk.
Det gør du, hvis du ikke kan få fat i din medicin
Der er alternativer
Det er ikke kun i Odense og Svendborg, at kunder må gå forgæves efter bestemte typer medicin. På både Nyborg og Bogense Apotek, der hører under samme ledelse, oplever man, at mange forskellige medikamenter er i restordre.
Også her har det være en udfordring ikke at kunne udlevere propranolol, som er et af de mere udfordrende præparater i restordre, men også både panodil, hostesaft, vanddrivende medicin, skælshampoo og mange typer morfin er blande de ting, som kunder efterspørger ofte, men som længe har været i restordre.
- Det er et stort problem. Ofte kan vi løse det med andre pakningsstørrelser og styrker, for eksempel udlevere 25 milligram i stedet for 50 milligram, siger Tove Drikkjær, der er apoteker i Nyborg og Bogense.
På apotekerne i både Odense, Svendborg, Nyborg og Bogense forsøger man at finde alternativer til kunden. Dosis kan ændres, lægen kan udskrive et andet, tilsvarende præparat eller også kan man forsøge at kontakte apotekerne i Glostrup og Skanderborg, der har dispensation fra Lægemiddelstyrelsen til at fremstille medicin selv.
- Det er ikke alt, de får lov til at lave, og priserne bliver anderledes, så kunderne vil opleve prisstigninger, siger Henriette Lai Falk.
Det er ikke kun medicin, der er svær at få fat i. Også blod er en mangelvare på Fyn, hvor OUH oplever at mangle mellem 50 og 55 bloddonorer om dagen.