Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra søndag udfases kravet om coronapas flere steder i kulturlivet. Hos Café Biografen, der både har restaurant og biograf, giver det et forvirrende regelsæt.
Coronapasset kan fremover blive i lommen hos de gæster, der besøger Café Biografen i det centrale Odense.
Men kun hvis de skal se en film, vel at mærke. Til gengæld gælder det, at gæsterne skal sidde med mindst ét sædes mellemrum, og der skal være to kvadratmeters gulvplads per biografgæst i salen, uanset om man er siddende eller stående.
Besøger man derimod Café Biografen for at sidde i deres café og spise, så skal man have et gyldigt coronapas, der demonstrerer, at man enten er testet negativ for coronavirus for nylig eller vaccineret.
For de spisende gæster gælder der til gengæld ingen krav om afstand og tomme sæder.
Regelsættet trådte i kraft søndag, og er en del af udfasningen af coronarestriktionerne.
- Når vi har både restaurant og biograf, så kunne vi godt tænke os, at reglementet bliver mere tydeligt. Det her med, at man kan noget det ene sted, men det kan man ikke det andet - at skulle formidle det til vores gæster, det er ikke nemt, siger Jørgen Brochorst Christensen, der er ejer af Café Biografen.
Fra søndag udfases coronapasset flere steder i kulturlivet. Udover biografer gælder det blandt andet i zoologiske haver, museer og på spillesteder, at man ikke længere behøver at tjekke coronapas.
Som en del af genåbningsplanen er det fra 1. september igen muligt at gå på restaurant uden at vise coronapas.
Ledige pladser
Det er dog ikke coronapasset, der er den største udfordring for steder som Café Biografen. Det er derimod det afstandskrav, som stadig gælder.
- Vi går ind i højsæsonen for biografer. Det går virkelig ud over vores indtjening, som jo forvejen har været hårdt ramt det seneste år. Samtidig har vi jo en filmfestival her i slutningen af august, som bliver ramt, siger Jørgen Brochorst Christensens med henvisning til Odense Film Festival, som begynder 30. august.
Sundhedsstyrelsen vurderer i efteråret behovet for tredje stik
I Israel har man besluttet at give borgere over 60 år et tredje stik af vaccinen mod covid-19.
Både Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at det er en god idé at se på, om ældre og sårbare borgere skal have et tredje stik af vaccinen mod covid-19
Og det er direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm heller ikke afvisende over for.
- Noget vi vil vurdere i løbet af efteråret og vinteren, er, om nogen skal revaccineres på et tidspunkt i Danmark, og i givet fald hvem, siger han til TV 2.
Dansk Folkeparti håber, at et tredje stik er noget, myndighederne vil tage op til overvejelse.
- Vi stiller os positive over for et tredje stik. Vi har hele tiden vidst, at det kunne komme på tale ved det, at nogle grupper ikke bliver dækket lige så meget af de stik, man har fået, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.
Hun tilføjer, at det er sundhedsmyndighederne, der skal vurdere, om det er en fordel at give tredje stik til de ældre.
Per Larsen, der er sundhedsordfører for Konservative, mener ligesom Liselott Blixt, at det er myndighederne, der skal tage beslutningen, og han vil gerne have dem til at kigge på det.
- Hvis sundhedsmyndighederne kommer frem til en konklusion om, at der er grupper i befolkningen, der skal vaccineres en gang mere, bakker vi selvfølgelig op om det, siger han.
Enhedslisten er heller ikke afvisende over for, at et tredje stik kan komme på tale.
- Det er vi fuldstændig åbne over for.
- Det afhænger fuldstændig af, hvilken anbefaling der kommer fra sundhedsmyndighederne, siger Peder Hvelplund, der er partiets coronaordfører.
Liselott Blixt mener, at et tredje vaccinestik bør være på dagsordenen, når sundhedsordførerne mødes med myndighederne næste gang.
- De skal kigge på, hvor dækkede de ældre og sårbare er med de to stik, de har fået, og om vi skaber mere immunitet ved at få det tredje, siger hun.
Torsdag skrev den israelske avis Haaretz, at Israel som det første land i verden vil give et tredje stik med Pfizer-vaccinen til borgere over 60 år.
Det gøres for at dæmme op for den mere smitsomme Delta-variant.
2000 personer i Israel med svækket immunforsvar har allerede modtaget det tredje vaccinationsstik, uden at der har været rapporter om bivirkninger.
Den samme anke har brancheforeningen Danske Biografer.
- Der er ingen tvivl om, at vi havde håbet, at man fjerner kravet om ledige pladser i biografsalene. Det bortfalder først 1. september, men vi havde håbet og håber fortsat, at det kan fjernes inden.
- Det betyder, at vi ikke kan åbne på fuld kapacitet. Det kan blive rigtig træls, for midt i august kommer en forventelig stor film, og det er klart, at efter halvandet år med nedsat kapacitet og presset økonomi havde vi håbet, at det krav fjernes, siger direktør Lars Werge til Ritzau.
Respekt kræver forståelighed
Kravet om at vise coronapas gælder kun for gæster, der skal sidde indenfor. Gæster, der henter en øl i baren eller går ind for at bruge toiletfaciliteterne behøver eller ikke vise coronapas.
At skulle følge to forskellige regelsæt for sine gæster giver frustrationer for café- og biografejeren.
- Forståeligheden er jo også vigtig for sådan nogle regler her, for hvis reglerne ikke er til at forstå, så mister folk respekten for det. Og jeg må indrømme, at vi her hos os også har lidt svært ved at forstå det, siger Jørgen Brochorst Christensen.
Søndagens udfasning af en række restriktioner er en del af en politisk aftale, der blev indgået 10. juni. Du kan læse en oversigt over gældende restriktioner på hjemmesiden coronasmitte.dk.
Første gang i halvandet år: OB kan igen spille foran fyldte tribuner
Der er solgt mere end 10.000 billetter til OB's hjemmekamp mod FCK søndag.
Efter en sejr på udebane over FC Midtjylland og et remis mod Randers i Kronjylland, kan OB for første gang i sæsonen gå på banen som hjemmehold, når de søndag tager imod FCK.
Og det er en særlig hjemmekamp, de stribede kan løbe på banen til, da det er første gang siden 11. marts 2020, at de kan spille for et fyldt stadion. Der gælder nemlig ikke længere hverken sektions- eller afstandskrav på stadion.
Om stadion bliver komplet fyldt må tiden vise, men i hvert fald har mere end 10.000 sikret sig billet til kampen. I alt er der 15.790 tilskuerpladser.
- Det er en mulighed for at have et stadion med mange mennesker. Modstanderholdet har også mulighed for at have fans med, hvilket gør, at dynamikken på stadion bliver den, som den skal være, når vi spiller fodbold, siger træner Andreas Alm.
Stærk modstander
Efter en sejr og en uafgjort ligger OB nummer to i ligaen efter Randers. Det er kun målscoren, der adskiller OB og de tre andre hold, som har hentet fire point efter to runder. Dermed kan OB med en sejr holde fast i toppen af ligaen.
Men OB's træner, som er trådt til ved begyndelsen af denne sæson, har respekt for søndagens modstander, som har indledt sæsonen med to uafgjorte resultater.
- Jeg ser dem naturligvis som en stærk modstander. De har spillet to kampe i Europa, hvilket jeg altid synes er en fordel, fordi man får flere minutter at spille sammen. Jeg tror, de nærmer sig at være afstemt i alt, hvad de gør. Det er en stærk modstander, og det er let at have respekt for dem, siger Andreas Alm.
Romerlys til træning
At tilskuerne savner deres fodboldhold har den seneste tid være til at mærke til OB's træninger, hvor mange er fans er dukket op for at overvære træningen.
Det var også tilfældet lørdag, hvor en gruppe af de mere inkarnerede fans til bifald fra spillerne lavede en mindre opvisning med romerlys.
- Der har været mange mennesker på det seneste, og i dag var der flere. Det var fint. Alle ved, at det er en god dag i morgen, når vi får lov at spille foran tilskuere, siger træneren.
Kampen mellem OB og FCK fløjtes i gang klokken 18 søndag.