Ny urban bydel med sociale fællesskaber skal skabe mere liv i centrum
Artiklen er mere end 30 dage gammel
En helt ny kæmpe bydel med grønne løsninger, sociale fællesskaber og nye trafikale løsninger skal ikke bare skabe liv på VIVA-grunden, men også på de omkringliggende veje og pladser. Det er visionen for selskabet, der nu går i gang med at udvikle den nye bydel.
Et forblæst areal med grus, jord og et stort vandhul midt i Odense skal over en årrække udvikle sig til at være en slags kraftcenter for udvikling af både Kongensgade, Rugårdsvej og Kongens Have. Det mener entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, der nu udskriver en arkitektkonkurrence, der kan omdanne de forsømte 50.000 kvadratmeter i centrum af Odense til en attraktiv og inspirerende bydel.
- Vi har hånden på kogepladsen også efter, at det er færdigbygget. Vi kommer til at eje og drifte bebyggelsen, og derfor er det supervigtigt for os at skabe et godt sted at bo, siger projektchef Kim Marcussen fra A. Engggard.
Bylivskoordinatorer skal skabe liv
Selskabet har blandt andet deres egen bystrategiske afdeling, som skal være med til at gøre bydelen til noget nyt og særligt.
- Vi gør blandt andet det, at vi etablerer bylivsforeninger, hvor vi har bylivskoordinatorer, der kan starte samarbejdet mellem beboerne op, og få skabt faciliteter, som beboerne kan bruge. Vi tror på, at det med, at man kommer hinanden lidt ved og får et fællesskab, det er noget, man skal hjælpe lidt i gang, siger han.
Grønt lys til største byggeprojekt i Odense i årevis
En helt ny bydel med boliger, erhverv, service og butikker vil de kommende år skyde op i det centrale Odense. Onsdag godkendte politikerne, at entreprenør A. Enggaard A/S kan gå i gang med planlægningen.
1.000 nye boliger med parkeringshus kombineret med et mindre omfang af kultur, erhverv og butikker vil i løbet af det næste årti rejse sig i området mellem jernbanen, Østre Stationsvej og Rugårdsvej i Odense. I dag er arealet en forblæst plads med jord, grus og en lille sø.
- Det er et af de sidste store områder midt i byen, og det skal altså sidde i skabet. Det skal være noget, vi er stolte af, siger by- og kulturrådmand Søren Windell (K)
A. Enggaard har overtaget arealet fra selskabets ejer Steen & Strøm, der tidligere havde planer om at bygge et shoppingcenter med omkring 100 butikker på den såkaldte VIVA-grund.
Den nye ejers planer for området er dog både anderledes og betydeligt mere omfattende end de nu skrottede planer, Steen & Strøm havde for området.
Nu er det planen at bygge 86.000 etagekvadratmeter mod de 55.000 kvadratmeter, som kommunen samlet havde godkendt til VIVA-byggeriet. Dog vil boligerne ikke fylde og syne så meget som et storcenter, da der er større krav til etagehøjden i et storcenter.
I VIVA-projektet var der planlagt 170 boliger. Nu skal der efter planen være 1.000 boliger samt både butikker, erhverv og kulturtilbud.
Det gør A. Enggaards byggeprojekt til et af de største samlede byggeprojekter i Odense gennem flere årtier. Til sammenligning er der 55.000 kvadratmeter i den nye Thomas B. Thrige-bydel.
- Det her skulle gerne være med til at styrke den nordlige del af Kongensgade, som har lidt i rigtig mange år. Vi trænger til at få et boost, siger Søren Windell.
Kræver ny plan
Størrelsen og den nye anvendelse af arealet betyder, at Odense Kommune skal lave en lokalplan og et tillæg til kommuneplanen, der detaljeret beskriver anvendelsen af området.
Første skridt på vej mod et nyt plangrundlag blev taget onsdag, da politikerne i By- og Kulturudvalget godkendte, at der bliver lavet en såkaldt forudgående høring for ændringerne i området.
Denne høring skal give offentligheden, borgere og naboer mulighed for at komme med indsigelser, input og ideer til anvendelsen af grunden. Offentlighedsfasen er fire uger.
Arkitektkonkurrence på vej
Entreprenøren har allerede nu bebudet, at de vil igangsætte en arkitektkonkurrence, så alle interesserede kan komme med forslag til, hvad der skal bygges på VIVA-grunden, og hvordan det skal se ud. Efterfølgende vil A. Enggaard udarbejde en konkret plan for området, som politikerne i Odense så skal drøfte og endelig godkende.
Entreprenør A. Enggaard A/S får med det nye byggeprojekt en helt central rolle i udvikling af fremtidens Odense. I forvejen har selskabet i samarbejde med Odense Kommune og Odense Havn planer om at udvikle store dele af Odenses indre havn.
A. Enggaard forventer, at byggeriet på VIVA-grunden kan påbegyndes i løbet af 2024.
Området, der ligger mellem jernbanen, Østre Stationsvej og Rugårdsvej kommer til at bestå af omkring 1.000 boliger, forretningsliv, mindre erhverv og kulturelle aktiviteter. Odense Kommune godkendte onsdag, at A. Enggaard iværksætter en forudgående høring, om hvad arealet skal bruges til, og hvordan det skal se ud.
Derfor har entreprenøren indbudt arkitektfirmaerne Entasis, Cobe og Erik Arkitekter fra Odense til at komme med deres visioner, for hvordan den nye bydel kan se ud. Et panel bestående af fagdommere og repræsentanter fra A. Enggaard vil sidst i juni kåre en vinder. Herefter skal der udarbejdes et konkret projekt, som Odense Kommune efterfølgende skal tage stilling til og lave en konkret lokalplan for.
- Det er et meget langsigtet projekt, der ikke bygges på tre eller fire år. Vi tager det i etaper, og arbejder også med midlertidige løsninger, der gør, at det også for de første indflyttere, bliver godt at bo i, siger Kim Marcussen.
Vil motivere til brug af benene
Den nye bydel skal samtidig være bæredygtig og grøn. Det betyder blandt andet, at bilerne skal holde på parkeringspladser i udkanten af bydelen.
- Vi vil gerne have, at området motiverer mennesker til at bruge benene lidt mere, og derfor vil vi indrette området til fodgængere og cyklister, siger projektchefen.
VIVA: Bygherre gentænker projektet
Indkøbscenteret VIVAs opførelse gentænkes. Det skyldes flere udskydelser og udfordringer med at finde lejere til centeret.
På den tidligere slagterigrund ved Ruggårdsvej og Vestre Stationsvej i Odense er der ikke sket meget de sidste par år. Det er stadig en byggeplads, selvom byggeriet af storcentret VIVA skulle være opført. Projektet er blevet udskudt flere gange. Blandt andet fordi, Steen & Strøm ikke har kunnet skaffe de vigtigste lejere.
- Vi løb ind i nogle udfordringer med dagligvaredelen, siger Brian Jensen, finansdirektør i Steen og Strøm.
Derfor gentænker Steen og Strøm VIVA-projektet.
- Det oprindelige projekt har ændret form, fordi vi gerne vil komme med det rigtige projekt. Vi er ligesom startet forfra, vi begynder ikke med byggeriet før, vi har opnået tilfredsstillende udlejningsgrad, herunder også de rigtige lejere. Vi er tålmodige, fortæller Brian Jensen.
Frasælger for 1,6 millarder kroner
Steen og Strøm er Skandinaviens største ejer af shoppingcentre med i alt 21 af slagsen. De skal frasælge for 1,6 milliarder kroner, men afviser, at det har en sammenhæng med udskydelsen af VIVA-centret.
Du kan se hvordan det oprindelige projekt skulle se ud her.
Men de mange nye boliger og forretninger skal ikke bare omdanne den forblæste grusplads. Visionen er også, at bydelen kan hænge sammen med de omkringliggende gader og være med til at skabe mere liv i de mindre livlige områder omkring VIVA-grunden.
- Vi synes, at det er rigtigt vigtigt at få skabt lidt mere liv i den døde ende af Kongensgade og få koblet de her to bydele sammen. Vi kunne godt tænke os at få skabt et flow ned gennem bydelen til Kongensgade og Kongens Have og den anden vej rundt.
- Så tror vi også, at hvis vi laver en rigtig fed bydel, så vil det også skabe mere liv, og vi kunne også godt tænke os at lave noget mere spændende i den sidste del af Rugårdsvej, siger Kim Marcussen.