Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Dele af den tidligere Bazar Fyn i Odense bliver til sommer ramme om friskolen og børnehave.
Fund Friskole & Børnehave flytter efter sommerferien ind i lokalerne i Thrige Firkanten, der tidligere husede Bazar Fyn.
Friskolen forlader de nuværende lokaler på Enggade i Odense den 30. juni 2020.
- Det har hele tiden været drømmen at lave skole et sted som Thrige Firkanten. Her kan vi skabe kreative læringsmiljøer og større fleksibilitet i vores opbygning af skolen. Vi kan udleve vores vision om at arbejde med det hele barn, det hele menneske i de helt rigtige rammer, siger Michael Thagaard, skoleleder på Fund Friskole i en pressemeddelelse.
Bombe under Bazar Fyn: Lejemål ophævet for længe siden
Lørdag kunne TV 2/Fyn afsløre, at Bazar Fyns dage er talte. Nu viser det sig, at butiksindehaverne måske slet ikke vidste, at lejemålet var ophævet.
- Vi har orienteret butiksindehaverne, fordi lejemålet er ophævet, det lejemål vi har med Bazar Fyn Aps, siger Søren Gørup Christiansen, direktør i Olav de Lindes afdeling i Odense, om den dramatiske besked, som butiksindehaverne i Bazar Fyn har modtaget.
Direktøren oplyser til TV 2/Fyn, at det er længe siden, at Olav de Linde har set sig nødsaget til at opsige selskabet, som udlejer butikkerne i basaren i Thrige-firkanten i Odense.
Faktisk er det så længe siden, at basaren på nuværende tidspunkt burde være tømt for butikker.
- Da vi oplever, at lejemålet ikke er tømt, som det skal, så meddeler vi det til dem, der har forretningerne, siger Søren Gørup Christiansen.
Søren Gørup Christiansen tilføjer, at fordi lejemålet ikke er fraflyttet, er fogedretten blevet involveret. Og det er her, det afgøres, hvornår butikindehaverne skal være ude af basaren.
- Fordi det ikke er fraflyttet, har vi overladt det til advokaten og fogedretten, men der går måske til nytår eller umiddelbart derefter. Men jeg ved det ikke, siger Søren Gørup Christiansen.
Hvad, der skal ske med bygningen, er under overvejelse.
- Vi har forskellige planer, men vi tager ikke nogen beslutninger, inden det er afklaret deroppe (Bazar Fyn, red.). Det vil sige, at vi har lejemålet tilbage, siger Søren Gørup Christiansen til TV 2/Fyn.
Det er således usikkert, om der efter 12 år med basar igen vil åbne butikker i de 7.000 kvadratmeter, eller om der vil komme noget helt andet ind i den del af bygningerne på Thriges Plads.
- Vi har det ikke ret godt med situationen. Vi har puttet rigtig mange ressourcer i det, men vi ser ikke nogen fremtid for det. Men vi kan ikke gøre noget ved det, siger Søren Gørup Christiansen.
Da Olav de Linde ikke har kontraktforhold med butiksindehaverne, kan selskabet ikke gøre noget for dem. Butiksindehavernes aftaler er lavet med Bazar Fyn Aps.
Søren Gørup Christiansen tilføjer, at lejemålet ikke er "leveret tilbage, som det skal ifølge kontrakten, når det bliver ophævet".
- Desuden havde vi en fornemmelse af, at der måske var nogen, som slet ikke vidste, at lejemålet var ophævet. Derfor har vi orienteret for at være åbne omkring det.
TV 2/Fyn har været i kontakt med Mohammad Saad, som ejer Bazar Fyn Aps og dermed er den, som har kontrakterne med de klemte butiksejere, men han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om sagen.
Vigtigt at blive i centrum
- Vi føler os meget privilegerede. Fund forbliver i byens centrum, så alle os, der tager tog eller bus, stadig har nemt ved at komme i skole. Samtidig får vi rummelige lokaler og legepladser, som både skolen og børnehaven får glæde af. Vi skal sammen med børn og forældre skabe en helt ny type skole, der bygger på den gode danske skoletradition med Funds DNA som et sted, hvor børn har lyst til at lære og være, fortæller Michael Thagaard.
En af fire personer, der står bag Fund Friskole, er Ulrik With Andersen, indehaver af virksomheden Educadio. Han er også glad for den nye placering Thrige Firkanten.
Første skoledag: Flere dropper folkeskolen og vælger friskoler
De seneste mange år har flere forældre droppet folkeskolen og i stedet valgt friskoler. I Odense åbnede en helt ny friskole på første skoledag.
De to søstre Sigrid og Nete har sammen med 108 andre elever første skoledag på den helt nye friskole FUND, der ligger i midten af Odense. Sigrid og Nete har tidligere gået i en folkeskole, men nu har forældrene besluttet, at pigerne skal starte i en friskole.
- FUND har nogle rigtig gode værdisæt og visioner. De tænker de gode sider, og hvad det er børnene kan og så gå videre med det, i stedet for at tænke på, hvad det er, man ikke er så god til, siger Anja Kajberg, der er mor til Sigrid og Nete.
Fyn er friskoleland
Sigrid skal starte i 5. klasse, mens lillesøster Nete skal begynde i 3. klasse. På landsplan er der rigtig mange, der gør som Sigrid og Nete. De seneste fem år har der været en stigning i antallet af elever, der vælger friskoler, mens det samtidig gået tilbage for folkeskolerne. Og Fyn er i endnu højere grad friskoleland. I sidste skoleår var det knap 22 procent af eleverne på Fyn, der gik i en fri- eller privatskole.
Friskolen FUND bygger på FNs 17 verdensmål, og skolen adskiller sig blandt andet fra folkeskolen ved, at der ikke bliver givet karakterer eller holdt eksamener. Der bliver heller ikke afholdt nationale test, som folkeskolerne skal.
- Vi tror, at tiden er kommet til, at man tænker på en anden måde. Vi er 35 skoler i landet, som er prøve- og testfri. Vi tror på, at vi kan noget ganske særligt, når vi pædagogisk sættes fri til netop at gøre det, forklarer Michael Thagaard, der er skoleleder på FUND.
Tre grunde til skoleskift
Sigrid og Netes valg af friskole er langt fra enesteående. De sidste mange år har folkeskolen tabt elever til friskolerne. Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2017 er de tre væsentligste årsager til, at forældre vælger friskoler; Skolens gode ry, skolens værdiggrundlag og at de ikke var tilfredse med den folkeskole, som de hørte til.
- Vi føler, at vores piger har haft brug for noget nyt. De var kørt lidt fast i de der bokse og rammer, som folkeskolen siger; Du skal ku' det her, du må helst ikke være bedre eller dårligere. Du skal ligge her imellem, og det er det, du skal følge. Vi synes, at nu var tiden for, at der skulle ske noget nyt, fortæller Rune Kajberg, der er far til Sigrid og Nete.
Det koster 1600 kroner om måneden for en elev at gå på friskolen FUND. Udover forældrebetalingen får skolen også et tilskud på 76 procent af det, som en gennemsnitlig folkeskoleelev koster. Men regeringen overvejer at mindske tilskuddet.
- Det ville jeg være ked af, fordi der er mange friskoler i de små samfund, som er kommet til, fordi folkeskolen er lukket og gør en kæmpe indsats, for ellers ville der ikke være skoler ude i de områder, så jeg tror, at man skal tænke sig rigtig godt om, inden man sætter koblingsprocenten ned, siger Michael Thagaard, der er skoleleder på friskolen FUND.
For Nete og Sigrid handler første skoledag mere om penalhus og skoletaske end om koblingsprocent. Forude venter første skoledag på en helt ny skole.
- Hvis I ikke var tilfredse med folkeskolen, forsøgte I så at ændre på tingene?
- Vi var ikke i tvivl, da vi hørte om FUND, så var det det vi skulle. Sigrid skal i femte klasse og Nete skal i tredie klasse. Vi har forsøgt, og de har været en del af folkeskolen i snart mange år. Og vi skylder dem det bedste i deres barndom, og vi skal give dem de bedste odds, begrunder Anja Kajberg skiftet fra folkeskole til friskolen FUND.
- Ja, vi kan faktisk slet ikke få armene ned over de øgede muligheder stedet giver for, at vores børn bliver endnu bedre dannet og uddannet til fremtiden, siger Ulrik With Andersen.
Bazaren skal ombygges
Olav de Linde ejer lejemålet og her går man inden længe i gang med at ombygge og klargøre bygningerne, så de opfylder kravene til både friskole og børnehave. Elever og forældre inddrages i projekteringen.
- Både børn og forældre involveres i høj grad i hele processen, så de får en fornemmelse af, at det vi skaber, er vores skole og børnehave, fortæller leder af børnehaven Trine da Silva Weng.
Vil skabe folkehus
En del af tanken med de nye lokaler er også at skabe et folkehus for alle, hvor der vil være liv både om dagen og om aftenen. Det kan ske gennem samarbejde med nuværende partnere, aftenskoler og andre frivillige foreninger, fortæller folkene bag Fund.
- Vi vil skabe et stærkt samarbejde af blandt andet frivillige kræfter, således at vi styrker det odenseanske kulturliv og åbner op for mange forskellige typer af arrangementer og oplevelser på adressen. Vi vil skabe et sted, hvor lokalerne aldrig står tomme, men er fyldt med mennesker og liv både om dagen og om aftenen, fortæller koordinator på Fund, Erling Hjernø.
Flere flytter ind
Olav de Linde oplyser til TV 2/Fyn, at friskolen kun er en af flere nye lejere, der flytte ind i den tidligere Bazar Fyn.
Direktør Søren Gørup Christiansen fra ejendomsselskabet Olav de Linde i Odense fortæller, at lejemålet sandsynligvis bliver opdelt i fire, hvor den ene bliver friskolen Fund.
Derudover satser de på kontorarealer, spisesteder og kulturaktiviteter eller koncertsted.
- Med kontorerne kan der lokkes nye firmaer til, og så er der planer om kantine, måske kaffe- og vinbarer og mulighed for aktivitet også. Han nævnte også koncertsted som kulturdelen, oplyser Søren Gørup Christiansen til TV 2/Fyn.
Odense Kommune skal nu godkende, at der bliver friskole i dele af lokalerne.