17. feb. 2019 kl. 16:50
Andreas Jarvel

OB hylder Lars Høgh: Legenden får sin egen mur foran stadion

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

OB's legendariske målmand Lars Høgh blev hyldet før hjemmekampen mod Vejle, da en helt særlig mur blev afsløret foran Odense Stadion.

Der findes næppe et større ikon i OB, end den tidligere målmand Lars Høgh, som i løbet af sine 23 år i klubben spillede hele 817 kampe for striwerne.

I den periode blev Lars Høgh med sine mange fabelagtige redninger kendt som lidt af en "mur" i målet, og det markerede OB inden søndagens hjemmekamp i Superligaen mod Vejle.

Læs også: Lars Høgh takker OB-fans:
  • Det betød sgu meget
Gå tilbage Del
16. feb. 2019 kl. 15:34

Lars Høgh takker OB-fans:
  • Det betød sgu meget

Liselotte Sabroe , Ritzau Scanpix

Da Lars Høgh i august sidste år blev ramt af kræft i bugspytkirtlen, havde det kæmpe betydning for ham at få så stor støtte fra OB’s fans. Det forklarer han i et interview med avisen B.T.

Fredag den 17. august 2018 blev det offentligt kendt, at OB-legenden Lars Høgh havde fået konstateret kræft i bugspytkirtlen. Ifølge statistikken har man kun ti procents chance for helbredelse inden for de første fem år.

Til den efterfølgende hjemmekamp mod FC Midtjylland om søndagen, havde OB’s fans derfor lavet et banner for at hylde klubbens tidligere målmand, som spillede 817 kampe for striwerne i løbet af sine 23 år i klubben.

På banneret stod der “Vi kæmper kamp 818 med dig! Denne redder du også, Høgh”.

Støtte var ren benzin

Det løftede humøret hos den tidligere fodboldmålmand, som befandt sig midt i sit livs krise. Det forklarer han i et interview med avisen B.T.

- Det betød sgu meget. Det må jeg sige. Det var i den periode, hvor jeg fik beskeden og havde det allersværest. Jeg har jo ikke spillet i OB i 100 år. Derfor gav den opbakning sgu noget benzin på energien og motivationen for at nå mit mål, siger Lars Høgh.

Det er dog ikke kun på Odense Stadion, at Lars Høgh og familien har mærket støtten fra fynboerne, forklarer Lars Høgh.

- I løbet af mit forløb har jeg bevæget mig en del rundt. Både i Odense, men også i Kerteminde, hvor jeg har et sommerhus. Dér har folk været søde og støttende. Jeg har fået en masse skulderklap, og folk har selvfølgelig også været spørgende. 'Hvor er det fedt, at du ser så godt ud' og 'Hvordan har du det?' er jeg blevet mødt meget med, siger han til B.T.

Hyldes på stadion på søndag

Den tidligere OB-målmand har gennemført fire ud af seks måneders kemobehandling, og han er så småt begyndt at genoptage jobbet som målmandstræner i Superligaklubben Brøndby IF.

På søndag er Lars Høgh tilbage på Odense Stadion, når OB hjemme møder Vejle i Superligaen. Sammen med resten af truppen fra 1994 skal Lars Høgh nemlig hyldes for “Miraklet i Madrid”. I år det nemlig 25 år siden, at OB med Lars Høgh i målet slog den spanske kongeklub ud af Uefa Cuppen ved at besejre dem på hjemmebanen Santiago Bernabéu.

Lars Høgh har dog også fået at vide, at han skal forberede sig på at få sin egen personlige hyldest i løbet af søndagens kamp. Han ved ikke, hvad der kommer til at foregå, men han glæder sig til at sige tak til fansene for støtten, han har modtaget under sit livs hårdeste kamp.

- Jeg glæder mig til at sige tak for den store støtte til fansene. Men det er lige så meget en tak til min familie. De har sgu været seje gennem forløbet, så det fortjener de også. Jeg har faktisk heller aldrig været på stadion i Odense sammen med min familie. Jeg har jo altid stået for mig selv i målet.

Kampen mellem OB og Vejle sparkes i gang søndag klokken 14.

Her blev en ny Lars Høgh-mur nemlig afsløret foran stadion, som en hyldest til en af klubbens største legender.

Det forklarer OB's kommercielle chef, Jack Jørgensen.

- OB er en traditionsklub, og vi er stolte over vores historie og ikke mindst de personligheder, der igennem mere end 131 år har været med til at skrive den. I dag hylder vi Lars Høgh, et klubikon og en fantastisk person, der er indbegrebet af OB.

Rørt Lars Høgh

Efter at den nye mur var blevet afsløret foran stadion, var det en både glad og rørt Lars Høgh, som talte med TV 2/Fyns reporter.

- Det betyder rigtig meget. Jeg har haft en svær periode i mit liv, hvor folk har bakket op omkring mig, og det betyder meget for mig. Generelt har fansene altid betydet meget for mig. Det er så stor en del af fodbolden, siger Lars Høgh og fortsætter:

Læs også: Fodbold-flashback: Husker du miraklet i Madrid?
Gå tilbage Del
6. dec. 2019 kl. 8:30
Opdateret: 6. dec. 2023 kl. 13:11
Fyn

Fodbold-flashback: Husker du miraklet i Madrid?

TV2

En decemberaften i 1994 skete et ægte fodboldmirakel. En flok fandenivoldske fynboer trodsede alt og alle - og smed selveste Real Madrid ud af Uefa Cup-turneringen.

Miraklet i Madrid

Artiklen blev oprindeligt bragt i forbindelse med 25-års-jubilæet for Miraklet i Madrid i 2019.

Det er 29 år siden, at en flok fynske fodboldspillere i gult skrev historie, da de besejrede Real Madrid på Bernabeu.

Sejren over det spanske storhold står stadig for mange som et sensationelt øjeblik i dansk klubfodbold-historie. Ét af de der slags øjeblikke, hvor man husker, hvor man var. Og som stadig kan give kuldegysninger, når man genser billeder derfra.

Et mirakel.

Vi har samlet en stribe klip fra TV 2 Fyns arkiv, som fortæller historien om Miraklet i Madrid.

Artiklen blev første gang udgivet 6. december 2018 - og genudgives med ny video i anledningen af 29-års jubilæet for Miraklet i Madrid.

“Hvis vi spiller, som vi gør nu, så tror jeg, at vi har en realistisk chance for at komme videre - okay, jeg griber lidt højt - mod ethvert hold”

— Michael Schjønberg, OB

Kim Brink fik et chok

OB havde kvalificeret sig til Uefa Cuppen ved at blive nummer to i Superligaen året før.

Først blev Flora Tallinn kørt over af OB på vejen mod de store hold i Uefa Cuppen. Fynboerne vandt samlet 6-0 over esterne.

Den storsejr fik Michael Schjønberg til at drømme stort.

- Hvis vi spiller, som vi gør nu, så tror jeg, at vi har en realistisk chance for at komme videre - okay, jeg griber lidt højt - mod ethvert hold, fortalte han til TV 2 Fyn.

Så ventede nordirske Linfield, som heller ikke havde en chance mod Michael Schjønberg (tre mål), Steen Nedergaard (to mål) og resten af holdet. 

I anden runde måtte tyske FC Kaiserslautern pænt sige auf wiedersehen og forlade Uefa Cuppen efter mødet med OB og Carsten Hemmingsen. 

TV 2/FYN
Hemmingsenbrødrene håbede på, at Real Madrid blev næste modstander

Og så skulle OB's direktør for tredje gang rejse til Geneve for at overvære lodtrækningen til næste runde af Uefa Cuppen. Han ringede hjem og gav træner Kim Brink et chok.

For tredje rundes modstander hed Real Madrid.

- Det er fandme et storhold, lød det fra Kim Brink, der havde svært ved at sidde helt stille i sin kontorstol.

Se klippet med reaktioner fra Kim Brink, Michael Schjønberg og Jess Thorup.

Stjernerne kommer til Odense 

En novemberdag i 1994 myldrede det pludselig rundt med store stjerner i mørkeblå træningsdragter i Odense.

Real Madrid med verdensklassespillere som Luis Enrique, Butragueño, Hierro, Redondo, Zamorano og Michael Laudrup var kommet til byen for at spille den første kamp. 

Se interview med Michael Laudrup om hans form - og en spansk journalist, der var bange for, at Real Madrids fans ville tro, at OB bare var et lille bump på vejen mod trofæet. 

Real Madrids millionærspillere undervurderede OB

Samme aften var karantæneramte Jens Melvang og Carsten Dethlefsen i studiet på TV 2 Fyn for at tale om kampen og OBs chancer. 

- Det er da en attraktiv modstander rent tilskuermæssigt. Men vi havde haft større chancer, hvis vi havde mødt et andet hold, tror jeg, fortalte Jens Melvang dengang.

Op til kampen var der en del snak i pressen om, at Real Madrid undervurderede OB.

“Det er da en attraktiv modstander rent tilskuermæssigt. Men vi havde haft større chancer, hvis vi havde mødt et andet hold”

— Jens Melvang, OB-spiller

Spiller han (Kim Brink red.) på, at Real Madrids millionærer undervurderer jer?

Han bruger det ikke i sit oplæg, men det er da helt klart vores chance, hvis de (Real Madrid red.) kommer med en lidt anden holdning, end hvad de burde komme med til sådan en kamp, så kan vi overraske med en hurtig scoring eller to, sagde Carsten Dethlefsen.

Du kan se hele interviewet herunder med Jens Melvang, Carsten Dethlefsen og en stribe OB-fans:

Sagde Schjønberg lige 2-0 i bussen?

Kampen mod Real Madrid på et pakket Odense Stadion blev tættere end forventet, men endte med et nederlag til fynboerne på 2-3. 

OB kom i første halvleg uventet i spidsen på et flot langskud af Michael Schjønberg. Men i anden halvleg vendte spanierne kampen og bragte sig foran med 2-1, inden Jesper Hjort kunne udligne for OB.

Bedst som tilskuerne var begyndt at tro på uafgjort, afgjorde den danske stjernespiller Michael Laudrup kampen til spaniernes fordel med sin scoring til 3-2 i kampens overtid.

Dermed stod Real Madrid med et stærkt udgangspunkt inden returkampen på det enorme Santiago Bernabeu hjemme i den spanske hovedstad.

OB-spillerne ærgrede sig forståeligt efter kampen. Så tæt på - og så alligevel så langt fra. 

Claus Fisker / Ritzau Scanpix
Michael Laudrup scorede i overtid - men takkede Lars Høgh for kampen i Odense.

- Hvis vi ikke var så hårde, som vi nu er, så tror jeg, at vi ville sidde og græde alle sammen inde i omklædningsrummet, lød det ærligt fra Michael Schjønberg lige efter kampen.

“- Vi er jo favoritter, eftersom OB skal vinde med to mål på vores bane”

— Michael Laudrup, Real Madrid

Den 6. december 1994 var der returopgør på Bernabeu. TV 2 Fyn var med i OB's spillerbus dagen inden, hvor humøret og optimismen trods alt var højt. 

Hvad er dit bedste bud på et resultat? 

- 2-0 ville jo ikke være skidt.

Altså til OB?

- Ja, selvfølgelig, storsmilede Michael Schjønberg.

En anden Michael - i en anden klub var af en lidt anden mening. 

- Vi er jo favoritter, eftersom OB skal vinde med to mål på vores bane. 

På en skala fra et til ti, hvordan vurderer du så sværhedsgraden i den her kamp?

- Meget højt. Det håber jeg da også, at de andre (resten af Real Madrid-holdet red.) gør, fortalte Michael Laudrup i et interview med TV 2/Fyn.

Du kan se interview med Michael Schjønberg, Michael Laudrup, Jess Thorup og Kim Brink i videoen herunder. 

Jamen - hov! OB vandt sgu

Der var ikke mange, der havde spået OB en chance mod kongeklubben Real Madrid.

OB skulle ikke bare vinde kampen, de skulle enten vinde med mindst to mål eller score minimum fire gange. På udebane - mod Real Madrid.

Men den decemberaften på Bernabeu var det som om, at nogen havde glemt at fortælle det til fynboerne. 

For mod alle odds lykkedes den umulige mission.

Men det holdt hårdt for fynboerne. Fra kampens start satte Real Madrid sig tungt på kampen, dog uden at kunne passere en flyvende Lars Høgh i OB-målet, der blandt andet reddede en friløber fra Michael Laudrup i kampens indledning.

I den anden ende hamrede Carsten Hemmingsen en forrygende flugter på trekantsammenføjningen som en første advarsel til stjernerne fra Madrid.

Med tyve minutter igen stod der stadig 0-0, og OB skulle derfor fortsat score to gange for at gå videre - uden at hjemmeholdet samtidig fik scoret på Høgh'en. 

Stilhed i Madrid

Kort efter blev der stille på Bernabeu. OBs unge midtbanespiller Ulrik Pedersen fik på en kontra en bold i dybden bag Real Madrid-forsvaret, der var blevet fanget langt fremme på banen, og den 20-årige odenseaner var iskold, da målmand Cañizares kom ud imod ham.

Ulrik Pedersen chippede bolden over keeperen, og så var de fynske gæster pludselig foran med 1-0. 

OB havde brug for endnu en scoring, og dybt inde i den italienske dommer, Loris Stafoggias, tillægstid indtraf sensationen.

Schjønberg fik plads på venstrekanten, snød sin direkte modstander og fik plads til at slå et fladt indlæg ind foran mål. Her kom Jesper Hjort foran sin oppasser, men mistimede fuldstændig sin afslutning og fik slet ikke ram på bolden, der i stedet fik lov at passere til bagerste stolpe.

Her var blot 20-årige Morten Bisgaard fulgt med frem, og med en iskold inderside kunne han sende bolden ind i det lange hjørne bag Cañizares.

På sidelinjen gik træner Kim Brink og resten af holdet amok i jubel.

TV 2
Jubelscener fra Bernabeu.

Og da dommeren kort tid efter fløjtede kampen af, var sensationen og det største danske klubresultat nogensinde en realitet.

Et fynsk fodboldmirakel var født.

TV 2
I minutterne efter 2-0  mod mægtige Real Madrid væltede hele OB rundt i sejrrus.

Voksne mænd græd som pisket.

Scanpix Danmark
Lars Høgh i tårer efter sejren.

Smed sig på knæene, mens de knyttede næver sendte hilsner op mod den mørke spanske himmel.

Et virvar af spillere i gule trøjer og mænd i blå Xerox træningsdragter, der løb rundt og krammede hinanden. Kyssede. Græd. Og aede hinanden over håret. 

TV 2
Lige efter den italienske dommer fløjtede kampen af.

Imens stod en flok spanske spillere i hvidt som lammet på Bernabeus græs. På tribunen pakkede Real Madrid-fans bannere, trommer og trofædrømme sammen i stilhed.

Heltene vender hjem

Selvom nogen mente, at OBs spillere selv kunne svæve hjem på lyserøde skyer, så tog de trods alt flyet hjem til Fyn, hvor de blev taget imod som helte. 

- Olé Oden-se Bold-klub. Olé Oden-se Bold-klub, klappede stribevis af OB-fans i Odense Lufthavn, mens spillerne kom ind. En efter en. 

- Høgh'en. Høgh'en.

Delta /TV 2/Fyn
Lars Høgh måtte først kæmpe sig igennem krævende fotografer, inden han blev taget imod af stående klapsalver fra OB-fans.

“Det er helt sindssygt, det her. Det er så vildt, så man slet ikke kan forstå det. Har I oplevet noget lignende? Jeg har sgu ikk´, du.”

— Carsten Hemmingsen, OB

 - Det er fantastisk. Det er ubeskriveligt. Jeg fatter det ikke endnu, fortalte en rørt OB-fan, Allan Jensen. 

Delta /TV 2/Fyn
Kim Brink badet i blitz og taktfaste klapsalver fra begejstrede fans i Odense Lufthavn.

- Det er helt sindssygt, det her. Det er så vildt, så man slet ikke kan forstå det. Har I oplevet noget lignende? Jeg har sgu ikk´, du, lød det fra en storsmilende og lidt træt Carsten Hemmingsen i lufthavnen. 

Se indslaget fra festmodtagelsen i Odense herunder:

Dagen derpå 

Et døgn efter miraklet i Madrid mødte to trætte, men glade målscorere op i studiet hos TV 2 Fyn. 

Hvad skete der egentlig inde i omklædningsrummet?

- Jamen, der var en helt euforisk stemning. Vi hoppede og dansede. Og skreg. Der var bajere. Og alt muligt, fortalte Morten Bisgaard med et skævt smil, der måske sagde, at han ikke afslørede alt, hvad der skete derinde.

Se interviewet med Ulrik Pedersen, Morten Bisgaard og Viggo Jensen herunder. 

Hvad der skete efter den decemberaften i Madrid er der mange, der har glemt. Men det var noget med et italiensk hold, der vandt 1-0 over OB, og dermed slukkede for fynboernes drømme.

Men vi vil heldigvis altid have minderne om miraklet i Madrid.

- Da jeg spillede var vi måske lidt tættere på fansene, end spillerne er nu. Vi snakkede meget med fansene i gamle dage. Da der ikke var en Storebæltsbro, rejste vi jo med færgen og fulgtes med fansene - havde samtalerne med fansene og havde det fedt med dem. Så de har altid betydet meget for mig, siger Lars Høgh. 

Lars Høgh lagde handskerne på hylden i år 2000 efter 817 kampe for OB og 8 kampe for det danske landshold. Det blev også til tre danske mesterskaber og tre pokaltitler med OB i løbet af karrieren.

Hyldesten af Lars Høgh er en del af OB's tilbageblik på 'Miraklet i Madrid', hvor OB sendte Real Madrid ud af UEFA Cuppen med en sejr på 2-0 på mægtige Bernabeu. Derfor blev resten af holdet fra 1994 også hyldet søndag middag, inden kampen mod Vejle.

Andreas Jarvel
 

30. dec. 2024 kl. 22:18
Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Minister reagerer på Kim Brixens død: - Hvor er det en trist nyhed

LYT
Del
Link
kopieret!

Lægefaglig direktør hos Odense Universitetshospital Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Efterfølgende har kolleger mindes Kim Brixen som en “fantastisk kollega” og en helt igennem rar person.

Ovenstående kan økonomiminister Stephanie Lohse nikke genkendende til, og ligesom andre mindes hun Kim Brixen som en person, der spillede en stor rolle for udviklingen af sundhedsvæsenet i Region Syddanmark.

- Kim har haft kæmpestor betydning for OUH, SDU og Region Syddanmark og sat markante aftryk i forhold til forskning, nye teknologier, ny medicin og udvikling af sundhedsvæsenet. Alt sammen til gavn for patienterne, skriver hun i et opslag under nyheden om Kim Brixens død på TV 2 Fyns Facebook.

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH. Her har han blandt andet arbejdet sammen med Stephanie Lohse. Det samarbejde mindes hun også.

- Så var han bare en fornøjelse af være sammen med. Mange varme tanker først og fremmest til familien, men også til de mange kolleger og gode venner på OUH og i regionen, lyder det i opslaget.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Stephanie Lohse, men det har endnu ikke været muligt.

30. dec. 2024 kl. 21:29

Odense Bulldogs sænket i målrig affære

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var tæt på at lykkedes med et flot comeback, men det endte med en lang næse for det bedste fynske ishockey-mandskab, Odense Bulldogs.

De var en tur i Rungsted for at møde Seier-mandskabet, der til trods for en tidlig Odense-føring var foran 3-1 efter første periode.

Anden periode endte med samme cifre bare i omvendt favør, og på den måde startede tredje periode helt lige, 4-4.

Her trak Rungsted Seier det længste strå, da med en scoring tidligt og sent i perioden vand 6-5. Odense Bulldogs har dog stadig godt fat i toppen af Metal Ligaen, hvor de indtager en tredjeplads. De har dog to kampe i baghånden i forhold til Aalborg Pirates på andenpladsen - og kun to point op.

30. dec. 2024 kl. 20:54
Ida Alstrup Klausen

Ikke alle kan holde sig i ro - så stor er bøden, hvis du fyrer af for tidligt

LYT
Del
Link
kopieret!

I år er der nye regler for affyring af fyrværkeri. Nu gælder affyringsperioden først fra 31. december til og med 1. januar. Sidste år måtte man allerede skyde krudt af 27. december.

Hos Fyns Politi oplever de, at der er nogen, der har svært ved at holde sig inden for den lovlige periode.

- Men flertallet har dog forstået de nye regler, siger Søren Frederiksen, der er vicepolitiinspektør ved Fyns Politi.

Overholder man ikke de nye regler, kan man risikere en bøde på 2500 kroner.

30. dec. 2024 kl. 20:00
Morten Albek

Fynsk band fik trukket økonomisk støtte, men spiller videre

LYT
Del
Link
kopieret!

Et kort øjeblik er der stilhed.

- En, to tre…

Så rammer trommeslagerens trommestikker først gulvtammen og taktslaget efter lilletrommen, mens bassist, leadguitar og keyboard finder ind i nummerets rytme. Vi er i et øvelokale i Kansas City, et spillested i Odense fyldt med lokaler mangen til det, hvor bandet BALI netop er gået i gang med sangen “Free”.

- Jeg skrev den, fordi jeg stammer. Den handler om at være fri, selv om du har et handicap. Ja, jeg stammer, men jeg er jo også bare et menneske, slår guitarist og sangskriver Mikkel Bo Lolk Larsen fast, da den sidste tone har lydt i det rockede nummer.

Som flere af de andre har han været med i BALI i en årrække.

Det vil sige, at han også var med dengang orkesteret fik tilskud af Odense Kommune. Et tilskud der forsvandt for et par år siden. Dengang valgte grundlægger og musikpædagog Gerhard Pischinger at gå på pension. Men nu er han tilbage i BALI. For orkesteret vil stadig det samme - spille og give koncerter.

- Det var tænkt som et projekt, der skulle give unge med diagnoser en mulighed for at spille så tæt på professionelt som muligt. Vi har udgivet mange cd’er og spillet koncerter så langt væk som Japan. Det var en herlig tid. Nu er vi seks medlemmer samlet igen, for vi prøver at fortsætte, også selv om vi ikke har nogen økonomisk støtte, fortæller Gerhard Pischinger.

For at få råd til instrumenter og - på sigt - et eget øvelokale, arbejder BALI på at danne en forening. På den måde bliver det muligt at søge fonde om tilskud.

- Hvis det lykkes, kan vi komme mere ud at spille. Og det er det vi allerhelst vil, slår Gerhard Pischinger fast.

30. dec. 2024 kl. 19:25
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DMI udsender varsel - nytårsaften kan gå hen og blive en fuser

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er dårlige nyheder til de fynboere, der glæder sig til at fyre krudt af nytårsaften.

DMI har mandag aften udsendt et varsel om kraftig regn, hvilket betyder, at DMI forventer, at der i perioden fra klokken 19 nytårsaften og til samme tidspunkt dagen efter kan falde mellem 30 og 50 millimeter regn.

Modsat et skybrudsvarsel, så er det ikke forventningen, at al regnen vil komme inden for 30 minutter. Der er snarere tale om langvarigt regnvejr.

Det centrale og sydlige Jylland samt Fyn ser ud til at få mest, skriver DMI, der samtidig minder om, at det vil blæse kraftigt fra sydvest, en overgang med vindstød lokalt op til hård eller stormende kuling.

30. dec. 2024 kl. 19:17
Alexander Aagaard

Farlig trend stiger blandt unge - men Danmark har fortsat ingen aldersgrænse

LYT
Del
Link
kopieret!

En tur i solariet er for mange af de unge, som TV 2 Fyn mandag talte med, en del af forberedelsen til nytårsaften.

- Det giver noget selvtillid. Man synes, man er pænere, hvis man er brun, siger 21-årige Mia Vinter, der planlægger at tage forbi et solcenter inden nytår.

Men det er ikke uden risiko at lægge sig ind under rørene i et solarie.

Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent. Men lægger du dig under den kraftige uv-stråling, før du fylder 35 år, øges risikoen for modermærkekræft med hele 60 procent, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Alligevel er Danmark ifølge Kræftens Bekæmpelse et af de eneste lande i Europa, der ikke har aldersbegrænsning på solariebrug.

- Jeg håber selvfølgelig ikke, det rammer mig

Så længe modermærkekræften ikke er at se, er det svært at forholde sig til den, mener flere unge.

- Det er svært at se konsekvenserne for sig, når det ikke er noget, man oplever, siger Mia Vinter, der lægger vejen forbi et solcenter tre gange om ugen.

Heller ikke 17-årige Anders Jensen overvejer risiciene ved at udsætte sin krop for kunstig uv-stråling en gang om ugen.

- Mine forældre tænker meget over det og siger det også til mig, men jeg tænker ikke så meget over det selv. Jeg håber selvfølgelig ikke, det rammer mig, siger han.

Og sådan er der flere, der tænker. Men i 2022 døde 275 danskere af modermærkekræft, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Samtidig viser en ny rapport, at flere unge er begyndt at bruge solarie i løbet af de seneste år.

Over halvdelen er under 18 år ved solariedebut

14 procent af de 15-25-årige har brugt solarium mindst én gang inden for det seneste år. Det er en stigning fra 10 procent i 2019 til 14 procent i 2023.

63 procent af de unge var under 18 år første gang, de gik i solarium, mens 9 procent var børn i alderen 9-13 år, da de havde debut under uv-strålerne.

Kilde: Unges solarievaner 2023

Ingen aldersgrænse for solariebrug

Og det kan der sættes en dæmper for, mener Kræftens Bekæmpelse.

Forskere bag Kræftens Bekæmpelse vurderer, at 1.942 danskere kunne have undgået modermærkekræft i 2045, hvis man havde indført aldersgrænsen på 18 år i 2014, hvor der blev fremsat et lovforslag for aldersbegrænsning på solariebrug.

- En aldersgrænse vil sende et klart signal om, at solariebrug ikke er for børn og medføre færre tilfælde af modermærkekræft i fremtiden. Erfaringer fra udlandet viser, at en 18-års aldersgrænse for solariebrug er et effektivt værktøj til at få færre unge til at gå i solarium, siger Christine Lind Tybring, der er specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Og netop alderen har betydning, fastslår specialkonsulenten.

- Så længe man stadig er under udvikling, har man hyppigere celledeling, og så kan påvirkninger som uv-strålinger i højere grad lave skader, end hvis man er ældre. Derudover så har man også bare flere år, hvor man kan udvikle kræft, jo yngre man er, når man starter med at få uv-stråling, siger Christine Lind Tybring.

Farligere end solens stråler

Uv-strålingen i et solarium svarer til et uv-indeks på 12. I Danmark kommer uv-indekset aldrig over 7.

Samtidig kommer der sol på hele kroppen, både forfra og bagfra, og som regel uden tøj på. Og så foregår det typisk i vintermånederne, hvor huden er meget bleg.

Danmark har en af de højeste forekomster af modermærkekræft i verden. Gennem de seneste 30 år er forekomsten af modermærkekræft steget markant.

Kilde: Christine Lind Tybring, Kræftens Bekæmpelse

Kræft i huden, Sundhedsstyrelsen

Opbakningen har aldrig været større

Tilslutningen til en aldersgrænse på 18 år har aldrig været højere, konkluderer Kræftens Bekæmpelse i en rapport. Hele 76 procent af de unge mener, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for at gå i solarium i Danmark. Men spørger man de unge under 18 år i Odense, er der flere, som synes, at aldersgrænsen bør være lavere end 18 år.

- Jeg synes, det er en god idé, men det kommer an på, hvor man sætter grænsen. Jeg tænker, at fra 15 år og op kan man godt selv tage styringen over, hvad man laver, siger Emma Munch Littau, der går i 10. klasse.

17-årige Anders Jensen går også ind for en aldersgrænse, trods han fortsat gerne selv vil kunne gå i solarium en gang om ugen.

- Jeg kender nogle, der er meget yngre end mig, som gør det, så derfor ville det nok være en meget god idé med en aldersgrænse, siger han.

30. dec. 2024 kl. 18:34

Udskældt fynbo vil være borgernes vagthund i byrådet - bare ikke for det parti, han er medlem af

LYT
Del
Link
kopieret!

Nils Skeby, der har været ansigtet på modstanden mod koncerterne på blandt andet Dyreskuepladsen i Odense, vil i byrådet til kommunalvalget i 2025.

Hvorfor?

De lydtætte mure i Odense Byråd skal brydes ned, og hvis man spørger manden selv, er han den helt rette til at gøre det.

- Jeg stiller op, så odenseanerne kan få en vaghund, der sikrer fri adgang til information fra byrådssalene, fortæller han til TV 2 Fyn.

Nils Skeby er i dag medlem af Liberal Alliance, men han stiller ikke op som kandidat for partiet.

Bryder med alliancen

I sommer blev Nils Skeby ellers godkendt som kandidat til byrådsvalget for Liberal Alliance, men på grund af et ultimatum fra spidskandidat, Araz Khan, omkring opbakning af den nye lokalplan, der skal sikre fremtidens kæmpekoncerter, har han trukket sig som kandidat for partiet.

I stedet for er han ved at skabe en borgerliste.

Dog er han forblevet medlem af Liberal Alliance.

- Jeg har da tænkt på at melde mig ud, men jeg deler fortsat mange af partiets værdier, siger han.

Og står det til ham, forbliver han medlem.

- Hvis partiet fortsat vil have mig, så bliver jeg, fortsætter Nils Skeby.

Odenseaneren, der tidligere har været kritisk over for borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand Søren Windell (K) fortæller dog, at det ellers er slut med alliancer.

- Hvis jeg skal være en vagthund, skal jeg kunne være kritisk overfor alt og alle, og derfor indgår jeg ikke i alliancer, siger han.

Drømmer om en borgerliste med fem til syv kandidater

Selvom der ikke skal indgås alliancer, håber han på at blive valgt ind med ligesindede.

- Jeg drømmer om, vi kan skabe en borgerliste med fem til syv kandidater.

Han er dog opmærksom på, at kampen bliver hård.

- Folk har en tilbøjelighed til at stemme på partifarven, så det bliver svært.

Alligevel håber Nils Skeby på, at borgerne kan se idéen i projektet.

- Vi stiller op, fordi vi tror på, det kan lade sig gøre at få os valgt ind.

Selv hvis det ikke skulle lykkes at få valgt det ønskede antal ind via borgerlisten, understreger Nils Skeby, at han stadig kan udføre det arbejde, han går til valg på.

- Skulle jeg blive valgt ind som ene mand, står jeg selvfølgelig udenfor politisk indflydelse. Men jeg vil gøre alt i min magt for at fortælle om det, der sker bag de lukkede døre, siger han afsluttende.

30. dec. 2024 kl. 17:29
David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Har du styr på reglerne til nytår? Test din viden her

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvordan var det nu lige med afstanden til nytårsraketten, var der også noget med stråtage og sikkerhed, og hvad gør man egentlig med en fuser?

Bulder og brag kommer til at fylde i nattehimmelen, når vi hopper ind i 2025.

Og med nytårsaften lige rundt om hjørnet, er det sidste chance for at få helt styr på regler og gode råd.

Derfor har vi på TV 2 Fyn sammensat en teoriprøve med 10 spørgsmål, så du kan komme sikkert ind i det nye år.

Spørgsmålene er baseret på oplysninger fra Dansk Erhverv, Sikkerhedsstyrelsen, Bolius, GF Forsikring og en artikel fra TV 2.

30. dec. 2024 kl. 16:26
Fyn
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Læge udstilles med navn efter alvorlige fejl - overså tegn på kræft og depression

LYT
Del
Link
kopieret!

Styrelsen for Patientklager har offentliggjort navnet på en fynsk praktiserende læge, efter han gentagende gange har fået kritik.

Kritikpunkterne går blandt andet på, at lægen overså symptomer på kræft hos to patienter og ikke lavede en underretning på en patient, der havde tegn på depression.

I den ene sag blev en patient behandlet mod hæmorider, selvom vedkommende havde mere permanente gener, som burde have rejst en mistanke.

Patient klagede efter kræftdiagnose

Lægen, Torsten Rahbek Rudbæk, har blandt andet praktiseret hos Idrætsklinikken i Odense.

I den omtalte sag lyder kritikken, at Torsten Rahbek Rudbæk skulle have rejst mistanke om endetarmskræft og have henvist til et kræftpakkeforløb på denne mistanke.

Men det gjorde han ikke, og efterfølgende har patienten valgt at klage, da vedkommende fik konstateret endetarmskræft.

I en anden lignende sag kritiseres den fynske læge for ikke at agere på, hvad der kunne være symptomer på kræft.

Ingen underretning trods tegn på depression

I en tredje sag kritiseres Torsten Rahbek Rudbæk for ikke at have opfyldt sin underretningspligt i en sag om et barn, der muligvis havde behov for særlig støtte.

Gennem fem konsultationer i 2021 blev der rapporteret tegn på angst, depression og udtalelser om ikke at ville leve. Det fik dog ikke lægen til at lave en underretning.

Det er på trods af, læger har pligt til at handle ved mistanke, uanset om en anden sundhedsperson allerede har sendt en underretning.

Fuldt navn offentliggjort

Styrelsen for Patientklager begrunder selv, hvorfor de har valgt at offentliggøre navnet på den fynsk praktiserende læge.

- Afgørelsen vil blive offentliggjort, da det er tredje gang inden for de sidste 5 år, vi giver kritik til praktiserende læge Torsten Rahbek Rudbæk, skriver de på deres hjemmeside.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Torsten Rahbek Rudbæk. Han har dog ikke ønsket at kommentere sagen.

- Som læge har jeg tavshedspligt og må derfor ikke udtale mig om konkrete patientforløb, skriver han i et skriftligt svar.

30. dec. 2024 kl. 15:28
Alexander Aagaard

Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden

LYT
Del
Link
kopieret!

Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.

For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.

Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.

Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.

- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.

Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her