Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odenses musik- og kulturhus er presset på økonomien, og det får nu organisationen bag Odeon til at fyre kulturchefen.
Det har været sværere at tjene penge på Odeon end først antaget, og derfor sparer H.C. Andersen Kongrescenter nu på medarbejderudgifterne.
Mandag morgen fik Odeons kulturchef, Sara Ekknud, en opsigelse.
- Vi er voldsomt udfordrede på økonomien, og derfor må vi kigge på alt, hvad vi kan, siger administrerende direktør Jens Pedersen fra H.C. Andersen kongrescenter A/S.
Sara Ekknud har haft de kulturelle aktiviteter i Odeon som sit ansvarsområde siden huset blev bygget.
H.C. Andersen Kongrescenter driver både Radisson Blu Hotel H.C. Andersen og musik- og kulturhuset Odeon, der ligger lige ved siden af hinanden.
Regnskab: Stadig knas med driften af Odeon
For andet år i træk har Belling Gruppen underskud i H.C. Andersen Kongres Center. Det er Odeon, der driller, fremgår det af 2018-regnskabet.
Det er tilsyneladende ikke nogen guldgrube at forpagte Odeon.
For andet år i træk har H.C. Andersens Kongres Center, der også driver Radisson og Odense Koncerthus, underskud på driften. Før skat er der tale om et underskud på 1,5 millioner kroner før skat mod 1,4 millioner i 2017.
Forpagteren i sidste ende er Belling Gruppen.
- Det var forventet, at selskabets resultat i 2018 ville være forbedret via synergier og udvidede forretningsområder. Det kan konstateres, at det har været vanskeligt at opnå en tilstrækkeligt rentabel drift i ODEON, idet især omkostninger til omstillinger i forbindelse med arrangementer og løbende vedligehold af bygningen i betydeligt omgang overstiger det forventede, hedder det i ledelsesberetningen.
Videre hedder det, at "selskabet arbejder med tiltag, der skal effektivisere aktiviteterne knyttet til driften af ODEON. Samtidig arbejdes der videre med at optimere hoteldriften yderligere. På baggrund heraf forventes et forbedret resultat i 2019. Niveauet forventes at være et begrænset overskud", skriver ledelsen.
Kommune dækker underskud
Ifølge den kontraktlige aftale mellem Odense Kommune skal kommunen dække to tredjedele af et eventuelt underskud i de afholdte kulturelle arrangementer i Odeon.
Underskudsgarantien dækker kulturelle arrangementer, som forpagteren afholder, og er på 15 millioner kroner fordelt over seks år.
I 2018 var ledelsen ellers optimistisk omkring den økonomiske udvikling.
- Selskabet har i 2017 opstartet aktiviteter omkring Odeon samt gennemført yderligere optimering af organisationen, hvilket understøtter selskabets forretningsområder og fremadrettede optimerings-muligheder. Samtidig har selskabet investeret i modernisering af hotelværelser i 2017. Det er selskabets forventning, at de gennemførte tiltag vil medføre positive effekter i 2018, hed det i årsregnskabet dengang.
Og ifølge det seneste regnskabs ledelsesberetning har Odeon tynget økonomien. Der bemærkes det, at "at det har været vanskeligt at opnå en tilstrækkeligt rentabel drift i Odeon, idet især omkostninger til omstillinger i forbindelse med arrangementer og løbende vedligehold af bygningen i betydeligt omgang overstiger det forventede".
Resultatet i sidste regnskabsår blev et underskud på 1,5 millioner kroner før skat.
Ingen indflydelse på kulturoplevelser
Ifølge Jens Pedersen vil fyringen af kulturchefen ikke få betydning for oplevelserne i huset.
- Det er naturligt, at der har været flere medarbejdere i en opstartsperiode for at få tingene til at fungere. Der har Sara haft en kæmpe betydning. Nu er øvelsen kommet til, at vi skal drive tiltagene videre, og der vil publikum ikke mærke nogen ændring, siger Jens Pedersen.
Odense Kommune ejer størstedelen af bygningen og har indgået en aftale med H.C. Andersen Kongrescenter som operatør. Den indebærer, at operatøren årligt betaler 2,5 procent af bruttoomsætningen i forpagtningsafgift for at bruge ejendommen, minimum 500.000 kroner.
Ifølge aftalen giver Odense Kommune til gengæld en begrænset underskudsgaranti på Odeons kulturelle aktiviteter i de første seks år.