31. jan. 2023 kl. 20:00

Pleje eller panik? Sosu'er fortæller om kaotiske forhold i hjemmeplejen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Svigt af de ældre, umenneskeligt arbejdspres og en ledelse, der ikke lytter. TV 2 Fyn har været i kontakt med cirka 20 medarbejdere i hjemmeplejen i Odense. De ønsker ikke at stå frem med navn af frygt for at blive fyret. Her får du fem anonyme fortællinger fra sosu'ernes hverdag.

Social- og sundhedsmedarbejderne i hjemmeplejen i Odense hører til dem, der løber stærkest. Specielt i Aften- og Natgrupperne er der et massivt pres på medarbejderne. Her har de i gennemsnit 30 besøg og tæt på 60 opgaver ude hos borgerne i løbet af en vagt. 

Vi har talt med cirka 20 medarbejdere, som gerne vil fortælle deres oplevelse af arbejdet i hjemmeplejen.

TV 2 Fyn har her valgt at bringe fem af deres historier, fordi deres beskrivelser af problemerne går igen hos de fleste af dem, vi har talt med. 

Klik og læs de anonyme fortællinger herunder 

I mørket hersker anarki

Vi ruller alene afsted på aftenvagten én for én ud i mørket i vores hvide biler fra Lavsensvænget i Odense. Der er mere end 40 besøg på min køreliste, og jeg ved, at flere nødkald vil tikke ind og lægge flere besøg til listen. Det er hverdagskost, men det stresser mig allerede. 

En gruppe vikarer, som der er kommet flere af i gruppen de sidste par år, har samlet sig bag en af bilerne på pladsen. De tager selfies, ryger smøger og har åbenbart god tid. 

Jeg kører til mit første besøg, men jeg mærker irritationen over vikarernes letsindige og skødesløse tilgang til vores arbejde. Jeg har tidligere – i en anden kommune – oplevet et dødsfald på den konto. En vikar handlede ikke i tide, og var heller ikke klædt på til at handle, da en borger fik et epileptisk anfald! 

Vi kører ud og gør en forskel for borgerne. Det er et vigtigt stykke arbejde, der også kræver en faglighed. Jeg ryster min irritation af mig, inden jeg går ind ad døren til den første borger.

Ved ni-tiden låser jeg mig ind ad døren til et ægtepar i Odense Øst. Jeg ser med det samme, at konen er ulykkelig. Vagten før mig kom aldrig. Det er hendes mand, der har brug for hjælp til at komme på toilettet, til at få sine piller, til at spise sin mad og til at komme i seng. Middags-pillerne ligger stadig i den gennemsigtige pilleæske på køkkenbordet, og hans kone har prøvet at hjælpe ham på toilettet. Men han er en stor tung mand, og hun er for skrøbelig til at bakse med ham. Det er derfor, vi kommer i deres hjem flere gange om dagen. 

Nu må jeg sørge for ekstra mad og hjælpe ham på toilettet og i nattøjet. Der er ikke tid til de ekstra opgaver. Jeg har cirka tre minutter til besøget her, hvor jeg skal give medicin. Det tager også tid at komme fra en borger til den næste, men køretiden er skrevet med usynligt blæk på min liste. Min ledelse må forestille sig, at jeg kan trylle mig selv videre til næste borger. Det vigtigste er dog, at der ikke er sket noget med ham på trods af, at han får sin medicin for sent.

Jeg ræser videre. Det er efterhånden tit, jeg oplever, at medicinen stadig ligger i pilleæsken, at borgerens ble er fyldt, eller at den ældre er blevet sprunget over af vagten før mig. 

Efterhånden er den profession, jeg valgte, fordi jeg vil arbejde med mennesker, reduceret til opgaver, der skal løses uden indlevelse. Der er knap nok tid til at sætte mit flueben på kørelisten og komme videre. Taler jeg om det til min leder, kan jeg være sikker på, at det bliver tysset ned -sandsynligvis efter en regulær skideballe.

Klokken 23.30 afleverer jeg min nøglebrik og bilnøglen på kontoret og kører hjem. Jeg skal falde ned, inden jeg kan kravle under dynen. I morgen kører jeg afsted igen, fordi jeg ønsker at gøre en forskel for de ældre. Vi er deres livline. 

Vi låser døren til de demente

I dag har jeg nattevagt på et plejecenter i Odense. Der er sygdom og ingen vikarer, derfor er vi to på vagt. Der ligger afdelinger for demente og plejeboliger på rad og rækker. I nat har jeg ansvaret for 50 til 60 beboere.

Jeg begynder hos de ældre, der er hårdt ramt af demens. De er samlet i et hus. Flere af dem er vågne her tæt på midnat. Jeg skal hjælpe dem med blandt andet medicin, toiletbesøg og med at guide dem, der vandrer på fællesgangen, ind på deres værelser og ned under dynen. Flere af dem får mere beroligende medicin af både aften- og nattevagterne, end jeg vil vurdere, de har brug for. Det gives egentlig efter behov, men det er ikke altid, det er beboernes behov, det er mere de travle ansattes behov. Det mest praktiske er, at de er rolige. Der er nemlig ikke personale nok til at tage sig af demente, der er udadreagerende, har vendt døgnet på hovedet, eller bare er rastløse og urolige, fordi det netop er symptomer på deres demenssygdom.     

Da jeg går fra afdelingen som den sidste vagt, låser jeg hoveddøren. Det må vi ellers ikke. Det er en magtanvendelse, vi kun må bruge i akutte situationer. Vi gør det alligevel alle sammen. Og vi har det dårligt, når går derfra. Der er bare ingen anden udvej. Der er ingen fast vagt hos de demente, og risikoen for, at en af dem forlader afdelingen, er for stor. Når det sker, må vi tilkalde politiet, der sætter en eftersøgning i gang. Der løber rygter om, at det før er gået rigtig galt. En dement kom aldrig hjem igen. Det må ikke ske på min vagt.    

Det er ikke det eneste foruroligende, der kan ske på mine nattevagter. Når det er tidlig morgen og beboerne er ved at stå op, oplever vi det største pres. Det kan være beboere, der skal gøres klar til et lægebesøg uden for centeret. Det er en opgave, der kommer oveni dem, vi allerede har. Ledelsen kender både normeringen på stedet og de ekstra opgaver. Derfor forstå jeg ikke, hvorfor de prioriterer, at vi kun er de få nattevagter. Vi har gjort ledelsen opmærksom på det flere gange, men der sker ingenting. Beskeden herfra er, at så må vi tage de ældre op mellem klokken 4 og klokken 6, hvis de skal gøre klar til besøg ude af huset. Men det er der da ingen værdighed i.  

Det lyder måske som et ærgerligt job, men jeg overvejer ikke at skifte. Jeg kan lide mit arbejde især på de gode vagter, hvor jeg har færre besøg og tid til de ældre og plejen.

Et speget arbejdsmiljø

Jeg trækker i den blå kittel i hjemmeplejen i Odense, fordi jeg holder af at yde omsorg for de ældre. På mine faste vagter møder jeg også borgere, jeg kender. Og de kender mig. Derfor kan jeg give dem den bedste pleje efter mine standarder. Jeg sætter også pris på jobsikkerheden. Men der er dage, hvor jeg drømmer om en anden karriere.  

Det kunne være som vikar i hjemmeplejen!   

Vikarer får mere i løn end mig. De kan frit vælge deres vagter og deres fridage. De har aldrig overarbejde. Og de står ikke til ansvar for deres indsats – i morgen kan de tage en vagt i en anden kommune. De behøver heller ikke at være nervøse for, om de kan få vagter nok. Der er mangel på sosu’er. Både i faste stillinger eller på grund af sygdom. Alene i min gruppe i hjemmeplejen har der de seneste måneder været mindst en håndfuld kolleger sygemeldt med stress. Lange sygemeldinger.     

Det er ikke underligt, at vi bliver ramt af stress. En køreliste med besøg hos flere end 40 borgere er ikke usædvanlig. Derfor er det tæt på umuligt at køre hjem på kontoret og holde spisepause. Flere af mine kolleger spiser i stedet madpakken på en parkeringsplads elle på vej i bilen. Vi må ellers ikke spise i bilerne. Det kan også blive nødvendigt at låne et toilet hos en borger, fordi det tager for lang tid at køre tilbage til kontoret. Og det er sørgeligt, at borgerne mærker vores stress. Det sker heller ikke sjældent, at en borger spørger mig, om jeg ikke vil sidde ned og trække vejret.    

Det store forbrug af vikarer udfordrer vores faglighed og vores arbejdsmiljø. Det er umuligt at diskutere faglige spørgsmål med vikarer, der som regel er ufaglærte. De ved sandsynligvis ikke meget om selv vores mest basale arbejdsopgaver som at skifte en ble, sørge for at give medicin, væske og mad til de ældre og fornemme om, de har det godt.   

Borgerne mærker også vikarernes usikkerhed. For nylig meddelte en af mine borgere, der blandt andet har brug for hjælp til madlavning og personlig hygiejne, at han ikke ville have besøg. Det var mere besværligt for ham at sætte vikarer ind i opgaverne. For mig ligner det et omsorgssvigt!  

I den mere groteske afdeling blev en vikar for nyligt stoppet af politiet. Det viste sig, at vedkommende ikke havde kørekort. Den slags udfordrer tilliden til ledelsen.    

Vi har fortalt vores ledere, at det er svært at nå at være til stede ude hos borgerne, når kørelisterne er lange og opgaverne mange. Vi har fortalt, at vi er udfordret af vikarforbruget. Og vi har formelt indkaldt til møde. Vi blev overhørt. Der sker ingenting heller ikke i vores fagforening, hvor klagerne også lander. Men skal vi have en værdig ældrepleje, må der snart ske noget!

Jeg retter konstant op på andres fejl

Flere gange om dagen træder jeg ind hos en borger på min køreliste og møder flere opgaver end dem, der står ud for borgerens navn. Det kan være piller, der ikke er givet, eller piller der mangler i pilleæsken. Når jeg møder den slags fejl, er jeg nødt til at sætte gang i et tidskrævende stykke detektivarbejde. Først skal jeg finde ud af, om pillerne ligger i æsken, fordi borgeren har nægtet at tage dem, da vagten før mig var på besøg. Det kan jeg se i vores fælles it-system, Nexus, på min Ipad. Hvis altså det er dokumenteret. Det er dog mere undtagelsen, end det er reglen. Når det ikke er dokumenteret, er jeg nødt til at gå længere tilbage for at finde ud af, om det så er en doseringsfejl eller en forglemmelse. Den slags tager tid. Tid jeg ikke har, når jeg som regel skal nå mere end 30 besøg på min vagt. Det værste er dog, at det kan være livsvigtig medicin for borgerne. Jeg har både oplevet at hjertemedicin er blevet glemt og medicin til borgere med Parkinsons, der skal gives inden for en halv time, ellers kan det få katastrofale konsekvenser for de patienter, fordi det påvirker deres førlighed.    

Fejl med medicin er ikke de eneste, jeg støder på. Jeg møder også borgere, der ikke har fået det besøg tidligere på dagen, de er visiteret til. Det er heller ikke sjældent, at jeg går ind ad døren til en borger, der sidder med en fyldt ble og våde bukser. Endda selv om der står i Nexus, at bleen er skiftet ved sidste besøg. Men dem, der som mig har været et stykke tid i faget, ved godt, hvornår den opgave er sprunget over!  

Hvis jeg flere gange på en vagt er nødt til at løse flere opgaver end dem på min liste, skrider min tidsplan for alvor. Der er ikke sat mange minutter af til hvert besøg, og køretid er der ikke ført noget regnskab for. Oveni de faste besøg kommer også nødkald fra borgere, der har akut brug for vores hjælp. Det kan føles som et tidstyranni, der ikke efterlader mulighed for, at jeg bliver flere minutter hos en borger, jeg kan mærke har behov for lidt ekstra omsorg på dagen.  

Det er ofte efter vikar-besøg, jeg oplever fejl. Men det er ikke sikkert, det er vikarernes skyld. De er som regel ufaglærte, og de kommer ud og arbejde, så snart de træder ind ad døren. Det er sjældent, der er tid til den vigtige oplæring. Der er ikke en gang krav om basale medicin- og hygiejnekurser.     

Omstændighederne har gjort, at jeg selv altid sørger for at registrere, hvad jeg foretager mig hos borgeren. Både når jeg retter op på andres fejl, eller løser de opgaver jeg skal. Den dokumentation er min rygdækning. Jeg har mistet tilliden til ledelse. De retter ikke op på de fejl, jeg indberetter, eller sørger for, at vikarerne kan eller vil udføre deres arbejde.

Jeg er blevet syg af mit arbejde

Jeg har været sygemeldt siden september 2021, og jeg er bange for, at jeg aldrig kommer til at arbejde med mennesker igen. At yde omsorg for andre i deres svære tid, det gav mig ellers meget glæde. Men da jeg selv blev syg af mit arbejde, og jeg havde brug for den samme forståelse, blev jeg mødt af en lukket dør. Min leder hjalp mig ikke, da jeg råbte højest. Jeg blev svigtet.     

Jeg arbejdede i hjemmeplejen i en gruppe med mange vikarer, der som regel var ufaglærte. Ofte var det lettest at klare opgaverne med de tungeste borgere, vi ellers var to medarbejdere til, alene. Det betød færre fejl, men også et større pres på mig.

Mange af vikarerne kom fra det samme bureau. Ikke fordi bureauet var det bedste, men fordi det var det billigste. Og det var svært at være vidne til alle de fejl, de begik. Det var medicin, der ikke blev krydset af eller handlingsanvisninger, til hvordan medicinen skulle doseres og gives, der næsten aldrig blev læst. Det lagde et stort pres på mine skuldre, hvis jeg havde et besøg efter en vikar. Hvad nu hvis det en dag gik galt? Som presset steg, begyndte min hukommelse at svigte, og knuden i min mave voksede. Jeg forsøgte at gøre min ledelse opmærksom på problemet, med de handlede ikke.    

Jeg havde en konstant uro i kroppen. Det gik ud over min motivation, koncentration og arbejdslyst. Jeg følte mig ensom i mit arbejde, og jeg forklarede min leder, at jeg havde brug for en fast makker. Ikke flere vikarer. Jeg havde brug for en, der ikke lod mig stå alene med ansvaret, og som kendte mig. Jeg tog endnu en samtale med min leder og gik der fra med en forventning om, at nu ville det blive anderledes. Der skete bare ingenting. Jeg henvendte mig til min leder igen. Denne gang lød svaret: "Du er ikke på arbejde for at få venner". Det ramte mig. Hårdt. Jeg havde haft et håb, og nu blev alt slået i stykker. Jeg trak mig tilbage.   

Mit hukommelsestab blev gradvist værre, og til sidst måtte jeg lade mig sygemelde på ubestemt tid. Jeg har nu været sygemeldt i over halvandet år. Jeg lever med angst, hukommelsessvigt og træthed.

Den kærlighed jeg havde til faget, er fuldstændig væk. Jeg er udbrændt!

Sosu-assistenternes fortællinger gengiver oplevelser af tidspres og følelsen af utilstrækkelighed, når der ikke er tid nok til at løse opgaver og drage omsorg for de ældre i Odense. Oplevelser som Ph.d. i stress og ledelse Malene Friis Andersen og Professor i velfærd Tine Rostgaard kobler til stress og sygemeldinger.

"Der er mere end 40 besøg på min køreliste, og jeg ved, at flere nødkald vil tikke ind og lægge flere besøg til listen. I mørket hersker anarki

- Med så mange besøg på en aften kan medarbejderen knap nå at sige "pænt goddag" til borgeren.

Det går i høj grad udover besøgets kvalitet, og det bliver en stressende oplevelse for både borger og medarbejder, siger Tine Rostgaard.

" Flere gange om dagen træder jeg ind hos en borger på min køreliste og møder flere opgaver end dem, der står ud for borgerens navn. Jeg retter konstant op på andres fejl

"Det kan føles som et tidstyranni, der ikke efterlader mulighed for, at jeg bliver flere minutter hos en borger, jeg kan mærke har behov for lidt ekstra omsorg på dagen. Jeg retter konstant op på andres fejl

- Fra forskning ved vi, at sosu-assistenter oplever rigtigt høje følelsesmæssige krav, når de arbejder med mennesker. Det betyder, at hvis sosu-assistenten dagligt står i situationer, hvor vedkommende ikke føler, at de leverer det, borgeren egentlig har brug for. Det giver en kronisk følelse af utilstrækkelighed. Den konstante følelse kan medføre, at medarbejderen begynder at udvikle stresssymptomer på grund af arbejdspres og gentagende overvejelser om, at det er dem selv, der ikke er dygtig nok til sit arbejde, siger Malene Friis Andersen.

"Flere af dem (red. demente) får mere beroligende medicin af både aften- og nattevagterne, end jeg vil vurdere, de har brug for. Det gives egentlig efter behov, men det er ikke altid, det er beboernes behov, det er mere de travle ansattes behov. Vi låser døren til de demente

"Efterhånden er den profession, jeg valgte, fordi jeg vil arbejde med mennesker, reduceret til opgaver, der skal løses uden indlevelse. I mørket hersker anarki

- Der ses i stigende grad en kynisme i hjemmeplejen, hvor borgerne opleves som nogen, der er til besvær. Medarbejderen er hos borgeren for at sætte et flueben på sin liste i stedet for at yde omsorg. Kynismen er et begyndende tegn på stress. Når man engagement-mæssigt trækker sig fra det menneske, man egentlig skulle engagere sig i, så kan man ikke mærke relationen til borgeren. Man kan heller mærke sig selv, siger Malene Friis Andersen.

"Det er tæt på umuligt at køre hjem på kontoret og holde spisepause. Flere af mine kolleger spiser madpakken på en parkeringsplads eller på vej i bilen. Et speget arbejdsmiljø

"Når jeg møder fejl, er jeg nødt til at sætte gang i et tidskrævende stykke detektivarbejde. Jeg retter andres fejl

- Flere medarbejdere begynder at lave, det jeg kalder, skyggearbejde. Ja, man kan næsten sige hemmeligholdelse af merarbejde. Opgaver hverken ledere eller kolleger kender til. De frygter at få beskeden: “Det skal du stoppe med". Det er stressfremkaldende både at skulle udføre skyggearbejde, men også at skulle holde det hemmeligt, siger Malene Friis Andersen.

"Klokken 23.30 afleverer jeg min nøglebrik og bilnøglen på kontoret og kører hjem. Jeg skal jeg falde ned, inden jeg kan kravle under dynen. I mørket hersker anarki

- Efter en stressfuld dag er det svært at falde i søvn. Man ligger og tygger drøv på sine tanker, når man i virkeligheden skal finde ro. Tankerne kører om “Gud, var der noget jeg glemte". Når søvnen først svækkes, så vil det i sig selv have en accelererende effekt på stresssymptomerne, siger Malene Friis Andersen.

"Som presset steg, begyndte min hukommelse at svigte, og knuden i min mave voksede Jeg er blevet syg af mit arbejde

- Når stresssymptomer begynder at sætte ind, så sætter arbejdsevnen ud. Man mister evnen til at koncentrere sig, til at huske, prioriterer arbejdsopgaverne, at tidsstyre og til at samarbejde. Faktorer, som sosu-assistenter har brug for, for at kunne løse deres arbejdsopgaver, siger Malene Friis Andersen.

"Alene i min gruppe i hjemmeplejen har der de seneste måneder været mindst en håndfuld kolleger sygemeldt med stress. Et speget arbejdsmiljø

- Vi ved fra forskning at faktorer som lav indflydelse, lav ledelseskvalitet og mobning i arbejdet er noget af det, der øger risikoen for sygefravær, siger Malene Friis Andersen.

TV 2 Fyn undersøger ældreplejen på Fyn

Bor du på et plejehjem, modtager hjemmehjælp eller er ansat i ældreplejen, så hører vi gerne fra dig:

Du kan kontakte journalist:
Kristina Lund Jørgensen på mobil 22776550 eller på mail lund@tv2fyn.dk
Eller researcher:
Daniel Oxholm Sørensen på mobil 24798991 eller på mail daox@tv2fyn.dk


Alle henvendelser bliver behandlet fortroligt.

Redaktion:

Journalister:
Kristina Lund Jørgensen
Signe Husted Davidsen
Sofie Kirkegaard Øritslan
Camilla Barton

Researcher og dataspecialist:
Daniel Oxholm Sørensen

Grafik:
David Moritz

Webdesign og produktion:
Louise Koustrup

18. dec. 2024 kl. 19:50
Tophistorie

Video lagde nettet ned: Kunder i svime over "magisk" musikseance

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er ikke gået manges næse forbi, at der udspillede sig lidt af et "magisk" øjeblik i musikbutikken Kristian Lassen Musik ApS i Svendborg, hvor tre tilfældige kunder greb hver sit instrument og fik Bing Crosbys “White Christmas” til at lyde som om, at de havde spillet sammen i årevis.

Her dagen derpå, at TV 2 Fyn bragte historien, er det da også nogle betagede kunder, som TV 2 Fyn møder i selvsamme musikbutik.

- Magisk. Fantastisk. Det er jo noget, musik kan. Det bringer bare folk sammen, siger kunde Lise Berlin.

- Ærgerligt

Og hun var ikke den eneste, som kommenterede den atypiske musiktrio:

- Jeg synes, det er herligt at komme ind i en butik, og så har der lige været "jam". Jeg skulle have været her dengang. Det er lidt ærgerligt, at jeg først kommer nu, siger kunde Søren Lind.

Onsdag har videoen på butikkens facebookside rundet en halv million afspilninger.

Indehaver af musikbutikken, Kristian Lassen, tror, at “den urolige tid, vi lever i”, ligger til grund for den massive interesse, videoen har fået.

- Så er det dejligt at se, at der faktisk er nogle mennesker, der bare kan gå ind og snakke på det samme sprog lynhurtigt. Og det er altså det sprog, der hedder "musik", siger han.

Tirsdag oplyste Kristian Lassen til TV 2 Fyn, at kvinden, der sad på gulvet, var ved at prøve en guitar, og at manden ved klaveret gik i gang med at spille og i samme moment inddrog kvinden. Kort efter samlede en tredje person en såkaldt maracas (mexicansk "rasleinstrument", red.) op og tilsluttede sig.

Episoden udspillede sig 9. december.

Læs også: "Det er magi" siger indehaver af musikbutik om seance, der breder sig som en steppebrand
Gå tilbage Del
17. dec. 2024 kl. 21:33
Tophistorie

"Det er magi" siger indehaver af musikbutik om seance, der breder sig som en steppebrand

Privatfoto

En seance, hvor kunder, der ikke kender hinanden, fatter et instrument og begynder at spille sammen, går lige nu viralt.

Episoden udspillede sig i musikbutikken Kristian Lassen Musik ApS i Svendborg, og indehaver Kristian Lassen har efterfølgende lagt videoen på Facebook.

- Det er magi, siger Kristian Lassen til TV 2 Fyn.

Han fortæller, at kvinden, der sidder på gulvet, er ved at prøve en guitar, og at manden ved klaveret går i gang med at spille og i samme moment inddrager kvinden.

- Og så er der en tredje person, der samler en maracas (mexicansk "rasleinstrument", red.) op og begynder at spille med, siger Kristian Lassen.

Breder sig til hele verden

Videoen på butikkens facebookside er i skrivende stund blevet vist tæt på 400.000 gange og delt mere end 1.100 gange.

Kristian Lassen tror, at årsagen til den massive interesse skal findes i, at der lige nu er uro i verden, og at det kan være “rart, at nogle mennesker bare sætter sig ned og spiller sammen”.

- Musik er et sprog, som dem, der kan spille, kan tale sammen, siger Kristian Lassen, der har været musiklærer i 30 år og “aldrig har oplevet noget lignende”.

Da Kristian Lassen opfattede, at noget var i gærde, skyndte han sig at hente sin telefon for at optage episoden.

- En spontan seance af folk, der ikke kender hinanden, og som kan spille sammen, skal foreviges, siger han.

Episoden udspillede sig 9. december.

18. dec. 2024 kl. 21:40
Tophistorie
Collage: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix og TV 2 Fyn

Stort millionbeløb - her bruger de flere penge end hovedstaden på fratrædelser

LYT
Del
Link
kopieret!

10.599.810. Så mange kroner har det kostet Nyborg Kommune at skille sig af med fem chefer og direktører på tre år, fremgår det af en aktindsigt, TV 2 har fået.

Til sammenligning havde Odense Kommune ni fratrædelser i samme periode, som beløb sig til 10.181.512 kroner. Københavns Kommune måtte slippe 9.901.073 kroner for fem fratrædelser.

Nyborg Kommune er blandt landets højdespringere med omkostning per fratrædelsesaftale og har i gennemsnit sat 2.119.902 kroner ind på fratrådte chefers og direktørers bankkonti.

Store beløb

Siden januar 2022, hvor kommunerne fik nye byråd, er chefansatte blevet sendt ud ad døren med mindst 257 millioner kroner. Det viser aktindsigter, TV 2 har søgt hos landets landets 98 kommuner. På Fyn tegner man sig for de 32 millioner kroner.

- Det strider mod befolkningens retsfølelse, når fyrede topchefer skal have så meget med sig. De her penge kunne jo være blevet brugt på alt muligt andet i kommunerne. Her får man ingenting for pengene. Det er en ren gavebod, siger Henning Jørgensen, mangeårig professor i offentlig forvaltning og i dag forskningsansvarlig ved Professionshøjskolen UCN.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch undrer sig over, at kommunerne bliver ved med at have råd.

- En kvart milliard er ikke et ligegyldigt beløb, i en tid hvor man spinker og sparer, vender hver en øre og skærer på velfærd, lyder det.

- Dybt frustrerende

Det ærgrer Nyborg viceborgmester Michael Gertsen (K), at man har haft så store udgifter til fratrædelsesordninger, i en tid hvor kommunen har rigeligt andet at bruge penge på.

- Det er virkelig brandærgerligt, og det kan jeg sige på hele byrådets vegne. De penge kunne vi rigtig godt have tænkt os at bruge på noget andet, siger han.

Han har dog en forklaring på, hvorfor udgifterne har vokset sig så store i Nyborg.

- Den store udgift skyldes blandt andet, at vi har måttet sige farvel til en kommunaldirektør og en vicekommunaldirektør. Det er de dyreste medarbejdere i en kommune.

Anton Kranf

- Der ligger allerede ved ansættelsen en aftale om, hvad de skal have, når de stopper, og det kan vi ikke undgå, medmindre de har begået noget kriminelt. Der er altså ikke så meget spillerum, når man som kommune må sige farvel til medarbejdere i de her stillinger.

Men skulle man så ikke se på, hvor meget chefer og direktører bliver lovet i godtgørelse?

- Det kunne man godt, men jeg ser det som vanskeligt. Siger vi som kommune, at vi kun vil give det halve af, hvad de får tilbudt andre steder, så får vi nok ikke de rigtige folk ansat, siger han.

DJØF står fast

Nyborg Kommunes kommunaldirektør, Tim Jeppesen, erkender, at det er store summer, der er blevet brugt på fratrædelsesaftaler, og forstår godt, hvis borgere synes, det er for mange penge.

Han peger dog på overenskomsten for chefer og direktører i kommuner som årsag til summens størrelse.

- Vi kan ikke vælge nogle aftaler, som er dårligere her i kommunen. Så får vi nogle aftaler, som ikke er overenskomstmæssige, og det tror jeg ikke er løsningen, siger han.

Ida Alstrup

Hos DJØF er der dog ikke stor vilje til at ændre overenskomsten, selvom Kommunernes Landsforening forsøgte at få justeret fratrædelsesordningerne ved seneste forhandling.

I en tid, hvor der ifølge DJØF bliver fyret langt flere direktører og chefer end tidligere - og ofte med henvisning til et ønske om en ny profil på posterne, mener formand for de offentlige chefer i DJØF og kommunaldirektør i Middelfart, Steen Vinderslev, nemlig kun, at det er rimeligt, at offentlige chefer har gode vilkår, siger han til TV 2.

18. dec. 2024 kl. 22:34

Bedste resultat nogensinde: Asfaltkonge præsenterer gigantoverskud

LYT
Del
Link
kopieret!

Som 20-årig ingeniørstuderende drømte Hans Chr. Munck fra Nyborg om at starte noget selv.

Han købte et par asfaltmaskiner.

Det er 36 år siden.

I dag afleverede Munck Gruppen med hovedsæde ved Nyborg sit 2023-regnskab. Det viser en omsætning på 4,1 milliarder kroner og et overskud på 490 millioner kroner.

Asfalten er i dag blevet til en hypermoderne entreprenørvirksomhed med ekspertise i store anlægsprojekter inden for en bred vifte af opgaver.

Ny lufthavn i Nuuk

I årets løb har medarbejderne i Munck været med til opførelse af en ny containerterminal i København, udvidelser af flere strækninger af E45-motorvejen mellem Vejle og Århus og etablering og renovering af fjernvarme- og elforsyningen.

Med mange store rammeaftaler for forsyningsselskaberne i hele landet forventes flere nye opgaver inden for sektoren.

I Grønland nåede Munck Civil Engineering en milepæl, da Nuuk internationale lufthavn blev afleveret i efteråret 2024.

Munck Asfalt har i året investeret betydeligt i at sikre en mere klimavenlig asfaltproduktion med fokus på genanvendelse af materialer.

Endnu mere gang i hjulene

Til trods for fortsat hård konkurrence i markedet kommer selskabet ud med et væsentligt bedre resultat end de foregående år, og man forventer at styrke aktivitetsniveauet yderligere i det kommende år.

Årets resultat er det bedste i selskabets historie, og omsætningen for 24/25 forventes ligeledes at vokse betydeligt.

Munck Gruppen beskæftiger cirka 1.700 medarbejdere.

18. dec. 2024 kl. 22:12

Så meget bruger din kommune på fratrædelsesaftaler

LYT
Del
Link
kopieret!

Ifølge aktindsigter fra TV 2 er der stor forskel på, hvor mange penge de fynske kommuner har brugt de seneste tre år på fratrædelsesaftaler til chefer.

Tre kommuner har eksempelvis ikke brugt en krone, mens Odense og Nyborg ligger sig i spidsen med over 10 millioner hver til aftalerne.

De seneste tre år har Odense afskediget ni chefer, mens Nyborg har afskediget fem. Alligevel har Nyborg det største forbrug på aftalerne blandt de fynske kommuner.

18. dec. 2024 kl. 21:09
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Kommune vil indføre "klima" på skoleskemaet

LYT
Del
Link
kopieret!

En ny klimastrategi i Assens Kommune, der blandt andet indbefatter "klima” på skoleskemaet, er efter et byrådsmøde onsdag aften blevet sendt i høring i otte uger, oplyser Danmarksdemokraternes Jens Henrik Thulesen Dahl til TV 2 Fyn.

- Når man siger, at man målrettet vil arbejde med klimadannelse, så får jeg den bekymring, at der er tale om en ensrettet holdning til klimaudfordringerne, som det i min optik ikke er skolens opgave at bibringe eleverne. Det er ikke skolens opgave at fortælle eleverne, hvor meget kød man skal spise, eller om man skal flyve eller købe elbiler, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne stemte med tre mandater imod. 26 stemte for.

18. dec. 2024 kl. 20:32

Vejdirektoratet advarer mod spøgelsesbilist på motorvej

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 20.40

Spøgelsesbilisten fremgår ikke længere af Vejdirektoratets trafikkort, og alle spor er igen farbare.

Hvis du befinder dig på E20 Fynske Motorvej mellem afkørsel 55 Aarup og afkørsel 52 Odense SV i østgående retning, bør du være opmærksom på en spøgelsesbilist.

Det fremgår af Vejdirektoratets trafikkort.

- Pas på! Der kommer en spøgelsesbilist imod dig. Hold til højre, lyder det.

TV 2 Fyn forsøger at få en kommentar fra Fyns Politi.

18. dec. 2024 kl. 18:23
Esben Grade

Flere penge er ikke midlet mod børnefattigdom, mener politiker

LYT
Del
Link
kopieret!

Julestemningen på Christianborg blev alvorlig, da løsningen på børnefattigdom i dag blev diskuteret.

I det blå hjørne stod Rosa Eriksen (M), som ikke mener, at løsningen er at give de økonomisk svageste i samfundet flere penge - også selvom hun selv kommer fra et hjem, hvor der blev søgt julehjælp.

Men i den røde hjørne stod Victoria Velasquez (Ø) og var uenig. Hun tror netop på, at det vil skabe en større ro for dem på ydelser, hvis der var flere penge at gøre med.

Debatten kommer i kølvandet på, at TV 2 Fyn de seneste dage har kunnet fortælle, at flere søger julehjælp, og at børnefattigdommen er steget.

Ekstra pakke cigaretter

For et par dage siden valgte Folketinget at give 20 millioner kroner mere i julehjælp til udsatte familier. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Social- og Boligministeriet.

Men julehjælpen er et plaster på et meget større sår, der gør ondt hele året rundt. Det kan førtidspensionist Claus Poulsen i hvert fald skrive under på.

Hans største ønske er, at Christiansborg hævede de offentlige ydelser generelt.

Ken Petersen
Læs også: Så meget får Claus i julehjælp: - Man ved pludselig ikke, hvad man så skal købe
Gå tilbage Del
17. dec. 2024 kl. 6:00

Så meget får Claus i julehjælp: - Man ved pludselig ikke, hvad man så skal købe

For de fleste danskere er december måned hjerternes fest. En dyr fest, som ikke alle har råd til – i hvert fald ikke Claus Poulsen, som igen i år har måttet søge julehjælp.

Han er 45 år, lider af muskelsvind, og ved hvad det vil sige at være særligt økonomisk presset.

Han arbejdede som lagerarbejder i starten af sine voksne år, men måtte forlade arbejdsmarkedet i takt med, at hans muskelsvind forværrede sig.

I dag er han førtidspensionist, og bor i et rækkehus i Fraugde med sine to børn på 10 og 19 år. Og så har han søgt julehjælp – og fået det.

En hjælp, han ikke ville være foruden

- Det betyder jo, at jeg ikke behøver at sige nej til mine børn, hvis de gerne vil have en pose et eller andet i supermarkedet. Og det gør en kæmpe forskel, for de er jo vant til at jeg altid må sige nej.

Hvordan havde din jul set ud, hvis ikke du fik julehjælp?

- Det tør jeg faktisk slet ikke tænke på. Overhovedet. Den ville ikke være særlig sjov.

Claus Poulsen har fået hjælp af Dansk Folkehjælp. De vælger, hvem der skal modtage julehjælp, ved at kigge på, hvem der er værst økonomisk stillet blandt ansøgerne.

En af dem har været Claus.

Når han har betalt sine udgifter, så har han cirka 3000 kroner tilbage hver måned, som skal række til mad til hele familien og benzin til den handicapbil, de har fået bevilget.

Med julehjælpen får han 800 kroner til julemad og 500 kroner til julegave per barn under 18 år.

- Det er helt mærkeligt pludselig at have så meget til rådighed. Man ved pludselig ikke, hvad man så skal købe, fortæller Claus med et halvseriøst fnis, og uddyber, at de også bruger nogle af pengene på at købe varer, der kan holde til efter jul.

Hos Dansk Folkehjælp får man blandt andet et gavekort til Rema 1000 i Julehjælpsæsken.

Behovet findes ikke kun i december

Igennem flere år har TV 2 Fyn kunnet skrive historien om, at flere og flere søger julehjælp.

- Vi mærker også, at der er flere som søger, fortæller afdelingsformand for Dansk Folkehjælp i Odense, Pia Kimer Rasmussen.

Men Claus Poulsen er ikke kun presset i december måned. Og den oplevelse genkender afdelingsformanden, som har mødt mange familier i de over 10 år, hun har arbejdet for organisationen.

- Mange af dem, som søger hos os, er på offentlige ydelser af forskellige årsager. Det er jo ikke noget man vælger at være på, men hvis man er syg og uarbejdsdygtig, så kan det være nødvendigt. Derfor er de ret begrænset i deres indkomst generelt.

Selvom hun er glad for, at hendes arbejde gør en forskel for de familier, der får julehjælpen, så ærgrer hun sig også over, at der stadig er så stort et behov for den.

- Julehjælpen skal ikke ses som et plaster på såret, men det er det jo lidt. For i sidste ende, så er vores hjælp jo en midlertidig løsning på et problem, der egentlig er langt større.

Pia Kimer Rasmussen er afdelingsformand hos Dansk Folkehjælp i Odense. Søndag var hun med til at uddele julehjælp til 311 familier i Odense.

Børnefattigdommen stiger – også selvom det går godt for økonomien

Andelen af børnefamilier i børnefattigdom er stødt stigende, og er gået fra 47.200 i 2017 til 49.500 i 2023. Det vil sige, at knap 50.000 familier med børn tjener halvt så lidt som den dansker med den midterste indkomst – eller mindre.

Det er til trods for, at den danske økonomi ellers klarer sig ganske godt i øjeblikket.

En af dem, som har holdt øje med udviklingen, er seniorøkonom Thomas Wilken fra tænketanken KRAKA.

Spørger man ham, så kan vores gode økonomi nogle gange sløre for effekten af politiske tiltag. Han mener nemlig at der tidligere været en tydelig sammenhæng mellem landets politik og udviklingen af børnefattigdom.

- Børnefattigdom steg kraftigt fra 2015 til 2017, og det skete samtidig med, at både integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet blev indført, som medførte et betydeligt fald i indkomsten for personer på de laveste ydelser i samfundet.

- Når børnefattigdommen stiger igen fra 2022 til 2023, så kan det være af flere årsager. Selvom Danmarks økonomi har det godt, kan vi se, at der det seneste år er kommet flere ledige til, og det kan øge antallet af børn i fattigdom. Det samme kan tilstrømningen af ukrainere til landet det seneste år.

Men økonomen understreger, at vi ikke kun bør være nysgerrige, når børnefattigdommen stiger.

- Man kan have en tendens til at fejre det, når børnefattigdomstallene falder - men hvis det for eksempel hypotetisk set skyldes, at der bliver født færre børn, så vil et fald være forventeligt. Så det er vigtigt at fokusere på, hvorfor tallene falder. Er det fordi økonomien går som den går, eller er det fordi politikerne vedtager noget politik, der sænker børnefattigdommen varigt?

Et sidste juleønske til Christiansborg

Ifølge Thomas Wilken er der god dokumentation for, at det ville reducere børnefattigdommen, hvis vi kunne hæve indkomsten for de svageste – altså ved f.eks. at hæve de offentlige ydelser.

Et ønske, som Claus Poulsen også deler. Det største juleønske af slagsen.

- Hvis man hævede ydelserne, ville det jo være en kæmpe hjælp. I sidste ende betaler jeg jo det samme for strøm, som dem på Langelinje gør, fortæller faren til to.

- Så kunne jeg måske have penge nok, til faktisk at kunne lægge noget til side, så jeg ikke er helt fortabt, hvis der lige pludselig sker et eller andet, hvor jeg skal lægge flere penge ud, end jeg havde regnet med.

Men den løsning er ikke så ligetil, hvis man spørger Rosa Eriksen (M).

- Vi skal tænke bredere end det, for problemet er større. En ting er, at nogle forældre måske vil ryge en ekstra pakke cigaretter, hvis de får flere midler, men fordi de er pressede - ikke fordi de ikke ønsker det bedste for deres børn. Jeg er selvfølgelig taknemmelig for den julehjælp, vi fik dengang, men det, jeg ønskede mig mest, var en mor, som var glad på andre tider af året end til jul, siger Rosa Eriksen (M).

Derfor så hun hellere, at det bliver gjort nemmere for udfordrede forældre at søge om de tilbud, der er, så børn eksempelvis kan blive en del af en sportsforening.

Esben Grade

Men også at vi hjælper vores borgere, der er på offentlige ydelser, med at behandle det, der gør, at de er uden for arbejdsmarkedet.

- Problemet i dag er, at hvis en familie har problemer med en el-regning, så kan man søge om en enkeltydelse. Men hvis man er uden for arbejdsmarkedet, fordi man har traumer med sig, så skal vi både gøre det nemmere for folk at søge den ydelse, men også at hjælpe folk igennem det, der gør, at de står uden for arbejdsmarkedet. For jeg tror på, at alle gerne vil i arbejde, hvis de kan, svarer moderaten.

Læs også: Shampoo, kanelgifler og deodorant - julehjælper i chok over fattige børns ønsker
Gå tilbage Del
16. dec. 2024 kl. 6:00

Shampoo, kanelgifler og deodorant - julehjælper i chok over fattige børns ønsker

Pernille Danielsson står i første række som vidne til et Danmark, der angiveligt er ved at knække over i rig og fattig. I hvert fald i følge tal fra Danmarks Statistik, der viser at børne fattigdommen er steget i Danmark for første gang i siden 2017.

- Det er familier, der oprigtigt mangler mad i hverdagen. De bliver glade for, at der står en shampoo i badeværelset, fordi det måske ikke er det, de kan prioritere hver gang, siger Pernille Danielsson.

Hun har tilbudt privat julehjælp de sidste 12 år. Og de økonomiske problemer er tydelige i børnenes ønskesedler.

- De ønsker sig shampoo, kanelgifler, deodorant og fredagsslik. Ting, som mange andre børn måske tager for givet.

Men særligt én familie gjorde stærkt indtryk på Pernille Danielsson i år.

Pernille Danielsson fortæller at hun pakker omkring 100 pakker ind i december måned.

De er dem, de andre børn ikke vil lege med

I alt har Pernille Danielsson modtaget svimlende 400 ansøgninger om julehjælp i år. Men hun har kun overskud til at hjælpe fire.

Derfor besøger hun i udvælgelsesprocessen de familier, hun hjælper. I år går hjælpen blandt andet til en familie bestående af mor og to drenge på 14 og 16 år.

- Jeg har aldrig set en mor med så dårlig økonomi, fortæller Pernille Danielsson.

Økonomiske problemer, der sætter spor helt ned i børnenes ønskesedler.

For trods muligheden for at få opfyldt nogen større ønsker i år, er drengenes ønsker beskedne. Der er ingen PlayStation på ønskelisten. Til gengæld ønsker den 14-årige dreng sig blandt andet ”Pepsi Max til om fredagen”.

- Børnene føler sig dårligere stillet, de er isolerede. Og de bliver dem, de andre børn ikke vil lege med, fordi de ikke har det sidste nye tøj, siger Pernille Danielsson.

Hvornår er man fattig i Danmark?

I Danmark har vi ingen fattigdomsgrænse, men ifølge OECD’s måde at måle fattigdom på, har vi ca. 47.200 fattige børn i Danmark.

De er ikke så fattige, at de ikke får mad eller har tøj på kroppen. Men de lever i det, der hedder relativ fattigdom. Det betyder, at deres forældre tjener mindre end det, danskerne tjener i gennemsnit.

I de familier er der fx ikke råd til, at børnene kan gå til fodbold eller gymnastik, og hvis cyklen bliver stjålet eller går i stykker, så er der ikke råd til en ny. Det kan få børnene til at føle sig udenfor, fordi de for eksempel ikke kan gå til sport ligesom deres klassekammerater.

Og ifølge Danmarks Statistik er børne fattigdommen steget i Danmark for første gang i siden 2017.

Kilde: UNICEF og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Flere fattige rækker ud efter hjælp

Ifølge Pernille Danielsson er efterspørgslen på julehjælp steget markant.

- De første år som julehjælper fik jeg kun 20 ansøgninger. I år skulle jeg vælge mellem 400. Og historierne er blevet mere barske, fortæller hun.

En udvikling hjælpeorganisationerne også oplever.

Hos Blå Kors har de i år modtaget 2.074 ansøgninger fra familier på Fyn. I 2023 søgte 1.846 familier på Fyn.

Og tilbage i 2020 var det kun 713 familier, der søgte julehjælp hos Blå Kors på Fyn.

“Julemandens” hjælpere

Heldigvis står Pernille Danielsson ikke alene med opgaven.

Flere gange om ugen ringer det på døren i hjemmet i Munkebo. Her bliver der leveret pakker og mad fra hele landet.

For på Facebook bliver hendes opslag delt i øst og vest, og hver dag får hun henvendelser fra personer, der gerne vil hjælpe.

- Jeg fornemmer og mærker at den almene dansker rigtig gerne vil hjælpe til, siger Pernille Danielsson.

Marianne Daugaard fra Kerteminde er en af dem, der kommer forbi hvert år, fordi Pernilles fortællinger rører hende, fortæller hun.

- Det er så tankevækkende, at man i Danmark egentlig kan have det så svært som de her familier har.

20., 21., og 22. december kører Pernille Danielsson ud med hjælpen - og hun håber, at det er en jul, familierne ikke glemmer.

I år er det særligt varmt tøj til mødrene som Marianne Daugaard har med til Munkebo.

En stabil økonomi giver ro

En af dem, som vil hæve ydelserne, er Victoria Velasquez (Ø). Også selvom det betyder, at man ikke kan regulere, hvad forældrene egentlig bruger de ekstra penge på.

- Når grundsatsen er på lidt over 6000 kroner plus tillæg, så er det jo åbenlyst for enhver, at selv det at betale husleje og regninger bliver virkelig svært, fortæller Victoria Velasquez (Ø).

Dog deler hun sin medpolitikers holdning til, at vi skal hjælpe dem på offentlige ydelser, i endnu højere grad end vi allerede gør.

Esben Grade

- Udover en højere sats, så handler det også om at få folk i arbejde. Det skal vi blandt andet ved at sørge for at skabe nogle mere rummelige arbejdspladser, uddyber hun.

Men hvis vi øger ydelsen, risikerer vi så ikke, at der kommer et incitament til netop ikke at arbejde?

- Ikke når ydelserne er så lave. I 2019 hævede vi ydelserne, og der kunne vi se, at flere kom i arbejde, end før de fik ydelsen. Hvis ydelsen er så lav, at det er svært at betale basale regninger, så bliver ledighed ikke ens største problem, afslutter Velasquez (Ø).

Er det realistisk at vi kommer børnefattigdom til livs?

- Det tror jeg desværre ikke, svarer Rosa Eriksen (Ø).

- Ja, det er et politisk valg, mener Victoria Velasquez (M).

18. dec. 2024 kl. 17:37
Privatfoto

Fynsk bageri kåret til Danmarks bedste

LYT
Del
Link
kopieret!

Vesterports Bageri i Faaborg kan nu bryste sig af titlen som Danmarks bedste bageri.

Det er anden gang i prisens fire år lange levetid, at det mere end 50 år gamle familieejede bageri løber med den fornemme hæder.

- Det er den bedste julegave, vi overhovedet kan ønske os. Det er faktisk ikke rigtigt gået op for os endnu. Den her pris viser bare, at det hårde slid, vi lægger i bageriet hver eneste dag og nat, bliver bemærket, siger ejer og bager Brian Brøndum til TV 2 Fyn.

Kunderne kårer

Hjemmesiden OpdagDanmark står for prisen, hvor danskere mellem 11. og 17. december har kunnet stemme på i alt 84 bagerier i hele Danmark.

Her vandt Vesterports Bageri med 1.848 stemmer foran “den største konkurrent” Bagergården Hinnerup, der fik 1.780 stemmer.

At det netop er kunderne, der står for at kåre bageriet, gør, at anerkendelsen betyder ekstra meget for Brian Brøndum:

- Det er jo kunderne, det handler om! Så det gør da bare, at vi er helt vildt stolte, siger Brian Brøndum og tilføjer, at kunder dagen igennem har været forbi bageriet med både lykønskninger, blomster og vin.

Gratis kage

Som en tak til kunderne udlovede bageriet onsdag morgen 400 såkaldte guldhindbærmedaljer gratis efter “først til mølle”. Kagerne var væk klokken 14 onsdag, oplyser bageren.

Ifølge Brian Brøndum er det “det søde personale og det store udvalg af kager”, der ligger til grund for prisen.

Det er ikke første gang, at det sydvestfynske bageri opnår anerkendelse. I 2017 vandt det TV 2 Fyns pris for Fyns bedste brunsviger, og i 2021 vandt det OpdagDanmarks pris for Danmarks bedste bageri.

Brian Brøndum overtog bageriet i 1999 fra sine forældre, som havde drevet det siden 1966. Han driver det med sine kone Anette og parrets tre børn.

Væltet lastbil spærrer hovedvej i begge retninger

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 20.47

Oprydningsarbejdet er nu færdigt, og alle spor er igen farbare.

Opdatering klokken 18.01

Vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard oplyser til TV 2 Fyn, at der nu er åbnet for trafik i nordgående retning. Oprydningsarbejdet er stadig i gang.

Af indtil videre ukendte årsager er en lastbil væltet på Faaborgvej nær Ringe på Midtfyn.

Uheldet gør, at Faaborgvej er spærret lige nord for Faaborgvej 2, oplyser vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard til TV 2 Fyn.

- Vejen kommer til at være spærret i nogle timer endnu. Der skal en kran og noget stort udstyr til at fjerne lastbilen, siger han.

Ifølge vagtchefen er lastbilen “fuld af 32 ton valle”, der er et mejeriprodukt.

Føreren af lastbilen er ikke kommet noget til. Politiet skal nu vurdere, om han skal have taget en blodprøve.

Krydset mellem Faaborgvej og Lervangsvej er frit til, at bilister kan passere via Lervangsvej, og ellers er der flere mindre veje, der kan bruges til omkørsel.

18. dec. 2024 kl. 15:50
Fyn
TV 2 Østjylland

Regning på en halv milliard kroner: Middelfart-familie slipper, men hvad med en anden fynbo?

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis ikke de tidligere direktører og bestyrelsesmedlemmer i Nordic Waste og søsterselskabet DSH Recycling har haft problemer med nattesøvnen, får de det nu.

Statens advokat og de øvrige kuratorer i konkursboet kræver 500 millioner kroner i erstatning hos den tidligere ledelse i de to selskaber.

Det oplyser Miljøministeriet i en mail til fagmediet CleantechWatch.

Dermed står det også klart, at familien Østergaard fra Middelfart formentlig slipper for videre tiltale.

Hvem skal have regningen?

Det er Torben Østergaard Nielsen og hans døtre Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer, der i sidste ende var hovedaktionærer i de to konkursramte selskaber.

Det var de igennem flere selskaber - blandt andet SDK Freja, hvor de sidder i bestyrelsen.

Ministeriet sætter ikke navn på, hvilke personer der er omfattet af kravet, men skriver, at der er tale om både medlemmer af direktionen og bestyrelsen i de to selskaber Nordic Waste og søsterselskabet DSH Recycling

Umiddelbart op til konkursen i januar bestod Nordic Waste-ledelsen af administrerende direktør Lene Lange, formand Søren Gran Hansen og bestyrelsesmedlemmerne David York, Christan Ørnholm Nielsen og Henrik Klausen.

Med undtagelse af Lene Lange var de også gengangere i ledelsen hos DSH Recyckling.

Interessant fynbo

Set med fynske briller er især navnet Christian Ørnholm Nielsen interessant.

Christian Ørnholm Nielsen ejede ifølge CVR-registret mellem ti og 15 procent af Nordic Waste gennem sit holdingselskab C.NI Holding ApS.

Ifølge senest tilgængelige regnskab tjente Christian Ørnholm Nielsens holdingselskab 25,4 millioner kroner på salg af ejerandele i “en associeret virksomhed” i 2023.

Men efterfølgende har han ifølge ledelsesberetningen købt nye værdipapirer for stor set samme beløb. Men deres værdi er uden nærmere forklaring nedskrevet til 0 kroner i værdi.

I 2021 og 2022 har Christian Ørnholm Nielsen hævet i alt 6,7 millioner kroner i udbytte fra holdingselskabet. Selskabet har en egenkapital på 3,7 millioner kroner.

Den ukendte fynbo

Christian Ørnholm Nielsen var medstifter af Nordic Waste og har været tilknyttet virksomheden siden 2018. Han bestred posten som administrerende direktør i selskabet fra 17. september 2019 til 1. september 2020.

Og da Christian Ørnholm Nielsen forlod posten som administrerende direktør, blev han miljø & udviklingsdirektør.

Kuratorerne i konkursboet efter Nordic Waste har endnu ikke vurderet, om der skal rejses krav mod udbyttebetalinger til ejerne af Nordic Waste og DSH Recycling.

De krav forventer kuratellet at behandle grundlaget for ”i begyndelsen af det nye år”, skriver ministeriet ifølge CleantechWatch.

Læs også: Tog over seks millioner ud til sig selv: Sky fynsk erhvervsmand bag Nordic Waste
Gå tilbage Del
25. jan. 2024 kl. 21:00

Tog over seks millioner ud til sig selv: Sky fynsk erhvervsmand bag Nordic Waste

Christian Ørnholm Nielsen var administrerende direktør i Nordic Waste efter virksomhedens egne rådgivere ifølge flere medier advarede om jordskred.

Det er ikke blot hovedaktionæren i Nordic Waste, Torben Østergaard-Nielsen, der kommer fra Fyn.

Uden for den lille by Horne ved Faaborg bor en ung og for offentligheden ukendt forretningsmand. Han har fortsat tætte forbindelser til virksomheden, der i øjeblikket er centrum for, hvad eksperter kalder Danmarks største miljøkatastrofe. 

Huset uden for Horne er nybygget og i samme grå nuance som hestestalden. Der er havudsigt, videoovervågning og elektrisk låge i indkørslen. I haven ligger legetøjet frit. Børnenes gynge klaprer i vinden.

Christian Ørnholm Nielsen er ikke hjemme. Som aktionær og medlem af bestyrelsen i Nordic Waste arbejder den 36-årige forretningsmand ifølge hans hustru i døgndrift lige nu.

TV 2 Fyn opsøger den fynske forretningsmand for at bede ham hjælpe med at kaste lys over, hvad der ifølge ham er op og ned i sagen om det nu konkursramte Nordic Waste.

Direktør og bestyrelsesmedlem

Christian Ørnholm Nielsen ejer ifølge CVR-registret mellem 10 og 15 procent af Nordic Waste igennem sit holdingselskab C.NI Holding ApS.

Umiddelbart en yderst indbringende forretning.

Ifølge senest tilgængelige regnskab havde Christian Ørnholm Nielsens holdingselskab et overskud i 2022 på lige godt seks millioner kroner før skat.

Regnskabet viser desuden, at Christian Ørnholm Nielsen trak lige godt seks millioner kroner ud i udbytte til sig selv det år.

Men den fynske forretningsmand er ikke bare medejer.

Han har været tilknyttet virksomheden siden 2018. Han bestred posten som administrerende direktør i selskabet fra 17. september 2019 til 1. september 2020.

Og da Christian Ørnholm Nielsen forlod posten som administrerende direktør, blev han Miljø & Udviklingsdirektør. Et job, han stadig bestrider.

Desuden sidder Christian Ørnholm Nielsen fortsat i selskabets bestyrelse.

Den fynske forretningsmand har altså spillet en fremtrædende rolle i Nordic Waste - også efter Nordic Wastes egne rådgivere helt tilbage i 2018 ifølge tv2.dk første gang advarede om faren for jordskred. 

Redaktionen ville gerne have spurgt Christian Ørnholm Nielsen om, hvorfor han i flere år har undladt at reagere på advarslerne. 

Vi ville også gerne have spurgt, hvordan Christian Ørnholm Nielsen forholder sig til et eventuelt personligt erstatningsansvar, men han ønsker ifølge Nordic Wastes presseansvarlige ikke at udtale sig.

Ny virksomhed med fart på

I perioden, hvor Christian Ørnholm Nielsen var direktør i selskabet, fokuserede Nordic Waste især på at videreudvikle forretningen. 

- Vi har som forventet haft en del mere aktivitet i år. Lige nu arbejder vi rigtig meget på at opskalere jorddelen af vores forretning. Det er det, vi er rigtig gode til, og som vi har bygget vores forretning op omkring, sagde Christian Ørnholm Nielsen til erhvervsmediet Cleantechwatch tilbage i oktober 2019.

Nordic Waste blev stiftet i april 2018. Efter første år præsenterede virksomheden et underskud på knap en halv million kroner før skat. Men allerede året efter var resultatet vendt til et overskud på 3,8 millioner kroner.

- Vi er en nystartet virksomhed, og hvor Kims (Nordic Wastes stifter og første direktør, red) hovedfokus som direktør har været på salg og hele opstartsprocessen, så er vi nu inde i en modningsfase, hvor vi er blevet et mere kendt navn på markedet. Vi skal til at markere os endnu mere på miljødelen og skrive det ind i vores dna, og det er der, hvor jeg kommer ind, sagde Christian Ørnhom Nielsen til Cleantechwatch.

I 2022, som er det senest tilgængelige regnskab, havde Nordic Waste et overskud på 26 millioner kroner.

Christian Ørnholm Nielsen er medejer af Nordic Waste sammen med blandt andre den fynske rigmand Torben Østergaard-Nielsen fra Middelfart. Det er Torben Østergaard-Nielsen, der er hovedaktionær i virksomheden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Christian Ørnholm Nielsen.

18. dec. 2024 kl. 14:52
Metalligaen.dk

Odense-kaptajn indlagt med "flimrende syn" efter vanvidstackling

LYT
Del
Link
kopieret!

Aalborg Pirates Oliver Kiljunen fik to spilledages karantæne, efter han søndag tacklede Odense Bulldogs-kaptajn Daniel Baastrup-Andersen så hårdt, at sidstnævnte måtte en tur med ambulancen til OUH.

Det skriver Metalligaen.dk.

- Jeg blev indlagt søndag og CT-Skannet, fordi jeg havde flimrende syn på venstre side. Heldigvis så scanningen god ud, men jeg var på hospitalet til mandag. I løbet af natten mellem søndag og mandag blev jeg vækket hver anden time og fik taget forskellige prøver, forklarer Daniel Baastrup-Andersen, der nu er hjemme og føler en stille bedring:

- De første par dage har jeg haft svært ved at kigge på telefonen og tv'et, lyder det videre.

Bulldogs vandt kampen 4-1.

18. dec. 2024 kl. 13:59
Anton Kranf

Kommunes prestigeprojekt får milliondonation

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag fik den nye Arena Svendborg doneret en million kroner til energi- og klimabesparende tiltag af Fonden SEF. Det er trods, at det dyre byggeri til kommende sportsevents ellers bliver finansieret af kommunen.

Et så stort byggeri har et stort CO2-aftryk, og det er derfor at foreningen Ryttervejens Venner har søgt og fået en donation fra Fonden SEF til at gøre området mere grønt. Blandt andet skal der opføres solceller og laves biodiversitet ude foran arenaen.

Borgmester i Svendborg Kommune, Bo Hansen (S), mener, at der er tale om et stærkt fællesskab i Svendborg, hvor kommunen samarbejder med erhvervsfolk, foreninger og fonde om projektet.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her