Arkælogerne fra Odense Bys Museer endevender i øjeblikket jorden bag Odense Rådhus i flere metes dybde. Indtil videre har arkæologerne gjort flere bemærkelsesværdige fund, men blandt potteskår, redskaber og mange andre effekter, er arkæologerne støt på en lille sensation. En hundelort, der er 900 år gammel.
- Udover at være et sjældent fund, er den meget spændende for arkæologer, fordi afføring kan være en interessant kilde til fortiden. Med naturvidenskabelige undersøgelser kan man f.eks. opnå viden om dyreholdet i byen og hvad dyrene spiste eller blev fodret med, siger Maria Elisabeth Lauridsen, der er arkæolog med speciale i middelalderen.
Området omkring rådhuset har været centrum i Odense i mere end 1000 år og derfor finder det 10 mand store arkæologihold masser af spændende fund helt tilbage fra 1000 tallet. Men hundelorten er så speciel, at den nu bliver udstillet i infoboksen i Fisketorvet.
- Normalt er det jo menneskers redskaber, husgeråd og tøj, vi viser frem, men hundeekskrementer og alle mulige andre former for ildelugtende efterladenskaber var bestemt en væsentlig del af det middelalderlige bybillede. Folk smed bare skraldet ud af vinduerne og dyrene gik rundt i gaderne og forrettede deres nødtørft hvor som helst. Især om sommeren har det lugtet helt forfærdeligt i byerne i middelalderen, siger Elisabeth Lauridsen.
Hundelorten bliver udstillet i et lille glasrør, for selvom den er gammel, så lugter den stadig.
- Bevaringsforholdende i jorden har været super gode og det er bl.a. også derfor, at vi får så mange fine fund mellem hænderne hver dag i udgravningen, siger arkæologen.