Signe gik på livslang pension som 23-årig: - Nogle gange er det bedste jeg kan ikke nok

Signe Mørk Pedersen er bare én af rekordmange odenseanere, der sidste år fik en førtidspension.

Signe Mørk Pedersen lever et liv, som måske udefra kan se vældig dejligt ud.

De fleste dage ligger hun nemlig på sofaen og ser Matador.

Og hun har ikke noget job at stå op til.

Men på trods af, at det måske kunne lyde som et luksuriøst liv som 24-årig - især hvis man er Matador-fan - så gør en detalje, at de fleste nok alligevel ikke har lyst til at være Signe Mørk Pedersen.

Førtidspension


- Det er sådan, at jeg har fem stemmer. Karsten som er min skizofreni, Kirsten som er min depression, Karen er som min angst, Laila som er min spiseforstyrrelse og Bitten som er min OCD.

- Og de høvler bare løs inde i min hjerne.

I 2023 blev fageksperter enige om, at hendes skizofreni var så slem, at hun var selvskrevet til en førtidspension.

Og hun er langt fra den eneste odenseaner, der i 2023 fik tilkendt førtidspension. 

Faktisk var antallet i 2023 rekordhøjt i Odense med 1.029 nye tilkendelser af den livslange pension. Ikke siden før den seneste reform af førtidspensionen i 2013, har så mange odenseanere fået tilkendt førtidspension.

Endte i indlæggelse

På trods af sit unge liv, så har Signe Mørk Pedersen allerede været en masse igennem, før hun fik tildelt sin pension.

- Jeg har prøvet at være i jobprøvning, men det endte ud i, at jeg efter en måneds tid ikke har kunnet passe mit arbejde, fordi mine stemmer fortæller mig, at jeg er dum, irriterende og ikke dur til en skid, siger Signe Mørk Pedersen.

Odense er højdespringer


- Og så er det endt med en indlæggelse.

Når det har været værst har arbejdsprøvninger ledt til både selvskade og selvmordtanker for Signe Mørk Pedersen.

- Der havde jeg det virkelig dårligt.

Forfejlet reform

Det kommer da heller ikke bag på Iben Nørup, der forsker i arbejdsmarkedet på Aalborg Universitet, at flere ligesom Signe Mørk Pedersen ender på førtidspension.

- De her mennesker er meget syge og har meget komplekse helbredsproblemer, så det at give dem en beskæftigelsesindsats har ikke gjort dem raske, siger forskeren med henvisning til den seneste reform på området i 2013, der introducere ressourceforløb, som skulle få kandidater til førtidspension i beskæftigelse.

- Så man har egentlig bare forsinket tilkendelserne af førtidspension, for en stor del ender alligevel på førtidspension. Og det har givet en ketchupeffekt, som vi ser nu i det høje antal tilkendelser.

Derfor er Odense højdespringer

Iben Nørup peger på, at antallet af førtidspensioner i dag er tilbage på niveau med før reformen i 2013. Antallet af tilkendelser tog nemlig et stort dyk i årene efter reformen, og gjorde det stort set umuligt at få førtidspension.

Men nu er antallet af tilkendelser altså igen rekordhøjt, hvilket ifølge forskeren viser med al tydelighed, at reformen ikke har virket efter hensigten.

- Vil gerne gøre det bedste

Men at det ikke længere er umuligt at komme på førtidspension, er Signe Mørk Pedersen glad for. 

For uden en førtidspension er hun sikker på, at hun var knækket fuldstændigt.

- Jeg har det faktisk rimelig okay, men det er også kun på grund af førtidspensionen, og at jeg har kunne tage mig den frihed at arbejde med mit sind, så jeg har kunne få det bedre.

- Det er et halvt år siden, at jeg har været indlagt, tilføjer hun glad.

Men er du ikke ked af, at du ikke skal ud og være en del af arbejdsmarkedet nogensinde?

- Altså ikke lige nu, fordi lige nu lægger jeg stort arbejde i, at jeg får det godt mentalt, og at jeg holder det, siger Signe Mørk Pedersen. 

Det er dog ikke ensbetydende med, at hun ikke kan se sig selv på arbejdsmarkedet i fremtiden, hvis hun bliver mere stabil psykisk. 

- Der skal jo bare tages et hensyn, og så skal arbejdspladserne forstå, hvordan jeg kan gøre det bedste, jeg kan. Jeg vil jo gerne gøre det bedste, jeg kan, men nogle gange er det bedste jeg kan, ikke nok til arbejdsmarkedet.

Oversigt

    Oversigt