Fyns Politi advarer mod en tilsyneladende ny for form for tricktyveri, hvor kriminelle forsøger at tømme folks konti - øjensynligt via app'en MobilePay.
Hvordan gerningsmændene helt præcis gør, har politiet endnu ikke noget bud på.
Men politiet har lørdag fået to nogenlunde enslydende anmeldelser, hvor en gæst i nattelivet er blevet spurgt af en anden gæst, om de må overføre penge til dem.
Vi kan ikke umiddelbart gennemskue, hvordan de skal kunne gøre det
- De her folk henvender sig og forklarer, at de skam har penge på deres konto, men at de ikke lige har fået deres dankort med. Så de spørger, om de kan få lov at overføre et beløb via Mobilepay til dem, de kontakter, mod at de så efterfølgende hæver pengene til dem. Siger man ja, modtager man et beløb, men bagefter får man så tømt sin konto, forklarer Steen Nyland, der er vagtchef ved Fyns Politi.
Vagtchefen har kendskab til tre lignende sager, men hvad der eventuelt ligger længere bagud, har han ikke et bud på.
Samme gerningsmand
Steen Nyland fortæller, at de lørdag morgen modtog to anmeldelser, men at de endnu ikke har fået nogen ligende sager ind søndag morgen.
De to tilfælde af tricktyveri skete natten til lørdag i Pantheonsgade og Vestergade centralt i Odense.
- Det er tæt på hinanden, så det er sandsynligt, at det er de samme gerningsmænd. Det passer meget godt sammen, siger vagtchefen.
Hvad han derimod ikke helt kan få til at passe sammen, er hvordan det overhovedet kan lade sig gøre.
- Vi kan ikke umiddelbart gennemskue, hvordan de skal kunne gøre det. Transaktionerne efterlader jo et elektronisk spor i form af mobilnummer, så man kan se, hvor pengene både kommer fra og ender henne. Så der er noget at arbejde videre med, siger Steen Nyland.
'Korttricktyveri'
Hvordan tyvene gør det rent teknisk, ved politiet ikke endnu. MobilePay afviser dog, at det er appen, som der bliver misbrugt.
Pressechef hos MobilePay Peter Kjærgaard kalder det i stedet en form for "korttricktyveri". Af hensyn til efterforskningen ønsker pressechefen ikke at uddybe yderligere, hvordan tricktyvene formår at tømme folks konti.
- Vi arbejder på højtryk for at finde en løsning, så den her type kriminalitet ikke kan lade sig gøre. Vores anbefaling her og nu er, at man ikke skal sende penge til folk, man møder på gaden, siger Peter Kjærgaard til Ritzau.
Opfordring
Hos politiet lyder samme opfordring til personer, der færdes i nattelivet.
- Lad være med at modtage eller overføre penge fra eller til nogen, man ikke kender - i hvert fald ikke under de omstændigheder i nattelivet.
Politiet understreger, at det selvfølgelig ikke skal forstås sådan, at de advarer mod MobilePay i det hele taget.
- Det er ikke en generel opfordring til at droppe MobilePay. Men i nattelivet, hvor der pludselig står en eller anden med en syg forklaring om, at han ingen penge har, der skal alarmklokkerne begynde at ringe, siger Steen Nyland.