Sundhedsministeren taler om skadestuer oversvømmet med fulde unge - det genkender de slet ikke på OUH

Akutmodtagelsen på OUH mener ikke, man kan kalde afdelingen for "oversvømmet med fulde unge", for tallene har været ret stabile siden 2017.

Tirsdag præsenterede regeringen sit udspil til en sundhedsreform, blandt andet med fokus på unges alkoholindtag. 

I samme forbindelse udtalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag i radioprogrammet P1 Morgen følgende:

"Vi kan se på akutmodtagelserne i weekenderne, at de bliver oversvømmet med unge mennesker, der kommer ind med forgiftninger, fordi de har drukket for meget."

Men den udmelding kan de ikke helt genkende på akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital, OUH.

- Det er ikke helt det billede, vi ser. Der ligger ikke 15 unge, berusede mennesker på rad og række, der kommer måske en eller to ind i weekenden, siger Poul Henning Madsen, der er ledende overlæge på akutmodtagelsen på OUH.

Stikker ikke af

Tal fra akutmodtagelsen viser en nogenlunde stabil opgørelse over de skadestuebesøg, der involverer unge og alkohol.

For både de 16 til 19-årige og 20 til 29-årige er der sket en stigning i antallet af alkoholrelaterede skadestuebesøg på OUH i 2021 set i forhold til 2020. 

Men der er små fald og stigninger at spore fra 2017 til 2021.

Men ifølge den ledende overlæge kommer der overordnet set ikke flere ind med alkoholforgiftning, og det ser ikke ud til at være et større problem end tidligere. 

- Der er ingen tegn på, at det er ved at stikke af, fastslår Poul Henning Madsen.

Ikke værre tilfælde

De unge, der kommer ind på akutmodtagelsen kan ifølge Poul Henning Madsen enten være for fulde til, at deres venner vil tage ansvar for dem og kommer derfor ind for at sove rusen ud, eller kan være så berusede, at de skal lægges i koma for at blive holdt i live på hospitalet. 

De slags patienter ser akutmodtagelsen dog meget sjældent.

- Og det er ikke mange, der kommer her på én gang, de spreder sig meget ud. Så er der dage som J-dag, hvor det samler sig lidt, men heller ikke der vil jeg bruge ordet "oversvømmet", siger Poul Henning Madsen og tilføjer:

- Ét er antal, noget andet er jo, hvor slemt man har det. Og umiddelbart bliver det ikke værre, det er primært patienter, der kommer ind og sover beruselsen ud.

Oversigt

    Oversigt