Svindlede for 434.000 kroner: 19-årig dømt for 99 tilfælde af kreditkortmisbrug
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En 19-årig mand fra Odense skal i fængsel, efter han fredag ved Retten i Odense blev dømt skyldig i blandt andet kreditkortbedrageri.
99 gange misbrugte en i dag 19-årig mand fra Odense andre menneskers kreditkort til at købe ting på nettet med.
Det straffede Retten i Odense fredag med i alt et år og tre måneders fængsel, hvoraf de tre måneder er ubetinget, mens de resterende 12 måneder er betingede med vilkår om samfundstjeneste.
De 99 køb beløb sig samlet set til et misbrug på 434.000 kroner.
Sosu-hjælper malkede ældre mands konto for formue
En ældre mand fra Seden i Odense blev over en periode på få måneder snydt for 425.000 kroner af en sosu-hjælper.
Den 32-årige mand hævede på få måneder i alt 400.000 kroner på mandens hævekort og handlede for 25.000 kroner. Den tidligere sosu-hjælper er nu blevet idømt ét års fængsel.
Den 32-årige mand kom i kontakt med den 68-årige mand, da han var ansat som sosu-hjælper i Odense Kommune i august 2017. Manden fik hurtigt et fortrolighedsforhold til borgeren og via fuldmagter begyndte den 32-årige sosu-hjælper at hæve store kontantbeløb fra mandens konto.
Selvom manden ikke længere var sosu-hjælper for den 68-årige, kom den tidligere sosu-hjælper fortsat hos den 68-årige mand, og via fuldmagter forsatte hævningerne i Lån & Spar Bank frem til oktober 2017.
I løbet af tre måneder brugte den 32-årige sosu-hjælper hævekortet 26 gange, og hver gang hævede han 15.000 kroner.
- Manden har ikke kunnet gennemskue, hvad der foregik, og han har ingen erindring om, at han har givet den 32-årige fuldmagter til at hæve på hans konto. Selvom manden kun i kort tid var sosu-hjælper, opfattede borgeren fortsat den 32-årige som hjemmehjælper, siger senioranklager ved Fyns Politi Jacob Thaarup.
Socialrådgiver kom på sporet
Svindlen blev først opdaget, da en socialrådgiver i Odense Kommune fik besked om, at den 68-årige mand havde anmodet om et nyt hævekort. Det undrede socialrådgiveren, og da hun kontaktede Lån & Spar Bank fik hun besked på, at mandens gamle kort var spærret. Herefter opsatte banken overvågning ved hæveautomaten, og kort efter blev manden afsløret og anholdt. På hans bopæl fandt politiet 144.000 kroner i kontanter.
I retten nægtede den 32-årige mand sig skyldig. Han forklarede, at han blot gjorde den 68-årige mand en tjeneste, når han hævede og afleverede pengene til ham. Manden forklarede fundet af de 144.000 kroner i kontanter på hans bopæl med, at det var en privat opsparing, og han ikke havde tillid til bankerne. Pengene blev konfiskeret af retten, og vil nu blive overført til den forurettede mand fra Seden.
- Hvor de sidste penge er blevet af ved vi ikke. De kan være både være brugt eller gemt af vejen, siger senioranklageren.
Det er nu op til den 68-årige mand at lave et søgsmål mod den dømte for at få de resterende 281.000 kroner retur.
Selvom manden nægtede sig skyldig modtog han dommen på et års fængsel, der er en såkaldt kombinationsdom, der består af tre måneders ubetinget fængsel og ni måneders samfundstjeneste.
Udover de 99 tilfælde af kreditkortmisbrug er den 19-årige mand også kendt skyldig i at have videregivet andres kreditkortoplysninger via Facebook Messenger.
- Han er også dømt skyldig for i 63 tilfælde at have skaffet sig betalingskortoplysninger og have videregivet dem til flere personer, hvilket er en skærpende omstændighed, via Messenger, siger Sine Josephsen, der er anklagerfuldmægtig hos Fyns Politi.
Svindel med Netflix-konti
Derudover er han også dømt for i 27 tilfælde at have delt e-mailadresser og adgangskoder til i alt 801 aktive danske Netflix-konti.
De tre tilfælde ligger alle flere år tilbage. Forholdene omkring videregivelse af Netflix-oplysninger skete fra september 2015 til november 2016. Deling af betalingskortoplysninger skete mellem juni 2016 og juli 2017, mens de 99 tilfælde af kreditkortbedrageri foregik fra februar 2017 til juli 2017.
Det har også spillet ind på straffen, forklarer anklageren.
- Både det at det foregik for flere år siden og at han var så ung, han var kun 15-16 år, da det startede, har været med til at gøre dommen mildere. Udgangspunktet er en fuld fængselsstraf i sådanne sager, siger Sine Josephsen med henvisning til, at et år af straffen er gjort betinget.
Opdaget ved et tilfælde
Opklaringen af de mange tilfælde af bedrageri blev opdaget via både grundigt politiarbejde og lidt af et tilfælde.
En anden ung mand havde flere gange kontaktet Fyns Politi efter at have mistet sit sygesikringsbevis, fordi han var sikker på, at det blev misbrugt. Men en dag blev det afleveret hos politiet – sammen med en række andre kort.
- Heriblandt var der kort med den dømtes navn på, og sådan blev man opmærksom på ham, fortæller Sine Josephsen.
Mand stjal taske fra døende trafikoffer og misbrugte kort
Det tog Fyns Politi lang tid at underrette de pårørende om 75-årig kvindes død, da hendes taske var stjålet.
En mand er blevet sigtet for at have stjålet en taske fra et døende trafikoffer og have misbrugt offerets kreditkort.
Det skriver Fyens.dk.
Det var 7. marts, at en 75-årig kvinde på cykel omkom i en ulykke i Odense, hvor hun blev ramt af en højresvingende lastbil.
Efter ulykken havde Fyns Politi problemer med at få identificeret kvinden, fordi hun ikke umiddelbart havde taske eller andet med id på sig.
Derfor bad politiet om hjælp til at identificere kvinden ved at oplyse datoen fra hendes vielsesring, som hun bar. Og dermed fandt politiet frem til de pårørende - men altså først mange timer efter ulykken.
Det viste sig dog, at hun havde haft en taske med sig ved ulykken. Den var dog blevet stjålet. I tasken lå kvindens pung og kreditkort.
Politiet kunne konstatere, at kreditkortet blev misbrugt ti gange - dog to gange kun som forsøg.
Fyns Politi fandt efterfølgende frem til en midaldrende mand, som nu sigtes for tyveriet. Han erkender ifølge Fyens.dk de faktiske forhold, og politiet fortæller, at han har dårlig samvittighed.
I forbindelse med trafikulykken oplyste politiet, at der tilsyneladende var tale om en "klassisk højresvingsulykke".
Lastbilchaufføren kom kørende op til krydset, hvor han skulle dreje til højre, og så blev kvinden kørt ned.
- Der bliver hun skubbet, presset eller væltet ind under lastbilen, fortalte vagtchef Hans Jørgen Larsen fra Fyns Politi.
Først lød meldingen, at kvindens tilstand var kritisk, og at hun modtog behandling på Odense Universitetshospital for sine skader. Et par timer senere afgik hun ved døden.
I en række af de butikker, hvortil han havde bestilt pakker med andres kreditkort, var der opsat overvågning. Derfor kunne politiets efterforskning senere hen påvise, at det var ham, der havde hentet mange af pakkerne.
Det erkendte den 19-årige også i retten fredag. Men det var også det eneste, han erkendte.
- Han nægtede sig skyldig – udover at han har hentet pakkerne. Men han erkendte ikke, hverken at have bestilt dem eller at have sendt koder og oplysninger i de andre forhold, siger den anklagerfuldmægtige fra Fyns Politi.
Alligevel valgte den 19-årige ikke at anke dommen, og han kan derfor se frem til tre måneder i fængsel.