Nyt Tinderbox-minus i 2019
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Trods flot sommervejr og et pænt antal besøgende i 2019 gav Odense-festivalen 2,6 millioner kroner i underskud.
Selv om Tinderbox har været afholdt i fem år, er det endnu kun lykkedes at tjene penge i 2016 og 2018.
Festivalen sidste år gav et underskud på 2,6 millioner kroner til trods for forventninger om det modsatte i 2018-regnskabet.
Det fremgår af det 2019-regnskab, som Tinderbox Entertainment netop har offentligjort.
Ekspert vurderer: Aflysning kan blive en fordel for Tinderbox
Tinderbox er aflyst grundet coronavirus, men aflysningen kan få en uventet positiv effekt for den fynske festival, spår ekspert.
Der er stille i Tusindårsskoven i Odense torsdag aften. Oprindeligt skulle tusindvis af mennesker have hygget og festet i den lune sommeraften, men det fik coronavirus sat en stopper for.
For den 7. april meddelte arrangørerne, at årets Tinderbox er aflyst. Den beslutning blev truffet på baggrund af det forsamlingsforbud, der blev indført for at dæmme op for coronavirus.
Festivalen, der skulle have fyldt Odense med masser af tilrejsende gæster, er i stedet skubbet til næste sommer.
Foreninger mister indtægter
Det kan få konsekvenser for de lokale foreninger og erhvervsdrivende, der nu går glip af den ekstra indtægt, som de mange festivalgæster normalt genererer.
Det vurderer Ronnie Hansen, der er direktør for Sport, Kultur og Underholdning hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.
- Den største konsekvens for Odense er økonomisk. Det vil sige alle de penge, gæsterne ville have brugt, der ikke længere kommer til byen og de lokale foreninger og erhvervsdrivende.
Ifølge Ronnie Hansen, der tidligere har været udviklingschef i Odense Kommune og i den forbindelse var med til at trække Tinderbox til Odense, er det et tocifret millionbeløb, festivalen bringer til Odense.
Det er ikke et uoverkommeligt økonomisk tab for Odense Kommune, som har investeret i Tinderbox. Men det kan få større konsekvenser for de lokale foreninger og erhvervsdrivende, vurderer Ronnie Hansen.
- Det er noget, man vil overkomme. Større er tabet ikke. Det er mere for den enkelte forening og den enkelte leverandør, at det vil være ret omfattende, siger han til TV 2/Fyn.
Aflysning kan booste festival
Mens aflysningen af årets Tinderbox vil kunne mærkes hos lokale foreninger og erhvervsdrivende, kan aflysningen omvendt ende med at få en positiv effekt for selve festivalen.
Det vurderer Ronnie Hansen.
- Hvis det var andet eller tredje år for Tinderbox i år, havde det måske været en katastrofe for Odense og for Tinderbox. Så havde det været svært at bygge videre på den kultur, man har skabt.
- Men fordi festivalen har klaret sig så godt, kan det faktisk have den modsatte effekt. Så kan det faktisk minde folk om, hvor glade de er for Tinderbox, og hvor meget de savner det, spår Ronnie Hansen.
Næste års Tinderbox løber af stablen fra den 24. til den 26. juni. Det vil være sjette udgave af festivalen, der blev afholdt første gang i 2015.
Selskabet har fortsat en negativ egenkapital på 30 millioner kroner, der primært blev grundlagt under de første festivaler, hvor arrangørerne satte 41 millioner kroner til.
Under hele forløbet har Odense Kommune givet et tilskud på 23 millioner kroner til gengæld for en forpligtelse, der indebærer, at man skal arrangere festival i Odense hvert år frem til 2024.
Regner med festival i 2021
2020-udgaven af Tinderbox blev aflyst på grund af forsamlingsforbuddet under Covid19. Ifølge det netop offentliggjorte regnskab er Tinderbox berettiget til at modtage kompensation fra staten.
Overskud: Så kom der flere penge i kassen hos Tinderbox
Overskud på 4,3 millioner kroner efter sidste års festival.
Det går den rigtige vej for Tinderbox-festivalen i Odense.
Sidste år gav festivalselskabet Tinderbox Entertainment Aps. et overskud på 4,3 millioner kroner før skat, viser det netop offentliggjorte regnskab.
Dermed har festivalchef Brian Nielsen hentet lidt af det tabte tilbage fra de i alt 41 millioner kroner, festivalen gav i underskud i 2014/2015 og 2017.
I 2016 gav festivalen et overskud på 9 millioner kroner.
Tinderbox modtager sammenlagt et tilskud på 23 millioner kroner fra Odense Kommune til gengæld for en forpligtelse, der indebærer, at man skal arrangere festival i Odense hvert år frem til 2024.
Trods overskuddet i år har Tinderbox fortsat en negativ egenkapital - formue - på 27,5 millioner kroner.
De store underskud betyder, at Tinderbox har et skatteaktiv på 6,3 millioner kroner, man kan fratrække fremtidige overskud, men det kræver som nævnt overskud.
Usikkerheden omkring den del af forretningen gør, at det ikke er medtaget på balancen, selv om ledelsen af selskabet forventer et positivt resultat i 2019.
Ejerkredsen består af festivalchef Brian Nielsen, Flemming Myllerup og Mads-Kristian Sørensen, men sidste år kom amerikaneren Michael Du Bey via selskabet DTD InvestCo LLC med som ejer.
Han har skudt et ukendt beløb i Down The Drain Holding, der både ejer Tinderbox og Northside-festivalen i Aarhus.
Brian Nielsen har tidligere oplyst til Politiken, at amerikaneren Michael Du Bey dermed ejer 40 procent af Down The Drain Holding.
Det er dog fortsat Brian Nielsen, der har bestemmende indflydelse i Down The Drain Holding, fremgår det af CVR’s ejerregister.
Søsterselskabet til Tinderbox Entertainment, Northside Entertainment, der arrangerer festival i Århus, tjente sidste år 349.000 kroner før skat.
Selskabets egenkapital er på 2,8 millioner kroner.
- Det reducerer, sammen med andelen af festivalbilletter, der ikke er blevet refunderet, men ombyttet til festivalen i 2021, de likviditetsmæssige konsekvenser af COVID-19, hedder det i ledelsesbretningen i regnskabet.
Tinderbox har lagt nye budgetter, der gælder under forudsætning af, at der kan afvikles festival i 2021, at selskabet modtager en del af kompensationspakkerne, og at et fremtidigt billetsalg på niveau med tidligere regnskabsår.
Ud fra de forudsætninger vil selskabet kunne fortsætte driften, hedder det.
Ny ejer
I løbet af 2019 er ejerskabet i øvrigt blevet flyttet til London.
Selskabet Superstruct Entertainment Limited ejer nu 100 procent det danske holdingselskab Superstruct Denmark Holding, der igen ejer DTD Holding, der med Brian Nielsen som direktør igen ejer selskaber, der bl.a. driver North Side, Haven og Tinderbox.
Superstruct Entertainment Limited har Sinisa Krinic med bopæl i London på direktørposten. Han har også bestemmende indflydelse i selskabet.