Undren over gyldent håndtryk: - Man kan ikke både sige op og få penge med

Agedrup Skoles afgående skoleleder modtager 1,3 millioner kroner i fratrædelsesaftale fra Odense Kommune. Mandag skrev han ellers på sociale medier, at han selv sagde op. Men nu præciserer han - og beklager.

Kan man selv sige op og stadig få 18 måneders fuld løn med sig svarende til et samlet beløb på 1,3 millioner kroner?

Det er det helt store spørgsmål, efter den nu tidligere skoleleder på Agedrup Skole, Christian Gantzhorn Hovendal, på Facebook, Linkedin og Aula bekendtgjorde, at fratrædelsen var hans egen beslutning. 

- Det er således helt og holdent min beslutning at gå fra nu, skrev Christian Gantzhorn Hovendal mandag på Linkedin og Facebook.

Fratrædelsen sker i kølvandet på, at rådgivningsvirksomheden Deloitte i sidste uge kritiserede skolens ledelse for at have svigtet de ansatte.

Et eksternt kig på Agedrup Skole blev bestilt i marts af Børn- og Ungeudvalget efter et forløb, der startede med, at 113 forældre på skolen sendte et underskrevet bekymringsbrev. De mente ikke, at skolen i tilstrækkelig grad havde handlet på det, de kaldte "uacceptabel adfærd begået af nogle af skolens elever", som blandt andet medbragte knive, krænkede seksuelt og indtog alkohol og stoffer i skoletiden.


Fredag havde skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal så sidste arbejdsdag. Samme dag skar skolelederen det ud i pap til forældrene på Aula, så det ikke kunne misforstås:

- Det er vigtigt for mig, at I ved, at det helt og holdent var min beslutning at sige stop nu. Jeg er hverken blevet bedt om det, fyret, tvunget eller noget som helst andet. 

Ovenstående version har fået den konservative sundhedsrådmand og byrådsmedlem Tommy Hummelmose op af stolen.

For hvis det forholder sig sådan, at det var Christian Gantzhorn Hovendal selv, der sagde op, så har forvaltningen begået en fejl, mener han.

- Man kan ikke selv sige op og samtidig få en fratrædelsesgodtgørelse, siger Tommy Hummelmose.

Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune oplyser til TV 2 Fyn, at der var tale om en gensidig fratrædelsesaftale.

- Det var ikke min hensigt 

I dag præciserer Christian Gantzhorn Hovendal over for TV 2 Fyn sine udtalelser på sociale medier.

- Der er tale om en gensidig fratrædelsesaftale. En gensidig aftale består af to parter. Det betyder, at en part skal tage initiativet, og det var mig i første omgang, siger Christian Gantzhorn Hovendal.

Han ærgrer sig over forløbet.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der ville blive gjort så stort et nummer ud af min udmelding på sociale medier.

Kommer du så til at præcisere din udmelding på sociale medier?

- Det har jeg ærligt talt ikke tænkt over. Som jeg sagde før, havde jeg ikke forestillet mig, at der ville blive skabt så store problemer omkring min udmelding. Jeg er bare ked af, at jeg uforvarende har været med til at skabe uro omkring Agedrup Skole. Det var ikke min hensigt. 

Skolesagen i Agedrup kort:

Rådmand: Det er en gråzone 

Tilbage står, om kommunen kunne have sparet penge på fratrædelsesaftalen, når det ifølge Christian Gantzhorn Hovendal var ham, der "tog initiativet". 

Henning Jørgensen, der er forskningsleder og mangeårig arbejdsmarkedsforsker på professionshøjskolen UCN, er i hvert overrasket over beløbets størrelse.

- Når det er en frivillig og gensidig aftale, så er det er et eksorbitant beløb, i lyset af at en skoleleder ikke har en central ledende stilling i kommunens forvaltning. Det her beløb minder mere om en direktørs fratrædelsesaftale, siger han.

TV 2 Fyn ville gerne have spurgt Børn- og Ungeforvaltningen om dette. De skriver i et skriftligt svar til TV 2 Fyn: 

- Børn- og Ungeforvaltningen bekræfter, at der er indgået en gensidig fratrædelsesaftale på gældende kontraktvilkår. Det betyder, at parterne var enige om, at samarbejdet skulle ophøre. Vi oplyser ikke om de nærmere forhold.

Tommy Hummelmose undrer sig stadig på trods af kontrameldingen fra den afgående skoleleder.

- Jeg synes, det er en gråzone. Hvis man rækker ud, så er det jo fordi, man gerne vil stoppe. Og hvis Christian Gantzhorn gerne ville stoppe, så skulle han jo bare sige op, siger Tommy Hummelmose.

Han ærgrer sig på borgernes vegne.

- Jeg er usikker på de juridiske rammer, men jeg er lidt ærgerlig på borgernes vegne. Det er vigtigt, man står på fast juridisk grund, når det drejer sig om så mange af borgernes skattekroner, siger Tommy Hummelmose. 

Oversigt

    Oversigt